Kotimaa

EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus

Euro vaikutti Suomen talouskehitykseen suotuisasti verrattuna euroon kuulumattomiin verrokkimaihin nähden ennen finanssikriisiä. Vuoden 2008 jälkeen tilanne on ollut päinvastainen. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 22.8.2019 9:00
Ilkka Hemmilä

Raportti arvioi, että Suomeen on EU-jäsenyyden myötä syntynyt 40 000 uutta työpaikkaa.

Suomen talous on hyötynyt jäsenyydestä Euroopan unionissa. Sen sijaan jäsenyys Euroopan talous- ja rahaliitossa (EMU) on ollut talousvaikutukseltaan kokonaisuutena neutraali. Näin arvioi Akava Worksin tilaama ja Oxford Economicsin laatima arviointiraportti. Se koostaa yhteen aiempia EU:n talousvaikutuksiin perehtyneitä tutkimuksia.

Arvioiden mukaan bruttokansantuote asukasta kohden on kasvanut EU-jäsenyyden myötä 1,2–1,7 prosenttia. Tämä on kasvattanut vuonna 2017 kotitalouksien tuloja keskimäärin 1 020–1 450 eurolla verrattuna tilanteeseen, jossa Suomi ei olisi EU:n jäsen.

Raportti arvioi, että Suomeen on EU-jäsenyyden myötä syntynyt 40 000 uutta työpaikkaa.

Muutosta selittää Oxford Economicsin mukaan ennen kaikkea Suomen pääsy EU:n sisämarkkinoille. Kaupan ja investointien määrä on raportin mukaan kasvanut merkittävästi, mitä ei olisi tapahtunut ilman jäsenyyttä 500 miljoonan ihmisen markkina-alueella.

Raportti pitää tähän hyötyyn nähden EU-jäsenyyden hintaa Suomen julkiselle taloudelle vähäisenä.

Euron vaikutus kaksijakoinen

Sen sijaan euron käyttö valuuttana ja sen edellyttämä jäsenyys Euroopan talous- ja rahaliitossa on ollut kaksijakoisempi.

Raportin mukaan Suomen bkt kasvoi vuosina 1999–2007 merkittävästi nopeammin kuin verrokkimaissa Ruotsi, Tanska ja Britannia, jotka eivät olleet rahaliiton jäseniä.

Vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin ja sitä seuranneen euroalueen velkakriisin myötä tilanne kuitenkin muuttui, ja Suomen talous heikkeni verrokkimaiden kasvaessa hitaasti.

EMU:n kokonaisvaikutus on näin ollen ollut neutraali.

Oxford Economics on englantilainen konsultointiyritys, joka tuottaa talousennusteita ja -malleja. Akava Works on Akava rahoittama ajatuspaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Ongelmiin on parempi reagoida tekemällä tarvittavia muutoksia, kuin kuitata ne rahan arvoa muuttamalla. Devalvointi on kuin rapularyyppy.

Vakaa ja uskottava globaali valuutta on arvokas asia Suomelle. Tavallinen suomalainen sen kyllä tajuaa, varsinkin jos on kokenut markka-ajan turbulensseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma oli siinä että aiemmin markka oli sidottu johonkin kurssiin. Loppuajasta markka oli kelluva niin kuin euro nyt. Kelluva markka joustaa tilanteen mukaa. Nyt joustaa työpaikat (alaspäin) tai kikyä pukkaa.
Ei nykypäivänä tarvitsisi devalvoida silloinkaan jos valuuttana olisi markka kun se joustaisi tilanteen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö, että vain kiinteään kurssiin sidottu valuutta voidaan devalvoida, eli määrätä sille uusi kurssi? ETKÖ!!! Voi sentään... :(

Ei todellakaan ole kivaa kun hinnat ja lainojen korot alkavat joustaan. Palkkajousto olisi parempi. Siinä vain kustannuskriisissä olevien alojen palkat joustaisi, mutta tätä ay-liike ei hyväksy.

Markkaa on turha toivoa takaisin. Muutosta valtaosa suomalaisista ei hyväksyisi, sillä tämä on vain pienehkön vähemmistön ajatusvirhe ja päiväuni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölyn pölyä kuka ken uskoo.Suomalainen teollisuus ei pysty tekemään sisäistä devalvaatioa joka tehdään duunareiten palkoista ja muista etuuksista.Hyvä esimerkki Paperiliitto teki mrd sopparin metsäteollisuudelle kikyn.Mitä vaikutti 350 Paperimiestä saa loparit ja Nuottasaaren satamasta 40 satamajätkää.Tämä sitä mihin yhteisvalutta menee ja kolmanneksi valtio myynyt kansallisenvarallisuuden ulkomaisten omistukseen lopputulos tiedossa hegilövähennykset Suomesta Eikö infestoida tänne Suomeen."ikävä kyllä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomea ei kannata alkaa infestoimaan.

Devalvaatioita kirottiin aikanaan laajasti muualla, paitsi suuryrityksissä. Devalvointi laski tavallisen palkansaajan elintasoa riippumatta siitä, työskentelikö ongelman aiheuttaneessa teollisuudessa vaiko ei.

P.S. Itärajalla voisi vaihtaa himottuun ruplaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tutkimuksessa ei huomioida sitä mitä Suomelle olisi tapahtunut jos sillä olisi ollut markka käytössä. Olisi käynyt varmaan samalla tavalla kuin 89-90 kun markan arvo alennettiin ja pankkitukea maksettiin 50 miljardia kun yritykset eivät pystyneet maksamaan 30% kallistuneita valuuttaluottojaan.
Euro on ollut monta kertaa turvallisempi valuutta kuin markka ja näkyy olevan tällähetkelläkin maailman vakain valuutta arvoltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkituella ja markalla ei ollut,mitään tekemistä keskenään. Pankit joutuivat kriisiin,holtittoman luotonannon takia.
Euro on päinvastoin kulkenut,kriisistä kriisiin. Suomi on nykyään muka itsenäinen valtio, mutta ei voi vaikuttaa mitenkään edes omaan valuuttaan. Euro on päinvastoin kurjistanut, Suomen taloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisimmän heinäkuun kyselyn mukaan suomalaisten suhtautuminen euroon myönteisempää kuin koskaan, luokkaa 60 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euron kannatus on saatu valehtelemalla aikaan. On puhuttu euron vakutuksesta muunneltua totuutta ette kasvot menisi liian osokenkäiseltä porukalta. Virheitä kun ei Suomessa ole tapana tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutu tutkimus aivan selvästi! Pöljäkin tajuaa että euroon kuuluminen on ollut huonoin vaihtoehto Suomelle, ja vertailun voi tehdä muihin pohjoismaihin, jotka eivät ole pumpanneet miljardeja noihin etelä euroopan banaanivaltioihin tai ovat voineet antaa valuuttansa kellua ja siksi ovat säilyttäneet työpaikkansa ja heillä on talous kunnossa sekä velka vähäistä eli toisin kuin Suomella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pöljä todellakin tajuaa että euroon kuuluminen on ollut huonoin vaihtoehto Suomelle. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi elää viennistä, ei toistemme paitojen pesemisestä ja EU takaa tullittoman pääsyn maailman suurimmalle markkina-alueelle. Kyseessä on aivan ratkaiseva hyöty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinoille pääsyn olisi taannut yhtä hyvin Eta sopimuskin kuin Eu. Lisäksi olisi oma valuutta ja itsenäisyys säilynyt. Nyt ne on menetetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ennen maksoi markan, maksaa nyt 10¢ ja ulkomailta tilatessa saat vieläkin halvemmalla eurolla mitä markalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida löytyä ainoatakaan esimerkkiä että 2001 markka olisi muuttunut, ehkä joku 1970 -markka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtionvelka kasvaa kasvamistaan.
Kohta kaikki Valtion- ja kansallisomaisuudet myyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljemme seuraavat neljä vuotta pellon vasenta laitaa.

Kun kansallisomaisuus on myyty, niin sitten myydään loput Trumpille, joka ei enää ole presidentti vaan kiinteistökauppaa harjoittava pisnismies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroon siirtymisen ehdottomasti suurin ja merkittävin vaikutus on se että enää devalvoinnilla ei voi tekohengittää elinkelvotonta toimintaa vaan kun suomalaiset eivät osaa niin yritykset myydään - on ollut pakko myydä - ulkomaiseen omistukseen kuten mm. kaivannaisteollisuus, musta teräs- ja konepajateollisuus, telakkateollisuus ja ICT-teollisuus esimerkkeinä mainittuina vielä keskeneräisten mm. tietoliikenne ja sähkönsiirtoverkkojen - siis jopa luonnollisten monopoliemme - ulkomaille korruptointien ohella.

Sama meno jatkuu kun Suomesta tehdään päämiesvaltioiden siirtomaa ainoana tehtävänä toimia alihankintaketjujen joustoresurssina - eikä se ole vahinko tai sattuma vaan suunnitelmallinen tietoinen toteutus.

Trumpin ei tavitse ostaa Suomea - se luovutetaan suomalaisten bulvaani-desanttien toimesta globaalille pääomalle ilmankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

138
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
22
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image