Kotimaa

Eturivin poliitikot tuomitsivat natsilippujen kantajat – Rinne: "Ne eivät kuulu kaduille, vaan museoihin muistuttamaan natsien rikoksista"

Tunnelma mielenosoituksessa oli kireä ja jännittynyt. Poliisi poisti kulkueen mukana kannetut natsiliput. KUVA: Arttu Laitala
Kotimaa 6.12.2018 23:03
Anna Kilponen

Uusnatsien mielenosoituksessa liehuneet natsiliput ovat herättäneet laajaa vastenmielisyyttä sosiaalisessa mediassa. Useat poliitikot, kuten pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ovat tuominneet niiden käytön Twitterissä. Poliisi takavarikoi uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksessa käytetyt liput.

– Natsiliput eivät kuulu Suomeen eikä minnekään muuallekaan. Ne eivät edusta millään tavalla suomalaisen yhteiskunnan arvoja, tviittasi Sipilä. Hän kommentoi asiaa myös torstai-iltana Lännen Median haastattelussa.

Petteri Orpo totesi puolestaan, että "oli oikea päätös poliisilta takavarikoida natsiliput".

– Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua. Itsenäisyydestä taisteltiin, jotta suomalaiset saisivat elää rauhassa ja turvassa maassa, jossa ihmisarvo on jakamaton. Natsismi ei edusta mitään näistä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti natsilippujen liehumista itsenäisyyspäivänä "todella kammottavana".

– "Kansallismieliset" osoittavat itse, että kyse on natseista, hän tviittasi.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari puolestaan totesi natsien tahraavan "lippumme, leijonamme ja maamme vihalla".

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti, että itsenäisyyspäivää vietetään ennen kaikkea vapauden vuoksi eikä natsilipuilla ole mitään tekemistä sen kanssa.

– Ne liput eivät kuulu kaduille, vaan museoihin muistuttamaan natsien rikoksista ihmisyyttä vastaan, Rinne tviittasi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Ei kai kukaan "täyspäinen" suomalainen marssi Suomen itsenäisyyspäivänä natsilippu tai Neuvostoliiton punalippu käsissään. Toisaalta on hyvä muistaa, että Presidentti Rydin yksin allekirjoittama avunpyyntö Hitlerille pelasti Suomen itsenäisyyden kun venäläisten suurhyökkäys katkesi Kannaksella heinäkuussa 1944 Tali-Ihantalan suurtaistelussa raskaaseen tappioon. Saksasta / Viron rintamalta Suomeen siirretyt saksalaiset Stuka laivueet, panssarivaunu- / rynnäkkötykkipataljoonat, uusinta tekniikkaa edustaneet singot, tykistön ammustäydennys yms. asearsenaali, kaksi jalkaväkirykmenttiä, viljalastit ja mittava lääkelähetys olivat ratkaiseva apu Suomen kuluneelle armeijalle sen taistellessa ylivoimaista vihollista vastaan. Voitolla oli hintansa. Kun Suomi teki rauhan Stalinin kanssa syyskuussa 1944, saksalaiset polttivat ja tuhosivat kostoksi Pohjois-Suomen ja Lapin Oulujoen pohjoispuolta Kilpisjärvelle asti. Pisteeksi iin päälle Presidentti Ryti tuomittiin Stalinin Suomeen lähettämän kenraali Andrei Zdanovin vaatimuksesta maanpetoksesta vankilaan näytösoikeudenkäynnissä 1947.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ääri oikeiston ja äärivasemmiston rajaa ei ole kuten Mustajärvi sen osoitti äärioikeiston juhlapuhujana.Siis ääri liikkeet on kiellettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natsiliput ei todellakaan kuulu Suomeen. Millainen päättäjä hyväksyy nämä lippujen liehuttelut. Kieltää ne pitää, sen sanoo järkikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne museoon kuuluu myös kaksipääkotka obeliski ja muutama patsas sekä armaijan käytöstä museo panssarivaunut . Ja tästä lähtien ostetaan yksi uusi ennemmin kuin 100 vanhaa ! Valkoisia pikkukuorma autoja kuljettaa varastettua tavaraa ja huumeita . Poliisit kyttää suomalaisia eikä ota muumaalaisia rosvoja kiinni kun pelkäävät niitä !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on Ladan takaikkunalla sirppi ja vasaralippu, mutta en minä silti kaduilla riehu. Kommunisti olen, ja punaisella Ladalla ajelen. Lada meininkiin ne kuuluu, ja siinä kaikki. Laittakaa te muutkin mitä lippuja autoonne haluatte, mutta kaduilla niitä ei heilutella. Otan itse natsilipun pois, jos jollakulla sellaisen näen. Kaduilla niitten kansa ei heiluta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten itsenäisyyspäivänä liehuneet sirppi ja vasaraliput. Onko niitäkään syytä heiluttaa. Tämän asian media jättää huomioitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin toimien tulee aina perustua selkeästi lakiin. Muuten avaamme tien poliisitoiminnalle, jossa yksittäisten päälliköiden mielipiteet ratkaisevat asioita. Kuten tunnettua ihmiset ja mielipiteet vaihtuvat aikaa myöten. Mitä sitten tehdään, jos virassa onkin natsiaatteen kannattaja ja hänellä on valtuudet toimia parhaaksi katsomallaan tavalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ajelen punaisella Ladalla, takaikkunalla on sirppi ja vasarakangas. Sitä ei autosta voi kukaan viedä, kaduilla en ole sen lipun kanssa koskaan riehunut, ei sitä niin sairas saa olla. Liimatkaa se natsilippunne ooppelin takaikkunaan oman autonne takaikkunaan sisälle kiinni, mutta kaduille ette natsilippujenne kans tule. En tule minäkään sirppi ja vasaralippuni kanssa. Muistakaahan tekin tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Jutun ironia onkin siinä, että koska natsitunnuksia ei ole tietääkseni Suomessa kielletty, poliisi toimi itsenäisyyspäivänä toisten EU-maiden lainsäädäntöä mukaillen. Minun puolestani ne joille asia herättää suuria tunteita, voivat vapaasti vaikka tatuoida ne natsiliput otsiinsa. Loputkin Suomen toisen maailmansodan aikaiset natsit ovat kuopassa muutaman vuoden sisällä. Sen jälkeen noilla räsyillä on historiallisen kuriositeetin lisäksi ainoastaan se merkitys ja valta, jonka niille tänä päivänä annamme. Itse en olisi antamassa niille minkäänlaista merkitystä tai valtaa normaaliin elämään. Ilmeisesti aika moni poliitikko on asiasta toista mieltä. Ehkä keskitysleirien pystytys ja ihmisten joukkotuho ovatkin nykyään huonoja asioita vain silloin, jos niitä tehdään natsilippuja heiluttaen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa vaikutusvaltaisista henkilöistä on twiitannut myös sirpistä ja vasarasta, miksi näitä ei jutun mukaan ole tuomittu? Sitä vastaan on sodittu 2.maailmansodassa ja sisällissodassa, mutta sen ihannointi on nähtävästi median mukaan normaalia ja hyväksyttävää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Museoon natsilipun viereen kuuluisi punaliputkin muistuttamaan vasemmiston julmuuksista ja mielivaltaisesta vallankäytöstä jo sadan vuoden ajan. Jostain syystä sellaista ei vaadita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä natsit ovat iljettävää porukkaa. Häpäisevät vielä lippuineen Suomen itsenäisyyspäivänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minulle kävi kehnosti, kun tästä uutisesta näin juttua illalla, ennen nukkumaanmenoa. Painajaisessa olin kantamassa aatun logolla olevaa lippua ns. marssilla ja poliisi tuli ottamaan lipun pois. Toki tuo ei ollut poliisilta viisas ratkaisu, kun ei sen kantamista voi Suomessa estää. Emme ole saksalaisia sentään. Tätä ne natsit varmaan kantamisella hakivat, julkisuutta ja onnistuivat siinä. Muistelen, että kyseisen mallinen lippu oli ikkunassa Rajakylässä jo viime vuosituhannen aikana?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneeköhän tässä ihan vallan kolmijako-oppi oikein, mikäli poliitikot päättävät mitä Suomessa kuuluu kaduille ja mikä ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millainen on ihminen, joka heiluttaa julkisesti natsilippua !? Ei ihminen ollenkaan !
Hyvä Suomen poliisi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakaristitunnus on kulkenut Suomalaisten tunnuksena tietyissä systeemeissä lähes sata vuotta,ja vaikka se politiikkojen omalletunnolle käy vielä tänäkin päivänä niin muistuttaisin kuitenkin siittä että jos kielletään tuo tunnus. Voisin olettaa ,että laki olisi kaikille sama eli kaikki sotilaskoneet ja ilmasotakoulun tunnuksetkin pitäisi korvata uusilla tunnuksilla. Miettikääpä tätä ettei esimerkillä pilata kansaa tai kriminalisoida tunnusta. Terve vaan en ole hakaristin kannattaja ,eli tämä tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei natsilippuja kaipaa. Mitä me nillä temme.? Meinaatko että Suomeen rakennettais nuita tuhoamisleirejä kuten toisessa maailmansodassa, sitäkö te jumaloitte. Uus- Natsit karkotettava heti. . Johan tämän sanoo järkikin, että mikään natsismi ei saa nousta pinnalle, jos nousee olemme toisen maailmansodan kaltaisessa tilanteessa. Tällä tavalla se saksakin sekosi.! Nyt pipot päähän ja ulos selviämään....!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärivasemmisto eli kansallisosialistit on torjuttava voimakkaasti. Sosialismi on äärimmäisen kontrollin ideologia. Se on nimenomaan äärivasemmisto joka on kylvänyt tuhoa ympäri maailman oli kyse sitten natsi-Saksasta, Neuvostoliitosta, kommunistisesta Kiinasta tai Etelä-Amerikan sosialistisista diktaattoreista, niin aina on kyseessä äärivasemmisto jotka himoitsevat maksimaalista keskushallintoa ja kansojen alistamista. Ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös kommunismi/vasemmisto-aatekin kuuluu museoon. Lisäksi AY- liike sekä suomettuneet pahimmat puolueet kepu ja sdp.

Ne eivät ole olleet kuin jarruttamassa suomen täysivaltaista itsenäisyyttä nöyristelemällä itään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay hoitaa kyllä paitsi jäsentensä rahojen keräämistä osakkeisiin niin jonkun verran palkansaajien etuja . Työntekijä raataa työssä urakalla pienellä palkalla kerätäkseen rahaa omistajille . Täytyy pitää huolta työntekijöistäkin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image