Kotimaa

Etla: Hallituksen il­mas­to­ta­voi­te kaukana – energian tuotantoon ja ko­ti­ta­louk­sien kulutukseen tarvitaan iso muutos

Kotitalouksien liikenne lukeutuu yhteen suurimmista kasvihuonepäästöjen lähteistä Suomessa. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 21.1.2020 9:30
Kirsi Turkki

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Etla laskee, että kasvihuonekaasuja pitäisi vähentää Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, jos halutaan päästä hallituksen tavoitteeseen. Hallitus tavoittelee hiilineutraalia Suomea vuonna 2035.

Etla julkaisi ensimmäisen päästöennusteensa tiistaina. Tutkimuslaitoksen mukaan hallituksen tavoittelema hiilineutraali Suomi vuonna 2035 on vakavasti uhattuna.

Etlan päästöennusteen mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähennystarve on Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, jotta hallituksen tavoite toteutuisi. Päästöennusteen pohjalta Etla arvioi, että tavoite ei toteudu, ellei toimia vahvisteta.

Vuonna 2018 Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat 56,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia ja hiilinielu vastaavasti - 9,8 miljoonaa tonnia. Näiden summa oli 46,6 miljoonaa tonnia.

Suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen lähteet Suomessa ovat energiahuolto, maatalous, kuljetusala, kotitalouksien liikenne, metallien jalostus, paperiteollisuus, vesi- ja jätehuolto sekä öljynjalostus. Vuonna 2017 näiden osuus oli 83 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

 

– Kansallisten tavoitteiden saavuttamisessa korostuvat suurimpien päästöjentuottajien toimenpiteet, selvityksen tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila sanoo.

Avainasemassa päästöjen vähentämisessä Kaitilan mukaan ovat teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen.

Hallitukselta linjauksia helmikuussa

Etlan muistion mukaan Suomen päästöjen määrä vähenee vuoteen 2023 asti keskimäärin vajaat kaksi prosenttia vuodessa, ellei mitään tehdä päästöjen vähentämiseksi tai hiilinielujen lisäämiseksi.

Etla laatii jatkossa talousennusteen yhteydessä viideksi vuodeksi eteenpäin myös ennusteen Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kehitykselle. Päästöjen taso eri toimialojen tuotannossa ei ole vakio.

– Päästöjen kokonaismäärä on alentunut selvästi, vaikka bruttokansantuote on kasvanut. Tämä johtuu sekä teknologisesta kehityksestä että tuotantorakenteen muutoksesta, arvioi Kaitila.

Hallitus ja eduskuntaryhmät paneutuvat ilmastopolitiikkaan helmikuun alussa oikeudenmukaisen siirtymän kokouksessaan. Tilaisuudessa pitäisi linjata millaisia toimia Suomi tarvitsee, jotta hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 toteutuisi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (106)

Unohditteko taas, että CO2:n merkitys kasvihuonekaasuna on aivan naurettavan pieni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin muutos on tapahduttava metsäsektorilla, jonka Etla on unohtanut kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen mahdollisuudet ovat mikroluokkaa ilmastoon vaikuttamisessa. Fossiilisia polttoaineita on käytössä ja pysyy muutaman kymmenen vuotta, sitä ei pysty suomen hallitus millään keinolla muuttamaan. Ei siinä auta vaikka kuinka sunnitellaan tavoitteita ja verotetaan kansaa. Vihreätkin lentelevät sinne ja tänne kehuen pääsevänsä halvalla. Siellä ei todellakaan ole omista päästöistä mitään huolta, yritetään syyllistää kaikkea muuta mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosialistit keksivät keinon, miten saadaan otettua kansalaisten rahat valtion haltuun: ilmastonmuutos.

Palkansaaja: tuleva todellinen veroprosenttisi tulee olemaan 100%.
Mutta sitähän me on haluttu, eihän sosialisteja muuten kukaan äänestäisi. Paitsi tietenkin ne, jotka ovat valtion elätettävänä jo nyt.

Mutta ei hätää: kansanhuoltovirastosta saa pian kuponkeja, joilla ostaa perunaa, kaalta ja polakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli nyt pistetään energian hinnat pilviin , niin saadaan kunnon massit kansainvälisille sijoitusyhtiöille, jotka hallitsevat Suomen energia-sektorista jo isoa siivua.
Suomen osuus globaali-tason hiilidioksidipäästöistä on yksi promille, joten lopettamalla koko Suomi , ei vaikutusta mailman tuhoutumiseen , jos se nyt on tuhoutuakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enemmän suomessa vähennetään päästöjä niin sitä enemmän laskevat valtion verotulot. Pelkästään polttoaineverot ovat pari miljardia.

Marin hallitus on jo paniikissa tämän vero-ongelman takia joten hallitus tulee vielä korottamaan päästöistä riippumatonta kulutusta. Tässä käy vielä niin päästöt kasvavat kun ihmiset eivät hyödy taloudellisesti päästöjen vähentämisestä.

Suomen ongelma ei ole päästöt ja niiden vähentäminen vaan liiallinen sosialismi joka pitää yllä verohulluutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä,valtio kerää liikenteeltä vuosittain n. 8 miljardia euroa, takaisin liikenteeseen laitetaan n.2 miljardia . Lopetetaan liikkuminen, ja maksetaan n. 6 miljardia lisää veroja jostakin muusta, mutta mistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on helppo sanella "tiukennuksia" kehä 3:n sisäpuolelta tänne Pohjois-suomeen,kun valtaosa niistä tiukennuksia ajavista ei ole välttämättä käynyt eläissään pohjois-suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ilmastotavoitteet täyttyvät kun asuntojen lämmitys ja autoilu kielletään. Muutamme maakuoppiin asumaan ja alamme syödä jäkälää ja raakaa perunaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porissa oli aikoinaan kuoppakaupunki - Suomessa on joku sentään ollut aikaansa edellä!

Raakaa perunaa en sentään suosittele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa että suurin ilmastoteko on jättää lapset tekemättä. Muut teot ovat kuin pisara meressä. Pahimmillaan/parhaimmillaan jää kokonaisen sukupolven päästöt pois. Sitä määrää ei voi kompensoida millään muulla valinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomi olisi pullo, olisi hiilineutraulius meille mahdollinen marginaalinen hyöty. Valitettavasti rajat vuotavat tuulen mukana sisään ja ulos. Pahinta on se, että me hirtämme itsemme utopistiseen tavoitteeseen, jolloin muut maat ajavat taloudellisesti ohitsemme, koska eivät pistä tikkua ristiin ilmaston eteen. Nämä tuottavat halpaa rihkamaa meille ja me pöljät ostamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en vieläkään ymmärrä, miksi Suomen pitää olla tässä asiassa eturivissä. Laittamalla sama panostus jossakin muualla maapallolla päästöjen vähennykseen, päästäisiin helposti monikymmenkertaiseen globaaliin päästöjen vähennykseen.

En millään voi ymmärtää, miksi globaaleja ongelmia pitää yleensä yrittää ratkaista maakohtaisilla ratkaisuilla ja panostuksilla. Näin saadaan vain maksimipanostukset ja minimivaikutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tekee kaikkensa, jotta täällä kehitetty teknologia saataisiin siirrettyä ilmaiseksi jonnekin ulkomaille, jotta hyöty ei vahingossakaan johtaisi kotimaiseen työllistymiseen. Keinona on käytetty tehokkaasti rahoituksen suuntaamista suuryrityksille, joiden pääomalla ei ole kotimaata. Näitä esimerkkejä löytyy runsaasti isosta N:stä lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähtiinhän se Kiotossa että globaalilla tasolla ei pystytä päätöksiin. Kiotossa olisi riittänyt että määrätään hiilivero jolla rakennetaan uusiutuvaa energiaa. Sensijaan luotiin päästökauppa jossa rahat menee ihan muualle kuin uusiutuvaan energian rakentamiseen. Suomessa "hiiliverot" menee sosialismin kasvattamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikso tekstissä on :kotitalouksien liikenne, mutta kuvassa on omana pylväänä kotitaloudet, liikenne?

On se nyt eri asia onko kyseessä kotitalouksien liikenteestä tai kotitalouksien ja liikenteen kasvihuonepäästöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kotitalouksien pitäisi vielä säästää??? Uutta tekniikkaa on tullut esim. Led-lamppujen myötä ja vähän energiaa kuluttavia kodinlaitteita löytyy nykyään joka kodista. Kyllä se 'säästäminen' aikoinaan näkyikin sähkölaskussa, mutta sitten sähköyhtiöt keksivät kompensoida menetettyjä tulojaan SIIRTOMAKSUILLA. Lopputulemana tällaisessa energiapolitiikassa on luvassa vain itsensä kurjistamista. Tätä ilmastopolitiikkaa on tehty jo riittävästi. Ei enää, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä on vesi jäljellä. Sen voisi lahjoittaa jollekin notkeakieliselle ulkomaiselle osaajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"PäästöJEN" määrä sitä ja tätä. Mutta kuitenkin höpistään vaan hiilidioksidista joka ei ole mikään päästö. Mitä ne PÄÄSTÖT siis on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (106)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image