Kotimaa

Etelä-Suomen mepit perehdytetään pohjoisen asioihin – "Koko Suomi on kuitenkin arktinen maa, kaikki suomalaiset mepit saavat hoitaa arktisia asioita"

Eurovaalit on käyty ja Pohjois-Suomi jäi ilman edustajia. Brysseliin sijoitetun Itä- ja Pohjois-Suomen yhteisen EU-toimiston merkityksen uskotaan kasvavan edunvalvonnassa. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 28.5.2019 6:11
Petri Hakkarainen, Pekka Rahko

Pohjois-Suomen jääminen ilman europarlamentaarikkoja harmittaa monia. Perehdyttämissuunnitelmat uusille euroedustajille on jo tehty.

Kun koko maa on yhtä vaalipiiriä, voi käydä niin, että iso osa maata jää täysin ilman omia edustajia. Pohjoiselle Suomelle kävi näissä EU-vaaleissa juuri näin. Oululainen pitkäaikainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) kertoo olevansa hyvin harmissaan tilanteesta.

– EU ei ole pelkästään jäsenmaita, vaan myös alueita. Ja eurooppalaisuus on alueellisuutta, Jaakonsaari painottaa ja nostaa esiin kaksi isoa asiaa, joissa pohjoisen Suomen edustus olisi tärkeää: budjetin ja arktisen politiikan.

Keskustelu uudesta budjetista ja rahoituskehyksestä on yksi lähiajan ydinkysymyksistä.

– Pohjoisilla alueilla on konkreettista etua vaalittavana, sillä rakennerahastoja on Pohjois- ja Itä-Suomessa hyödynnetty paljon, Jaakonsaari toteaa.

Liisa Jaakonsaarta harmittaa pohjoisten meppien puuttuminen. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Arktisen politiikan vahvistaminen olisi Jaakonsaaren mukaan oleellista myös uuden europarlamentin kaudella.

– Arktisen politiikan parempi esilletuonti ja näkyvyys tapahtuu eri valtuuskuntien kautta, Jaakonsaari muistuttaa yksittäisten meppien roolin tärkeydestä.

Jaakonsaari uskoo, että Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Brysselissä on nyt entistä oleellisemmassa asemassa, samoin maakuntien liitot.

– Jokapäiväinen läsnäolo parlamentissa on tärkeää, ja Brysselin toimiston rooli korostuu jatkossa.

Myös Mirja Vehkaperä (kesk.) olisi pitänyt tärkeänä, että pohjoisesta olisi saatu edustajia läpi.

– Totta kai edustajalla on ymmärrys oman alueen tilasta ja tarpeista. Nyt Etelä-Suomen meppien tehtävänä on olla koko Suomen meppejä.

– Erityisesti toivon, että heidän agendallaan ovat pohjoiset kysymykset, Vehkaperä lisää.

Mirja Vehkaperä painottaa pohjoisten asioiden olevan nyt Etelä-Suomen meppien vastuulla. KUVA: Jukka Leinonen

– Ilman muuta olisi ollut hyvä, jos alueelta olisi ollut omia euroedustajia, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä näkee tuloksen.

– Koko Suomi on kuitenkin arktinen maa, joten kaikki suomalaiset mepit saavat hoitaa arktisia asioita, Heikkilä muistuttaa määritelmästä.

Pitkään arktisen alueen kehitystä seuranneen Heikkilän mukaan monet suomalaiset euroedustajat ovatkin vuosien mittaan tehneet hyvää arktista politiikkaa asuinpaikasta riippumatta.

– Ei tämä ole kiinni siitä, mistä on kotoisin. Jos haluaa, niin pystyy profiloitumaan, verkostoitumaan ja vaikuttamaan.

Heikkilä kertoo ArcticFinland.fi-sivustoa ylläpitävän Arktisen keskuksen lähettäneen eurovaaliehdokkaille kysymyksiä Suomen ja EU:n arktiseen toimintaan liittyen. Vastaukset ovat luettavissa Arctic Finlandin sivuilla.

Läpi päässeistä kysymyksiin vastasivat Heidi Hautala (vihr.), Elsi Katainen (kesk.), Ville Niinistö (vihr.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Nils Torvalds (rkp).

Pohjois-Suomen jääminen ilman europarlamentaarikkoja harmittaa maakuntajohtajia. Sekä Pohjois-Pohjanmaan Pauli Harju että Lapin Mika Riipi kuitenkin vakuuttavat, että pohjoisen ääni kuuluu Brysseliin muutenkin.

– Mepin kotipaikalla on merkitystä asioiden hallittavuuden kautta, ei sen takia, että he voisivat vetää asioiden käsittelyssä kotiinpäin. Pohjoissuomalaiset mepit ovat tietysti tunteneet parhaiten pohjoisen asiat. Suomi sai jälleen hyviä euroedustajia, mutta heitä meidän on perehdytettävä meille tärkeisiin asioihin enemmän, Harju sanoo.

Perehdyttämissuunnitelmat on jo tehty. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteinen Brysselin EU-toimisto pitää huolen siitä, että näiden maakuntien kanta muun muassa liikennepolitiikkaan tulee kaikille uusille mepeille selväksi.

– Toimisto on suoraan maakuntien ohjauksessa. Olemme aluepoliittisesti yhtenäinen alue, ja Brysselin toimistomme tekee hyvää työtä.

Mika Riipin mukaan mepit ovat paljon vartijoita, eikä vähiten tuodessaan esille alueellisia näkökulmia. Siksi pohjoisen mepittömyys vaatii entistä pontevampaa edunvalvontaa myös muilla tavoin. Suomen mepit kyllä osaavat ja haluavat Riipin mukaan ajaa koko maan asiaa. Esimerkiksi hän nostaa RKP:n Nils Torvaldsin toiminnan metsäasioissa.

– Edunvalvonnan tasoja on EU:ssa lukuisia, europarlamentti on vain yksi niistä. Osamme huolehtia siitä, että meillä on hyvät suhteet kaikkiin keskeisiin tahoihin.

Riipi nostaa lähiaikojen keskeisiksi kysymyksiksi Pohjois-Suomen kannalta koheesiopolitiikan eli alueiden välisten kehityserojen vähentämisen, maaseutupolitiikan ja arktisen politiikan.

– Meillä on Brysselissä hyvä pohjoisten ja itäisten maakuntien toimisto. Se edustaa laajaa aluetta ja saa siitä vahvuutta. Uskon ja tiedän, että sieltä isketään heti kiinni uusiin meppeihimme.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Ei suomalaisilla mepeillä ole mitään sananvaltaa Europarlamentissa höpö höpö. Merkell ja Macron kertovat korkeille virkamiehille miten parlamentin käsiteltäviksi tulevia asioita, lakeja ja direktiivejä pitää valmistella ja millaisia päätöksiä he parlamentilta odottavat. Käytännössä vastuu valmistelusta on saksalaisilla, ranskalaisilla, espanjalaisilla ja hollantilaisilla virkamiehille, he viestittävät alas päin miten asiat hoidetaan ja missä järjestyksessä, ja sillä hyvä. Päätösehdotukset valutetaan alas ja ryhmät tottelevat, koska Mepit ovat siellä puhtaasti tahkoamassa itselle hyvää palkkaa, eläkettä päivärahoja yms. sekä "pätevöitymässä" korkeisiin virkoihin tai jopa ministereiksi. Jaakonsaari, Katainen, Liikanen tai kukaan muukaan suomalaisista mepeistä ei ole mitenkään poikennut tästä ruodusta, eikä saanut Suomen tai Pohjois-Suomen hyväksi mitään konkreettista, ja vaikka olisi oikeasti yrittänyt niin mitään ei olisi tapahtunut. Näin ne asiat valitettavasti todellisuudessa menevät. Haittamaahanmuutto on hyvä esimerkki. Puhetta kyllä on tullut joka tuutista mutta mitään konkreettista ei ole saatu aikaiseksi. Rajat Etelä-Euroopassa ja Välimerellä vuotavat hela tiden ja rekisteröimättömiä / paperittomia ihmisiä valuu Afrikasta ja Lähi-Idänmaista sadoittain ja tuhansittain joka viikko Italian ja Kreikan ja myös Espanjan kautta Saksaan, Ranskaan, ja edelleen Pohjoismaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on boreaalinen eikä arktinen ja vesistöt ovat rehevöityneet eivätkä reheviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs tämä Merja sai aikaan, kun oli vuoden verran varameppinä? Vois kertoa kaikille, kun ei tullut käytyä hänen vaalitilaisuuksissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös, hän meppi puolusta omaa maataan ja maanosaa kaikessa lainsäädännössä joka koskee pohjois suomea ja kokomaata. Kyllä seon turha haikailla että meidän etuja ajasi joku kaupunkilainen vihervasemmisto. Etelästä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tämä meni monpäiväiseksi voivotteluksi, mutta ehkäpä rannalle jääneiden syytä miettiä omia tekemisiään tai enemmäkin tekemättä jättämisiään asioista, joita ollut moninverroin tapetilla Pohjois-Suomestakin, mutta suut pysyneet visusti kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menestyäkseen EU -vaaleissa täytyy olla valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu poliitikko. Sellaisia ei meiltä nyt löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pohjoisten asioiden ajo jo kotimaisilla tantereilla on näkymätöntä, kuinka ihmeessä se onnistuisi ulkomailla vieraskielisten seurassa. Mitä näyttöjä Liisalla on esittää onnistuneesta asioiden edistämisestä Pohjois-Suomen hyväksi koko Eu-parlamenttarikon uran ajalta puhumattakaan Mirjan saavutuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on Arktinen kylä. Jollei sitä huomaa Keski-Euroopassa 5 kk aikana, niin sitten sitä ei opi edes 5 v. Aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain Soinin ja Kallungin ottamat valokuvat ovat suorassa kuten pitääkin. Muut oheiset kuvat ovat huolimattomasti vinossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaakonsaari voisi lopettaa Persujen demonisoinnin. Liisan aika oli rajojen pystyttämisen aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Suomen vähenevä, sekä monikulttuurisemmaksi muuttuva väkimäärä mahdu tulevaisuudessa asumaan Helsinki-Tampere-Turku linjalle eteläiseen Suomeen.
Kaupungistuminen on globaali ilmiö. Ei edes Keskustapuoluekaan enää hoida syrjäseudun asioita kuten Maalaisliiton aikaan, joten on vaan otettava tosiasiat tosiasioina. Palvelut, tai niiden puute ohjaa nuoret kaupunkeihin sekä kasvukeskuksiin.
Eu:sta katsottuna Suomi, pohjola on erämaata jossa paljon hyödyntämättömiä luonnonvaroja, mm. kaivannaisteollisuus.
Muutoinkin pohjoisen maa-, kallioperä sellaista että sinne voisi ihan hyvin toimittaa keskieuroopasta esim. ydinjätteitä säilöön.
Tässä tulevaisuus eikä muutama hassu meppi Suomesta sitä voi miksikään muuttaa.
Nyt tarvitaan tulevaisuuteen suuntautuvaa, rohkeaa sekä tosiasiat tunnustavaa politiikkaa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Kyläpolitikointi tukahtuu omaan mahdottomuuteensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on arktinen maa Helsinkiä myöten. Lyhyt kesä ei tee Helsingistä yhtään erikoisempaa aluetta kuin esim Utsjoki, Ikävää on vain se että väki pakkautuu koko ajan etelään ja vielä toistaiseksi suuriin etelän kasvu keskuksiin. Kohta ei riitä edes Oulun vetovoima pelastamaan pohjoista, Rovaniemellä ei vetovoima riitä vaikka turisteja liikkuu tiettyinä aikoina on totuus se että 60 % Suomessa käyvien turistien matkasta koskee vain käyntiä Helsingin alueella ja matka jatkuu siitä Ruotsin tai Venäjän kautta muualle. Ei auta EU edustaja lapin ja Pohjois suomen alueelta mitään tässä asiassa. Pitää vain hyväksyä se tosiasia että 5 vuoden sisällä on väestön siirtyminen etelään suorastaan valtavaa ellei täydellistä. Lappi, ja Pohjois suomi tyhjenee ennätysvauhtia ja muutama sisä suomen kaupunki tyhjenee siinä samassa. 10 vuoden kuluttua on Suomen väestöstä 70 - 75 % ,jopa 80% on myös täysin mahdollinen, Turku,Tampere Lappeenranta akselin alapuolella. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että meppejä perehdytetään tämän perukankin asioihin. Loppujen lopuksi olemme kuitenkin kaikki EU-kansalaisia, ja EU:lle hyväksi olevat asiat ovat hyväksi myös meille täällä Pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

omista mepeistä on ajettu Salvinin leiriin ajamaan Suomen asioita. Oma rajat kiinni-politiikka sulkee pahasti omaa kansaa vaikuttamisen ulkopuolelle. Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pinta-alaan nähden aivan liian iso maa väkimäärään suhteutettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaalle vapaaehtoisesti siirtynyt Liisa Jaakonsaari oli aikaansaava edustaja ja nyt hän jatkaa työtä yhteiskunnan hyväksi muun muassa Oulussa paikallisella tasolla. Liisaa on vaikea korvata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole kepu ja demarit saaneet mitään hyvää aikaan Oululle ja pohjoissuomelle edes eduskunnassa saati eu:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevät- js syystulvia esiintyy huolimatta siitä, onko Pohjois-Suomesta edustajia Brysselissä. Tulvatuhoja aiheutuu aina, kun vesistöjen vedenpinta nousee yli reunamien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

8:31
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
7:39
Saunarakennus tuhoutui tulipalossa maan tasalle Enontekiöllä
7:00
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta
7:00
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
7:00
Toiveena tehokkuus – Katja Nättilä on yksi Rankkojen Ankkojen avainpelaajista salibandyliigan pudotuspelikarsinnoissa Tilaajille
7:00
Kun loistavat ihmiset tekevät parhaansa ja kuitenkaan se ei riitä, johtaja joutuu katsomaan peiliin – Antellin leipomon lopetus opetti nöyryyttä, sanoo Tomi Lantto Tilaajille
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hipahtava isä lapsikatraineen palaa metsistä ihmisten ilmoille – Matt Rossin draamakomediassa on myötäelävä ote
21
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
9
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
5
Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yksimielisesti – olosuhteiden johdosta eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan Lukijalta
4
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
3
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
3
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
1
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image