Kotimaa

Esko Aho kiistää Long Playn väitteet taus­ta­vai­kut­ta­ja­na olemisesta

Esko Aho (kesk.) on entinen pääministeri ja Nokian johtaja. KUVA: Pekka Ala-aho
Kotimaa 4.10.2015 11:18 | Päivitetty 4.10.2015 17:35
STT, Kaleva

Esko Ahon mukaan väitteet siitä, että hän olisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tärkeimpiä neuvonantajia, eivät vastaa todellisuutta. Entinen pääministeri ja keskustavaikuttaja Aho sanoo STT:n haastattelussa, että hän on yrittänyt vaikuttaa vain yleiseen mielipiteeseen, jotta Suomessa ymmärrettäisiin, miten vaikeassa tilanteessa maa on.

Verkkojulkaisu Long Playn jutun mukaan Ahon sanotaan olevan yksi Sipilän tärkeimpiä neuvonantajia. Juttua varten haastateltiin 20 ihmistä, enimmäkseen keskustan ja muiden puolueiden vaikuttajia sekä ammattijärjestöjen edustajia.

Long Play kertoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtamassa keskustassa todellista valtaa käyttää pieni pääministerin uskottujen sisäpiiri. Sipilä on Long Playn mukaan pannut uusiksi keskustan johtamiskulttuurin. Puolueen perinteisesti tärkeiden elinten eli puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan asema on useiden sisäpiirin lähteiden mukaan kutistunut merkittävästi.

Kolmen keskustalähteen mukaan Sipilällä on oma lähipiirinsä, jota kutsutaan Sipilän johtoryhmäksi. Johtoryhmän ytimeen kuuluvat keskustan varapuheenjohtajat Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Annika Saarikko. Lisäksi ytimessä ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen, puoluesihteeri Timo Laaninen ja Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki.

Asiat tuodaan puolue-elimiin valmiina paketteina

Virallisesti johtoryhmää ei ole olemassa. Long Play kertoo, että tärkeät asiat puidaan piirin sisällä selväksi, ennen kuin ne tuodaan virallisten puolue-elinten keskusteluun.

- Muodollisesti keskustelua voidaan käydä, mutta todellisuudessa asiat on päätetty jo muualla, yksi keskustan entinen ministeri sanoo.

- Ainahan puolueessa on ollut epävirallisia tapaamisia, mutta nyt se on organisoitunutta. Asiat tuodaan puolue-elinten käsiteltäväksi kokonaispaketteina, joiden sisältöön ei voi vaikuttaa, sanoo toinen keskustalainen.

Jutussa kerrotaan myös, että Sipilän keskeinen neuvonantaja on entinen pääministeri ja keskustavaikuttaja Esko Aho. Haastateltavien mukaan eräät keskeiset osat Sipilän politiikasta ovat peräisin Aholta.

- Esko Aho on suoraan sanonut tietyissä tilanteissa, että hänellä on sormensa pelissä: että Sipilä tekee sitä, mistä on puhuttu, sanoo pitkän linjan kokoomuspoliitikko.

Keskustavaikuttaja: Pidän lähipiiriä luonnollisena

Pitkän linjan keskustavaikuttaja sanoo STT:lle, että hän näkee luonnollisena sen, että pääministerillä on oma lähipiirinsä. Hän huomauttaa, että jutussa mainitut henkilöt ovat jo virallisestikin puolueen johtoa.

- He jo asemansa perusteella muodostavat pääministerin esikunnan, pidän sitä luonnollisena. Jos sellaista ei olisi, se olisi oudonlaista, hän sanoo.

Ahon asemaa hän ei arvioi, mutta hänen mukaansa olisi luonnollista, jos Sipilä hyödyntäisi entisen pääministerin kokemusta.

Aho oli keskustan puheenjohtaja ja porvarihallituksen pääministeri vuosina 1991-1995. Samoin kuin Sipilä, myös Aho yritti saada aikaan yhteiskuntasopimusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Tätä pelättiin kun keskusta voitti vaalit että aho sotkettu politiikkaan. Eikö löydy uusia kasvoja keskustalla. Kohta aho saa jonkun ministerin paikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman Ahoa ja Viinasta Suomi olisi ollut tosi pulassa. Harmi kun Ahosta ei tullut presidenttiä. Olisi ollut paljon parempi kuin Halonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kannuksen kennedy antaa sellaiset neuvot sipittäjälle että tämä maa ajautuu täydelliseen kaaokseen
vajaan vuoden sisällä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävisi presidentin vaalit muutamalla vaivaisella prosentilla työväestön ehdokkaalle. Tuskin on unohtanut...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin , kovin ovat konstit kuin 1990-luvulta ja nyt elämme kuitenkin vuotta 2015. Milloinhan Suomen päätöksenteko saataisiin reaaliaikaiseksi , tällä menolla ei koskaan. Päättäjämme ovat laiskotelleet koko EU jäsenyyden ajan , ikäänkuin Bryssel auttaisi . Suuomea on johdettu vanhoilla opeilla , joita on haettu lähempää tai kauempaa historiasta ,ajellaan perä edellä taustapeiliä tiiraillen . Milloinkahan johtoportaaseen saadaan sellaisia tyyppejä , jotka elävät tätä päivää , ja katsovat tulevaisuuteen , Suomen tulisi olla ketterä ja nopea ,kuin Baltian maiden , pienellä kansalla ei ole varaay uinua pysähtyneisyydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, onhan meillä keskeisinä vaikuttajina sähköasentaja Lyly ja peruskoulun käynyt Piirainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahon (pula Ahon) ja Vanhasen 1999 ajamaa työreformia päivitetyssä versiossa 2015 kutsutaan "Sipilän talkoiksi".

Meni edellisellä kerralla penkin alle ja uudessa yrityksessä ensimmäisenä ajettiin ensin liitot neuvotteluiden ulkopuolelle ja pakkolait ovat jo kovaa vauhtia menossa eteen päin. Tieto lisää tuskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähän arvon tuollaiselle nimettömälle valitukselle voisi antaa? Onko takana kateutta? Onko kyseessä vain luulottelu taustavaikuttajista? Eikö muillakin ministereillä ole aina ollut oma lähipiirinsä? Kyllä Sipiulä on sen verran viisas, että kykenee ottamaan neuvoista sen, minkä hyväksi näkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan saman puoleen entiset johtajat ovat yhteydessä toisiinsa.
Suurempi epäkohta on SAK=SDP yhteys, jossa voidaan suoraan puhua SDP on polittinen toimija (Heinäluoma, Halonen, Rinne, Ihalainen jne) sitten ay-liike erikseen mm SAK on demareiden halussa. Näiden toiminta on tosi räikeää kun otetaan esille esimerkiksi SDP saama rahallinen tuki SAK;lta ja sen alaisilta liitoilta, sekä ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomessa ei voida kokeilla niitä keinoja, joilla Islanti nousi lamasta. Siellä jätettiin pankeille maksamatta tukia ja käytettiin rahat sosiaaliseen tukemiseen. Tällä hetkellä työttömyys% noin 2.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ihme kun asiat menee päin tuhoa! Tuo Aho, oli sellainen sorttaaja, että vieläkin on ihmisiä jotka maksaa hänen huonoja päätöksiä? Toinen pässi oli silloinen valtionvarainministeri, joka piti huolen kansan kyykyttämisestä viimeiseen hengenvetoon asti! Suomi ei ole tehdas, jota johdetaan vain vahvemman edut huomioiden!! Kansa maksaa näiden sanelupolitiikkaa vielä katkerasti, se on varmaa!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahohan se vei suomen EU:n yhdessä Viinasen kanssa, mitä lie silloin tapahtunut, en usko että suurin osa suomalaisia on voinut äänestää puolesta, mutta se on jo menneisyytt. Nyt ollaankin tosi hankalassa jamassa, eikä Aho ole se oikea neuvonantaja, koska hän on se joka tämän on aloittanut, maamme alasajon, pitääkin kysyä, miksi? Miksi keskustalaiseen puolueeseen kuuluvat eivät halunneet ja halua suomen itsenäisyyttä säilyttää, mitä ihmeen peliä täällä pelataan, kun tämä maa on meidän kaikkien eikä vaan rikkaiden, ette te voi päättää että meistä tulee liittovaltion jäsen. Ei niin suuria valtuuksia anneta muutamalle politiikolle. Tehän olette renkejä jotka me olemme äänestäneet ja teidän tulee olla kuuliaisia myös meille, mitä me kansana haluamme. Suomen kansa ei ole yhtä kuin hallitus, hallituksen kannattajat ovat vain osa kansaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on aivan selvä, se Keskustan dollari-mafia voi olla Suomen tuho. Valtakunnan oikeutta ei sentään voi odottaa, mutta oikeuden voittoa kuitenkin. Voi toki olla, että jos tämä kolmen Keskustan miehen johto tekee jotain todella älytöntä, odottaa Suomea kasvojen pesu. Opposition on nyt vain oltava taitava ja kumottava tämän hallituksen tyhjät aikaan saannokset. Ja mahdollisimman tyylikkäästi ja nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo mikään yllätys ollut. Aho ja Vanhanen ovat työreformin isähahmot. Nyt politiikka on myös sen mukaista. Sanotusta johtoryhmästä on myös lähtöisin ilmeinen tietämättömyys, jota esiintyy puuhattaessa 5% loikkaa kilpailukyvyn parantamiseksi. Tietämättömyydestä viimeinen esimerkki on Sipilän sekoilu lomaraha-asiassa. Ministeriöiden virkamiehet joilla tieto on olemassa, heidät sivuutetaan asioiden valmisteluissa.

Muuten, tuon uutisen voi tulkita niinkin, että meillä on Suomessa nukke eli marionetti pääministerinä. Toisaalta EK komentaa kokoomusta ja osin keskustaakin, niin hallitustakin voi sanoa nukkehallitukseksi. Hallitusohjelmasta poiketen siellä kävellään Soinin ylitse hallintarekisterin uudistuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image