Kotimaa

Esitutkinta varmisti Myyrmannin räjäyttäjän toimineen yksin

Myyrmannin räjähdystä on tutkittu kuutena murhana, törkeänä tuhotyönä ja räjähderikoksena.
Kotimaa 31.1.2003 17:48 | Päivitetty 31.1.2003 17:51
STT, PIIA LEINO
Keskusrikospoliisin tutkimuksissa on varmistunut lopullisesti, että 19-vuotias vantaalainen Petri Gerdt räjäytti yksin kauppakeskus Myyrmannin tuhoisan pommin lokakuussa. Gerdt oli itse rakentanut teräs- ja lyijyhauleja sisältäneen pommin, eikä hänellä ollut apureita.

Syytä pommin räjäyttämiselle ei saatu selvitetyksi. Gerdt itse kuoli räjähdyksessä, jossa surmansa sai myös kuusi sattumalta paikalle osunutta sivullista. Lisäksi 115 ihmistä sai eriasteisia fyysisiä vammoja, ja kaikkiaan 164 joutui turvautumaan lääkäriin tai terveyspalveluihin.

Räjähdystä on tutkittu kuutena murhana, törkeänä tuhotyönä ja räjähderikoksena. Keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirjat tulivat julkisiksi perjantaina. Koska räjäytyksestä ei epäillä muita kuin Gerdtiä, tapauksesta ei nosteta syytteitä.

Esitutkinnassa kuulusteltiin todistajina lukuisia ihmisiä, jotka tunsivat Gerdtin työn, opiskelun tai koripalloharrastuksen kautta. Lisäksi jututettiin räjäytyksen uhreja ja silminnäkijöitä. Räjäyttäjän vanhemmat vetosivat kuulusteluissa oikeuteensa olla todistamatta, joten heidän ajatuksiaan pöytäkirjat eivät paljasta.

Kuulustelujen perusteella Gerdt puhui asioistaan ja ajatuksistaan vain harvoille ihmisille. Useimpien todistajien silmissä hän oli vaitonainen ja syrjäänvetäytyvä hahmo, joka liikkui enimmäkseen yksin. Eräs tuttu kuvaili häntä puhumattomuuden takia lähes ”näkymättömäksi”.

Keskustelua Citymarketin kameroista

Räjähteistä Gerdt keskusteli lähes yksinomaan internetin keskustelupalstoilla ja sähköpostitse nettituttujensa kanssa. Esitutkintapöytäkirjan mukaan keskustelupalstojen keskusteluja jatkettiin yksityisillä sähköposteilla usein, mutta keskustelujen tarkemmat sisällöt ovat hämärän peitossa.

Ihmisiin kohdistuvaa uhkailua tai viittauksia Myyrmanniin esiintyi keskustelupalstoilla tiettävästi vain kerran viime heinäkuussa. Tuolloin viitattiin Myyrmannin Citymarkettiin ja siellä oleviin kupukameroihin. Gerdtin tietokoneen kovalevyltä poimitut tiedot keskustelusta ovat puutteellisia, eikä niistä käy ilmi, kenen kanssa keskustelu on käyty.

Gerdt teki kokeiluja räjähdysaineilla ainakin viime kesän alusta lähtien. Hän kirjoitti kokeiluista aluksi englanninkielisillä sivuilla, mutta siirtyi suomalaiselle keskustelupalstalle tämän aloitettua elokuussa toimintansa.

Poliisi on lähettänyt Yhdysvaltoihin virka-apupyynnön saadakseen tarkempia tietoja Gerdtin sähköpostitse käymistä keskusteluista. Esitutkinnan valmistumiseen mennessä pyyntöön ei ollut saatu vastausta.

”Fiksuja ajatuksia”

Gerdtin tosimaailman tuttaviin kuului nuori naispuolinen työkaveri, joka toisen työkaverin todistuksen mukaan tuli nuorukaisen kanssa ”hyvin puheisiin”. Nuoret työskentelivät samaan aikaan vantaalaisessa Hong Kong -tavaratalossa.

Naisen mukaan Gerdt vaikutti selväjärkiseltä ihmiseltä, jolla oli ”fiksuja ajatuksia eri yrityksistä, kuten Shellin skandaaleista kehitysmaissa”. Muihin ihmisiin hän suhtautui kuitenkin pelokkaasti ja vetäytyvästi.

"Minulle jäi sellainen kuva, että Petriä oli kiusattu ja hän vetäytyi omiin oloihinsa eikä puolustautunut", kertoi nainen kuulusteluissa.

Pommeista nuoret olivat keskustelleet New Yorkin WTC-iskun jälkeen.

"Niiden keskustelujen yhteydessä Petri kertoi, että pommin tekeminen ei ole vaikeata, jos on vähänkin lukenut kemiaa. Hän jopa kertoi, mitä ainesosia pommin tekemiseen tarvitaan ja todella painotti sitä, että pommin tekeminen ei ole vaikeaa, jos on lukenut kemiaa", kertoi työkaveri.

Koripallo tärkeää

Vantaan Tikkurilassa asunut Gerdt opiskeli kemiantekniikkaa Vantaalla teknillisessä ammattikorkeakoulussa. Työkaverilleen hän oli kertonut pyrkineensä aiemmin myös Helsingin yliopistoon, mutta jääneensä ulkopuolelle.

Tuttavien mukaan koripallo tuntui olevan Gerdtille tärkeää. Nuorukainen oli juuri siirtymässä Rekolan Urheilijoista uuteen seuraan Vantaan NMKY:een. Valmentajiensa mukaan Gerdt ilmoitti aina, jos ei päässyt harjoituksiin tai peleihin. Häntä kuvattiin myös ”kehityskykyiseksi joukkuepelaajaksi”.

"Tiedän, että Petrillä oli ”ehjä” normaali perhe ja hänen vanhempansa olivat usein seuraamassa pelejä häntä kannustaen", sanoi yksi valmentajista.

Keskusrikospoliisin tietojen mukaan Gerdt ei käyttänyt alkoholia eikä huumeita eikä ollut ainakaan nauttinut niitä ennen räjäytystä. Erään työkaverinsa mukaan Gerdt suhtautui alkoholiin paheksuvasti eikä nähnyt syytä sen käyttämiselle.

Tyttöystävää tai hyviä ystäviä Gerdtillä ei kuulusteltavien tietojen mukaan ollut.

Lue myös: Haulit silpoivat laajalla alueella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

että työeläkettä saava maksaa myös omalla tekemällään työllä. Miten et osaa arvostaa tehtyä työtä? Taidat saada liikaa s... Lue lisää...
unohdat aina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image