Kotimaa

Eronneet vanhemmat voisivat jakaa lapsilisän ja asumistuen - Työryhmä kannattaa merkintää vuo­roa­su­mi­ses­ta väes­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään

Kotimaa 17.5.2018 14:16 | Päivitetty 17.5.2018 14:39
STT

Periaatteessa lapsilisän ja asumistuen jakaminen vanhempien kesken voi jatkossa olla mahdollista vuoroasumistilanteessa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

- Lainsäädännöllisille muutoksille olisi tarvetta. Tällä hetkellä lapsilisää ei ole mahdollista jakaa kahden vanhemman tilille, hän sanoo.

Saarikko asetti alkuvuodesta työryhmän selvittämään eroperheiden lasten vuoroasumisten vaikutuksia. Työryhmä esitteli loppuraporttinsa torstaina.

Vuoroasumisella tarkoitetaan yleensä järjestelyä, jossa lapsi asuu vanhempien eron jälkeen yhtä paljon molempien vanhempien luona. Selvitys on kytköksissä oikeusministeriön valmisteilla olevaan lapsenhuoltolain uudistukseen.

Työryhmän mukaan lasten vuoroasumisille ei pääsääntöisesti ole laillisia esteitä, mutta vuoroasumista ei ole huomioitu tarpeeksi kattavasti lainsäädännössä ja soveltamiskäytännössä.

- Etuuksien huono järjestely voi olla arkea merkittävästi hankaloittava asia. Vuoroasumista ilmiönä täytyy vielä perusteellisemmin selvittää, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.

Kahdessa kodissa asuminen näkyisi väestötiedoista

Työryhmä kannattaa vuoroasumisesta väestötietojärjestelmään merkintää.

- Kaksoiskuntalaisuutta on aika mahdotonta toteuttaa nykypuitteissa. Väestötietojärjestelmään tehty merkintä helpottaisi arjen sujuvuutta, Saarikko perustelee.

Työryhmä esittää yleisen asumistuen ruokakuntakäsitteen uudistamista niin, että lapsi voitaisiin katsoa pysyvästi asuvaksi kahdessa asunnossa ja kahteen ruokakuntaan kuuluvaksi.

Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen rakennetta tulisi ryhmän mukaan muuttaa siten, että etuuksia voisi myöntää molempiin koteihin silloin, kun molemmat vanhemmat hoitavat lasta kotihoidon tuella tai kun lapsi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa vuoroviikoin.

Lisäksi työryhmä haluaisi, että elatustukilakia uudistettaisiin niin, että lapsen vuoroasuminen elatusvelvollisen luona ei estäisi tuen maksua.

Työryhmä toteaa, että asiassa on katsottava koko ajan lapsen etua.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image