Kotimaa

Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa

Aliupseerioppilas Senja Salonen on odottanut monta kertaa muiden naisten kanssa tuvassa, kun miehet ovat olleet jo harjoituksessa. Info ei ole aina kulkeutunut naisille asti eri kerrokseen.
Kotimaa 19.10.2019 6:00
Vanessa Valkama

Varusmiesten yhteistupien kokeilulla olisi paljon hyviä puolia, uskotaan Parolan panssariprikaatissa. Varusmiehet uskovat, että yhteistyö sujuisi paremmin, jos tutustuminen helpottuisi. Erillistupien takia tieto ei aina kulje naisille asti.

Hattula

Naisten ja miesten erilliset tuvat voivat asettaa naiset eriarvoiseen asemaan, kertoo Parolan panssariprikaatin panssariviestikomppanian päällikkö, kapteeni Antero Saramies.

Hänen mukaansa naisilla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta valita vapaasti aselajia, jos heille ei ole osoittaa tupaa. Jotkut perusyksiköt eivät voi ottaa naisia, koska tilat on mitoitettu sodanajan tuotantovelvoitteen mukaan.

– Se on resurssikysymys ja tekee naisten asemasta eriarvoisen. Jos yksikköön otetaan kaksi naista, he varaavat esimerkiksi 14 hengen tuvan, Saramies kertoo.

– Olemme laittaneet tilaukset siitä, paljonko varusmiehiä tarvitsemme, jotta joukkotuotantomäärä toteutuu. Erillinen kysymys on se, paljonko pystymme ottamaan naisia tilojen puitteissa.

Varusmiehiltä kannatusta kokeilulle

Puolustusministeriö aloittaa ensi vuoden alusta joissain joukko-osastoissa yhteistupien kokeilun, joka on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Varusmiehistä suurin osa on yhteistupien kannalla, selviää Puolustusvoimien vuonna 2017 teettämästä tasa-arvoselvityksestä. Sen mukaan vähemmistö, eli noin joka kolmas sekä naisista että miehistä, on yhteistupia vastaan. Lisäksi Varusmiesliitto on ajanut yhteistupien käyttöönottoa tai ainakin niiden kokeilua jo vuosia.

Yhteistupien kokeilua kannattavat myös Parolan panssariviestikomppanian aliupseerioppilaat Senja Salonen ja Sami Örri.

Miehet ja naiset eivät voi nyt viettää aikaa samoissa tuvissa, vaan lautapelejä täyty mennä pelaamaan sotkuun. Aliupseerioppilaat Senja Salonen ja Sami Örri toivoisivat, että vapaa-aikaa voisi viettää kaikkien kanssa helpommin.

Heidän mielestään yhteiset tuvat voisivat lisätä yhteisöllisyyttä, kun nyt naisten ja miesten on hankala tutustua toisiinsa varsinkin palveluksen alussa.

Varusmiehet viettävät vapaa-aikaansa pääasiassa omissa tuvissaan.

– Meillä on linjaus, että vapaa-ajalla naiset eivät saa niin sanotusti hengailla miesten tuvissa eivätkä miehet naisten tuvissa, ellei se liity palvelustehtäviin. Siitä jäävät kaikki Aliaksen pelaamiset ja muut kuulumisen vaihdot, Salonen kertoo.

– Naisilla on aika rajallinen porukka, joiden kanssa voi olla. Käytävillä ei saa olla, ja sotkuun on eri asia lähteä kuin käydä nopeasti moikkaamassa kaveria tuvassa illalla.

"Kaveria ei jätetä, paitsi vapaa-aikana"

Sami Örrin mukaan koko joukkue vietti peruskoulutuskaudella ensimmäistä kertaa vapaa-aikaa yhdessä maastossa.

– Kun aikaa ei voinut viettää yhdessä tuvissa, sotkussa ei välttämättä edes tiennyt, kuka on omasta joukkueesta.

Salosen mielestä omiin joukkuekavereihin tutustuminen helpottaa ryhmäytymistä ja yhteistyötä esimerkiksi harjoituksissa.

– Onhan se eri asia, että tunnet ihmiset kunnolla ja tiedät, millaisia he ovat, miten heille voi puhua ja mitä eri taitoja heillä on, Salonen sanoo.

Hän muistuttaa, että puolustusvoimissa korostetaan yhteisöllisyyttä.

– Kaveria ei jätetä, paitsi vapaa-aikana, koska ollaan eri tuvissa. Miksi yhdessä tekeminen päättyisi siihen, kun kela on vedetty ja yhteydet toimivat?

Tieto ei aina kulkeudu naisten tupaan asti

Erillistupien ongelmana on myös epätasa-arvoinen tiedonkulku.

Viestilinjan aliupseerikoulutuksessa Örrin ja Salosen tuvat ovat saman käytävän eri päissä, mutta peruskoulutuskaudella naisten ja miesten tuvat sijaitsivat eri kerroksissa.

– Varsinkin silloin oli todella monta tilannetta, että pelkästään yläkertaan miesten alokastupiin tultiin kertomaan asioista, ja naiset jäivät kokonaan pimentoon, Örri kertoo.

Salosen mukaan naisten tuvassa on jouduttu odottamaan monta kertaa, mitä pitäisi tehdä.

– Sitten on tultu sanomaan, että koulutus on käynnissä ja siellä pitäisi olla jo. Info ei ole aina tullut meille asti, Salonen sanoo.

– Henkilökunta aina pahoittelee, ettei kertomatta jättäminen ole tietoista.

Tietokatkoksia eri kerroksissa

Parolan panssariviestikomppaniassa on tällä hetkellä kaksi aliupseerikoulutuksen linjaa ja viisi joukkuetta.

Kun kaikki yksikön naiset keskitetään yhteen, monella oman joukkueen miehet jäävät omaan tupaansa eri kerrokseen. Kapteeni Saramiehen mukaan tämä voi aiheuttaa tietokatkoksia.

Parolan panssariviestikomppanian aliupseerioppilaat Senja Salonen ja Ville Örri eivät yleensä ole samassa tuvassa. He toivovat, että yhteistupia kokeiltaisiin, jotta tutustuminen omaan joukkueeseen olisi helpompaa ja yhteistyö sujuisi paremmin. Naisten tuvissa on usein sänkyjä tyhjillään, koska miehiä sinne ei voi ottaa. KUVA: Esko Tuovinen

– Yleensä varusnaiset tuntevat, etteivät he saa riittävästi tietoa. Joskus on kiire, ja tieto joudutaan tuomaan juosten eri kerrokseen, Saramies kertoo.

– Jos tuvassa on viidestä eri joukkueesta varusnaisia, siinä ramppaa koko ajan joku kertomassa jotain yksittäiselle taistelijalle. Se häiritsee rauhaa ja vapaa-aikaa.

Saramiehen mukaan apua on keskuskuulutusjärjestelmästä, mutta sitä ei löydy kaikista yksiköistä.

Ei ongelmia yhteisissä teltoissa

Yhteistupien kohdalla on arvosteltu esimerkiksi sitä, miten vaatteidenvaihto onnistuu. Tähän on ehdotettu ratkaisuksi sermejä.

– Kaikki eivät välttämättä ole niin avoimia, jos on metrin päässä nainen katsomassa, kun vaihtaa vaatteita. Sama on varmasti toisin päin, Örri sanoo.

Salonen muistuttaa, että varusmiehet majoittuvat jo nyt maastossa samoissa teltoissa sukupuolesta riippumatta.

– Peruskoulutuskaudella tutustuin oman joukkueeni miehiin kunnolla vasta metsässä. Mitään ongelmia ei ole ollut.

Myös kapteeni Saramies kertoo, ettei hän ole ikinä kohdannut intiimisuojan loukkauksia tai muita ongelmia, kun naiset ja miehet ovat majoittuneet samoissa teltoissa.

Saramiehen mielestä kasarmilla eriarvoisuutta voi aiheuttaa se, että naisten tupien ovet pidetään kiinni. Käytäntö on koputtaa, ennen kuin naisten tupaan astuu sisään. Miesten tupien ovet taas ovat auki, vaikka siellä vaihdettaisiin vaatteita.

– Sinne voi laukata naispuolinen ihan vapaasti. Emme näe intiimisuojan kannalta mitään ongelmaa siinä, että kaikki olisivat samoissa tiloissa.

Yhteistuvat

Puolustusministeriö aloittaa ensi vuoden alusta alkaen yhteistupien kokeilun, joka perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kokeilu on tarkoitus toteuttaa kahdessa maavoimien joukko-osastossa sekä reserviupseerikoulussa.

Puolustusministeriön mukaan kokeilun tavoite on kohentaa ryhmäkiinteyttä.

Jo tällä hetkellä yhteismajoitus on käytössä maastoharjoituksissa ja laivapalveluksessa.

Varusmiehille suunnattujen kyselyiden perusteella naiset kokevat joukkoon kuulumattomuutta ja ryhmäkiinteyden heikkoutta majoittuessaan omissa tuvissaan.

Kyselyjen mukaan yhteismajoitus parantaisi tiedonkulkua ja mahdollistaisi tilojen tehokkaamman käytön.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Joo justiinsa, otakaahan oppia Ruotsin "armeijasta," se on mailmankuulu tehokuudestaan. Norjastakaan ei ollut viime sodissa mihinkään yksin, nyt pullistelee NATON: suojeluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nämä tytöt oikein ajattelee? Armeijaan mennään ajatuksella, että joudutaan tappamaan tai tulemaan tapetuksi, se on ainoa asia joka kohataa tasa-arvoisesti kaikkia sodassa olevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outo homma, jos armeijassa ei ole naiset enää mielessä.
Ennen oli paremmin, ei muuta ajateltukaan.
Pääosin miesten jutut olivat sellaisia, että naiset tuskin välittivät edes kuunnella
vai onko aika muuttunut niin, että naiset haluavat olla osa niitä tarinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aikoihin eletty ennen karkasi miehet sivariin koska kokivat armeijan liian vaikeaksi ja raskaaksi nyt on naiset valtaamassa armeijankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka pääsee armeijaan on ratkaistavissa helposti. Kaikille alle kaksikymppisille järjestetään pääsykoe. Kysytään ketkä on eduskunnan puhemiehet. Mikäli ei tiedä , komento mene armeijaan .Armeijassa on komentotietämys . Semmonen mikä tietää jotakin ei kannata mennä aamuja kuluttaan armeijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän "samatupa" teorian mukaan homman ei pitäisi toimia tänäänkään, jos eri tupa ei toimi yhteen toisen kanssa. Itse armeijan käyneenä tiedän, että tupa on vain lepopaikka. Yhteenkuuluvuus ja sitä lujittavat koettelemukset koetaan jossain muualla kuin tuvissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on aikoihin eletty, että puolustusvoimatkin lähtee mukaan tähän vihervasemmisto-BB-hömpötykseen. Mitä seuraavaksi? Mennäänkö niin pitkälle tulevaisuudessa, että armeijan puolustuskyky on nolla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset pois rintamalta. Ei ole oikea paikka. Jos tulee sota, niin tiedätte miten käy jos joudutte vangiksi. En halua edes kuvitella läheisilleni sitä kohtaloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan holtittomaksi nykyinen tasa-arvo menee. On selvää, että jotain tulee yhteismajoituksissa tapahtumaan, sitten perustetaan kiusaushankkeita ja meetoo-kamppanjoita. Miksi kaiken pitää olla niin yhteisöllistä ja yhteistä kimppakivaa. Suorastaan naurettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa suomen armeija, ei ne enää puolusta mitään muuta kuin "tasa-arvoa," sukupulten oikeutta valita identitteetinsä, valinnnavapautta käskyjen noudattamisessa ja tietysti kokemuksen saamista johtatmistehtäviin siviilissä, kaikkihan haluaa johtajiksi, eikö niin? Suomen armeija on nykyään yklsi BB-talo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisin nyt armeijaanmenoiässä niin taitaisinpa sittenkin valita siviilipalveluksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minä olisin nyt armeijaanmenoiässä niin tasan varmasti en menisi. Menköön tytöt kun ovat niin innokkaita sotimaan. Minusta vähän tuntuu, että päättäjä puhuu muuneltua totuutta, kun väittävä kansalaisten puolustahdon olevan yhä korkealla. Mitä puolustettavaa tällaisessa arvoinflaation kärsineessä hullujenhuoneessa enää on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista kun tasa-arvovaltuutettu tai Herra Oikeuskansleri tahi Herra Eduskunnan oikeusasiamies ole jo nyt puuttunut tähän tasa-arvo ja ihmisoikeusongelmaan. Miltä se nyt näyttäkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tieto ei kulje on kyse huonosta tiedottamisesta.
Eikö olisi helpompaa aluksi kokeilla käytäntöä, jossa vapaa-aikana voisi vapaasi hengailla eri tuvissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvosta seuraavan kerran sitten kun naisten on pakko mennä armeijaan, sivariin tai vankilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kummasti se kortti vedetään aina omiin tarkoitusperiin sopivaksi, kuten sanoit, tässä naiset armeijassa touhussa ei toteudu tasa-arvo tällä hetkellä oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Lopetetaan puolustusvoimien pitäminen leikkikenttänä. Naiset pois armeijasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image