Kotimaa

Eri­kois­tut­ki­ja: "Pe­rus­suo­ma­lai­set pelaa rasismin kanssa kaksilla korteilla"

Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan aletaan puida käräjillä keskiviikkona. KUVA: Lehtikuva / Jussi Nukari
Kotimaa 3.1.2017 16:14 | Päivitetty 3.1.2017 16:21
STT, Kaleva

Perussuomalaiset pelaa rasismin kanssa kaksilla korteilla, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun eduskuntatutkimuksen laitokselta. Railon mukaan perussuomalaiset pyrkii virallisissa sitoumuksissa antamaan kuvan hallituskelpoisuudesta, mutta puolueessa ei haluta puuttua jäsenten maahanmuuttajavihamielisiin kirjoituksiin tai sanomisiin.

Keskiviikkona Keski-Suomen käräjillä aletaan puida kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hakkarainen kirjoitti heinäkuussa Nizzan terrori-iskun jälkeen Facebook-sivulleen, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja".

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan ryhmä ottaa kantaa Hakkaraisen kirjoitteluun vasta lainvoimaisen ratkaisun jälkeen. Kannanotto venynee pitkälle, koska käräjävaiheen jälkeen juttu voi edetä hovioikeuteen.

Terho ei näe ongelmana, että ryhmä saattaa ruotia kirjoitusta esimerkiksi yli vuoden päästä sen kirjoittamisesta.

- Kyllä merkittävä tekijä rankaisemispäätöksessä on se, onko rikottu lakia vai ei. Sitten tiedämme, kuinka vakavasta asiasta on kysymys, Terho sanoo.

Railo pitää eduskuntaryhmän halua katsoa oikeudenkäynti loppuun osin perusteltuna. Hänen mukaansa päätös on kuitenkin myös osa jatkumoa, jossa puolue on ollut haluton puuttumaan jäsenten tekemisiin.

Esimerkeiksi hän nostaa puolueen toiminnan, kun kansanedustaja Olli Immonen poseerasi samassa valokuvassa uusnatsien kanssa ja nykyinen euroedustaja Jussi Halla-aho sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Immonen erosi itse ryhmästä kahdeksi kuukaudeksi eikä saanut muuta rangaistusta. Halla-aho erosi hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Puolueista ainoastaan perussuomalaiset ei vaatinut eroa.

 

"Ei rasistisia ulostuloja"

STT ei ole tavoittanut puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan, voiko kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syytetty henkilö olla puolueen listoilla kuntavaaleissa. Lokakuussa Terho kertoi, että puolueen kuntavaaliehdokkaat ovat sitoutuneet arvokkaaseen käytökseen.

- Käsittääkseni se sisältää myös sen, että ei tee mitään rasistisia toimia tai ulostuloja. Lisäksi olemme jo allekirjoittaneet rasisminvastaisen julistuksen, kuten muutkin puolueet täällä (eduskunnassa).

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on valittu puolueen ehdokkaaksi Oulussa, ja häntä syytetään ensi viikolla käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kuntavaalikysymys voi koskea myös Hakkaraista ja tamperelaista varavaltuutettua Terhi Kiemunkia. Kumpikaan ei ole tiettävästi kertonut aikeista asettua ehdolle.

Kiemunki sai Pirkanmaan käräjiltä tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja on kertonut vievänsä jutun hoviin. Hakkarainen on valtuutettu Viitasaarella.

 

"Linjaa terävöitettävä"

Railon mukaan perussuomalaisten pitää terävöittää kunnallisvaaleissa linjaa siitä, kuinka jäsenten tekemisiin puututaan.

- Mielestäni vähintäänkään tuomion saaneet henkilöt eivät voi olla ehdolla. Kyseenalaista on se, voiko syytteessäkään oleva henkilö olla ehdolla. Muuten voi kysyä, mitä hyötyä tällaisista allekirjoitetuista sitoumuksista tai julistuksista on.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Vallanpitäjät ja media haluavat tehdä jokaisesta järkevästi ajattelevasta rasistin. Kuka ja miksi haluaa maamme kaaokseen? Miksei saa sanoa, jos ei halua kaaosta? Eikö demokratiassa saa olla eri mieltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakkarainen taitaa olla rehellisimmästä päästä koko porukasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaapa johonkin netin hakukoneeseen englanniksi tuo Hakkaraisen syyttämiseen johtanut lause ja miettikääpä miten monta oikeudenkäyntia tullaan maailmalla käymään kun/jos Hakkarainen tuomitaan ja se katsotaan ennakkotapaukseksi. Oma hakukoneeni antoi yli 11 miljoonaa tulosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa voisi sanoa perussuomalaisten totuudesta vaalilupausten ja hallituksessa toteutetun politiikan osalta eli luvataan uhtä ja tehdään täysin toista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen vaalijärjestelmän mukaan kaikki äänet menevät eniten ääniä saaneelle ja sen jälkeen puolittuvat aina seuraavalle. Jos siis äänestät maltillista perussuomalaista, niin äänesi saattaa silti mennä rasismista tuomitulle tai syytetylle. Kuka siis uskaltaa äänestää maltillisia perussuomalaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuuden puhujalle suon mielelläni yösijan?! Suomalainen valtamedia ei sitä halua Hakkaraiselle suoda?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kritiikki, olkoon miten tervettä hyvänsä, yritetään nykyisiin kääntää rasismiksi. Syynä yleensä jonkun mielensä pahoittaneen tahon poikkeava näkemys asiasta. Rasismi on muotisana, jolla koitetaan nyt leimata kriitikot oikopäätä rikollisiksi, onko se sitten oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai tuollaisesta lentävästä lauseesta saadaan jupakka johon palaa noin 200 000 - 400 000 euroa vähintäänkin.

Jos tuosta tuomitaan niin aika monta kymmentä tuhatta suomalaista joutuu sitten häkkiin samantien. Aivan naurettavaa pelleilyä virkavallalta ja eritoten heitä poliittisena työkaluna käyttäviltä puolueilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa muu kuin Erkka Railo on täällä kommentoimassa taas. Mitä ihmettä Turun yliopiston alainen Eduskuntatutkimuksen keskus mahtaa tehdä, kun sen erikoistutkija kommentoi jatkuvasti päivänpolitiikkaa sanomalehtiin? Eikö erikoistutkijalle löydy oikeaa työtä? Aikaa myöten menee tutkijan ja hänen työnantajansa arvovalta tämmöisen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teokka siinä ylänappi auki tärkiänä muka puhelimmeen puhhuu. Mitähän tyhjää höpissee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PS yrittää antaa kuvaa hallituskelpoisuudesta, Sipilä yrittää antaa kuvaa pääministerikelpoisuudesta, SDP yrittää antaa kuvaa oppositiokelpoisuudesta. Yksikään ei onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

En laske mut paljon. Tänään tilaasin kun laiskotutti kotiinkuljetuksella 70 euron eestä valmista ruokaa:) Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image