Kotimaa

Eri­kois­lää­kä­ri: Ve­ren­siir­to­kiel­to voi aiheuttaa kuoleman

Kotimaa 18.11.2016 14:52 | Päivitetty 18.11.2016 15:22
STT

Jehovan todistajien verensiirtokielto vaarantaa potilaan hengen. Verensiirron antamatta jättäminen voi johtaa potilaan kuolemaan esimerkiksi joissain tapaturmatilanteissa ja päivystysluontoisissa leikkauksissa, kertoo hematologian erikoislääkäri Pekka Anttila Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta.

- Ei pidä paikkaansa, että vaihtoehtoisia hoitoja olisi aina olemassa, Anttila kommentoi STT:lle.

Lisäksi verensiirtokielto sulkee pois kokonaan monia hoitomuotoja kuten leikkaus- ja solunsalpaajahoitoja.

Anttilan mukaan verensiirrosta kieltäytyminen on melko harvinaista. Hän arvioi alan lääkärin kohtaavan tällaisia tapauksia harvemmin kuin kerran vuodessa.

Anttilan mukaan tilanne muuttuu erityisen ongelmalliseksi, jos verensiirtoa tarvitsee alaikäinen. Tällöin lapsi voidaan joutua ottamaan huostaan. Anttilan arvion mukaan näin tapahtuu vuosittain.

Rajatapauksia lainsäädännön kannalta ovat lähes täysi-ikäiset lapset, joilla on jo jonkin verran sananvaltaa hoitoihinsa.

Aikuisen kohdalla rajanveto on helpompaa.

- Täysivaltaisen ihmisen vakaumusta on kunnioitettava. Olen katsonut fiksun 70-vuotiaan miehen kuolemista anemiaan 4-5 viikon ajan. Minulla ei ollut oikeutta puuttua hänen ratkaisuunsa, mutta raskasta se oli.

Yhdistys selvitti verituotteiden käyttökiellon vaikutuksia

Jehovan todistajien verensiirtoja ja muita terveydenhoidossa käytettäviä verituotteita koskeva kielto vaarantaa uskonyhteisön jäsenten terveyden, sanoo Uskontojen uhrien tuki -yhdistys (UUT).

Yhdistys selvitti verituotteiden käyttökiellon vaikutuksia Suomessa kyselyillä lääkäreille ja entisille Jehovan todistajille.

Kyselyyn vastanneiden seitsemän ylilääkärin mukaan Suomessa kuolee potilaita, jotka kieltäytyvät verihoidoista.

- Veritautipotilas omasta tahdostaan kuoli, koska ei halunnut elämää jatkaa veritankkauksien turvin. Omassa sairaalassa on lisäksi ainakin kaksi potilasta menehtynyt vuotoihin muilla osastoilla, kun ei tankkauksia voitu antaa, nimimerkillä Siiri kyselyyn vastannut hematologi sanoo.

Verituotteista kieltäytyminen voi lääkäreiden mukaan myös esimerkiksi estää leikkausjonoon pääsyn tai vaikeuttaa toipumista.

Verituotteita käytetään paljon synnytysten ja vaativien leikkausten yhteydessä sekä tapaturmien ja leukemian hoidossa.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen sanoo pitävänsä selvityksen väittämiä "totuudenvastaisina". Hänen näkemyksensä mukaan kaikkiin mahdollisiin sairauksiin voidaan antaa hoitoa käyttämättä verta.

- Kun Raamattu sanoo, että karttakaa verta, niin jokainen koittaa henkilökohtaisesti toimia sen mukaisesti, hän sanoo.

Yhdistys: Kieltäytymiseen painostetaan

Aikuisella on oikeus kieltäytyä lääketieteellisestä hoidosta. Jehovan todistajien verikieltoon liittyy UUT:n mukaan kuitenkin sosiaalista painetta ja pelkoa sulkemisesta yhteisön ulkopuolelle. Hoidoista kieltäytymisen ei yhdistyksen mielestä siksi voida katsoa perustuvan puhtaasti vapaaehtoisuuteen.

UUT:n mukaan Jehovan todistajille jaetaan verituotteista kieltäytymiseen liittyviä riskejä vähättelevää tietoa. Heitä myös kehotetaan allekirjoittamaan ja pitämään mukanaan hoitotahtoa, jossa kielletään verensiirrot.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Kaikki fanaattiset uskonnot ovat yhtä pöljiä.Olleet jo tuhansia vuosia ei ne siitä muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän on oma valinta. Uskonnon takia kuollaan koko ajan maailmassa. Se on omaa tyhymyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari asiaa tuli mieleen jutun luettuani, koskien laajemminkin kaikkia uskonnollisia yhteisöjä. Ensinnäkin tämä Raamatun tulkitseminen ja siitä tulkinnasta tiukasti kiinni pitäminen. Ja aito vapaaehtoisuus käytännössä on niin ja näin uskonnollisissa yhteisöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image