Kotimaa

Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epä­luot­ta­mus­ta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) joutuu valiokunnan eteen selvittämään Kiina-yhteyksiään. KUVA: Markku Ojala
Kotimaa 23.1.2020 6:00
Joonas Kuikka

Epäluottamusta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa Mika Niikkoa (ps.) kohtaan ei pelkkien Kiina-yhteyksien perusteella ole, kommentoivat eri puolueiden valiokuntajäsenet ja puheenjohtajat.

Eri puolueiden kansanedustajat odottavat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta Mika Niikolta (ps.) selvitystä Kiina-yhteyksistään.

– Seuraavassa valiokunnan kokouksessa käymme läpi näitä teemoja, sanoo valiokunnan jäsen Kimmo Kiljunen (sd.).

Samaa mieltä on kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka on myös ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

– On Suomen etu, että on laajoja suhteita, mutta niiden pitää olla maan asioiden hoitamiseen liittyviä, ei muita suhteita.

Suomen Kuvalehti kertoi hiljattain Niikon yrityskytköksistä kiinalaisten kanssa, ja Yle kertoi aiemmin keväällä kiinalaisesta vaalirahasta, jonka Niikko muutti vaalilainaksi. Lisäksi SK uutisoi Niikon sähkötupakkaliiketoiminta-aikeista ja sähkötupakan puolustamisesta eduskunnassa.

Niikon mukaan hän ei suunnitellut sähkötupakan maahantuontia. Hän myöntää kiinalaiset yritys- ja vaalilainayhteydet, mutta painottaa ettei häneen ole kohdistettu vaikuttamisyrityksiä. Niikko kertoo valvovansa Suomen etua.

Tehtävä vaatii erityistä huolellisuutta

Kriittisesti Niikon Kiina-yhteyksiin suhtautuvat kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Eva Biaudet (r.). Essayah vastaa puheenjohtajana, sillä kristillisdemokraateilla ei ole ulkoasiainvaliokunnassa edustusta.

– Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajalta ja jäseniltä edellytetään läpinäkyvyyttä suhteessa vieraan vallan edustajiin, jotta ei synny edes epäilystä, että henkilöihin voitaisiin vaikuttaa ulkoapäin, hän toteaa.

– Tällaisissa kysymyksissä luottamus rakentuu siitä, miltä asia näyttää, eikä vain siitä, miten se omasta mielestä on. Kansanedustajan on oltava tarkkana siitä, keneltä vastaanottaa vaalitukea, sanoo Biaudet.

Biaudet odottaa selvitystä kaikista Niikon yhteyksistä Kiinaan. Essayah muistuttaa Niikon Kiina-yhteyksien käsittelystä jo keväällä, ennen valiokunnan puheenjohtajavalintaa. Tämä ei valinnan aikaan häirinnyt hallituspuolueita tai perussuomalaisia.

Myös perussuomalaisten ryhmän syytä käydä läpi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sitä mieltä, että myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän olisi syytä kuulla Niikon selvitys.

– On oleellista, että tällaiset epäilykset käydään normaalijärjestyksessä valiokunnassa ja eduskuntaryhmässä läpi, Orpo sanoo.

Sdp:n Kiljusen mukaan Niikon on tehtävässään oltava tavallista tarkempi, koska hän vie eduskunnan viestiä ulkomaille.

– Olemme tietoisia, että hän on vähän ummikkona tullut tehtävään, viittaa Kiljunen Niikon ulkopoliittiseen kokemukseen.

– Se ei ole harjoittelupaikka, vaan erittäin vaativa rooli.

Kiljunen ei pidä Kiina-yhteyksiä sinänsä ongelmana, sillä kanssakäyminen ulkovaltojen kanssa kuuluu politiikkaan. Hän kuitenkin odottaa käydyn keskustelun perusteella selvitystä.

Niikko on ollut yhteydessä

Keskustalainen ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savola kertoo jo saaneensa laajan selvityksen Niikolta.

– Hän on selvittänyt sekä kirjallisesti että puhelimitse minulle asiaa. Lisäksi hän on oma-aloitteisesti luvannut kertoa julkisuudessa olleista asioista seuraavassa valiokunnan kokouksessa. Minulla ei ole vaateita häntä kohtaan ja luotan hänen selvityksiinsä.

Myös liike nytin puheenjohtaja ja kansanedustaja Hjallis Harkimo luottaa Niikkoon.

– Luotan Mika Niikkoon valiokunnan puheenjohtajana, mutta mielestäni asia on hyvä tutkia. Tämä ei tullut yllätyksenä, onhan tästä puhuttu jo aikaisemmin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Tämäkin asia osoittaa persujen yhteiskunnallisen ymmärryksen ohuuden. Ei ymmärretä miten poliittinen systeemi tai yhteiskuntamme toimii. Persuista ei ole edellenkään hallitukseen. Helppo Heikkien Yhden asian liikkeen paikka on oppositiossa räksyttämässä. Innolla odotan myös sitä mitä saavat EU:ssa aikaiseksi, Lauran ja Teuvon voimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästetäänköhän tuonkuin koira veräjästä luikahtaan??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollut persuedustaja yhtään kummempi, nyt pitää miettiä uutta puoluetta jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En myöskään ymmärrä, miten kaksoiskansalaisuuden haltija voi toimia jopa ministerinä maamme hallituksessa. Näinhän oli oli edellisessä hallituksessa. Kenen asialla sellainen henkilö todellisuudessa liikkuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sveitsin, sittemmin ruotsin asioilla, sai suomen asiat täysin sekaisin niiltä osin kun oli ko. asioista päättämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole perehtynyt tapaukseen juurta jaksain. Ilmeisesti erityisen vakavista asioista ei ole kyse Niikkoon liittyen, sillä varsin moni muiden puolueiden edustaja katsoo, että he tyytyvät Niikon selvitykseen. OK, tyydyn itsekin tähän.

Toisaalta selvää on, että Niikko itse on syyllinen siihen, että hänestä on syntynyt epäilyttävä kuva näistä tapauksista johtuen. Tästä esimerkkinä se kiinalaiselta saadun vaalituen muuttaminen vaalilainaksi. Ja mitä tulee tähän sähkötupakkajupakkaan, niin Niikko itse kiitti Suomen kuvalehden toimittajaa siitä, että hän on aiheeseen liittyen tehnyt jonkun muotovirkeen(kö), joka tulee korjata.

Mutta kun Niikko hoitaa nämä hommat kuntoon, niin asia on ilmeisesti ok. On sitten perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kiinni, katsooko puolue että Niikko nauttii edelleen puoleen luottamusta mitä tulee tärkeään ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää. Uskon, että nauttii kyllä jatkossakin.

Minusta tapaus Niikko on hyvä opetus perussuomalaisille. Eli kun poliitikko (tai kuka tahansa muu henkilö) on selvittänyt hyväksyttävästi epämääräisyytensä, niin homma on sillä selvä ja jatketaan eteenpäin. Eli ei jäädä omassa propagandassa toistuvasti juittumaan jo vanhaan ja aikanaan selvitettyyn asiaan. Katse eteenpäin, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritätkö sevitää, ettei Perussumalaisten pidä jumittua vanhaan propakandaansa. Kuinkahan se onnistuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tässä aihetta kun pidetään yhteyksiä Kiinan kanssa. Kiinan politiikka ja ulkomaiden painostus on sitä luokkaa että Kiinan kanssa ei kannattaisi pitää yhteyksiä. Kiinalaiset voivat saada ns. niskalenkin poliitikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä persu, siellä savuavat rauniot. Oiva pääministeripuolue on näyttänyt osaavan jo kaikki metkut kuten muutkin puolueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin ne huutaa, että persut on ulkomaalaisvastaisia. Sitten kun persulla saatuu olemaan kiinalainen kaveri, jonka kanssa pistää yrityksen pystyyn, ja joka vielä tukee kaverinsa ehdokkuutta ihan taloudellisestikin, niin eihän sekään käy.

Kyllä vaikuttaa siltä, että tässä yritetään tarkoituksella tehdä kohua asiasta, jossa ei oikeastaan ole mitään kummempaa kohuttavaa. Keskittykää vaikka niihin poliittisiin virkanimityksiin, jossa pätevämmät hakijat sivuutetaan "sopivammalla". Niissä on oikeasti kohistavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoisinta Kiikon valinnassa on se, että hänet täysin kokemattomana valittiin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaksi. Substanssi on hukassa eikä tehtävässä toimisen pelisäännöistäkään taida olla paljoa tietoa. Perussuomalaisia leimaava piirre on juuri tuo, ettei heillä ole poliittisesti kokeneita tai edes korkesti koulutettuja juurikaan joukoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teet lyhyesti erittäin hyviä huomioita aiheeseen liittyen. Ei tarvitse enää kirjoittaa samasta asiasta, kun sanot sen noin hyvin. *Peukku*

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä Niikko oli hanakasti tuomitsemassa Haavistoa, mutta omat jauhot on sotkettu kiinalaisiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähdään rikka rokassa muttei malkaa omassa silmässä. Olisiko sisäministerinkin syytä antaa selvitys poliittisista virkanimityksistä jotka myös Kulmuni on siunannut? Orpokin voisi siivota antaa selvitykset muijansa maahanmuuttopisneksistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KOvaa on kaivelu Persuja kohtaan. JOs jotkut ovat Suomessa ummikkoina tehtäväänsä hoitamassa, niin he ovat nykyiset ministerit. Käsittämätöntä, että maamme on valahtanut tällaiseen tolaan, että kokemattomia otetaan johtaviin tehtäviin. Eikö olisi löytynyt vieläkin nuorempia ja komeattomia hallitukseen? Olisipahan suuremmat otsikot maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 prosentin omistusta yhtiössä on pidettävä merkittävänä, mutta lain ja säädösten mukaan sitä ei tarvitse ilmoittaa.
Paras ratkaisu olisi noutattaa samaa periaatetta kuin jääviyskysymyksissä, että epäily esteellisyydestä on tuotava esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA on vienyt jo oikea käden. Nyt on annettu vasemman käden pikkusormi Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image