Kotimaa

Epä­tie­toi­suut­ta soten ympärillä – sotea valmistelleet organisaatiot on ajettu lähes alas, juuri kun pitäisi alkaa rakentaa uutta

Maakuntien tilakeskuksen väliaikaisen toimitusjohtajan Jukka Latvalan mukaan syksyllä selviää todennäköisesti tarkemmin, miten soten tilaratkaisuja lähdetään viemään eteenpäin. KUVA: Lauri Hannus / Miltton
Kotimaa 24.5.2019 16:21
Hannu Toivonen

Monet sote-valmistelijat ovat palanneet vakituisiin töihinsä ja on epäselvää, saadaanko heidät takaisin sote-reen matkaan.

Sotea valmistelleet organisaatiot ja Maakuntien tilakeskus odottavat tällä hetkellä hallitusohjelman valmistumista. Sen jälkeen selviää, lähdetäänkö organisaatioita ajamaan takaisin ylös.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti torstaina, että tuleva sote-uudistus pohjautuu 18 maakuntaan niin kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen malli.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Pasi Pohjolan mukaan on vielä täysin auki, mitä valmisteluorganisaatioille tapahtuu ja miten tulevan hallituksen sote-uudistusta lähdetään toteuttamaan.

– Nämä asiat riippuvat pitkälti poliittisista ja hallitusohjelman linjauksista, Pohjola sanoo.

Organisaatioiden tulevaisuus epäselvä

Kun edellisen hallituksen sote-hanke kaatui, valmisteluorganisaatioita ruvettiin ajamaan alas.

– Maakunnissa on vielä töissä jonkin verran henkilöitä, mutta merkittävä osa heistä poistuu kesäkuun loppuun mennessä, Pohjola kertoo.

Hän ei osaa vielä sanoa, kootaanko valmisteluryhmät takaisin kasaan. Moni maakunnissa sotea valmistellut henkilö on palannut takaisin vakituisiin töihinsä kuntien, kaupunkien ja sairaanhoitopiirien palvelukseen, josta he olivat lainassa.

Heidän osaamiselleen olisi käyttöä myös tulevan soten valmistelussa.

– Heillä on kokemusta ja osaamista, jota mielellään hyödynnettäisiin.

Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, haluaako kunnat ja kaupungit päästää työntekijöitään uuden sote-uudistuksen valmisteluun.

Maakuntatason suunnitelmat ovat toistaiseksi epäselvät, mutta ministeristötasolla tarvitaan Pohjolan mukaan varmasti organisaatio, jossa tehdään ainakin lakivalmistelua ja siihen liittyviä selvityksiä.

Maakuntien liitossa sotea valmisteli viime hallituskauden aikana noin 800 työntekijää, joista kokoaikaisia oli noin 300 ja osa-aikaisia noin 500.

Valmiustilaan vieminen jatkuu

Soten kaatumisen jälkeen myös Maakuntien tilakeskuksen toimintaa alettiin ajamaan valmiustilaan.

Yksi Maakuntien tilakeskuksen päätehtävistä on ollut kerätä tietoa kuntien sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien kiinteistöistä. Näitä tiloja yhtiön oli määrä vuokrata maakunnille.

Maakuntien tilakeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Jukka Latvala otti Rinteen uutisen maakuntapohjaisesta sotesta ilolla vastaan. Se ei kuitenkaan aiheuta toimenpiteitä.

– Toistaiseksi jatkamme yhtiön valmiustilaan viemistä, joskin eilen tuli pieni hyvänolon tunne tulevaisuutta kohtaan, Latvala sanoo.

Yhtiön henkilöstömäärä on vähentynyt 23:sta kolmeentoista ja kesäkuun lopussa alasajon pitäisi olla valmis. Silloin organisaatiossa on jäljellä seitsemän työntekijää, jotka pitävät yllä valmiustilaa ja tekevät tiedon keruuta sekä analysointia.

Syksyllä selviää tarkemmin

Tällä hetkellä Maakuntien tilakeskuksessa odotetaan hallitusohjelman valmistumista.

Latvala uskoo, että syksyllä selviää tarkemmin, mitä he rupeavat tekemään.

– Meidän tekeminen on sen verran konkreettista, että sen käynnistäminen vaatii luvan ja toimintaohjeet viedä asioita eteenpäin.

Jos tulevaa sotea lähdetään rakentamaan maakuntamallilla, Latvala toivoo, että he saavat suunnilleen saman ryhmän koottua kasaan.

– Kahden viime vuoden aikana henkilöstö on valikoitunut aika kovan prässin ja rekrytointien läpi, joten ilman muuta toivoisin, että päästäisiin jatkamaan samalla porukalla.

Yhtiössä oli soten kaatumisen jälkeen yt-neuvottelut, mutta irtisanomisilta vältyttiin, koska osa työntekijöistä palasi omiin organisaatioihinsa, osa vaihtoi työpaikkaa ja määräaikaisia sopimuksia loppui.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaksi vuosikymmentä kiinteistöpalvelualalla toimineena tiedän että siellä ei toivota maakuntien tilakeskuksen tuloa. Siitä on tulossa Suomen ylivoimaisesti suurin kiinteistönomistaja, monta kertaa suurempi kuin esim. Senaatti. Valtakunnallinen kiinteistömonsteri imuroi parhaat resurssit itselleen, muille ei jää kuin rippeet. Suuruuden ekonomiaa tullaan käyttämään hyväksi. Iso ostaja suosii isoja ulkomaalaisomisteisia palveluntuottajia. Koko markkina tulee sykkimään sen kilpailutusaikataulujen mukaan, joka on julkisella toimijalla tiheä. Pienet kiinteistönomistajat joutuvat maksumiehiksi: Tilakeskuksen hinnat laskevat ja kate pitää repiä muilta. Jos voittaa kilpailun, joutuu ostamaan työvoimaa kilpailijoilta, jos häviää, joutuu irtisanomaan väkeä. Suomen kiinteistöpalvelumarkkina on aivan liian pieni tämän kokoiselle tilaajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauas on pitkä matka sanoi oppinut 5000 vuotta sitten. Gofinland maakunta. Iso jätti. Otti kaikki Suomen ihanat naiset ja teki tuloksen tekijöit sekä uskoi valaa joka lauantaille ja saunaan. Siellä missä syntyy valtalunnan mestareita. peekele

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Organisaatioita ei tarvita. Senkun tehdään eikä kysellä mitään. Niin sitä saa "valmista" nopeammin kuin "parlamentaarisella valmistelulla" tai muulla tavalla.
Rinnehän lupasi ettei asiantuntijoita enää kuunnella. Tulee sitten mitä tulee ilman senkummempaa miettimistä. Pääasia että rahaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MItä uutta? - Ei tarvitse kuin pudottaa kasvottomien veronkiertäjien sijoittajien kermankuorinta pois.
Miten saadaanko mukaan? - Palkollinen tekee ammatillisen osaamisen puitteissa mitä käsketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne poisti kaikista tärkeimmän eli Valinnanvapauden Sotesta .
Toisin sanoen Sote on yhtä kuin perusterveydenhuollon toiminta jossa ei yksityisillä sijaa .
Ei tule mitään uudistuksia ainoastaan Sipilä sai 18 Maakuntajohtajan paikkaa.
Vain uusi nimi näyttää säilyvän Sote =vanha toimimaton terveydenhuolto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hiukan kalliimpi tietysti, mutta edelleen toimimaton. Lopuksi hiotaan miten sen saisi maakuntaverottamalla maksettua koko roskan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on raha pula. Ei ole sijoittajia. Hedgerahastot ?. Paljonko finskiboy on kiinni vieläkin. Kuka sijoittaa kaivoksiin, ei Suomi SF. Ei edes Ympäristöministeriö ole kiinnostunut kuka viulut maksaa, on vaan monen hallituskauden möhliä. Se vain on nyt niin nakilla, että me ministeriössä näemme asiat vähän eri tavalla. On olemessa joukko lakeja. Se oli joku viuhahtaja ja oli niitä muitakin. Meillä oli kpkeneet poliitikot. Saatai vain niin että olimme hallitusvastuussa." Izo kuva" on kuitenin teollisuus ja työpaikat. Kyllä me olemme vastuussa bio, eko ja jopa perheonnesta. Näin vakuutamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi valmistella diktaattorimaisesti sellaista, josta ei ole perustuslain 2 pykälän mukaisesti kansanäänestystä, eikä sen jälkeen ole säädetty lakeja valmiiksi. Suora kansanäänestys on järjestettevä ennen lakien hyväksymistä.

Sitä paitsi demokraattiset vaalit voivat muuttaa kaiken. Mikään ei takaa tulevan hallituksen ja eduskunnan elinikää oikeusvaltiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa on työttömiä hoivaalan työntekijöitä n 200 000 kpl ja sotehuumassa toimintoja on tarkoituksella ajettu alas,että sote ja yksityistäminen näyttäis pelastukselta,täyttä huluutta tekijät ja resurssit on itsellä niin jotku (kuntapäättäjät) vain suostuu ,ulkoistamaan ilman ruskeitajirjekuoriako en usko,yksityiselle sotepalvelut on kuin tutakhamonin aarre,se on loputon valtion konkursiin asti saa itse päätää hinnat ja ei voida tuomita mistään, huluutta tunkiolla kunnes EU otaa holhoukseen kuin Greikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne on väärässä. Valtiolla ei ole rahaa. Myymällä omaisuus tilanne lämmittää ihan yhtä pitkään kuin vahinko housuissa. Mutta demarit ovat maan vihollisia aina olleet vailla ymmärrystä miten maata on tarkoitus pyörittää sitten 4 vuoden päästä, eikä vain sen 4 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on kyse työvoiman kohtaanto-ongelmasta. Voisiko TE-toimisto järjestää täsmäkoulutusta aihepiiristä? Halukkaita jonoksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kokoomuksen osinko Soten saa haudata.Terveyspalveluilla ei tarvi rahastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se eroaa, että maksetaan ylihintaa julkisen nimellä ja pakkoverotetaan se kansalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö tuo mee järki päähän sipilän hallitus tyhmiä päätöksiä koko kauden ja kalliiksi tuli unohtakaa toko sote sotku ja tehkää tärkeämpiä päätöksiä muuten menee taas ulalle koko kausi tuskin sitä toivoo kukaan paitsi sipilä on kiero kuin korkki ruuvi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokkelipuolueessa paniikki päällä kun eivät pääse sanelemaan SOTE-ehtoja? Eiköhän sieltä ala pian tulemaan propagandaa suurella rahalla kun Kokkelit pelkäävät helpon rahastuksen päättymistä. SDP ja Keskusta ainakin yritetään demonisoida kaikin tavoin. Suomesta tulee uusi Venezuela Kokkeleiden mielestä jne... Kokoomuksen politiikkana on pelkästään siirtää kansalaisten ja valtion rahat pienten piirien pusseihin. Se ei sovi mitenkään heidän arvomaailmaansa, että tavalliset kansalaiset voisivat saada laadukasta terveyspalvelua kohtuulliseen hintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image