Kotimaa

Epäily: Ke­hi­ty­syh­teis­työ­va­ro­ja käytetty väärin Af­ga­nis­ta­nis­sa – Myös Suomi on tukenut kou­lu­tus­han­ket­ta 7,5 miljoonalla eurolla

Koulutushankkeen aikana Afganistaniin rakennettiin yli 8 000 uutta luokkahuonetta. KUVA: HEDAYATULLAH AMID
Kotimaa 13.8.2019 20:23
Jaana Mattila

Maailmanpankki alkaa periä hankerahoja takaisin, mikäli varojen väärinkäyttö vahvistuu tutkimuksissa. Suomi jatkaa koulutuksen tukemista Afganistanissa, mutta entistä tiukemmin valvotussa uudessa hankkeessa.

Afganistaniin toteutetussa koulutushankkeessa on herännyt epäily kehitysyhteistyövarojen väärinkäytöstä, tiedotti Suomen ulkoministeriö tiistaina.

Hankkeen päätavoitteena on ollut lisätä etenkin tyttöjen tasapuolista pääsyä korkealaatuiseen peruskoulutukseen.

Kyse on vuosina 2008–2017 toteutetusta Afganistanin jälleenrakennusrahaston opetussektorin EQUIP II -hankkeesta, jota Maailmanpankki hallinnoi.

Maailmanpankki on jo toteuttanut hankkeelle laajamittaisen toiminnan- ja taloudentarkastuksen, ja alustavien tulosten mukaan hankkeen hankinnoissa on ilmennyt epäselvyyksiä. Myös dokumentointi on ollut puutteellista.

Hanke on saanut rahoitusta eri avunantajilta yhteensä 418 miljoonaa dollaria vuosina 2008–2017.

Eteläisen Aasian yksikönpäällikkö Titta Maja Ulkoministeriöstä kertoo, että hanketta ovat tukeneet eri aikoina lähes kaikki Afganistania tukevat länsimaat. Mukana ovat olleet esimerkiksi Pohjoismaat, Hollanti ja Iso-Britannia.

– Tämä on koko maailman mittakaavassa suurin yksittäinen jälleenrakennushanke, Maja toteaa.

Suomi on antanut hankkeelle tukea 2,5 miljoonaa euroa vuodessa vuosien 2014–2017 aikana, yhteensä noin 7,5 miljoonaa euroa.

Takaisinperintä alkaa, jos varoja on käytetty väärin

Hankintojen epäselvyyksiä tutkii Maailmanpankin riippumaton, korruption vastainen toimisto Integrity Vice Presidency (INT).

Mikäli tutkimuksissa vahvistuu, että varoja on käytetty väärin, Maailmanpankki aloittaa varojen takaisinperinnän.

Hankinnat koskevat Majan mukaan muun muassa koulurakennuksia. Koulutushankkeen aikana Afganistaniin on rakennettu yli 8 000 uutta luokkahuonetta.

Epäselvyydet hankinnoissa liittyvät siihen, onko esimerkiksi rakentamisessa pyydetty tarpeeksi monta tarjousta.

– Suomen tukea ei ole käytetty hankintoihin, Maja korostaa.

Suomen tuen epäselvyydet liittyvät arkistointiin

Suomen tuki on Majan mukaan kohdistunut opettajien koulutusohjelmiin.

Niissä epäselvyydet liittyvät opettajakoulutuksen hankintaan. Kuitteja ja asiakirjoja koulutuspalvelujen ostoista ei ole dokumentoitu Maailmanpankin edellyttämällä tavalla.

Maksuepäselvyyksistä ei Majan mukaan ole kyse.

– Kaikkia kuitteja ei ole talletettu arkistossa oikeaan paikkaan tai on täytetty vääriä lomakkeita. Saattaa hyvin olla, että ne ovat hallinnollisesta osaamattomuudesta johtuvia arkistointivirheitä.

Maja muistuttaa, että Afganistan on yksi maailman vähiten kehittyneimmistä maista. Sähköisiä arkistointimenetelmiä on käytetty siellä vasta pari vuotta.

Suomi tukee yhä koulutusta Afganistanissa

Epäselvyyksistä huolimatta Suomi tukee yhä koulutusta Afganistanissa 2,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Kyse on Majan mukaan kuitenkin eri koulutushankkeesta, ja sen ehdot ovat erilaiset kuin aiemmin.

– Ulkopuolista kontrollia on lisätty huomattavasti.

Hankinnat tarkistaa oma hankintayksikkönsä, ja arkistoinnit tehdään nykyään sähköisesti. Uudessa koulutusalan ohjelmassa ei liiku käteistä rahaa enää lainkaan.

Maja kertoo, että korruptiotapauksia tulee aika ajoin esiin eri kehitysyhteistyöohjelmissa. Digitalisaatio on kuitenkin vähentänyt väärinkäytösten mahdollisuuksia.

– Sitä mukaan kun siirrytään sähköisiin järjestelmiin, yksittäisten ihmisten on vaikea vetää välistä. Kaikki on niin kontrolloitua.

Afganistanin hallitus ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin

Ulkoministeriön mukaan Maailmanpankki ja Afganistanin hallitus suhtautuvat alustaviin tarkastustuloksiin vakavasti. Afganistanin hallitus on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin.

Ulkoministeriö seuraa tutkinnan edistymistä Suomen Kabulin-suurlähetystön ja muiden avunantajien kanssa.

Maja huomauttaa, että koulutushankkeen aikana tyttöjen rekisteröityminen peruskoulutukseen kasvoi Afganistanissa 1,9 miljoonasta 3,4 miljoonaan ja poikien 2,1 miljoonasta 5,5 miljoonaan.

– Se on saavutus, jota ei tule unohtaa. Nyt korruptioon on vielä vähäisempi mahdollisuus ja se tarkoittaa, että entistä useampi lapsi pääsee kouluun.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Noillahan on hienot siistit koulupuvutkin, mikä maa ostaisi sellaiset suomenkin koululaisille? Ahkeran näköisesti siinä opiskellaan, mallia ei ole ainakaan otettu suomen kouluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minnekään ei anneta rahaa, joka varastetaan kuitenkin. Tuonnekin on laitettava suomalainen opettaja tekemään töitä - jos jotain annetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kait. Joka paikassa missä on vähänkään mahdollista korrutioon, sitä harrastetaan. Varsinkin Suomen ulkopuolella, missä valvonta on olematonta, ja rikkeet paljastuvat vasta vuosien päästä. Samaa on tapahtunut Suomen Afrikkalaisissa kehitysapumaissa. Tehottomuus, byrokratia, korruptio ja väärät tukemisen kohteet ovat paljastuneet kun UM-poliittiset virkamiehet ovat vaihtuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää antako rahaa näille huijarikeräyksille. Ne pelataan LasVegasissa ja muodin vuoksi jonnekin kaukaiseen kylään tehdään yksi porakaivo. Loput sadat miljoonat menee heimopääliköiden maastureihin ja linnoihin ja henkivartijoihin. Nyt järki mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lapset voivat käydä koulua Afganistanissa, ei kai muillakaan mitään hätää ole. Miksi sieltä pakolaisia virtaa Eurooppaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt joku vihreä hurahtanut nousee puolustuskannalle, ihmisoikeus on jakamaton, meidän pitää auttaa hädänalaisia vaikka he olisivat rikollisia, hyväksikäyttäjiä ja terroristeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaista hanketta mainostetaan toki kyynelsilmäisillä lapsilla, eikä siinä kerrota niistä rosvopäälliköistä, joille raha suurimmaksi osaksi valuu. Vaikka jotkut saavat isoa liksaa rahojen kohdistamisesta, niin tällaisessa tapauksessa herää epäilys, ovatko valitsijat oikeasti vain nenästävedettäviä hölmöjä, vai onko tuosta saatu henkilökohtaista etua.

Julkinen raha ei tule taikaseinästä, vaan yksityinen sektori tekee sen eteen suuria uhrauksia, kuten myös ne, joille se oikein käytettynä kannattaisi kohdistaa. Julkisen rahan käytön tulee olla vastuullista ja typeryys ja oman edun tavoittelu sen käytössä tulee olla todella ankarasti rankaistavaa. "Virheitä" tekevät typerykset on saatava pois hallinnosta, eikä heitä tule jatkossa palkita vastuullisilla tehtävillä. Loputon "oikeusvaltion" ymmärrys ja anteeksianto julkisen rahan tärväämisessä vain houkuttelee "alalle" tietynlaisia henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajien rahoja huijauksiin syytävä "viides kolonna" on saatava vastuuseen. Pakkotyö olisi leväperäiselle virkamiehelle oiva keino hyvittää tekonsa, oppia vastuuta hänelle uskottujen rahavarojen käytöstä ja oppia kunnioitusta niiden tuottajia kohtaan, jos maassa olisi jotain oikeutta.

Meillä asiaa vain voivotellaan ja hämmästellään, ja samat "hallinnossa hallitsevat hallitsijat" jatkavat veronmaksajilta vietyjen ja tulevien veronmaksajien niskoille lainattujen rahojen hassaamista vailla täyttä ymmärrystä. Me kaikki tietäisimme sellaisia hyvinkin tärkeitä kohteita tuollekin rahalle, joilla tuotettaisiin terveyttä ja hyvinvointia juuri niille ihmisille, joiden hyväksi se on tarkoitettukin, elleivät sentimentaaliset hölmöt hassaisi sitä huijareille pitkin maailmaa. Todella surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä(kin) on Suomessa eduskuntapuolueiden kesken lähes täydellinen konsensus. Kehitysapua pitää kipata maailmalle vuodesta toiseen hirvittäviä määriä. Nykyinen hallitus (jossa mukana myös keskusta) on jopa nostamassa vuosittaista summaa merkittävästi. Mielipidetiedusteluiden ja arvokyselyiden yms. perusteella suomalaisten enemmistö tätä myös haluaa, joten antaa mennä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä muihin maihin meneviä suomalaistenverorahoja? Milhjarti tolokulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä varmaankaan ole ainoa maa jossa näin tapahtuu. Suomi on upporikas kun muunmaalaisille jaetaan rahaa ja rutiköyhä kun oma väki tarvitsee apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on, että jos jossakin päin maailmaa pääsee vaikka pieru, Suomi on sinne tyrkyttämässä rahaa kädet ojossa. Ei välitetä mitä omassa maassa tapahtuu, kaikki muu on tärkeämpää. On tämä aikaa, saa nähdä miten käy. Väärinkäytöksiä on koko ajan joka puolella ja johtohenkilömme, jotka on vaaleilla valittu, kahmivat ensimmäisten joukossa kermat päältä. Orpo sanoi eilen totuuden: nyt alkaa taas rahanjako ympäri maata ja maailmaa. Yritystuet leikataan, kun yritysten pitäisi alkaa käyttämään polttoaineita, jotka eivät ole fossiilisia. Millä rahalla muutos tehdää, jos ei anneta varoja remonttiin. Miten talous kasvaa, kun yritykset tapetaa, Äly hoi... Maalaismummokin on älykkäämpi, kuin nämä älykääpiöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yllätä korruptiot yms. ongelmat näissä avustushommissa, tehokkuus käytetyille resursseille on luokkaa Neuvostoliitto ja täsmälleen samoista syistä.

Yli 50 vuotta on Suomesta kehitysapua viety ja harvassa on ne muut pysyvät tulokset kuin räjähdysmäinen väestönkasvu. Joka sitten taas entisestään pahentaa tilannetta. Heimopäälliköt ja muut paikalliset tiletantit kyllä mielellään ottavat avun vastaan ja tanssia että riemua riittä, mutta kun vieras hyväntekijä on kaikonnut niin kaikki palaa taas ennalleen. Afganistanissakin Talebanit palaa heti valtaan kun selkä käännetään ja ulkomaalaiset hömpätykset tyttökouluista ja muista tuomitaan jumalanpilkkana.

Katsokaa tämä erittäin hyvin syitäkin valaiseva dokkari kehitysavun haasteista kolmansissa maissa yle areenalta, näyttää miten kävi miljoonia maksaneelle sähköjärjestelmälle Sambialaisessa kylässä:

yle areena, Jakso 176:
"Pimeää auringon alla"
(Solar Eclipse) Tsekkiläiset Milan ja Thomas asensivat sambialaiseen kyläkouluun ja sairaalaan sähköt vuonna 2006 . Neljän vuoden jälkeen he palasivat tarkistamaan laitteiden kunnon. O: Martin Marecek, 2011

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän näistä väärinkäytöksistä ole epäilystäkään, mutta kun rahaa on kuin roskaa ja se e ole omaa, niin sitä myös jaetaan samalla periaatteella. Suomessa rahan jakamisessa sitten onkin niukkuus ensimmäinen pääperiaate. Suomalaiset kun kelpaavat näille sokeille rahan jakajille vain maksumieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi tukee maata, jossa naiset ovat maailman heikoimmassa asemassa? Nuorten miesten mielestä naisilla on silti liikaa oikeuksia siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image