Kotimaa

Epäily: Ke­hi­ty­syh­teis­työ­va­ro­ja käytetty väärin Af­ga­nis­ta­nis­sa – Myös Suomi on tukenut kou­lu­tus­han­ket­ta 7,5 miljoonalla eurolla

Koulutushankkeen aikana Afganistaniin rakennettiin yli 8 000 uutta luokkahuonetta. KUVA: HEDAYATULLAH AMID
Kotimaa 13.8.2019 20:23
Jaana Mattila

Maailmanpankki alkaa periä hankerahoja takaisin, mikäli varojen väärinkäyttö vahvistuu tutkimuksissa. Suomi jatkaa koulutuksen tukemista Afganistanissa, mutta entistä tiukemmin valvotussa uudessa hankkeessa.

Afganistaniin toteutetussa koulutushankkeessa on herännyt epäily kehitysyhteistyövarojen väärinkäytöstä, tiedotti Suomen ulkoministeriö tiistaina.

Hankkeen päätavoitteena on ollut lisätä etenkin tyttöjen tasapuolista pääsyä korkealaatuiseen peruskoulutukseen.

Kyse on vuosina 2008–2017 toteutetusta Afganistanin jälleenrakennusrahaston opetussektorin EQUIP II -hankkeesta, jota Maailmanpankki hallinnoi.

Maailmanpankki on jo toteuttanut hankkeelle laajamittaisen toiminnan- ja taloudentarkastuksen, ja alustavien tulosten mukaan hankkeen hankinnoissa on ilmennyt epäselvyyksiä. Myös dokumentointi on ollut puutteellista.

Hanke on saanut rahoitusta eri avunantajilta yhteensä 418 miljoonaa dollaria vuosina 2008–2017.

Eteläisen Aasian yksikönpäällikkö Titta Maja Ulkoministeriöstä kertoo, että hanketta ovat tukeneet eri aikoina lähes kaikki Afganistania tukevat länsimaat. Mukana ovat olleet esimerkiksi Pohjoismaat, Hollanti ja Iso-Britannia.

– Tämä on koko maailman mittakaavassa suurin yksittäinen jälleenrakennushanke, Maja toteaa.

Suomi on antanut hankkeelle tukea 2,5 miljoonaa euroa vuodessa vuosien 2014–2017 aikana, yhteensä noin 7,5 miljoonaa euroa.

Takaisinperintä alkaa, jos varoja on käytetty väärin

Hankintojen epäselvyyksiä tutkii Maailmanpankin riippumaton, korruption vastainen toimisto Integrity Vice Presidency (INT).

Mikäli tutkimuksissa vahvistuu, että varoja on käytetty väärin, Maailmanpankki aloittaa varojen takaisinperinnän.

Hankinnat koskevat Majan mukaan muun muassa koulurakennuksia. Koulutushankkeen aikana Afganistaniin on rakennettu yli 8 000 uutta luokkahuonetta.

Epäselvyydet hankinnoissa liittyvät siihen, onko esimerkiksi rakentamisessa pyydetty tarpeeksi monta tarjousta.

– Suomen tukea ei ole käytetty hankintoihin, Maja korostaa.

Suomen tuen epäselvyydet liittyvät arkistointiin

Suomen tuki on Majan mukaan kohdistunut opettajien koulutusohjelmiin.

Niissä epäselvyydet liittyvät opettajakoulutuksen hankintaan. Kuitteja ja asiakirjoja koulutuspalvelujen ostoista ei ole dokumentoitu Maailmanpankin edellyttämällä tavalla.

Maksuepäselvyyksistä ei Majan mukaan ole kyse.

– Kaikkia kuitteja ei ole talletettu arkistossa oikeaan paikkaan tai on täytetty vääriä lomakkeita. Saattaa hyvin olla, että ne ovat hallinnollisesta osaamattomuudesta johtuvia arkistointivirheitä.

Maja muistuttaa, että Afganistan on yksi maailman vähiten kehittyneimmistä maista. Sähköisiä arkistointimenetelmiä on käytetty siellä vasta pari vuotta.

Suomi tukee yhä koulutusta Afganistanissa

Epäselvyyksistä huolimatta Suomi tukee yhä koulutusta Afganistanissa 2,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Kyse on Majan mukaan kuitenkin eri koulutushankkeesta, ja sen ehdot ovat erilaiset kuin aiemmin.

– Ulkopuolista kontrollia on lisätty huomattavasti.

Hankinnat tarkistaa oma hankintayksikkönsä, ja arkistoinnit tehdään nykyään sähköisesti. Uudessa koulutusalan ohjelmassa ei liiku käteistä rahaa enää lainkaan.

Maja kertoo, että korruptiotapauksia tulee aika ajoin esiin eri kehitysyhteistyöohjelmissa. Digitalisaatio on kuitenkin vähentänyt väärinkäytösten mahdollisuuksia.

– Sitä mukaan kun siirrytään sähköisiin järjestelmiin, yksittäisten ihmisten on vaikea vetää välistä. Kaikki on niin kontrolloitua.

Afganistanin hallitus ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin

Ulkoministeriön mukaan Maailmanpankki ja Afganistanin hallitus suhtautuvat alustaviin tarkastustuloksiin vakavasti. Afganistanin hallitus on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin.

Ulkoministeriö seuraa tutkinnan edistymistä Suomen Kabulin-suurlähetystön ja muiden avunantajien kanssa.

Maja huomauttaa, että koulutushankkeen aikana tyttöjen rekisteröityminen peruskoulutukseen kasvoi Afganistanissa 1,9 miljoonasta 3,4 miljoonaan ja poikien 2,1 miljoonasta 5,5 miljoonaan.

– Se on saavutus, jota ei tule unohtaa. Nyt korruptioon on vielä vähäisempi mahdollisuus ja se tarkoittaa, että entistä useampi lapsi pääsee kouluun.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Noillahan on hienot siistit koulupuvutkin, mikä maa ostaisi sellaiset suomenkin koululaisille? Ahkeran näköisesti siinä opiskellaan, mallia ei ole ainakaan otettu suomen kouluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minnekään ei anneta rahaa, joka varastetaan kuitenkin. Tuonnekin on laitettava suomalainen opettaja tekemään töitä - jos jotain annetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kait. Joka paikassa missä on vähänkään mahdollista korrutioon, sitä harrastetaan. Varsinkin Suomen ulkopuolella, missä valvonta on olematonta, ja rikkeet paljastuvat vasta vuosien päästä. Samaa on tapahtunut Suomen Afrikkalaisissa kehitysapumaissa. Tehottomuus, byrokratia, korruptio ja väärät tukemisen kohteet ovat paljastuneet kun UM-poliittiset virkamiehet ovat vaihtuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää antako rahaa näille huijarikeräyksille. Ne pelataan LasVegasissa ja muodin vuoksi jonnekin kaukaiseen kylään tehdään yksi porakaivo. Loput sadat miljoonat menee heimopääliköiden maastureihin ja linnoihin ja henkivartijoihin. Nyt järki mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lapset voivat käydä koulua Afganistanissa, ei kai muillakaan mitään hätää ole. Miksi sieltä pakolaisia virtaa Eurooppaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt joku vihreä hurahtanut nousee puolustuskannalle, ihmisoikeus on jakamaton, meidän pitää auttaa hädänalaisia vaikka he olisivat rikollisia, hyväksikäyttäjiä ja terroristeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaista hanketta mainostetaan toki kyynelsilmäisillä lapsilla, eikä siinä kerrota niistä rosvopäälliköistä, joille raha suurimmaksi osaksi valuu. Vaikka jotkut saavat isoa liksaa rahojen kohdistamisesta, niin tällaisessa tapauksessa herää epäilys, ovatko valitsijat oikeasti vain nenästävedettäviä hölmöjä, vai onko tuosta saatu henkilökohtaista etua.

Julkinen raha ei tule taikaseinästä, vaan yksityinen sektori tekee sen eteen suuria uhrauksia, kuten myös ne, joille se oikein käytettynä kannattaisi kohdistaa. Julkisen rahan käytön tulee olla vastuullista ja typeryys ja oman edun tavoittelu sen käytössä tulee olla todella ankarasti rankaistavaa. "Virheitä" tekevät typerykset on saatava pois hallinnosta, eikä heitä tule jatkossa palkita vastuullisilla tehtävillä. Loputon "oikeusvaltion" ymmärrys ja anteeksianto julkisen rahan tärväämisessä vain houkuttelee "alalle" tietynlaisia henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajien rahoja huijauksiin syytävä "viides kolonna" on saatava vastuuseen. Pakkotyö olisi leväperäiselle virkamiehelle oiva keino hyvittää tekonsa, oppia vastuuta hänelle uskottujen rahavarojen käytöstä ja oppia kunnioitusta niiden tuottajia kohtaan, jos maassa olisi jotain oikeutta.

Meillä asiaa vain voivotellaan ja hämmästellään, ja samat "hallinnossa hallitsevat hallitsijat" jatkavat veronmaksajilta vietyjen ja tulevien veronmaksajien niskoille lainattujen rahojen hassaamista vailla täyttä ymmärrystä. Me kaikki tietäisimme sellaisia hyvinkin tärkeitä kohteita tuollekin rahalle, joilla tuotettaisiin terveyttä ja hyvinvointia juuri niille ihmisille, joiden hyväksi se on tarkoitettukin, elleivät sentimentaaliset hölmöt hassaisi sitä huijareille pitkin maailmaa. Todella surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä(kin) on Suomessa eduskuntapuolueiden kesken lähes täydellinen konsensus. Kehitysapua pitää kipata maailmalle vuodesta toiseen hirvittäviä määriä. Nykyinen hallitus (jossa mukana myös keskusta) on jopa nostamassa vuosittaista summaa merkittävästi. Mielipidetiedusteluiden ja arvokyselyiden yms. perusteella suomalaisten enemmistö tätä myös haluaa, joten antaa mennä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä muihin maihin meneviä suomalaistenverorahoja? Milhjarti tolokulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä varmaankaan ole ainoa maa jossa näin tapahtuu. Suomi on upporikas kun muunmaalaisille jaetaan rahaa ja rutiköyhä kun oma väki tarvitsee apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on, että jos jossakin päin maailmaa pääsee vaikka pieru, Suomi on sinne tyrkyttämässä rahaa kädet ojossa. Ei välitetä mitä omassa maassa tapahtuu, kaikki muu on tärkeämpää. On tämä aikaa, saa nähdä miten käy. Väärinkäytöksiä on koko ajan joka puolella ja johtohenkilömme, jotka on vaaleilla valittu, kahmivat ensimmäisten joukossa kermat päältä. Orpo sanoi eilen totuuden: nyt alkaa taas rahanjako ympäri maata ja maailmaa. Yritystuet leikataan, kun yritysten pitäisi alkaa käyttämään polttoaineita, jotka eivät ole fossiilisia. Millä rahalla muutos tehdää, jos ei anneta varoja remonttiin. Miten talous kasvaa, kun yritykset tapetaa, Äly hoi... Maalaismummokin on älykkäämpi, kuin nämä älykääpiöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yllätä korruptiot yms. ongelmat näissä avustushommissa, tehokkuus käytetyille resursseille on luokkaa Neuvostoliitto ja täsmälleen samoista syistä.

Yli 50 vuotta on Suomesta kehitysapua viety ja harvassa on ne muut pysyvät tulokset kuin räjähdysmäinen väestönkasvu. Joka sitten taas entisestään pahentaa tilannetta. Heimopäälliköt ja muut paikalliset tiletantit kyllä mielellään ottavat avun vastaan ja tanssia että riemua riittä, mutta kun vieras hyväntekijä on kaikonnut niin kaikki palaa taas ennalleen. Afganistanissakin Talebanit palaa heti valtaan kun selkä käännetään ja ulkomaalaiset hömpätykset tyttökouluista ja muista tuomitaan jumalanpilkkana.

Katsokaa tämä erittäin hyvin syitäkin valaiseva dokkari kehitysavun haasteista kolmansissa maissa yle areenalta, näyttää miten kävi miljoonia maksaneelle sähköjärjestelmälle Sambialaisessa kylässä:

yle areena, Jakso 176:
"Pimeää auringon alla"
(Solar Eclipse) Tsekkiläiset Milan ja Thomas asensivat sambialaiseen kyläkouluun ja sairaalaan sähköt vuonna 2006 . Neljän vuoden jälkeen he palasivat tarkistamaan laitteiden kunnon. O: Martin Marecek, 2011

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän näistä väärinkäytöksistä ole epäilystäkään, mutta kun rahaa on kuin roskaa ja se e ole omaa, niin sitä myös jaetaan samalla periaatteella. Suomessa rahan jakamisessa sitten onkin niukkuus ensimmäinen pääperiaate. Suomalaiset kun kelpaavat näille sokeille rahan jakajille vain maksumieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi tukee maata, jossa naiset ovat maailman heikoimmassa asemassa? Nuorten miesten mielestä naisilla on silti liikaa oikeuksia siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image