Kotimaa

Entistä vahvempaa kannabista liikkuu myös Suomessa

Kuvituskuva. KUVA: Ilkka Laitinen
Kotimaa 26.4.2016 4:00
Mikko Pulliainen

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Yhdysvalloissa ja joissakin Euroopan maissa takavarikoidun kannabiksen vahvuus on kasvussa.

Yhdysvalloissa kannabiksessa oli vuonna 1980 vähemmän kuin kaksi prosenttia THC:tä, joka on yksi kannabiksen vaikuttavista aineista. Viime vuonna huumevirasto DEA on törmännyt jopa 20-prosenttiseen kannabikseen.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Englannissa on saatavissa 16- ja Alankomaissa 20-prosenttista kannabista. Trendi näkyy myös kotimaassa.

– Suomessa kannabis on vahvempaa nykyään kuin vaikkapa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Lajikkeita on jalostettu niin, että niiden THC-pitoisuus on takavuosia korkeampi, KRP:n rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola kertoo.

Samaan aikaan tutkijat pitävät entistä todennäköisempänä, että erityisesti nuorena aloitettu raju kannabiksenkäyttö on yhteydessä psykoosien puhkeamiseen.

Kannabis tunnetaan myös Suomen psykiatrisen erikoissairaanhoidon puolella, kertoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari.

– Kyllähän siellä näkyy, että on enemmän nuoria ihmisiä, jotka ovat käyttäneet runsaasti kannabista.

Suvisaaren mukaan psykoosi on tyypillinen kansantauti, eli sen perimä on monimutkainen, eikä sairastumisalttiutta voi selittää yksittäisten geenien perusteella.

– Kansainvälisessä tutkimuksessa kyllä ajatellaan, että runsas kannabiksen käyttö etenkin teini-iässä olisi ihan itsenäinen psykoosien riskitekijä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Sanoisin Suvi tuohon että sillä Kannabiksella saatiin nämä nukkuvat psykoosinkantajat avunpiiriin mahdollisimman nuorena. Kun sinä tässä unohdit mainita että jos saadaan mahd nopeasti diagnosoitua tämä psykoosi ja alkaa sitä hoitamaan. Koska myös unohdit kertoa että jos tälläinen piilevä ja jopa geneettinen psykoosi on olemassa, on sen hoitamisen aloittaminen vaikeampaa kun olet jo esim perustanut perheen. Mahdolliset psykoosit on aina helpompi hoitaa mitä nopeammin niistä tiedetään.-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että liikkuu. Terveellisempää kun ei tarvi polttaa niin paljoa karsinogeenistä kasvimassaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Entistä vahvempaa kannabista liikkuu Suomessa. Mitä valtio tekee? Kiristääkö rankaisumenetelmiä vai ottaako jollakin tavalla kontrolliin?

Entistä vahvempia kannabisharhaluulojakin liikkuu Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, huomasitteko että tilastojen mukaan kannabiksen kotikasvatus on korvannut lähes tyystin salakuljetetun, teollisen hasiksen maahantuonnin (lukuunottamatta huumepoliisin reippaita yrityksiä marokon hassiksen kauppaan)... Tätä kutsutaan herbalisaatioksi mikä Kalevan toimitukselle ja lukijoille kait pitää kertoa myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tuo kannabis on aiheena. Kohta joku nuori taas piikittää sitä itseensä ja kuorii ihonsa koska luulee olevansa appelsiini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näin laajalle leviävälle ilmiölle ole valtiolla muuta modernina aikana kuin rankaisutoimet tarjottavana? Sitä voisi ottaa substanssin kontrolliin, ettei tilanne olisi markkinoilla tämä villi länsi.
Tutkimusten ja eri (länsi)maiden (esim. Kanada) laillistamispyrkimysten seurauksena, myös käyttö muissa sivistyneissä länsimaissa lisääntyy. Halusitte te sitä, tai ette.

Ensimmäisenä kannattaisi tutkia, mikä ajaa yksilöt addiktion polulle (puutteellinen sosiaalinen verkko -ei tule hyväksytyksi omassa lähiympäristössä omana itsenään -, virikkeellisen ympäristön puute esim). Siitä löytyy jo hyvää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa kayttajat puolustelu ja tutkimusten esiintuominen ja alkakaa kasvattamaan.
Elakaa omaa elamaa ja pitakaa polttaminen pimennossa!
Kaikki saa mita tahtoo, eika tappeluita synny!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja alkoholinkin voisi jokainen alkaa keittää itse ja juoda salassa. Siinähän on hyvä pohja käyttökulttuurille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Professorin havainto on oikea: Maailmalla on kasvava joukko nuoria jotka hakevat vaihtoehtoa alkoholikulttuurille, joka heidän mielestään joutaa mennä kraanasta alas. Kalevan asenne on kannabisuutisointiin kivikautinen. (tällainen "uutinen" on julkaistu säännöllisesti muutaman vuoden välein). Olisi jo hyvä herätä tässä asiassa ja katsella maailmalle ja kenties miettiä miten asiat etenisivät paremmin omalla tontilla kun terve asenne ja kahleitta sujuva uutisointi löytävät toisensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määki voisin haluta vähän tätä luonnontuotetta vaan mun kaveripiirissä se on ihan tuomittu huumeeksi, ryyppäävät kuitenkin ko hullut. Ehtisikö tuollaista Suomen suvessa kasvattaa ja mistä saisin siemeniä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä "uutinen" heh heh.. Uutispula vaivaa jo vappuna. Mitä ihmeen hyötyä on toitottaa että hirveää hirmuhamppua skitsofreniat ja psykoosit ja vieroitusoireet ja vielä siihen päälle että ei pöljempi enää ymmärrä muuta kuin väristä pelon vallassa. Ja nyt pitää olla huolestunut vielä enemmän kuin viime vuonna kun tämä sama uutinen tuli kun sen sijaan vois kysyä että miksi näin ja mikä tähän ilmiöön on syynä. Ja miten on ratkaistu maailmalla tämmöset huolenaiheet... Siitä kiinnostais lukea ja olis hyötyä kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoren aikuisen kannabiskäyttäjän vanhempana en ole nähnyt mitään hyvää pössyttelystä. Päinvastoin: koulut keskeytyneet, elämä näköalatonta (ellei kannabiksen ylistystä oteta huomioon), ei vastuuta itsestä ja eipä juuri mistään muustakaan.

En voi suositella. Tervejärkinen ihminen osaa nauttia elämästä ilman päihteitä (lue: myös ilman kannabista). Lääkäreiden valvoma lääkekäyttö on ihan eri juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet addiktin vanhempi. Onko vika lapsen kasvatuksessa vai kasvin kasvatuksessa? Elämäntaidot eivät päihtyessä kasva vaikka niin voisi aktivistien puheiden perusteella luulla. Vastuuntunnon kasvu ei myöskään kuulu kannabiksen vaikutuksiin. Tunnen erään nuoren alkoholistin joten en voi viinaa suositella alkoholisoitumisen vaaran vuoksi, itseasiassa en voi suositella mitään päihteitä huomioimatta niihin kuuluvia haittavaikutuksia ja riskejä. Kun kerran olet vanhempi niin suosittelen suhtautumaan käyttöön järkevästi, ei kukaan halua tuhota elämäänsä, eikä kannabis ole taianomainen kirous johon käyttäjä ei voi vaikuttaa. Jos lopettaminen ei ole hänen mielestään vaihtoehto, suosittele vaikkapa kohtuukäyttöä jotta asiat tulee hoidettua. Tai voit soittaa poliisille. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabis ei aiheuta skitsofreniaa eikä psykooseja.

Kannabiksen on sanottu aiheuttavan skitsofreniaa, altistavan sen
puhkeamiselle tai laukaisevan piilevän taudin. Valtamedia on
mielellään nielaissut nämä väitteet ilman, että asiaa olisi
tarkasteltu käytännön tasolla. Toisaalta monet asiantuntijat sekä
varsinkin kannabisaktivistit ovat esittäneet, ettei näitä väitettyjä
vaikutuksia ole voitu todentaa käytännössä: lisääntyneestä kannabiksen
käytöstä huolimatta skitsofrenia ei ole yleistynyt. Nyt on julkaistu
tutkimus, jossa yritetään löytää todisteita väitetylle riskitason
kohoamiselle valtaväestössä. Tutkimuksessa käytiin läpi jopa 600 000
ihmisen tiedot vuosittain kymmenen vuoden ajalta ja loppupäätelmä
kuuluu: oletettua skitsofrenia- ja psykoosidiagnoosien lisääntymistä
ei ole tapahtunut kymmenen vuoden aikana. Tämä tutkimus ei siten tue
kannabiksen käytön ja psykoottisten häiriöiden välillä oletettua
kausaalista yhteyttä. Tämä tulos on yhdensuuntainen muiden
tutkimustulosten kanssa, joissa myös on päädytty siihen, ettei
lisääntynyt kannabiksen käyttö ole aiheuttanut psykoosien esiintymisen
lisääntymistä. Tässä tutkimuksessa ei voitu todistaa skitsofrenian
eikä psykoosien lisääntymistä valtaväestön keskuudessa vuosina 1996 -
2005.

Valtamedia on meille suuren anteeksipyynnön velkaa.

Lähde: Schizophrenia Research 26.6.2009

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...mutta aiheuttaa muita ongelmia:
"Current use of marijuana was associated with worse verbal memory and processing speed; cumulative lifetime exposure was associated with worse performance in all 3 domains of cognitive function."
Lähde: JAMA Internal Medicine 2016, issue 176(3)

"Frequent use of high-potency cannabis significantly affects callosal microstructure, regardless of the presence of a psychotic disorder."
Lähde: European Psychiatry 2015, 30(1)

"In conclusion, this study provides evidence that severe cannabis dependence—without the confounds of any comorbidity—is associated with a deficit in striatal dopamine release."
Lähde: Molecular Psychiatry 2016

Ja kirsikkana kakussa, suurin osa kannabiksen positiivisista vaikutuksista kertovista tutkimuksista on tuubaa:
"There was moderate-quality evidence to support the use of cannabinoids for the treatment of chronic pain and spasticity. There was low-quality evidence suggesting that cannabinoids were associated with improvements in nausea and vomiting due to chemotherapy, weight gain in HIV infection, sleep disorders, and Tourette syndrome. Cannabinoids were associated with an increased risk of short-term Adverse Effects."
Lähde: JAMA 2015, issue 313(24)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image