Kotimaa

Entiset ministerit pitävät ehdotusta uudesta Vuotoksen altaasta laittomana

Kotimaa 23.1.2015 10:09
Kaleva

Viisi entistä ministeriä tuomitsee jyrkästi aikeet ryhtyä uudestaan valmistelemaan Vuotoksen tekoallasta.

Satu Hassi, Heidi Hautala, Pekka Haavisto, Sirpa Pietikäinen ja Pertti Salolainen jättävät tänään Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaluonnokseen yhteisen mielipiteen, jossa tuomitaan ehdotus Kemihaaran, entisen Vuotoksen tekoaltaan valmistelusta. Tekoallasta perustellaan nyt muun muassa tulvasuojelulla.

Kiistaa Kemijoen latvavesiin rakennettavasta tekoaltaasta on käyty yli 40 vuotta. Vuonna 2002 korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi vesilain nojalla Vuotoksen altaan vesiluvan. KHO totesi, että allas olisi aiheuttanut huomattavia ja laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia ympäristöön. Vuonna 2004 Kemihaaran suot liitettiin Natura 2000-verkostoon, jota säätelee Suomen lakien lisäksi EU-lainsäädäntö.

"Kaavojen, myös maakuntakaavojen, tulee olla lainmukaisia. Korkein hallinto-oikeus kumosi Vuotoksen altaan vesiluvan suurten ja laajalle ulottuvien vahingollisten ympäristövaikutusten takia ja nämä perusteet ovat edelleen voimassa", Satu Hassi muistuttaa.

Kemihaaran suot ovat osa Natura 2000-verkostoa. Aluetta koskevat lisäksi EU:n luonto- ja lintudirektiivit.
"Aluetta ei voi irrottaa Naturasta osoittamatta luontoarvoiltaan vastaavaa aluetta tilalle. Sellaista ei käytännössä löydy. Alueen energiapoliittinen merkitys suhteessa sen luontoarvoihin on olematon", toteaa Sirpa Pietikäinen.

"Pallottelu kohtuutonta"

Entiset ministerit kokevat myös kahtuuttomaksi asian vuosikymmenten pallottelun.

"Itä-Lapin suunnitelmissa tulisi keskittyä hankkeisiin, joilla aluetta oikeasti voidaan kehittää. Jo laittomaksi todetun tekoaltaan ajaminen vain lamauttaa alueen kehittämistä", Pertti Salolainen korostaa.

Vuonna 2007 hyväksyttyyn EU:n tulvasuojeludirektiiviin viitataan allekirjoittaneiden mukaan väärin perustein.

"Tulvasuojelussa tärkeintä on välttää rakentamista tulva-alttiisiin paikkoihin. EUn tulvadirektiivi velvoittaa kartoittamaan tulvariskit ja tavat vahinkojen rajoittamiseksi, mutta sanaa tekoallas ei löydy direktiivistä. Sen sijaan se korostaa vesistöjen luontaisten tulvatasanteiden ylläpitoa ja elvyttämistä", tarkentaa Heidi Hautala.

Entiset ministerit näkevät alueella myös matkailupotentiaalia.

"Jos luonnonlohi saataisiin palautettua Kemijoen vapaisiin latvavesiin, alueen matkailuvetovoima kasvaisi merkittävästi", Pekka Haavisto uskoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

No nytkö sitten ruvetaan taas jappasemaan Vuotoksen altaasta... Moneenko kertaan ne meidän päättäjät käyvät läpi aina samoja asioita? Vaihtasivat jo virttä, eihän noihin poliitikkojen päätöksiin voi luottaa koskaan, kun aina kaivavat vanhat päätökset, ja sitten yritetään päättää taas toisin. Eikö löydy parempaa tekemistä. Täällä juttutuvassakin märisevät semmoiset ihmiset , joita tuokaan asia ei liioin kosketa. Vaalien lähestyminen alkaa näkyä ... poliitikot kalastelee ääniä eikä lohia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa Rovaniemen on rakennettu silloin voimassa olleiden säännösten mukaan nykyisin tulvariskialueille. Valtio ei enään korvaa tulvavahinkoja. Mökkiläisten ko tämäkin pitää maksaa ettei saada tehdä allasta joka käytännössä estää esim Saarenkylän hukkumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenhän vasta niitä kalaturisteja olisi, kun vois vuotoksella kalastaa ! Nytkin Lokan ja Porttipahdan altaat , antavat sisävesien suurimmat kalansaaliit vuosittain !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaahan vain ettei entisikin patoja pureta kemijoesta niistä ei ole ku haittaa .Vääryyvellä aikoinhan pakkolunastettut kosket ja rannat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnon suojelu on vaikeata. Suojelupäätöksen joutuu tekemään tuhat kertaa. Tuhoamiseen riittää yksi päätös. Tulevaisuus näyttää synkältä, onhan uudeksi pääministeriksi epäilty vesistöjen rakentamisen kannalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, saisipa Kemijoesta vielä lohta! Siinä olisi mieletön turistipyydys! Ei tarvitsisi rakentaa mökkikylää Ounasvaaralle, vaan Kemijoen rannat olisi vieri vieressä mökkejä. Turisteja niin paljon, että pitäisi antaa vuoronumerot!
Isohaara tämänkin kalastusmatkailuelinkeinon tappoi noin 65 vuotta sitten. Kovin ollaan tänäänkin lyhytnäköisiä, kun allasta suunnitellaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se juna meni jo ! Lohta ei saada enää millään palautettua kunnolla Kemijokeen. Ehkä yhden , tai kahden voimalaitoksen ohi nousisi muutama tuhat kalaa ! Vaikka Suomessa , kuinka hoidettaisiin lohikantoja Venäläiset ja Puolalaiset ryöstökalastajat vievät saaliit ! Lopettakaa jo haihattelu ja siirtykää realismiin, olkoon se vaikka kuin ikävää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä asia, että asian laittomuus otetaan puheenaiheeksi. Mutta hukkuuko saman uhan alla oleva Kollajan allashanke nyt komeamman Vuotoksen varjoon? Eikö se ole laiton samalla tavalla ja Iijoen suojelu yhtä tärkeää kuin Kemijoenkin?
Kyllä Kollajan allasalueella on ihmiset saaneet elää vuosikymmeniä aivan samanlaisen kohtuuttoman epävarmuuden tilassa ja jos myt on kysymys jostakin äänten kalastelusta niin yhtä hyvin niitä saa myös Iijokea puolustamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilemättä vaalien läheisyys on saanut poliitikot nostamaan päänsä. Vuosikymmenet ovat osoittaneet, että Vuotoksen alueen kehittämis- ja matkailupotentiaali on olematon. Se ei yllä lähellekään tekojärvestä saatavaa matkailu-ja virkistyshyötyä. Energiasta ja tulvasuojelusta puhumattakaan. Ydinvoimalaan verrattuna pienellä energiamäärällä saadaan nopeasti ja edullisesti vastattua sähköverkon kuormitusvaihteluihin esimerkiksi lauantaisin, kun moni napsauttaa sähkösaunansa päälle. Arkiaamuisinkin Kemijoen vesistön tuottamalla säätövoimalla katetaan monen puuron- ja kahvinkeittäjän tarpeet.

Moraalisesti katsottuna laitonta on käyttää oikeuslaitosta ideologioiden ajamiseen. Juuri tätä Hassi, Hautala, Haavisto, Pietikäinen, Salolainen ja lukuisat muut poliitikot ja toimijat ovat Vuotoksen tekojärvihankkeen kohdalla tehneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tärkeintä on raskas teollisuus, sitä kumarretaan ja sille kaikki uhrataan, jossain kaukana tärkeysjärjestyksessä ovat ihminen, suomalaiset, ympäristö ja luonto.Vuotos möröllä pelottelu pitäisi kieltää lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan altaan puolustajista koskaan esittänyt numeroarvoja siitä, minkä verran energiaa Vuotoksesta saataisiin? Kaikki energia-asiantuntijat, joiden kanssa olen puhunut, sanovat Satu Hassin lailla energiataloudellisen merkityksen olevan kärpäsenkakan suuruusluokkaa. Mikä ihme on Vuotoksen rakentamista ajavien tahojen taka-ajatus??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs muuta nämä vihreät ovat tehneet, kuin haitanneet ja vastustaneet Suomen kehittämistä. Kehtaavatkin puhua uusiutuvan energian lisäämisestä. Tuulivoimaassakin ylimitoitetut tuet menevät ulkoimaille ! Ihmetellä täytyy, mitä Salolainen tekee , tässä porukassa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuotoksen altaan suunnittelu on väihintään yhtä laillista ja moraalista kuin maiden pakkososialisointi Naturaan vedoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kepu voittaa seuraavat eduskuntavaalit - luoja meitä siitä varjelkoon - niin Vuotoksen allas rakennetaan varmasti. Maanomistajien hyödyksi ja Lapin luonnon kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lait jo kieltää tämmöisen niin miksi sitä pitää yrittää ajaa vieläkin?
Jos siihen muutosta haluaa, niin eikö kannattaisi ensin muuttaa lakeja tai jotain?
On nämä pässejä jotku rahantarvitsijat...
Nostakaa se lohi sinne jokeen niin ei lopu matkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:27
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
20:26
Lapsi jäi loukkuun auton lukkojen taakse Kempeleessä, pääsi ulos ennen pelastuslaitoksen saapumista
20:17
Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tietoliikenneverkkoja katkesi
19:48
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"
19:39
Alaphilippe tarrasi entistä vahvemmin Tourin voittoon
19:00
Gondolihissiä suunniteltiin Oulun torin ja Nallikarin välille jo 30 vuotta sitten – "Köysirata olisi pitänyt toteuttaa" Tilaajille
18:20
Auto ajautui ulos moottoritieltä Keminmaassa – kuljettaja katosi paikalta
157
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
83
Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"
63
Kaupunkipyörät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kaupun­ki­pyö­rä­jär­jes­telmä oli"
33
Porilaisvieras iski kuin salama – AC Oulun kurimus sai jatkoa
32
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!
30
Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"
28
Pohjantiellä hirvikolari – hirvi kuoli, ei henkilövahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image