Kotimaa

Entiset ministerit pitävät ehdotusta uudesta Vuotoksen altaasta laittomana

Kotimaa 23.1.2015 10:09
Kaleva

Viisi entistä ministeriä tuomitsee jyrkästi aikeet ryhtyä uudestaan valmistelemaan Vuotoksen tekoallasta.

Satu Hassi, Heidi Hautala, Pekka Haavisto, Sirpa Pietikäinen ja Pertti Salolainen jättävät tänään Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaluonnokseen yhteisen mielipiteen, jossa tuomitaan ehdotus Kemihaaran, entisen Vuotoksen tekoaltaan valmistelusta. Tekoallasta perustellaan nyt muun muassa tulvasuojelulla.

Kiistaa Kemijoen latvavesiin rakennettavasta tekoaltaasta on käyty yli 40 vuotta. Vuonna 2002 korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi vesilain nojalla Vuotoksen altaan vesiluvan. KHO totesi, että allas olisi aiheuttanut huomattavia ja laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia ympäristöön. Vuonna 2004 Kemihaaran suot liitettiin Natura 2000-verkostoon, jota säätelee Suomen lakien lisäksi EU-lainsäädäntö.

"Kaavojen, myös maakuntakaavojen, tulee olla lainmukaisia. Korkein hallinto-oikeus kumosi Vuotoksen altaan vesiluvan suurten ja laajalle ulottuvien vahingollisten ympäristövaikutusten takia ja nämä perusteet ovat edelleen voimassa", Satu Hassi muistuttaa.

Kemihaaran suot ovat osa Natura 2000-verkostoa. Aluetta koskevat lisäksi EU:n luonto- ja lintudirektiivit.
"Aluetta ei voi irrottaa Naturasta osoittamatta luontoarvoiltaan vastaavaa aluetta tilalle. Sellaista ei käytännössä löydy. Alueen energiapoliittinen merkitys suhteessa sen luontoarvoihin on olematon", toteaa Sirpa Pietikäinen.

"Pallottelu kohtuutonta"

Entiset ministerit kokevat myös kahtuuttomaksi asian vuosikymmenten pallottelun.

"Itä-Lapin suunnitelmissa tulisi keskittyä hankkeisiin, joilla aluetta oikeasti voidaan kehittää. Jo laittomaksi todetun tekoaltaan ajaminen vain lamauttaa alueen kehittämistä", Pertti Salolainen korostaa.

Vuonna 2007 hyväksyttyyn EU:n tulvasuojeludirektiiviin viitataan allekirjoittaneiden mukaan väärin perustein.

"Tulvasuojelussa tärkeintä on välttää rakentamista tulva-alttiisiin paikkoihin. EUn tulvadirektiivi velvoittaa kartoittamaan tulvariskit ja tavat vahinkojen rajoittamiseksi, mutta sanaa tekoallas ei löydy direktiivistä. Sen sijaan se korostaa vesistöjen luontaisten tulvatasanteiden ylläpitoa ja elvyttämistä", tarkentaa Heidi Hautala.

Entiset ministerit näkevät alueella myös matkailupotentiaalia.

"Jos luonnonlohi saataisiin palautettua Kemijoen vapaisiin latvavesiin, alueen matkailuvetovoima kasvaisi merkittävästi", Pekka Haavisto uskoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

No nytkö sitten ruvetaan taas jappasemaan Vuotoksen altaasta... Moneenko kertaan ne meidän päättäjät käyvät läpi aina samoja asioita? Vaihtasivat jo virttä, eihän noihin poliitikkojen päätöksiin voi luottaa koskaan, kun aina kaivavat vanhat päätökset, ja sitten yritetään päättää taas toisin. Eikö löydy parempaa tekemistä. Täällä juttutuvassakin märisevät semmoiset ihmiset , joita tuokaan asia ei liioin kosketa. Vaalien lähestyminen alkaa näkyä ... poliitikot kalastelee ääniä eikä lohia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa Rovaniemen on rakennettu silloin voimassa olleiden säännösten mukaan nykyisin tulvariskialueille. Valtio ei enään korvaa tulvavahinkoja. Mökkiläisten ko tämäkin pitää maksaa ettei saada tehdä allasta joka käytännössä estää esim Saarenkylän hukkumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenhän vasta niitä kalaturisteja olisi, kun vois vuotoksella kalastaa ! Nytkin Lokan ja Porttipahdan altaat , antavat sisävesien suurimmat kalansaaliit vuosittain !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaahan vain ettei entisikin patoja pureta kemijoesta niistä ei ole ku haittaa .Vääryyvellä aikoinhan pakkolunastettut kosket ja rannat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnon suojelu on vaikeata. Suojelupäätöksen joutuu tekemään tuhat kertaa. Tuhoamiseen riittää yksi päätös. Tulevaisuus näyttää synkältä, onhan uudeksi pääministeriksi epäilty vesistöjen rakentamisen kannalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, saisipa Kemijoesta vielä lohta! Siinä olisi mieletön turistipyydys! Ei tarvitsisi rakentaa mökkikylää Ounasvaaralle, vaan Kemijoen rannat olisi vieri vieressä mökkejä. Turisteja niin paljon, että pitäisi antaa vuoronumerot!
Isohaara tämänkin kalastusmatkailuelinkeinon tappoi noin 65 vuotta sitten. Kovin ollaan tänäänkin lyhytnäköisiä, kun allasta suunnitellaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se juna meni jo ! Lohta ei saada enää millään palautettua kunnolla Kemijokeen. Ehkä yhden , tai kahden voimalaitoksen ohi nousisi muutama tuhat kalaa ! Vaikka Suomessa , kuinka hoidettaisiin lohikantoja Venäläiset ja Puolalaiset ryöstökalastajat vievät saaliit ! Lopettakaa jo haihattelu ja siirtykää realismiin, olkoon se vaikka kuin ikävää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä asia, että asian laittomuus otetaan puheenaiheeksi. Mutta hukkuuko saman uhan alla oleva Kollajan allashanke nyt komeamman Vuotoksen varjoon? Eikö se ole laiton samalla tavalla ja Iijoen suojelu yhtä tärkeää kuin Kemijoenkin?
Kyllä Kollajan allasalueella on ihmiset saaneet elää vuosikymmeniä aivan samanlaisen kohtuuttoman epävarmuuden tilassa ja jos myt on kysymys jostakin äänten kalastelusta niin yhtä hyvin niitä saa myös Iijokea puolustamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilemättä vaalien läheisyys on saanut poliitikot nostamaan päänsä. Vuosikymmenet ovat osoittaneet, että Vuotoksen alueen kehittämis- ja matkailupotentiaali on olematon. Se ei yllä lähellekään tekojärvestä saatavaa matkailu-ja virkistyshyötyä. Energiasta ja tulvasuojelusta puhumattakaan. Ydinvoimalaan verrattuna pienellä energiamäärällä saadaan nopeasti ja edullisesti vastattua sähköverkon kuormitusvaihteluihin esimerkiksi lauantaisin, kun moni napsauttaa sähkösaunansa päälle. Arkiaamuisinkin Kemijoen vesistön tuottamalla säätövoimalla katetaan monen puuron- ja kahvinkeittäjän tarpeet.

Moraalisesti katsottuna laitonta on käyttää oikeuslaitosta ideologioiden ajamiseen. Juuri tätä Hassi, Hautala, Haavisto, Pietikäinen, Salolainen ja lukuisat muut poliitikot ja toimijat ovat Vuotoksen tekojärvihankkeen kohdalla tehneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tärkeintä on raskas teollisuus, sitä kumarretaan ja sille kaikki uhrataan, jossain kaukana tärkeysjärjestyksessä ovat ihminen, suomalaiset, ympäristö ja luonto.Vuotos möröllä pelottelu pitäisi kieltää lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan altaan puolustajista koskaan esittänyt numeroarvoja siitä, minkä verran energiaa Vuotoksesta saataisiin? Kaikki energia-asiantuntijat, joiden kanssa olen puhunut, sanovat Satu Hassin lailla energiataloudellisen merkityksen olevan kärpäsenkakan suuruusluokkaa. Mikä ihme on Vuotoksen rakentamista ajavien tahojen taka-ajatus??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs muuta nämä vihreät ovat tehneet, kuin haitanneet ja vastustaneet Suomen kehittämistä. Kehtaavatkin puhua uusiutuvan energian lisäämisestä. Tuulivoimaassakin ylimitoitetut tuet menevät ulkoimaille ! Ihmetellä täytyy, mitä Salolainen tekee , tässä porukassa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuotoksen altaan suunnittelu on väihintään yhtä laillista ja moraalista kuin maiden pakkososialisointi Naturaan vedoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kepu voittaa seuraavat eduskuntavaalit - luoja meitä siitä varjelkoon - niin Vuotoksen allas rakennetaan varmasti. Maanomistajien hyödyksi ja Lapin luonnon kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lait jo kieltää tämmöisen niin miksi sitä pitää yrittää ajaa vieläkin?
Jos siihen muutosta haluaa, niin eikö kannattaisi ensin muuttaa lakeja tai jotain?
On nämä pässejä jotku rahantarvitsijat...
Nostakaa se lohi sinne jokeen niin ei lopu matkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:50
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
21:47
Kirkkovaltuusto siunasi Oulujoen hautausmaan laajennuksen
21:45
Tuiran uimalan alueen työpaja herätti kysymyksiä tulevaisuudesta: "Todella hyvä, että pääsemme vaikuttamaan asioihin jo varhaisessa vaiheessa"
21:43
Huuhkajille kaksi uutta EM-turnaukseen valmistavaa ottelua – Puola vieraissa ja Viro kenraaliharjoituksessa Tampereella
21:34
Maailman antidopingtoimiston julistama Venäjä-panna herättää vastustusta – Putin: "Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa"
21:27
Norwich City hakee lisää jalansijaa Suomessa – jalkapalloleirejä tulossa kesällä, tavoitteena löytää uusi Teemu Pukki
20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
98
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
43
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image