Kotimaa

Entiset ministerit pitävät ehdotusta uudesta Vuotoksen altaasta laittomana

Kotimaa 23.1.2015 10:09
Kaleva

Viisi entistä ministeriä tuomitsee jyrkästi aikeet ryhtyä uudestaan valmistelemaan Vuotoksen tekoallasta.

Satu Hassi, Heidi Hautala, Pekka Haavisto, Sirpa Pietikäinen ja Pertti Salolainen jättävät tänään Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaluonnokseen yhteisen mielipiteen, jossa tuomitaan ehdotus Kemihaaran, entisen Vuotoksen tekoaltaan valmistelusta. Tekoallasta perustellaan nyt muun muassa tulvasuojelulla.

Kiistaa Kemijoen latvavesiin rakennettavasta tekoaltaasta on käyty yli 40 vuotta. Vuonna 2002 korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi vesilain nojalla Vuotoksen altaan vesiluvan. KHO totesi, että allas olisi aiheuttanut huomattavia ja laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia ympäristöön. Vuonna 2004 Kemihaaran suot liitettiin Natura 2000-verkostoon, jota säätelee Suomen lakien lisäksi EU-lainsäädäntö.

"Kaavojen, myös maakuntakaavojen, tulee olla lainmukaisia. Korkein hallinto-oikeus kumosi Vuotoksen altaan vesiluvan suurten ja laajalle ulottuvien vahingollisten ympäristövaikutusten takia ja nämä perusteet ovat edelleen voimassa", Satu Hassi muistuttaa.

Kemihaaran suot ovat osa Natura 2000-verkostoa. Aluetta koskevat lisäksi EU:n luonto- ja lintudirektiivit.
"Aluetta ei voi irrottaa Naturasta osoittamatta luontoarvoiltaan vastaavaa aluetta tilalle. Sellaista ei käytännössä löydy. Alueen energiapoliittinen merkitys suhteessa sen luontoarvoihin on olematon", toteaa Sirpa Pietikäinen.

"Pallottelu kohtuutonta"

Entiset ministerit kokevat myös kahtuuttomaksi asian vuosikymmenten pallottelun.

"Itä-Lapin suunnitelmissa tulisi keskittyä hankkeisiin, joilla aluetta oikeasti voidaan kehittää. Jo laittomaksi todetun tekoaltaan ajaminen vain lamauttaa alueen kehittämistä", Pertti Salolainen korostaa.

Vuonna 2007 hyväksyttyyn EU:n tulvasuojeludirektiiviin viitataan allekirjoittaneiden mukaan väärin perustein.

"Tulvasuojelussa tärkeintä on välttää rakentamista tulva-alttiisiin paikkoihin. EUn tulvadirektiivi velvoittaa kartoittamaan tulvariskit ja tavat vahinkojen rajoittamiseksi, mutta sanaa tekoallas ei löydy direktiivistä. Sen sijaan se korostaa vesistöjen luontaisten tulvatasanteiden ylläpitoa ja elvyttämistä", tarkentaa Heidi Hautala.

Entiset ministerit näkevät alueella myös matkailupotentiaalia.

"Jos luonnonlohi saataisiin palautettua Kemijoen vapaisiin latvavesiin, alueen matkailuvetovoima kasvaisi merkittävästi", Pekka Haavisto uskoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

No nytkö sitten ruvetaan taas jappasemaan Vuotoksen altaasta... Moneenko kertaan ne meidän päättäjät käyvät läpi aina samoja asioita? Vaihtasivat jo virttä, eihän noihin poliitikkojen päätöksiin voi luottaa koskaan, kun aina kaivavat vanhat päätökset, ja sitten yritetään päättää taas toisin. Eikö löydy parempaa tekemistä. Täällä juttutuvassakin märisevät semmoiset ihmiset , joita tuokaan asia ei liioin kosketa. Vaalien lähestyminen alkaa näkyä ... poliitikot kalastelee ääniä eikä lohia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa Rovaniemen on rakennettu silloin voimassa olleiden säännösten mukaan nykyisin tulvariskialueille. Valtio ei enään korvaa tulvavahinkoja. Mökkiläisten ko tämäkin pitää maksaa ettei saada tehdä allasta joka käytännössä estää esim Saarenkylän hukkumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenhän vasta niitä kalaturisteja olisi, kun vois vuotoksella kalastaa ! Nytkin Lokan ja Porttipahdan altaat , antavat sisävesien suurimmat kalansaaliit vuosittain !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaahan vain ettei entisikin patoja pureta kemijoesta niistä ei ole ku haittaa .Vääryyvellä aikoinhan pakkolunastettut kosket ja rannat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnon suojelu on vaikeata. Suojelupäätöksen joutuu tekemään tuhat kertaa. Tuhoamiseen riittää yksi päätös. Tulevaisuus näyttää synkältä, onhan uudeksi pääministeriksi epäilty vesistöjen rakentamisen kannalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, saisipa Kemijoesta vielä lohta! Siinä olisi mieletön turistipyydys! Ei tarvitsisi rakentaa mökkikylää Ounasvaaralle, vaan Kemijoen rannat olisi vieri vieressä mökkejä. Turisteja niin paljon, että pitäisi antaa vuoronumerot!
Isohaara tämänkin kalastusmatkailuelinkeinon tappoi noin 65 vuotta sitten. Kovin ollaan tänäänkin lyhytnäköisiä, kun allasta suunnitellaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se juna meni jo ! Lohta ei saada enää millään palautettua kunnolla Kemijokeen. Ehkä yhden , tai kahden voimalaitoksen ohi nousisi muutama tuhat kalaa ! Vaikka Suomessa , kuinka hoidettaisiin lohikantoja Venäläiset ja Puolalaiset ryöstökalastajat vievät saaliit ! Lopettakaa jo haihattelu ja siirtykää realismiin, olkoon se vaikka kuin ikävää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä asia, että asian laittomuus otetaan puheenaiheeksi. Mutta hukkuuko saman uhan alla oleva Kollajan allashanke nyt komeamman Vuotoksen varjoon? Eikö se ole laiton samalla tavalla ja Iijoen suojelu yhtä tärkeää kuin Kemijoenkin?
Kyllä Kollajan allasalueella on ihmiset saaneet elää vuosikymmeniä aivan samanlaisen kohtuuttoman epävarmuuden tilassa ja jos myt on kysymys jostakin äänten kalastelusta niin yhtä hyvin niitä saa myös Iijokea puolustamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilemättä vaalien läheisyys on saanut poliitikot nostamaan päänsä. Vuosikymmenet ovat osoittaneet, että Vuotoksen alueen kehittämis- ja matkailupotentiaali on olematon. Se ei yllä lähellekään tekojärvestä saatavaa matkailu-ja virkistyshyötyä. Energiasta ja tulvasuojelusta puhumattakaan. Ydinvoimalaan verrattuna pienellä energiamäärällä saadaan nopeasti ja edullisesti vastattua sähköverkon kuormitusvaihteluihin esimerkiksi lauantaisin, kun moni napsauttaa sähkösaunansa päälle. Arkiaamuisinkin Kemijoen vesistön tuottamalla säätövoimalla katetaan monen puuron- ja kahvinkeittäjän tarpeet.

Moraalisesti katsottuna laitonta on käyttää oikeuslaitosta ideologioiden ajamiseen. Juuri tätä Hassi, Hautala, Haavisto, Pietikäinen, Salolainen ja lukuisat muut poliitikot ja toimijat ovat Vuotoksen tekojärvihankkeen kohdalla tehneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tärkeintä on raskas teollisuus, sitä kumarretaan ja sille kaikki uhrataan, jossain kaukana tärkeysjärjestyksessä ovat ihminen, suomalaiset, ympäristö ja luonto.Vuotos möröllä pelottelu pitäisi kieltää lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan altaan puolustajista koskaan esittänyt numeroarvoja siitä, minkä verran energiaa Vuotoksesta saataisiin? Kaikki energia-asiantuntijat, joiden kanssa olen puhunut, sanovat Satu Hassin lailla energiataloudellisen merkityksen olevan kärpäsenkakan suuruusluokkaa. Mikä ihme on Vuotoksen rakentamista ajavien tahojen taka-ajatus??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs muuta nämä vihreät ovat tehneet, kuin haitanneet ja vastustaneet Suomen kehittämistä. Kehtaavatkin puhua uusiutuvan energian lisäämisestä. Tuulivoimaassakin ylimitoitetut tuet menevät ulkoimaille ! Ihmetellä täytyy, mitä Salolainen tekee , tässä porukassa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuotoksen altaan suunnittelu on väihintään yhtä laillista ja moraalista kuin maiden pakkososialisointi Naturaan vedoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kepu voittaa seuraavat eduskuntavaalit - luoja meitä siitä varjelkoon - niin Vuotoksen allas rakennetaan varmasti. Maanomistajien hyödyksi ja Lapin luonnon kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lait jo kieltää tämmöisen niin miksi sitä pitää yrittää ajaa vieläkin?
Jos siihen muutosta haluaa, niin eikö kannattaisi ensin muuttaa lakeja tai jotain?
On nämä pässejä jotku rahantarvitsijat...
Nostakaa se lohi sinne jokeen niin ei lopu matkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
69
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
65
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
27
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
26
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image