Kotimaa

Entiselle Vuoden poliisille Pekka Erkkilälle 4,5 vuoden huumetuomio

Kotimaa 5.12.2001 19:15
STT
Helsingin käräjäoikeus langetti keskiviikkona törkeistä huumausainerikoksista kovat tuomiot entiselle poliisille, isokyröläiselle Pekka Antero Erkkilälle, 60, ja hänen rikoskumppanilleen, Tukholmassa asuvalle Esa Kalevi Kumpulaiselle, 25.

Kumpulaisen hallusta löytyi suuri erä levitykseen tarkoitettuja huumeita, joista hän sai kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomion. Osan huumeista vastaanottanut Erkkilä tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeuteen.

Kumpulainen kertoi lähteneensä 28. heinäkuuta ajamaan Helsingistä Pohjanmaalle levittämään huumeita. Auton takakontissa matkasi noin 10 000 ekstaasitablettia, noin 28 kiloa hasista ja vajaa kilo amfetamiinia.

Isoonkyröön päästyään Kumpulainen luovutti Erkkilälle amfetamiinin sekä vajaat kolme kiloa hasista. Poliisi ratsasi myös Kumpulaisen käytössä olleen asunnon, josta löytyi lisää hasista ja ekstaasia. Hänen syykseen luettiin lopulta ekstaasia yhteensä vajaat 25 000 tablettia ja hasista liki 48 kiloa.

Oikeus katsoi selvitetyksi, että Erkkilälle menneet amfetamiini ja hasis annettiin velaksi ja ne oli tarkoitettu levitykseen. Erkkilä itse väitti, että ne oli tuotu hänelle vain säilytykseen.

Erkkilä piilotti saamansa huumeet jonkin matkan päässä sijainneeseen entiseen sikalaan muovipussissa ja -purkissa, jotka oli suojattu sateelta. Oikeuden mukaan toiminta kertoi pidempiaikaisesta säilytyspaikasta.

Levitystarkoitusta puolsivat myös poliisikuulusteluissa matkan varrella muuttuneet kertomukset sekä se, että Erkkilä oli yrityksensä tililtä maksanut Kumpulaiselle 33 000 markkaa. Erkkilä sanoi sen olleen lainojen takaisinmaksua hänen yritystoiminnastaan.

Erkkilältä takavarikoitiin huumeiden lisäksi puoliautomaattipistooli ja 1,5 gramman amfetamiiniannos, minkä takia hänen syykseen luettiin myös ampuma-aserikos ja tavallinen huumausainerikos.

Oikeus tuomitsi Erkkilän sotilasarvon menetetyksi. Hän oli ilmoittanut olevansa sotilasarvoltaan vääpeli. Kumpulainen on vangittuna, mutta Erkkilä vapautettiin tutkintavankeudesta noin kuukausi sitten. Oikeus määräsi hänet vangittavaksi heti tavattaessa.

Vuoden poliisi -tunnustuksenkin aikoinaan saanut Erkkilä kärähti huumeiden salakuljetuksesta vuonna 1975, kun hän oli YK-sotilaana Suezilla.

Ensimmäisen vankilatuomionsa jälkeen Erkkilä on ollut rikosjuttujen yhteydessä useasti esillä viime vuosikymmenen aikana. Hän oli etsintäkuulutettuna Hattulan suuressa valuuttaryöstöjutussa, mutta siitä häntä vastaan nostetut syytteet hylättiin.

Sen sijaan Erkkilä sai 90-luvulla tuomiot miljoonaluokan väärennösjutuissa, joissa tehtailtiin dollareita ja leimamerkkejä. Vankilasta hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen viimeksi tämän vuoden tammikuussa.

Erkkilällä on Isossakyrössä matonkutomo. Huumejutussa oikeudessa kuultu todistaja kertoi, että oli nähnyt Erkkilän pakertamassa kutomossa 16-tuntisiakin päiviä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image