Kotimaa

Entinen uusnatsi pelkää väkivallan lisääntyvän

Entinen uusnatsi Esa Holappa epäilee, että vastarintaliikkeen aggressiivinen puoli korostuu jatkossa. KUVA: Tiina Wallin
Kotimaa 19.9.2016 14:52 | Päivitetty 19.9.2016 15:21
Mirja Niemitalo

– Ensimmäiset sanat olivat, että ei taas, sanoo entinen uusnatsi Esa Holappa, kun hän kuuli Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa pahoinpidellyn henkilön kuolemasta.

Holappa kertoo pelänneensä, että jotain tällaista saattaa tapahtua. Liikkeen väkivaltapotentiaali näyttää Holapan mukaan kasvaneen ja ylittäneen tietyn kynnyksen.

Hän viittaa Jyväskylän viime elokuiseen mellakkaan, jossa uusnatsit hyökkäsivät jyväskyläläiseen tavarataloon ja pahoinpitelivät ihmisiä. Viikko sitten perjantaina Helsingin Asema-aukiolla pahoinpideltiin mielenosoituksen yhteydessä nuori mies, joka kuoli myöhemmin.

Uusnatseista irrottautunut Holappa oli Suomen vastarintaliikkeen perustaja. Hän toimi aiemmin järjestön johtajana. Tämän haastattelun hän antaa yksityishenkilönä.


Holappa ei usko, että vastarintaliikkeen uho Asema-aukion tapahtumien jälkeen on laantumassa, pikemminkin päinvastoin. Väkivalta ja kahakointi saattavat lisääntyä mielenosoituksissa.

– Liikkeen aggressiivinen puoli saattaa näiden tekojen myötä kasvaa ja korostua enemmän, hän sanoo.

Viikonlopun aikana on ehditty pohtia, miten järjestön väkivaltainen käytös tai rasistinen toiminta saataisiin loppumaan ja miten lainsäädäntöä pitäisi kiristää.

Holappa ei halua kommentoida, miten viranomaiset ovat hänen mukaansa toimineet uusnatsijärjestön yhteydessä tai pitäisikö järjestö kieltää. Hän toteaa, että suojelupoliisissa ja sisäministeriössä ollaan tietoisia liikkeen luonteesta ja teoista.

– Rotuviha tai siihen yllyttäminen eivät kuulu sanavapauden piiriin, hän kuitenkin toteaa yksiselitteisesti.


Päättäjien on Holapan mukaan oltava vähintään ajan tasalla ääriliikkeen toiminnasta, jossa potentiaalisesti on syntynyt jo yksi kuolonuhri.

Poliitikot ovat hänen mukaansa suhtautuneet turhan lepsusti vastarintaliikkeen kaltaisten järjestöjen toimintaan.

Uusnatsismia ei hänen mukaansa pidä selittää populistisesti maahanmuuttopolitiikalla, kun kyse on rotuvihasta.

– Ei tämä vastarintaliikkeen jäsen menehtynyttä uhria maahanmuuttopolitiikan seurauksena pahoinpidellyt, Holappa toteaa.

Mikäli kuolemaan johtaneesta tapahtumasta epäilty mies saa tuomion, tulee hänestä todennäköistesti liikkeen marttyyrisankari.

Holappa kertoo, että Ruotsissa on jo useita niin sanottuja järjestösotavankeja. Heidän katsotaan joutuneen tuomiolle ideologiansa takia. Tämäntapaista ilmiötä on liikkeen piirissä Holapan mukaan odoteltu Suomessakin.

Oululainen Esa Henrik Holappa perusti vastarintaliikkeen Suomeen vuonna 2008. Hän aloitti uusnatseista irrottautumisen 2014. Viime keväänä häneltä ilmestyi kirja Minä perustin uusnatsijärjestön –Suomen vastarantaliikkeen ex-johtajan muistelmat.

 

Juttua muokattu kello 15.21: Lisätty tieto, että Holappa antaa haastattelun yksityishenkilönä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Holappa jos kuka tietää SVL:n todellisen luonteen ja tarkoitusperän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eniten se on lisääntynyt nimenomaan näiden reppanoiden puheissa ja pelonlietsonnassa kuin missään muussa. Ja Holappa on ihan oikeassa siinä, että ihan kaikkea ei sananvapauden verukkeella huudella tai kirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvapaikanhakijoilla on oikeus tulla Suomeen kansainvälisten sopimusten nojalla. Päättäjät toden totta eivät ole tehneet tarpeeksi, nimittäin rasistisen vihapuheen estämiseksi. "Tietenkin" oikeus otetaan omiin käsiin? Nyt nähtiin miten siinä käy ja osa ihmisistä kehtaa vielä puolustella tekijöitä. Yksi suurimmista ongelmista tällä hetkellä eivät suinkaan ole turvapaikanhakijat vaan erinäiset tahot jotka yksinkertaisia ihmisiä hyväksi käyttäen ja pelkoa lietsoen hakevat valtaa itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

huoh, mistä näitä realisteja sikiää. Kuvittelevat että saavat turvautua väkivaltaan jos asiat eivät mene heidän haluamallaan tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ongelmia luetun ymmärtämisessä?

Uusnatsismia ei hänen mukaansa pidä selittää populistisesti maahanmuuttopolitiikalla, kun kyse on rotuvihasta.

– Ei tämä vastarintaliikkeen jäsen menehtynyttä uhria maahanmuuttopolitiikan seurauksena pahoinpidellyt, Holappa toteaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:01
Palokunta hälytetty työmaalle Limingantullin Prisman läheisyyteen, poliisin tiedon mukaan nosturin moottori palaa korkealla
12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
11:57
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin – yhtiö lomauttaa henkilöstöään
11:47
Taiteen edistämiskeskus: Uusi asiantuntijapalvelu taiteilijoille ja sote-sektorin toimijoille
54
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
32
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
22
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
21
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
16
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
13
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta
9
Oulun torihotellin rakennusurakan eteneminen hämärän peitossa, nyt tilanteesta liikkuu lähinnä huhuja – "Sellainen tieto, että hanke tiedottaa asiasta huhtikuun aikana" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image