Kotimaa

Entä jos Sauli Niinistö jatkaisi poik­keus­lail­la pre­si­dent­ti­nä? Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn tulos yllättää asiantuntijan

Sauli Niinistö valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuoden 2012 vaaleissa. Seuraavalla kerralla hän ei voi olla enää ehdolla, koska kausien määrä on rajattu kahteen.
Kotimaa 24.2.2020 5:00
Virpi Niemistö

Presidentti Sauli Niinistön suosio on niin suuri, että yli neljäsosa suomalaisista kannattaa hänen toimikautensa jatkamista poikkeuslailla vuoden 2024 jälkeen.

Asia käy ilmi Maaseudun Tulevaisuuden (MT) teettämästä maanantaina julkistetusta kyselystä.

59 prosenttia kyselyyn vastanneista ei kannata ajatusta Niinistön poikkeuslakijatkosta ja 15 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kantaansa.

Suurin kannatus ajatukselle on suurista puolueista kokoomusta ja perussuomalaisia äänestäneillä. Vihreitä ja vasemmistoliitoa äänestävät ovat selvästi harvemmin samaa mieltä.

Ajatuksella on muuta Suomea vähemmän kannatusta pääkaupunkiseudulla. Siellä noin viidesosa kannattaa sitä.

Muualla Etelä-Suomessa kannatus on yli 30 prosenttia ja muualla Suomessa hieman alle 30 prosenttia.

– Olen yllättynyt noinkin suurista luvuista. Mutta se on perustuslaillisesti täysin kuolleena syntynyt ajatus, julkisoikeuden professori Janne Salminen Turun yliopistosta kommentoi MT:ssa kyselyn tulosta.

Salmisen mielestä on mahdotonta kuvitella, että tarvittava viiden kuudesosan enemmistö kansanedustajia voisi tulla ehdotuksen taakse.

Poikkeuslaki on teoriassa mahdollinen, mutta sille ei ole perusteita.

– Valtiosääntö lähtee siitä, että poikkeuslakeja ei ylipäätään käytetä.

Toimikauden rajattiin lähes 30 vuotta sitten

Tasavallan presidentin toimikaudet rajoitettiin kahteen peräkkäiseen vuonna 1991. Näin sama henkilö voi olla toimessa enintään kaksitoista vuotta peräkkäin.

Tätä edelsi Urho Kekkosen neljännesvuosisadan mittainen kausi presidenttinä.

Sauli Niinistö valittiin ensi kertaa presidentiksi vuonna 2012 toisella kierroksella. Tuolloin hän oli kokoomuksen ehdokas.

Vuoden 2018 vaalissa Niinistö oli ehdolla valitsijayhdistyksen kautta ja voitti vaalit ensimmäisellä kierroksella yli 60 prosentin kannatuksella.

Hän on kerännyt korkeita suosiolukuja valinnan jälkeen tehdyissä mielipidekyselyissä.

Seuraavat presidentinvaalit järjestetään vuonna 2024.

Presidentin toimikausi on kuuden vuoden pituinen.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (137)

Poikkeuslailla ei toivottavasti valita enää koskaan presidenttiä, yksikin kerta halveksi demokratiaa. Vain todellisessa kriisitilanteessa eduskunta voi valita presidentin, toivottavasti sitä ei tule.

Niinistö olisi kyllä paras henkilö jatkamaan, mutta täytyy kunnioittaa lakia.
Ihmettelen, miksi asiasta edes puhutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikkeuslaki on tarpeen vain poikkeusoloissa. Nyt ei ole sellaista tilannetta. Itse ehdokaskin on ilmoittanut vastustavansa omituista hanketta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli ei maata johda, vaan vaimo. Ainut mitä Sauli Väinämö on ajanut 90-luvulta asti on Suomen liittämistä liittovaltioon, jolloin Suomen valtio lakkaa olemasta ja aika pitkällä jo ollaan. Ottakaa asioista selvää. Ei kaikki ole miltä näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia ei edellytä poikkeuslakia ja ajatus jo sinällään osoittaa ummehtuneisuuden nousua politiikkassa. Me emme tarvitse Kekkosen tapaista kulttia vaan nykyajan presidentin. Maaseudun Tulevaisuus voisi tulla jo tähän päivään ja unohtaa haaveilut uudesta maan isästä eli "Kekkonen kakkosesta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen hyvin tietoinen Sauli Niinistö Ei ruppee enään muut arvot näyttelee suurempaa osaa seuraavaksi.Saako ehdottaa seuraavaa Suomen Predisentiksi ulkopuolista Ville Haapasaloa hyvin perillä Iso-veljen luonteesta ja kielitaito hallussa mikä Arvomailma lähellä kansakuntaa tietää mikä köyhyys ja kurjuus.Suomessa kansakunnan päättää kenestä Pressa Suomeen eikä puolue ja media.Ei mikään Mauni Koivisto,Martti Ahtisaari,Tarja Halonen eikä Sauli Niinistön heidän arvomaailma toiselta planetalta.Sotien jälkeen Suomi ajettu kuilunpartaalle elitti rikastunut maan kansallisvarallisuus myyty ja köyhiä eläkeläisiä,köyhiä työssä käyviä ja leipäjonot mikä pöyristävää velkaannumme 600000 tuhatta tunnissa..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaanko Suomessa järjestelyjä, jotka noudattelevat Putinille järjesteltyjä etuoikeuksia? Perustuslain aukaisu tällaisia tarkoitusperiä varten saattaisi johtaa uusiin vallan keskittymisen innoittamiin muutoksiin. Kekkonenkaan ei ollut korvaamaton puhumattakaan Niinistöstä, joten järjestäkäämme seuraavat presidentinvaalit entisen eläköityessä ja valittaessa uusi kansalainen demokraattisilla vaaleilla viran hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen mitään poikkeuslakeja tarvita, kierretään vain kylmästi koko perustuslaki. Niin on tehty ennenkin, silloin kun markka muutettiin euroksi ohitettiin perustuslaki noin vain ilman oikeudellisia seurauksia. Niinistö oli Lipposen kaverina juonimassa jote käynee se nytkin yhtä helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä kallupeissa 100% luotettava Caruna-Pekka, hänestähän heinäsirkanpurijat ovat resitenttiä leipomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun äänestetään Huhtasaari presidentiksi ja Halla-Aho pääinisteriksi niin päästään vahingollisten utopioiden kuplassa elämisesta ja saadaan tulevaisuutemme turvattua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun äänestetään Huhtasaari presidentiksi ja Halla-Aho pääinisteriksi niin päästään vahingollisten utopioiden kuplassa elämisesta ja saadaan tulevaisuutemme turvattua!
Tasa-arvon ja ihmisyyden kupla saataisiin kerralla puhkaistua. Samalla sosiaaliturvaluxus poistuisi, kas kun se ei ole tarpeellinen kansalaisille. Kaikki vaan leipäjonoon ja almuja kerjäämään ja valvontakaartit kaduille kuria pitämään. Jussihan on kertonut kantansa sosiaaliturvaan jo ajat sitten. Huhtasaari taas hoitaisi mahtikäskyllä kreationismin ainoaksi oikeaksi uskoksi, evoluutiosta puhuvat joutuisivat häpeäpaaluun. Rajoille pystytettäisiin tietysti muurit suojaamaan meitä muualta tulevilta kansoilta. Oikea onnela koittaisi tänne pohjolaan. Ou Jee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo parivaljakko Suomea johtaisi, niin paha meidät perisi. Ulkopolitiikan asiantuintija, "olen osallistunut Trumpin rukousillallisiin" Huhtasaari ja sisäpolitiikan velho Halla-aho toisivat Suomelle kyllä sellaisen pakkaskauden, että siellä haaveiltaisiin markasta yms. entisistä ajoista. Ei kiitos ja onneksi suomalaiset ovat niin järkeviä, että valinta ei saisi kannatusta, vaikka persut olisivat ainoa puolue Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö vetelee naruista kulissien takana. Näyttää siltä, että kepu ja kokoomus ovat tosiasialliset kyselyn teettäjät. Mihin tutkimuksen teettäjä Maseudun Tulevaisuu -lehti muuten tähtäisi? Ei ole mitään syytä tehdä kokoomukselle ja kepulle heidän tavoitteilleen vaalikampanjaa tällaisilla keinoilla. Aihe näyttää liittyvän viimeaikojen kokoomuslaisten aloittamaan politikointiin liittyen kaikkeen siihen mitä tähän liittyy. Poliittiseen mielipiteiden muokkaukseen ei yksikään itseään kunnioittava media lähde.

Samanaikaisesti on nähty ulkopuolista vaikuttamista.

Näyttää kaikki olevan tarkoin harkittua. Kommentaattorit samoista riveistä suurimmaksi osaksi, pieni äänekäs joukko näkyy jatkuvasti vuosikausien ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritin tuossa miettiä ehdokasta, joka olisi koko kansan presidentti, mutta en saa mieleeni yhtään tämmöistä ehdokasta. Voisikohan kyseeseen tulla joku ehdokas päivittäisen politiikan ulkopuolelta?
Pekka Haavistoa äänestin viime kerralla, mutta viimeaikaiset uutisoinnit on vieneet pohjanjotta hänet valittaisiin presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

81 prosenttia suomalaisista ei hyväksy tiettyä kokoomuksen linjaa. Niinistö on Kokoomus. Näkyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustu Olli Rehnin CV:hen, samoin vaimonsa Merja Rehnin. -- Pidän kummastakin, olen seuraillut heitä ja tekemisiään pidemmän aikaa. -- Olli Rehnin ei tarvitsisi näytellä olevansa jotakin. Hän on monipuolinen, pelaa mm. futista. Tohtorismies, Suomen pankin pääjohtaja, politiikkassa Suomessa (ministeri ja kansanedustaja) ja EU:ssa (EU-parlamentaarikko, Eu-komissaari), ura yliopistossa. Voi olla muutakin. --Väitöskirjan kovan luokan aihe kestää lähempää tarkastelua, väitöskirja on arvioitu korkeatasoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehn on menneisyydessä elävä fossiili jolta tulevaisuuden visiot puuttuvat täysin. En ikinä tule äänestämään tuota tärkeän näköisenä päätä nyökyttelevää liittovaltion ajajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on niin viisas mies, ettei varmaan itse hyväksyisi poikkeusmenettelyä. Kaksitoista vuotta on pitkä aika vastata ulkopolitiikasta rauhattomaksi menneessä maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhattomuus voi johtua eri henkilöiden rauhattomista toimenpiteistä vuosien ajalta. Meillä ja muualla. Esimerkiksi. mitä enemmän töpeksitään, sitä rauhattomammaksi menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (137)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image