Kotimaa

Ensin Ulrika, sitten Pelimanni – Kaksi yksityistä hoivakotia kiinni lai­min­lyön­tien vuoksi lyhyen ajan sisällä

Keskustelu laitoshoidon ongelmista alkoi Esperi Care -ketjun hoitokoti Ulrikan tapauksesta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.2.2019 9:35 | Päivitetty 9.2.2019 10:02
Päivi Ojanperä

Viranomaiset ovat keskeyttäneet alkuvuoden aikana jo kahden hoivakodin toiminnan.

Alkuvuodesta jo kahdessa yksityisessä vanhusten hoivakodissa on havaittu niin vakavia laiminlyöntejä, että viranomaiset ovat puuttuneet peliin järeimmällä mahdollisella tavalla. Eilen perjantaina Länsi-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksen, jonka mukaan Attendo Pelimannin toiminta keskeytetään. Hoivakoti Pelimanni sijaitsee Alavudella Etelä-Pohjanmaalla. Toiminnasta vastaa nyt usean eteläpohjalaisen kunnan muodostama Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä.

Vanhustenhoito nousi kiihkeän julkisen keskustelun kohteeksi alkuvuodesta sen jälkeen, kun Valvira määräsi Esperi Caren pyörittämän hoitokoti Ulrikan suljettavaksi välittömästi tammikuun lopussa. Kristiinankaupungissa sijaitsevan Ulrikan tapaus oli ensimmäinen kerta, kun Valvira käytti lain suomaa valtaansa sulkea toimintayksikön välittömästi, jos asiakasturvallisuus on vaarantunut

Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi tehtävästään, kun Ulrikan ongelmat tulivat julki.

Hoivakoti Pelimanni ehti olla toiminnassa vain kuukauden. Attendo myöntää, että hoivakodin henkilöstömitoitus ei ollut viranomaistarkastuksessa riittävä. Hoivakoti Pelimanniin muutti nopealla aikataululla 50 poikkeuksellisen huonokuntoista asukasta.

Helsingin Sanomien mukaan hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana, mikä herätti viranomaisten epäilykset.

Hoivakoti Ulrikassa Kristiinankaupungin ja avin edustajien havaitsemat epäkohdat liittyivät riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Viranomaiset ovat saaneet kansalaisilta viime aikoina runsaasti ilmoituksia, jotka liittyvät vanhusten hoivakotien toimintaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ahneus, moraalittomuus, ahneus, moraalittomuus, .... loputtomasti. Kaupanpäälle Suomen hallitus ja viranomaiset, jotka eivät edes halua rangaista yrityksiä. Ilmeisesti hillopurkki on avoinna näille osapuolille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä olisin sitä mieltä, että olisi syytä katsoa myös julkista vanhustenhuoltoa sillä silmällä. Väitän että yksittäistapauksissa se on jopa huonompaa kuin yksityinen.
Pienilla paikkakunnilla ku on usein ainu työllistäjä ollut ja sinne ku pesityny tiettyjä rouvas-henkilöitä, koulutuksella kyllä, joiden rooli on ku entisen mieskuoron johtajalla: esitetään " tuttuja lauluja kuulutuksen mukaan" siis tän kellokas-rouvan kuulutuksen.
Siinä ku omaisena koetat väittää, että pappani kulkee kannan takaa avonaisissa lipokkaussaan täällä entisessä kunnan vahainkodissa iha nii kuin o kymnenen vuotta kulkenut sisätiloissa kotonaan, saa osaston
" kellokkaalta" tuikean vastauksen, että voit hoitaa pappaas itse nii ku tykkäät, mutta me saadaan tehdä täällä nii ku me halutaan. Jotta homnaat papallesi tänne sellaiset sisäkengät, joissa on kannan tausta kanssa. Tämä mun oman vaatetuksen törkeän arvostelun kera.
Ja hei! Pappani toisessa yksityisessä hoitokodissa jo. Ja hoito parempaa ja mietitympi ja joustavampi on konsepti ja hoito siellä ammattimaisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendo tekee erinomaista tulosta ja sen kaiken yhteiskunnan rahalla.
Oikea menettelytapa on periä rahat takaisin tekemätömästä työstä. Näin veronmaksajana odotan ja edellytän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan poistettiin kuntien valtionavusta korvamerkitty raha ja luotettiin, että kunnissa tiedetään asia paremmin - varmaan näitäkin kuntia on, mutta rahareikiä on paljon ja riippuu päättäjien arvoista onko koulutoimi, vanhustenhoito vai uusi kunnantalo tai urheilukenttä se tärkeä. En vastusta urheilua, enkä kunnantaloakaan jos rahaa on käytettävissä kansalaisten perustarpeiden jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edperin johtaja kääri rahat ja lähti lomalle. Kun toiminta ei ole ollut sovitun mukaista, pitää syntyä korvausvelvollisuus, tuotetakuu tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaisilta vain rikosilmoitusta. Kuulostaa törkeältä kuolemantuottamukselta/tapolta. Valviran tehtävä ei ole tuomita vaan valvoa. Vastuussa olevat joutuvat vastuuseen eivätkä vain irtisanoudu vastuusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Rat­ti­juop­po kaahasi ojaan va­ras­tet­tu moot­to­ri­kelk­ka pe­rä­kär­rys­sään Yli­tor­niol­la
10:11
Päih­ty­nyt rek­ka­kus­ki pakeni po­lii­sia autonsa oh­jaa­moon Kemissä
9:37
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
8:32
Rivitalo syttyi tuleen Haapavedellä – tilanteessa ei vakavia henkilövahinkoja
8:00
Joulukuusen voi ripustaa vaikka verhotankoon – tunnetko jo nämä kaikki modernit ja kätevät joulukuusen korvikkeet? Tilaajille
8:00
Luuletko olleesi ruuhkassa? – Nairobissa se on varmasti pahempi Tilaajille
8:00
Itsenäisyyspäivänä 54 vuotta sitten Ojalan perhettä koetteli katastrofi – Tuli tuhosi uuden omakotitalon ja vei omaisuuden: "Ilmassa lensi isoja palavia karhuntaljatuppoja" Tilaajille
26
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
22
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
7
Reservin upseeriylennykset Pohjois-Suomessa – katso tästä nimilista ylennetyistä
7
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
7
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
5
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
4
Kolumni: Rinteen eron syyt lakaistiin kansanvallan maton alle – onko palapelin puuttuva pala sellainen, josta yksikään puolue ei halua puhua?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image