Kotimaa

Ensin Ulrika, sitten Pelimanni – Kaksi yksityistä hoivakotia kiinni lai­min­lyön­tien vuoksi lyhyen ajan sisällä

Keskustelu laitoshoidon ongelmista alkoi Esperi Care -ketjun hoitokoti Ulrikan tapauksesta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.2.2019 9:35 | Päivitetty 9.2.2019 10:02
Päivi Ojanperä

Viranomaiset ovat keskeyttäneet alkuvuoden aikana jo kahden hoivakodin toiminnan.

Alkuvuodesta jo kahdessa yksityisessä vanhusten hoivakodissa on havaittu niin vakavia laiminlyöntejä, että viranomaiset ovat puuttuneet peliin järeimmällä mahdollisella tavalla. Eilen perjantaina Länsi-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksen, jonka mukaan Attendo Pelimannin toiminta keskeytetään. Hoivakoti Pelimanni sijaitsee Alavudella Etelä-Pohjanmaalla. Toiminnasta vastaa nyt usean eteläpohjalaisen kunnan muodostama Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä.

Vanhustenhoito nousi kiihkeän julkisen keskustelun kohteeksi alkuvuodesta sen jälkeen, kun Valvira määräsi Esperi Caren pyörittämän hoitokoti Ulrikan suljettavaksi välittömästi tammikuun lopussa. Kristiinankaupungissa sijaitsevan Ulrikan tapaus oli ensimmäinen kerta, kun Valvira käytti lain suomaa valtaansa sulkea toimintayksikön välittömästi, jos asiakasturvallisuus on vaarantunut

Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi tehtävästään, kun Ulrikan ongelmat tulivat julki.

Hoivakoti Pelimanni ehti olla toiminnassa vain kuukauden. Attendo myöntää, että hoivakodin henkilöstömitoitus ei ollut viranomaistarkastuksessa riittävä. Hoivakoti Pelimanniin muutti nopealla aikataululla 50 poikkeuksellisen huonokuntoista asukasta.

Helsingin Sanomien mukaan hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana, mikä herätti viranomaisten epäilykset.

Hoivakoti Ulrikassa Kristiinankaupungin ja avin edustajien havaitsemat epäkohdat liittyivät riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Viranomaiset ovat saaneet kansalaisilta viime aikoina runsaasti ilmoituksia, jotka liittyvät vanhusten hoivakotien toimintaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ahneus, moraalittomuus, ahneus, moraalittomuus, .... loputtomasti. Kaupanpäälle Suomen hallitus ja viranomaiset, jotka eivät edes halua rangaista yrityksiä. Ilmeisesti hillopurkki on avoinna näille osapuolille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä olisin sitä mieltä, että olisi syytä katsoa myös julkista vanhustenhuoltoa sillä silmällä. Väitän että yksittäistapauksissa se on jopa huonompaa kuin yksityinen.
Pienilla paikkakunnilla ku on usein ainu työllistäjä ollut ja sinne ku pesityny tiettyjä rouvas-henkilöitä, koulutuksella kyllä, joiden rooli on ku entisen mieskuoron johtajalla: esitetään " tuttuja lauluja kuulutuksen mukaan" siis tän kellokas-rouvan kuulutuksen.
Siinä ku omaisena koetat väittää, että pappani kulkee kannan takaa avonaisissa lipokkaussaan täällä entisessä kunnan vahainkodissa iha nii kuin o kymnenen vuotta kulkenut sisätiloissa kotonaan, saa osaston
" kellokkaalta" tuikean vastauksen, että voit hoitaa pappaas itse nii ku tykkäät, mutta me saadaan tehdä täällä nii ku me halutaan. Jotta homnaat papallesi tänne sellaiset sisäkengät, joissa on kannan tausta kanssa. Tämä mun oman vaatetuksen törkeän arvostelun kera.
Ja hei! Pappani toisessa yksityisessä hoitokodissa jo. Ja hoito parempaa ja mietitympi ja joustavampi on konsepti ja hoito siellä ammattimaisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendo tekee erinomaista tulosta ja sen kaiken yhteiskunnan rahalla.
Oikea menettelytapa on periä rahat takaisin tekemätömästä työstä. Näin veronmaksajana odotan ja edellytän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan poistettiin kuntien valtionavusta korvamerkitty raha ja luotettiin, että kunnissa tiedetään asia paremmin - varmaan näitäkin kuntia on, mutta rahareikiä on paljon ja riippuu päättäjien arvoista onko koulutoimi, vanhustenhoito vai uusi kunnantalo tai urheilukenttä se tärkeä. En vastusta urheilua, enkä kunnantaloakaan jos rahaa on käytettävissä kansalaisten perustarpeiden jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edperin johtaja kääri rahat ja lähti lomalle. Kun toiminta ei ole ollut sovitun mukaista, pitää syntyä korvausvelvollisuus, tuotetakuu tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaisilta vain rikosilmoitusta. Kuulostaa törkeältä kuolemantuottamukselta/tapolta. Valviran tehtävä ei ole tuomita vaan valvoa. Vastuussa olevat joutuvat vastuuseen eivätkä vain irtisanoudu vastuusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image