Kotimaa

Ensimmäiset mielikuvat luonto ja sauna – valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti

95 prosenttia pietarilaisista suhtautuu ulkoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan Suomeen myönteisesti. Kuvassa Helsingin ja Pietarin välillä kulkeva Allegro-juna. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.9.2019 12:00
Daniel Wallenius

Myönteinen suhtautuminen ei näy halukkuutena muuttaa Suomeen. Asuinkaupungilla on merkitystä Suomi-asenteissa.

Lähes kolme neljästä venäläisestä suhtautuu myönteisesti tai erittäin myönteisesti Suomeen, käy ilmi Suomen ulkoministeriön teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan venäläisten suhtautuminen Suomeen parani siitä, kun kysely tehtiin edellisen kerran vuonna 2017. Myönteisesti suhtautuvien määrä kasvoi, kun negatiivisesti suhtautuvien määrä puolestaan väheni.

Myönteisimmin Suomeen suhtautuivat nuoret aikuiset sekä suurten kaupunkien asukkaat. Pietarilaisista peräti 95 prosenttia ja moskovalaisista 86 prosenttia suhtautuu Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Tutkimus tehtiin nyt toista kertaa. Ensimmäistä kerrasta poiketen se tehtiin tällä kertaa myös erillistutkimuksena Moskovan ja Pietarin alueilla.

Suomesta venäläisille tulevat ensimmäisenä mieleen luonto, sauna, matkailu ja korkea elintaso.

Luonto myös kiinnosti venäläisiä Suomessa eniten. Pietarilaisista yli puolet on kiinnostunut suomalaisesta luonnosta. Lisäksi venäläisiä kiinnostavat ostokset sekä kulttuuri ja taiteet.

Myös muut venäläisten Suomeen liittämät asiat ja mielleyhtymät ovat pääasiassa myönteisiä. Suomalaisista henkilöistä useimmiten tulivat mieleen Ville Haapasalo, Kaurismäen veljekset, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Tove Jansson ja marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Tunnetuin suomalainen brändi Venäjällä on Nokia, jonka mainitsi vastauksissaan lähes kaksi kolmasosaa venäläisiä. Sulatejuusto Violan, Tikkurilan ja Valion mainitsi noin neljännes vastaajista.

Vastauksissa oli alueellista vaihtelua. Pietarilaiset tunsivat parhaiten Nokian, Valion ja Prisman, jotka yli puolet vastaajista mainitsi.

Suomalaisuutta imitoivat brändit eivät nousseet venäläisvastauksissa esille. Sen sijaan suomalaisille tuotteille tyypillisinä ominaisuuksina pidettiin korkeaa laatua, luotettavuutta, modernia designiä sekä hyvää hinta-laatusuhdetta.

Venäläisten suhtautuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on myös myönteistä. Suomen ominaispiirteiksi nähdään useimmiten korkea elintaso, vapaus, hyvinvointivaltio ja demokratia. Negatiivisina piirteinä suomalaisuudessa puolestaan pidetään useimmiten sulkeutuneisuutta, nationalismia, periaatteettomuutta sekä kyynisyyttä.

15 prosenttia venäläisistä kertoi olevansa kiinnostuneita muuttamaan Suomeen mahdollisuuden koittaessa. 83 prosenttia muutto ei puolestaan kiinnostanut.

Lähes puolet venäläisistä luonnehtii Suomen ja Venäjän suhteita normaaleiksi ja rauhallisiksi. Hyvin pieni vähemmistö näkee välit jännittyneinä, vihamielisinä niitä ei nähdä lainkaan.

Lähes puolet venäläisistä pitää Suomea puolueettomana valtiona. Noin viidennes uskoo Suomen olevan sotilasliitto Naton jäsen tai sen läheinen yhteistyökumppani.

Puolet venäläisistä tuntee talvisodan tapahtumat hyvin tai pääpiirteissään, mutta talvisodan oikeutus jakaa kansaa. 40 prosenttia pitää sitä epäoikeutettuna ja 34 prosenttia oikeutettuna.Sotaa epäoikeutettuna pitävien osuus on kasvanut kahden vuoden aikana 11 prosenttiyksikköä. Lähes 80 prosenttia venäläisistä sanoo, että Suomen ja Neuvostoliiton välisillä sodilla ei ole vaikutusta heidän käsitykseensä Suomesta.

MAINOS

Kommentoi

Suomi on kyllä onnistunut hienosti valehtelemaan maailmalla luontomme kunnosta ja puhtaudesta. Todellisuus on karu. Lähes Kaikki on mäskätty ja loput mäskätään 50 seuraavan vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri venäläisten matkailu maahamme on parasta mahdollista valtiomme ''brändäystä'' ja erittäin kannattavaa venäläisten itsensä maksamana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

34% on valtava määrä venäläisiä.
Joka kolmas kansasta siis ajattelee että Neuvostoliiton hyökkäys marraskuussa 1939 Suomeen oli oikein?!
Hälyttävä ajatus jos mietitään uuden konfliktin mahdollisuutta.
Kasakka ottaa sen hedelmän joka on löysästi kiinni puussa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tutkimus pitäisi tehdä myös toisinpäin,niin nähtäisiin tulevatko valtaosalla Venäläisistä samat mielleyhtymät esiin kuin esim. minulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin samaa. Suomi kun vaan on yhä ihan rähmällään. Se kun vaan olisi poliittisesti epäkorrekti päätelmä siinä kyselyssä, niin taitaa jäädä tekemättä ettei jouduta venäläisille selittelemään gallupin lopputulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
86
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
23
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image