Kotimaa

Ensimmäiset mielikuvat luonto ja sauna – valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti

95 prosenttia pietarilaisista suhtautuu ulkoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan Suomeen myönteisesti. Kuvassa Helsingin ja Pietarin välillä kulkeva Allegro-juna. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.9.2019 12:00
Daniel Wallenius

Myönteinen suhtautuminen ei näy halukkuutena muuttaa Suomeen. Asuinkaupungilla on merkitystä Suomi-asenteissa.

Lähes kolme neljästä venäläisestä suhtautuu myönteisesti tai erittäin myönteisesti Suomeen, käy ilmi Suomen ulkoministeriön teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan venäläisten suhtautuminen Suomeen parani siitä, kun kysely tehtiin edellisen kerran vuonna 2017. Myönteisesti suhtautuvien määrä kasvoi, kun negatiivisesti suhtautuvien määrä puolestaan väheni.

Myönteisimmin Suomeen suhtautuivat nuoret aikuiset sekä suurten kaupunkien asukkaat. Pietarilaisista peräti 95 prosenttia ja moskovalaisista 86 prosenttia suhtautuu Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Tutkimus tehtiin nyt toista kertaa. Ensimmäistä kerrasta poiketen se tehtiin tällä kertaa myös erillistutkimuksena Moskovan ja Pietarin alueilla.

Suomesta venäläisille tulevat ensimmäisenä mieleen luonto, sauna, matkailu ja korkea elintaso.

Luonto myös kiinnosti venäläisiä Suomessa eniten. Pietarilaisista yli puolet on kiinnostunut suomalaisesta luonnosta. Lisäksi venäläisiä kiinnostavat ostokset sekä kulttuuri ja taiteet.

Myös muut venäläisten Suomeen liittämät asiat ja mielleyhtymät ovat pääasiassa myönteisiä. Suomalaisista henkilöistä useimmiten tulivat mieleen Ville Haapasalo, Kaurismäen veljekset, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Tove Jansson ja marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Tunnetuin suomalainen brändi Venäjällä on Nokia, jonka mainitsi vastauksissaan lähes kaksi kolmasosaa venäläisiä. Sulatejuusto Violan, Tikkurilan ja Valion mainitsi noin neljännes vastaajista.

Vastauksissa oli alueellista vaihtelua. Pietarilaiset tunsivat parhaiten Nokian, Valion ja Prisman, jotka yli puolet vastaajista mainitsi.

Suomalaisuutta imitoivat brändit eivät nousseet venäläisvastauksissa esille. Sen sijaan suomalaisille tuotteille tyypillisinä ominaisuuksina pidettiin korkeaa laatua, luotettavuutta, modernia designiä sekä hyvää hinta-laatusuhdetta.

Venäläisten suhtautuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on myös myönteistä. Suomen ominaispiirteiksi nähdään useimmiten korkea elintaso, vapaus, hyvinvointivaltio ja demokratia. Negatiivisina piirteinä suomalaisuudessa puolestaan pidetään useimmiten sulkeutuneisuutta, nationalismia, periaatteettomuutta sekä kyynisyyttä.

15 prosenttia venäläisistä kertoi olevansa kiinnostuneita muuttamaan Suomeen mahdollisuuden koittaessa. 83 prosenttia muutto ei puolestaan kiinnostanut.

Lähes puolet venäläisistä luonnehtii Suomen ja Venäjän suhteita normaaleiksi ja rauhallisiksi. Hyvin pieni vähemmistö näkee välit jännittyneinä, vihamielisinä niitä ei nähdä lainkaan.

Lähes puolet venäläisistä pitää Suomea puolueettomana valtiona. Noin viidennes uskoo Suomen olevan sotilasliitto Naton jäsen tai sen läheinen yhteistyökumppani.

Puolet venäläisistä tuntee talvisodan tapahtumat hyvin tai pääpiirteissään, mutta talvisodan oikeutus jakaa kansaa. 40 prosenttia pitää sitä epäoikeutettuna ja 34 prosenttia oikeutettuna.Sotaa epäoikeutettuna pitävien osuus on kasvanut kahden vuoden aikana 11 prosenttiyksikköä. Lähes 80 prosenttia venäläisistä sanoo, että Suomen ja Neuvostoliiton välisillä sodilla ei ole vaikutusta heidän käsitykseensä Suomesta.

MAINOS

Kommentoi

Suomi on kyllä onnistunut hienosti valehtelemaan maailmalla luontomme kunnosta ja puhtaudesta. Todellisuus on karu. Lähes Kaikki on mäskätty ja loput mäskätään 50 seuraavan vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri venäläisten matkailu maahamme on parasta mahdollista valtiomme ''brändäystä'' ja erittäin kannattavaa venäläisten itsensä maksamana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

34% on valtava määrä venäläisiä.
Joka kolmas kansasta siis ajattelee että Neuvostoliiton hyökkäys marraskuussa 1939 Suomeen oli oikein?!
Hälyttävä ajatus jos mietitään uuden konfliktin mahdollisuutta.
Kasakka ottaa sen hedelmän joka on löysästi kiinni puussa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tutkimus pitäisi tehdä myös toisinpäin,niin nähtäisiin tulevatko valtaosalla Venäläisistä samat mielleyhtymät esiin kuin esim. minulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin samaa. Suomi kun vaan on yhä ihan rähmällään. Se kun vaan olisi poliittisesti epäkorrekti päätelmä siinä kyselyssä, niin taitaa jäädä tekemättä ettei jouduta venäläisille selittelemään gallupin lopputulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hiljainen mies saa kyytiä – tarjoilija tempautuu tapahtumien keskiöön kreikkalaisessa jännityselokuvassa
21
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
7
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
3
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
3
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image