Kotimaa

Ensi viikolla voi jo ratketa, joutuuko ulkoministeri Pekka Haavisto po­lii­si­kuu­lus­te­lui­hin me­net­te­lys­tään al-Hol -jupakassa

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Kotimaa 13.2.2020 15:11
Aki Taponen

Toinen vaihtoehto on se, että perustuslakivaliokunta pyytää vielä lisäselvitystä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkoi torstaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittelyä al-Hol -jupakassa.

Valiokunta saattaa jo ensi keskiviikkona ratkaista, pyytääkö se valtakunnansyyttäjää suorittamaan asiassa esitutkinnan. Se tarkoittaisi käytännössä poliisikuulusteluja.

– Valiokunnalla on edelleen mahdollista pyytää asiassa lisäselvitystä tai pyytää valtakunnansyyttäjältä esitutkintaa, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi torstain kokouksen jälkeen.

Hän arvioi, että todennäköisesti jonkinlaista tarvetta lisäselvitykselle voi vielä olla.

Rikosoikeuden professorit kuultavina

Valiokunta kuuli torstaina valtakunnansyyttäjänviraston edustajia sekä kolmea rikosoikeuden professoria Sakari Melanderia, Kimmo Nuotiota ja Pekka Viljasta voidakseen arvioida esitutkintakynnyksen ylittymistä.

– Esitutkintakynnyksen ylittyminen tarkoittaisi sitä, että tarvitaan lisätietoa siitä, mitä asiassa on tehty ja mitä jätetty tekemättä. Normien soveltamisesta emme tarvitse lisätietoa, Ojala-Niemelä sanoi.

Esitutkinta edellyttäisi myös, että asiassa olisi syytä epäillä rikosta.

Valiokunta kuuli keskiviikkona virkamiesoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita. Valiokunta oli pyytänyt professori Olli Mäenpäätä, professori Kaarlo Tuoria ja emeritusprofessori Heikki Kullaa arvioimaan aineistoa hallinnollisen päätöksenteon asianmukaisuuden ja virkamiesoikeudellisten näkökohtien valossa.

Ristiriitaisia kertomuksia

Viime viikolla valiokunta sai ulkoministeriöstä pyydetyn lisäselvityksen. Tarkoituksena oli saada valaistusta ministeri Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kertomusten ristiriitaisuuksiin.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ei ole suostunut sanomaan, missä määrin lisäaineisto antoi selvyyttä kaksikon ristiriitaisiin kertomuksiin. Aineistoon kuului muun muassa sähköposteja ja päätösasiakirjoja.

Perustuslakivaliokunta kuuli torstaina myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappea.

Ojala-Niemelä on aiemmin todennut, että valtakunnansyyttäjänviraston edustajien näkemys on ratkaisevassa asemassa, kun valiokunta päättää, pyytääkö se esitutkinnan järjestämistä vai ei.

Valiokunnan asiakirjat tulevat julkisiksi vasta, kun perustuslakivaliokunnan mietintö valmistuu. Osa asiakirjoista pysyy ilmeisesti salaisina myös mietinnön julkistamisen jälkeen.

Taustalla kymmenen kansanedustajan muistutus

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Sen on allekirjoittanut viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.

He pyysivät tutkimaan, onko Haavisto painostanut viranhaltijoita tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Lisäksi he haluavat selvitettävän, onko Haavisto menetellyt lainmukaisesti al-Holin erityisedustajan nimittämisessä ja konsulipäällikön tehtävien muuttamisessa sekä jättäessään asian tuomatta valtioneuvoston yleisistuntoon.

Valtioneuvosto päätti lasten kotiuttamisesta leiriltä vasta joulukuussa, minkä jälkeen kaksi orpolasta tuotiin leiriltä Suomeen.

Ministerivastuuasia

Valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuuden tutkinta eduskunnan perustuslakivaliokunnassa voidaan panna vireille:

1) oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen perustuslakivaliokunnalle tekemällä ilmoituksella;

2) vähintään kymmenen kansanedustajan allekirjoittamalla muistutuksella; sekä

3) eduskunnan muun valiokunnan perustuslakivaliokunnalle esittämällä tutkintapyynnöllä.

Perustuslakivaliokunta voi myös omasta aloitteestaan ryhtyä tutkimaan valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainmukaisuutta.

Syytteen nostamisesta päättää eduskunta.

Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Syyte käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Syytettä valtioneuvoston jäsentä vastaan ajaa valtakunnansyyttäjä.

MAINOS

Kommentoi

Ei joudu. Suomessa ei poliitikolla ole mitään vastuuta sanoistaan tai teoistaan. Korjaan: Ainakaan vihervasemmistolaisella poliitikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minkäänlaista luottoa ainakaan minulta hänen joutumisesta kuulusteluihin. Suomi ei mitenkään voi tämän jälkeen olla maailman vähiten korruptoitunut maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image