Kotimaa

Ennen uhattiin Karpolla, nyt sosiaalisella medialla

Oululainen sosiaalityöntekijä Sirpa Salmivaara sanoo, että lapsiin liittyvät asiat herättävät monessa ”sisäisen ritarin”, joka haluaa puolustaa lasta. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 12.1.2014 8:08
Minna Akimo

Oululaisella sosiaalityöntekijällä Sirpa Salmivaaralla on pitkä kokemus lastensuojelutyöstä. Työuransa aikana hän on työskennellyt pitkään sosiaalialan ”palokuntalaisena” eli sosiaalipäivystäjänä. Tämä tarkoittaa sitä, että työssään päivystäjät menevät suoraan sinne, missä kriisi on pahimmillaan. Koteihin, joissa on hätä.

Työnsä kautta Salmivaara tietää, että lastensuojeluun liittyvät asiat herättävät voimakkaita tunteita myös ulkopuolisissa.

Hän sanoo, että lapsiin liittyvät asiat herättävät monessa ”sisäisen ritarin”, joka haluaa puolustaa lasta.

Hän tietää, että sosiaalityöntekijöiden työhön liittyvät asiat nousevat esille herkästi.

”Kun tulin alalle, silloin meitä uhattiin Hannu Karpolla. Sen jälkeen alettiin uhata 7-päivää -lehdellä. Nyt meitä uhataan netillä. Jokainen aika on tuonut omat ilonsa”, hän sanoo.

Salmivaara itse on törmännyt myös nimettömiin uhkausviesteihin, joissa toivotaan hänen ja jopa hänen lastensa kuolemaa.

”Henkeen kohdistavat uhkausviestit on aina vietävä eteenpäin”, hän sanoo.

Salmivaara haluaa itse avata sosiaalityöntekijän työtä, hänen puheenvuoronsa voit lukea sunnuntain Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Valvira ei näe mitään vikaa siinä, että kiireellinen huostaanotto perustellaan pelkällä mielivaltaisella väitteellä "lapsen edusta". Hallinto-oikeus samoin. Jopa KHO itse perustelee päätöksensä pelkällä väitteellä "lapsen etu" - siitäkin huolimatta, että siltä nimenomaisesti vaatii kyseiselle väitteelle faktaperustelua!

Poliisi kieltäytyy kirjaamasta rikosilmoituksia viranomaisista ja tuomareista, ja mikäli kirjaa, ei ainakaan tutki. Syyttäjä "harkitsee" vuoden ja jättää silleen. Edes valtakunnansyyttäjän tai oikeuskanslerinkaan yläkerrassa ei välähdä, että mitään olisi pielessä.

Mitenkö tiedän? Minä olen itse kokenut tuon kaiken. Voin lähettää paperit kaikesta, jos haluat.

Outoa. Ei, vaan koko oikeusjärjestelmä on läpimätä. Se on saneerattava läpikotaisin. En näe muita vaihtoehtoja kuin huomattavan henkilöstöpuhdistuksen. Tuomaristossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On varmasti raskastyö, mutta jos minun työtä arvosteltaisiin noin kovalla ryöpyllä( huom. valtakunnallisesti), niin miettisin kyllä että onko kaikki kohdallaan. Ei savua ilman tulta. Toivottovasti jossain herätään tähän kansakunnan pahaan vinoutumaan
Kiireellinen huostaanotto on saanut pahan vääristymän tai ymmärretään sosiaalihuollossa täysin väärin.

Olemme vieraantuneet elämästä ja suojelemme vain omaa asemaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monimutkaisen lastensuojelukertoimen kautta kuntien kustannuksia kompensoidaan valtionapujen osalta. Tosiasia on, että lastensuojelussa pyörii satojen miljoonien eurojen rahamassa, joka tällä menolla lähentelee pian miljardia euroa. Jokainen ymmärtää, että puhutaan sellaisista summista, että ottajia kyllä löytyy. Niin kauan, kun ns. lastensuojelukerroin on valtionavun laskentaperuste, tämä kehityssuunta ei muutu. Talousvaikeuksissa kamppailevat kunnat kyllä mielellään ottavat jokaisen irtoavan euron sen sijaan, että panostaisivat niukoista rahoista pitkällä aikajänteellä saataviin säästöihin eli ennaltaehkäisevään perhe- ja lastensuojelutyöhön.

Olisiko lastensuojelun sijaishuolto syytä palauttaa laajemmin kunnan omaksi toiminnaksi ja näin myös vahvemmin valvottavaksi sen sijaan, että ne ovat ostopalveluja yhä suuremmilta alan yksityisiltä toimijoilta, joiden valvontakin ontuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimolta lastensuojelutyöntekijä pyysi anteeksi aivan asianmukaisesti, kun teki virheen työssään. Harmi, että vaimo jäi tuon virheen takia lapsena huostaanottamatta ja joutui vielä vuosikausia kasvamaan juoppojen nurkissa. Ihme ja kumma että selvisi, mutta kyllä se melkoiset urat jätti.

Kuten silloinkin niin edelleenkin lastensuojelun toimintamalli on perhekeskeisyys. Palavereita ja keskusteluja käydään loputtomasti, vaikka maalaisjärjellä kuka tahansa näkee että tämä homma ei tule hyvin päättymään. Lapsi joutuu vuosikaudet kärsimään todella kurjissa oloissa, jona aikana hän itse usein menee rikki. Vasta se rikkimeno laukaisee koneiston toimimaan ja tällöin on usein aivan liian myöhäistä korjata asioita.

Lapsi on käytännössä vanhempiensa omaisuutta ja nämä saavat tehdä omaisuudelleen melkein mitä lystää ennenkuin yhteiskunta tulee väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ihmiset eivät tunnut ymmärtävän, että lastensuojeluasioissa on valitusosoite hallinto-oikeus eikä facebook."
Tuo on tietenkin totta. Mutta miksi yhteiskuntamme on ajautunut tuon kaltaiseen tilanteeseen? Ajattelisin että siksi että nämä valitukset eivät ole tuottaneet oikeudenmukaista päätöstä. Asiat eivät näet ole siten että he(sosiaalityöntekijät tai oikeusoppineet) eivät tekisi virheitä. Kannattaisi tutustua Leeni Ikosen kirjaan. Asiat eivät ole läheskään aina sitä miltä ne viranomaisen mielestä näyttävät.

Oli surkuhupaisaa lukea Oulun sosiaalijohtajan kommentti koskien nettiin laitettua videota. Avoimuuden aika on koittamassa ja tullee koittamaan vielä sosiaalitointa ja etenkin lastensuojelua. Mutta pelkäämpä pahoin että vielä on jonossa monta perhettä joiden asiat eivät mene niinkuin tulisi mennä. Onko meillä tähän varaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä asia myöskään ole aina niin kuin nämä filmaajat ja sivustahuutelijat kuvittelevat, tämäkin on hyvä muistaa. On otettava huomioon, että ihmisten manipulointi on äärimmäisen helppoa, harva käyttää omaa järkeään tai harkintakykyään, vaan liittyy kuoroon huutamaan joukon jatkoksi. Tähän manipulointitarpeeseen syystä tai toisesta törmää jatkuvasti erityisesti sellaisten kohdalla, jotka eivät niitä asioitaan/lapsiaan ole saaneet kunnolla hoidettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Videointi tuntuu vallan ja voiman haulta keskusteluissa ja uusi tilanne muutenkin ihmisille jossa olisi oltava kenties mahdollisimman luonteva.
Lapsen etu ei tule A mieleen tallentaa ja jopa vuotaa julkisuuteen tilanne?.
Virkailijat joutuu vaikenemaan aina mutta vanhemi/vanhemat voivat tulla julkisuuteen tarinoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taitaa nyt iso osa olla sitä mieltä, että johan bäckman on sittenkin oikeassa? " asiantuntijatkin" ryömii koloistaan antamaan juttua ja haastatteluja lehtiin. Muistakaa Eerikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just joo. Tämmöstä se on kun ei voi omia virheitään myöntää. Kaikilta löytyy selitys ja....Tyypillinen "mehän tässä hyväntekijöitä ollaan"-asenne. Jos ei omia virheitään näe, niin ollaan aika huonossa jamassa. Jonkun pitäisi puuttua tähän aika äkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuipa tässä vuoden sisällä tilanne jossa oli sovittu palaveri sos.toimistoon oireilevan teinin, koulukuraattorin ja allekirjoittaneen kesken. Teini oli oireillut jo jonkin aikaa murrosiän ja vuosia sitten tapahtuneen avioeron seurauksena sekä jatkuvien asumisjärjestelyjen muutosten vuoksi.
Allekirjoittaneella oli jo usko mennyt sosiaalitoimen työskentelyyn jatkuvien valheiden ym. vuoksi. Koulukuraattori hoiti tämän tapaamisen ja wilma-järjestelmässä allekirjoittanut ilmoitti kuraattorille tästä epäluottamuksesta sosiaalitoimeen. Näin ollen allekirjoittanut jo ilmoitti wilma järjestelmän viestittelyssä ottavansa videokameran mukaan ja taltioivansa palaverin. Kuraattorille asia sopi hyvin.

Sosiaalitoimistossa allekirjoittanut alkoi "kasaamaan" videokameran jalustaa ja asentaa kameraa jalustalleen, niin sosiaalityöntekijä suuttui ja kysyi että mitä tämä homma on? Allekirjaittanut vastasi että haluan itselle palaverin keskustelut siten kun ne oikeasti on puhuttu ja kerroin sen epäluottamuksen mikä minulla jo oli hänen ammatikuntaansa.

Sosiaali työntekijä otii samantien kännykän ja soitti tietoni mukaan esimiehelleen pikaisen puhelun. Tämän jälkeen hän ilmoitti tylysti ja raivoissaan että tämä asiakkuus ja palaveri päättyy tähän.

Eipä siinä sitten muuta kun purkaa videointi tarvikkeet pois ja lähteä oman teinin kanssa kotia kohti. Teini sitten tuumasi autossa, että ei sitten saatu apua vieläkään.

Kyseisen tapahtuman jälkeen myöhemmin teinin oireilu huononi ja mukaan tuli itsetuhoisuutta, itsensä viiltelyä ja karkailuja kotoa.
Lopulta tilanne johti siihen että sosiaalipäivystyksen kautta sitten apu tuli ja nuori sijoitettiin perhekotiin sos.toimen avohuollon tukitoimenpiteenä.

Olisikohan tilanne toinen, jos sosiaalityöntekijä olisi ollut pätevä ja tietoinen että lainmukaan kuka tahansa voi kuvata ja videoida näitä tapahtumia. Olisi saatu apu teinin oireiluun jo siinä vaiheessa ennen kuin riistäytyivät käsistä??

Eli se niistä ammattitaitoisista lastensuojelun kanssa tekemisissä olevista henkilöistä.
En kerro sen tarkemmin kylää, kuntaa tms. mutta Oulun läänissä tapahtui, jottei kukaan yhdistä allekirjoittanutta tai sos.työntekijää tai koulu kuraattoria..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistitko pitää foliohattua palaverissa? Saattoivat ehtiä vaikuttaa ajatuksiisi huomaamattasi lyhyellä visiitilläsi.

Tuosta yksipuolisesta kuvauksestasi sai kyllä kuvan, että omat epäluulosi näkyvät huonona ja epäkohteliaana käytöksenä. Olisiko käynyt niin, että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan, tuossa kuvaustilanne yrityksessä?
Ihmisiä kai nuo "sossutkin" ovat, ei varmasti kaikki asiakkaat ole kovin helppoja ihmisiä yrittää tehdä yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Videokuvaamisesta en tiedä, mutta palaverin nauhoittamiseen eduskunnan oikeusasiamies on ottanut kantaa mm. seuraavasti.

"Eduskunnan oikeusasiamies katsoi ratkaisussaan, ettei viranomaisella ole yleensä perustetta kieltää äänittämistä, ei edes silloin, kun asiakas on salaa nauhoittanut viranomaisen ja asiakkaan välisen neuvottelutilaisuuden. (EOA 10.1.2002 Dnro 2327/4/99)"

"Viranomainen ei voi myöskään kieltäytyä neuvottelujen järjestämisestä, jos asiakas haluaa nauhoittaa tai muutoin tallentaa kyseisen neuvottelun. Kieltäytyminen ei olisi sopusoinnussa viranomaiselle kuuluvan palveluvelvoitteen kanssa.''

Näistä molemmista kannattaa muistuttaa viranomaisia tarpeen tullen. Mikäli vielä kieltäytyvät nauhoituksesta palaverissa pitäkää huoli että saatte kieltäytymisestä todisteet. Todisteissa tulee näkyä että kieltäytyvä viranomainen on ollut tietoinen oikeusasiamiehen päätöksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kyllä meissä ihmisissä herää se sisäinen ritari puolustaa lasta, kun viranomainen ei sitä tee. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei valvo näitä viranomaisia. Kun asiat menee hallinto-oikeuteen tai käräjille. Ne paperit jotka sosku toimittaa on muokattu juusi sellaisiksi minkä he haluaa tuoda päivänvaloon. Koska mitään sormenjälkiä muokattuihin papereihin ei jää mitkä annetaan vanhemmille tai hallinto-oikeuteen.
Jotta tähän saataisi muutosta, pitää lakia muuttaa, niin jokaisesta muutoksesta pitää jäädä näkyvä merkintä ja mielummin niin ettei myöhemmin tekstiä voi muokata tai poistaa. Sillä kukaan ei valvo sisältä käsin, vaan päältäpäin kyllä jos silloinkaan. Tähänkin pitää saada muutosta, jotta asiakkaanoikeusturva säilyisi.

Sirpalle paljon voimia ja jaksamisia. Tiedän että teet hyvää työtä ja ajattelet lasten parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikeita asioita nämä lasten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin liittyvät... Varsinkin huostaanottotapauksissa kannattaisi asiat tutkia hieman paremmin! Yhdeltäkin tutulta vietiin lapset ilman mitään syytä! Asiaa selviteltyään hän sai selville, että "ilmiannon" oli tehnyt kateellinen naapuri, mutta siitä huolimatta lasten takaisin saaminen kesti luvattoman pitkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että nostat aihetta myös toiselta puolen. On harmi että ihmisillä on väärä kuva asiasta. !! Onnea ja jaksamista !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Tuota,voitko vähän raottaa niiitä salaisuuksia?Oli miten oli mutta tuosta tulee mieleen se satu keisarin uusista vaattei... Lue lisää...
paksu pertta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image