Kotimaa

Ener­gia­teol­li­suu­den uusi johtaja: Tuulivoiman tukeminen lakkautettava – jättituet tuhonneet säh­kö­mark­ki­nat

Arkistokuva. KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 25.8.2016 3:00
Viki Salonen

Suomen pitää luopua uusiutuvan energian tuotantotuista, vaatii Energiateollisuuden uusi toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Tuulivoima on nyt edullisin tapa tuottaa uutta sähköä pohjoisessa Euroopassa. Sen tukien jatkaminen tarkoittaisi väistämättä sitä, että kaikkea muutakin täytyy tukea, hän sanoo Lännen Median lehdissä.

Energiayhtiöiden edunvalvojan mukaan jättiläismäiset tuet ovat tärvelleet koko Euroopan sähkömarkkinat.

– Valtavalla tuotannon lisäämisellä on romahdutettu sekä sähkön tukkuhinnat että päästökauppajärjestelmä. Samalla tukidraiverit ovat kehityksen jarruja, vaikka usein kuvitellaan päinvastaista.

Vaihtuviin sääolosuhteisiin perustuvan sähkön ylimitoitettu suosiminen uhkaa Leskelän mukaan myös Suomen sähköntuotantokapasiteetin riittävyyttä, sillä ylituotannosta johtuvat polkuhinnat ovat rapauttaneet vakaan perusvoiman kilpailukyvyn.

Tuulivoimaloita rakennetaan Suomeen nyt ennätystahtia, sillä ensi vuoden marraskuuhun mennessä valmistuvat laitokset ehtivät vielä nykyisen syöttötariffijärjestelmän piiriin.

– Olemassa olevia tuulivoimatukia ei tietenkään voi jälkikäteen muuttaa, mutta valtion pitää ymmärtää, että ne sitoumukset maksavat veronmaksajille seuraavat kymmenen vuotta 300 miljoonaa euroa vuodessa. Vastaavia tukimalleja ei enää pitäisi keksiä, Leskelä sanoo.

Hallituksen uusi energia- ja ilmastostrategia esitellään vuoden loppuun mennessä. Siinä ratkaistaan myös tukipolitiikka, jota koskevan lakiesityksen odotetaan valmistuvan ensi vuoden alkupuolella.

– Nyt ollaan tienhaarassa. Valitaanko markkinat vai tukimekanismit? Tuotantotukien sijaan yhteiskunnan satsausten pitäisi kohdistua koulutukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen ja demonstraatiohankkeisiin, joilla uusia teknologioita saadaan markkinoille.

Leskelä korostaa, että ”kansallisen näpertelyn” sijaan energiapolitiikkaa tulisi tehdä ensisijaisesti yhdessä muiden Pohjoismaiden ja EU:n kanssa.

Lue lisää 25.08.2016 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Eipä tuo sähkön "polkuhinta" näy kuluttaja-asiakkaalle asti. Vai näkyykö, paljonko "oikea" hinta olisi arvon johtajan mukaan, 10 €/kWH, jotta johtajat saisivat riittävästi bonuksia ja energiayhtiöiden ulkomaiset omistajat tuottoja? Olisiko aika palata entiseen, jossa kunnalliset sähköyhtiöt tuottavat sähkön kuluttajille omakustannehintaan, eli yhtiöiuden tarkoitus olisi taata sähkönsaanti, eikä omistajille astronomisia voittoja, miltä kuulostaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykää sivulla tuulivahinko.fi, sen jälkeen ei enää naurata.
Ja kaikki tuo meidän veron maksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman tariffihinta on käytännössä investointitukea jossa tariffihinnalla varmistetaan että tuulisähkön tuottaja saa maksettua tuulisähkön myynnillä kalliit tuulivoimala investoinnit.

Valitettavasti näyttää siltä että tariffihinnalla tehdyt investoinnit menevät kankkulan kaivoon koska tuulivoimayhtiöt eivät sijoita tuottoja uusiin tuulivoimaloihin kun niille ei saa uutta tariffihintaa. Valtio voisi tariffihinnan leikkaamisen korvikkeeksi tarjota veroporkkanaa jossa tuulivoimayhtiöt voisivat sijoittaa tuotot verottomasti uusiin tuulivoimaloihin, eli investointivaraukset käyttöön.

Käytännössä veroporkkana voisi luoda oravanpyörän jossa tuulivoimalat tuottaisivat uusia tuulivoimaloita. Aikaa myöten tariffihinta voitaisiin poistaa kokonaan kun tuulivoimaloista tulisi taloudellisesti kannattavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen tuulivoima politiikka on Pekkarisen suuri ahaa elämys ,hänen ministerikaudellaan tuulivoimatuet saivat nykyiset
mittasuhteet että ulkomaiset firmatkain ryntäsivät tänne vuolemaan kultaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leskelää ottaa päästä kun tuulivoimasähkö on jo ilman tukiakin edullisempaa kuin ydinvoimalalla tuotettu. Leskelän tavoitteena onkin tässä saada lisää veronmaksajien rahoja taloudellisesti täysin kannattamattomalle Fennovoima projektille.
Todella vastenmielistä touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskepas kuitenkin vähän elinkaarikustannuksia, niin tuulivoimasta ei kuitenkaan saa ydinvoimaa edullisempaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskin jo. Tuulivoima on edullisempaa. Tämän osoittaa muuten kaikkien muidenkin laskelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasken. Ja tuulivoima on huomattavasti edullisempaa. Näin ovat sitä paitsi kaikki muutkin laskeneet. Sopii perehtyä asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka vanhaan jumittaa, putoaa kehityksen kelkasta ensimmäisenä lumeen. Ydinvoimaan ripustautuminen on kuolemansuudelma järkevien uusien ratkaisujen kehittämiselle, todellinen emämunaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mitä joudutaan tukemaan valtion kirstusta jotta ei rahat lopu on hölmöläisten hommaa. Tähän hölmöläisten hommaan kuuluu myös hanhikivelle tuleva voimalaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulipuistokeskuksia rakennetaan tukien takia. Kun tukiaika lakkaa, myllyt jätetään pyörittämättä maanomistajien vastuulle purkamista odottamaan. Lopetetaan tuki oitis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuoden päästä voimme sitten ruveta purkamaan näitä järjettömiä torneja pitkin Suomen niemeä. Eiköhän sekin rahoiteta sitten verorahoilla kun tuulivoimayhtiöt ajetaan konkurssiin kannattamattomina. Tuulimyllyt ei nimitäin tuon jälkeen kelpaa kellekkään vaikka niistä maksettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatetaan. Valitettavasti apinoita riittää Suomen päättäjissä vaikka muille jakaa. Osa "asiantuntijoistakin" on Peterin koulun käyneitä. Saamme lukea asiantuntijan kynästä lähteneitä juttuja, missä kerrotaan Dubaissa tuotettavan aurinkosähköä rapealla 3 sentillä. Täyttä hölynpölyä. Mutta niin ne vaan pakkaavat lisäämään myös Suomessa aurinkopaneeleja. Hulludella ei ole rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä kouluja käymättömänä olet tietysti laskenut kustannukset ja investoinnien takaisinmaksut paremmin....tai sitten et.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pitää kouluja käydä tietääkseen, että yöllä ja talvella ei Suomessa aurinko juuri paista, salaisin koulutaustani HEH,HEH.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi hyvä jos joku puolueeton tutkija tai hiukan keskivertoa fiksumpi tutkiva journalisti tekisi seikkaperäisen selonteon siitä miten hintoihin vaikuttaisi jos kaikki tuet nollattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista paras olisi jos ei maksettaisi mitään tukea millekään energiamuodolle, silloin järkevimmät ja taloudellisimmat tuotantotavat voittaisivat automaattisesti.

Mutta ei tästä tuulivoimatuesta enää eroon pääse, jos se lakkautetaan niin se olisi käytännössä sopimusrikkomus ja valtio joutuisi maksamaan korvauksia tuulivoimayhtiöille. Eli maksamaan joutuu joka tapauksessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on tiedetty jo pitkään mutta punavihreä viherväki vaan tunkee tukia väkisellä kuin käärmettä pyssyyn. Kerrankin joku vastuullinenkin kuitenkin ottaa asiaan kantaa. Se että poliitikko sekaantuu tukien tai muun "asinatuntemuksen" kautta mihinkään markkinavetoiseen toimintaan on aina tuomittu tuhoon. Poliitikkoa kun ei määrää mikään muu kuin vatuuton äänien kalastelu ja tunteet. Siinä on järki aina kaukana. Tämä järjetön verotukijärjestely kun on vain rahastusautomaatti ja kun jollain voin rahastaa ei se kehitä mitään vaan päinvastoin pysäyttää kaiken vuosikymmeneksi jos ei kahdeksikin. Muistakaa tämä myös nyt kun höyrytään aurinkosähköstä. Sen takaisinmaksuaika on vähintään 30 vuotta ja ei siinä silloin ole mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä Keskustapuolueen hallinnoimilla kunnilla, joihin näitä puistoja pykätään, suurimmat tukijat ovat jostain syystä keskustan valtuutetut. Ei täällä viherväellä ole sellaista valtaa, että ne olisivat yksin saaneet nämä puistot synnytettyä. Vai mitä Mauri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

75
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
43
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
25
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
24
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
13
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image