Kotimaa

Ener­gia­mää­räyk­set voivat nostaa re­mont­ti­ku­lu­ja tuhansilla euroilla

Arkistokuva. KUVA: Helge Murtovaara
Kotimaa 24.3.2014 6:04
Pasi Klemettilä

Laki ja asetus energiatehokkuuteen pyrkimisestä myös pientalojen korjauksissa ovat olleet voimassa viime heinäkuusta lähtien, ja pykälät ovat edelleen epäselviä monille omakotitalojen asukkaille.

Nyt tarvitaan rakennus- tai toimenpidelupa monille remonteille, jotka ennen on muitta mutkitta tehty omin päin.

Sanerall-remonttiyrityksen toimitusjohtaja Vesa Kaski sanoo, että asiakkaat eivät ole kovinkaan hyvin selvillä kaikista erilaisista vaatimuksista.

”Tavallisilla asiakkailla on hyvin vaikeaa tietää, milloin tarvitaan toimenpideilmoitusta, toimenpidelupaa ja rakennuslupaa”, hän sanoo.

Ympäristöministeriössä aikanaan lakia valmisteltaessa laskettiin, että uudet säännöt nostaisivat korjausrakentamisen hintaa keskimäärin 5–10 prosenttia, joskus enemmänkin.

Kasken mukaan asukkaille saattaa tulla tuhansia euroja lisää kustannuksia, jos hoidetaan kaikki asiaankuuluvat paperit ja todistukset rakennusvalvontaan. Se voi vaikuttaa halukkuuteen tehdä kaikki säädösten mukaan.

Lue lisää 24.03.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Valvonta nostaa kynnystä aloittaa remontti. Tällöin vika saa muhia pitempään ja pahenee. Nykyäänkin rakennusvalvonnan resussit ovat tiukoilla ja toimitusajat pitkiä. Mitenhän jatkossa, onko asiaa mietitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakion meidän taloyhtiössä asukkaat tekevät tarpeettomia remopntteja, olisiko television remonttiohjelmilla vaikutus asiaan. Toinen selittävä tekijä on kotitalousvähennys. Itse tein kylpyhuoneremontin ostamalla 700 euron suihkukaapin suihkunurkan tilalle, toimii hyvin. Muutama maalipurkki silloin tällöin ja tietysti oma ammattitaito peliin. Hyvänä lisänä on vaimo joka inhoaa remontteja ja mieluummin hyväksyy pienet kolhut. Näillä pärjätää kunnes taloyhtiö päättää hyvin perustellut remontit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvontaa on päinvastoin aivan liian vähän, suunnitelmia ei enää tarkasteta kun ei ole henkilökuntaa. On vain "omavalvontaa". Rakentajilla ja rak.liikkeiden omistajilla ei ole henkilökohtaista vastuuta. Mutta tietämätön ja ymmärtämätön omistaja on lirissä kun sille valkenee puutteet vasta kun uusi ostaja vaatiikin alennuksia myyntihinnasta. Esimerkiksi alhaalta alkaen: suunniteltuja maatöitä ja salaojien asennusta ei valvo kukaan joten kunttaa ei olekaan vaihdettu hiekkaan ja talon nurkilla on salaojakaivot vain silmänlumeeksi, putket on "unohtunut. Näillä ne säästöt tehdään ja ostetaan osakkaille hopeiset mersut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityiseltä puolelta voi palkata työmaalle valvojan jos tuntuu siltä että ei itse osaa tai ehdi valvoa rakentamista. On niin pirun typerää kun valtio keksii pakollista byrokratiaa joka hoituisi ihan hyvin yksityisellä puolella. Varsinkin tämmöinen paperibyrokratia on niin typerää kuin olla ja voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä muuta se SDP on koskaan saanut aikaiseksi kuin maksuja, kieltolakeja ja asetuksia ? Kyllä tuo SDP vielä vuodessa kerkeää saada piskuisen suomen ja suomalaiset selvitystilaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi että tätä suomen virka kuntaa!Joka paikkaan lisätään nuita vero tulojen käyttäviä virkamiehiä,jotka eivät tuo yhtään veroeuroa kuntaa käyttävät vain verovaroja.Tälläset säännökset eivät taida toteutua...ainaskaan minun kohdalla,teen remontit omassa talossa niinkuin haluan enkä ilmoittele kellekkään.Kunnilla on aivan liikaa virkamiehiä ja pyrökkraateja käet taskussa kävelee ja papereita siirtävät ees sun takas ja luulevat olevansa tärkeitä...Ha haa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaisella on viranomaisen keinot asioiden parantamiseksi. Jossain kuitenkin tulee raja jolloin homma kääntyy alamäkeen ja itseään vastaan. Pitäisi luottaa siihen että kiinteistön omistaja on tänä päivä 99,5%:sti valveutunut niin että hän ymmärtää mikä on kiinteistön paras ja tietoa osataan hakea. Ei niiden 0,5%:n takia lakia tarvita. Vanhan rakennuksen energiatehokkuuden lisääminen on aina riski kosteusteknisen toimivuuden suhteen. Energiatodistukset ja u-arvot eivät anna autuutta vaan niiden sokaisemana saatetaan tehdä katasrofaalisia vahinkoja...pakon edessä, vaikka sellaiseen ei rakentaja olisi muuten ryhtynyt.

Energiatehokkuutta ei pitäisi siis mennä parantamaan, jos kiinteistön omistaja ei sitä välttämättä itse halua. Hänhän siitä ilmeisesti kuitenkin on aina teknis-taloudellisessa vastuussa. Pakkotyö tuo vaan pahaa mieltä eikä valveutuneisuus sitten riitäkkään arvioimaan kokonaisuutta...kiunkahan moni sinäänsä hyödyllinen remppa jääkään tekemättä kun kustannukset nousee ei-järkeviksi.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäselvä, kallis ja tolkuton lista erilaisista säännöksistä ei palvele lopulta ketään. Ei edes sitä asiaa, jota varten jokainen sääntö on laadittu. Jos rakentaminen kaikkien mahdollisten sääntöjen mukaan on käytännössä mahdotonta, niin mielestäni vika on jossain muualla kuin rakentajissa.

Ennen tavattiin sanoa että on lottovoitto syntyä suomeen. Nykyään tarvitaan lottovoitto, jotta on varaa elää täällä. Valitettavasti nykyisen kustannustason takia ajaudutaan lähes poikkeuksetta tilanteeseen, jossa on tehtävä raakoja valintoja. Asutaanko OK talossa - vai ei. Rakennetaanko sääntöjen rajamailla - vai ei ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä voi kuin ihmetellä miksi kansanedustajat hyväksyvät näitä kansalaisia kurittavia uusia lakeja ja menoja. Miksei kansaedustajat voi olla kansalaisten puolella näissä asioissa ja torpata alas kustannuksia aiheuttavia lakeja. Tässä maassa piiloveroja on jo ihan tarpeeksi, varsinkin rakennusvalvonnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno asia, että ympäristöministeriömme seisoo tukevasti ajassa ja ilmassa. Näin kannetaan todellinen vastuuntuntoinen vastuu siitä, että hometaloja ei enää Suomeen synny, ja samalla asukkaiden taloissa elämisellään tuottama lämpöenergia voidaan syöttää yhteiseen sähköverkkoon, meitä kaikkia hyödyntämään. Näin säästymme pahimmalta täällä pohjoisen karussa elinympäristössämme. Virkamatkoilla Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Maltalla on valiokunnan kanssa todettu, että esimerkiksi kyseiset maat ovat jo mainiolla tavalla omaksuneet kestävän kehityksen periaatteet ja toteuttavat niitä vastuuntunnolla ja tarkasti, mistään tinkimättä, pilkuilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvapa näitä noudattaa. Vähän samakuin se vesiputsaamo-laki. Taitaa tulla täyttä parin vuoden päästä linnassa,kun laitetaan lusimaan siitä. Eipä ole varaa tehdä mitään. Johan nuo nostivat kiinteistö-veronkin tuplaksi. Ei kyllä täältä pitää pian lähteä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen noudattaa nöyrästi, kosa Suomessa on pakko noudattaa. Jos Suomalainen yrittää jossakin toimia maalaisjärjellä, lakien ja asetusten vastaisesti, niin naapuri viimeistään käräyttää ja kohta on tupa täynnä virkamiehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiittäkää vain vihreitä tästäkin asiasta ja lisää tulee, kunhan jokapäiväinen energian hinta nousee "vähän" enemmän, mutta maailma pelastuu, sehän on meidän suomalaisten tehtävä, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma tupa, oma lupa. Ei siinä ole viranomaisella mitään sanomista, mitä ihminen tekee omassa talossaan, niin kauan kuin tekeminen ei ole huumeiden kasvatusta, räjähteiden rakentelua, ihmisten pahoinpitelyä tai muuta rikollista touhua. Jos haluaa remontoida lattiansa, niin siihen ei todellakaan ole kellään viranomaisella vara puuttua. Eivät nuo muistaakseni tulleet minulta mitään kysymään, ennen kuin rakensivat uuden virastotalon Lintulammentielle, joten en minäkään ole velvollinen kerjäämään lupia omiin remontteihini sikäläisiltä. Ei tässä missään Pohjois-Koreassa tietääkseni asuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että suomessa huolehditaan energiatehokkuudesta. Pienenä ongelmana on tämän yhtälön mahdottomuus. Lisää pykäliä, lisää virkamiehiä, lisää valvontaa. Ja kaiken maksaa veronmaksaja. EI SE YHTEISKUNTA NÄIN NOUSE!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää byrokratiaa. Eikö nyt olisi ensin kannattanut valtakunnassa keskittyä home-rakentamisen ongelmiin ja niiden poistamiseen. Kumpikohan tässä maassa tuottaa enenmmän kustannuksia: home-vauriot sekä niiden seurannaisvaikutukset, vain idealistiset viher-energia määräykset ? Luulisi että home ongelmien ratkaisemisessa olisi kiinteistökonsulenteille ja rakennusvalvonnalle enemmän kuin riittävästi töitä. Olisi jo ollut viimeistet yli 40 vuotta.

No tämä pakkomaksuautomaatti on taas omiaan lykkäämään monen korjausrakentamispäätöstä. Se lienee ollutkin ympäristöministeriön viher-idealistien tarkoitus. Kiinteistökonsulenteillehan tämä pakkomaksu takaa varmaa tuloa...vähän niin kuin veronkorotukset valtiolle.

Siinä vaan tulee vähitellen seinä vastaan. Kun kansalaisen rahat hukataan tällaisiin pakkomaksuihin, niin jossain vaiheessa ei kenelläkään ole enää intoa investoida mihinkään. Siinä sitten kiinteistökorjaajat saavat soitella. Sehän se sitten työllistää...vai työllistääkö ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomeen kannata enää mitään rakentaa, isot rakennuttajat saavat tehdä mitä vaan, ja pienet laitetaan maksajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkinen sektori on jo nyt aivan liian iso ja koko ajan vaan lisätään säätelyä ja byrokratiaa.
Entäs jos en vain hae mitään lupia ja remppaan taloni just niinkuin haluan. Milläs sitä valvotte, vai meinaatteko kiertää kaikki talot läpi ja tarkistaa tehdäänkö siellä mahdollisesti remonttia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image