Kotimaa

Elin­kei­noe­lä­mä ja yritykset hallituksen budjetista: Hyvää tahtoa on paljon, mutta villoja kovin vähän

Yritystukia hallitus aikoo ensivaiheessa karsia vain 120 miljoonalla eurolla. Leikkaus koskee parafiinisen dieselöljyn veronalennusta. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 18.9.2019 14:14
Ilari Tapio

Elinkeinoelämän ja yrittäjäjärjestöjen mielestä hallituksen budjettiesityksestä puuttuu käytännön toimenpiteitä. Verokannusteet, innovaatiorahoitus ja ulkomaalaisen työvoiman palkkauksen helpottaminen saavat kuitenkin kiitosta.

Kaikkien suomalaisten etu on, että työllisyys saadaan selvään nousuun. Maan hallitus tähtää siihen tiistaina julkistetulla budjetillaan, ja esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK jakaa saman tavoitteen.

– Hallituksen tiistaina ilmoittamat toimet vaikuttavat siihen suuntaan kuitenkin varsin vähän. Paineet siirtyvät tulevaisuuteen, sillä nyt tarvitaan oikeasti vaikuttavia toimenpiteitä, keskusliiton pk-johtaja Jouni Hakala toteaa.

Budjettiesityksen positiivisena yksityiskohtana Hakala pitää ulkomaalaisen työvoiman palkkaamisen helpottamista.

– Yrityksiltä tulee varsin vahvaa viestiä siitä, että osaavasta työvoimasta on pula, siis nimenomaan osaavasta, Hakala korostaa.

– Myös Martti Hetemäen ehdotuksissa on paljon hyvää. Toivottavasti ne alkavat tuottaa tulosta. Investointien puute kertoo siitä, että järjestelmässä koetaan olevan investointeja jarruttavia esteitä.

Innovaatiorahoitukselle kiitosta

Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola muistuttaa, että hallitusohjelmassa luvattiin kääntää sekä julkinen että yksityinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta kasvu-uralle.

– Tavoitteen toteutuminen vaatii sanojen lisäksi myös euroja. Siksi tervehdin budjettiriihessä tehtyjä päätöksiä ilolla. Business Finland on saamassa lisää sekä pysyvää että määräaikaista rahoitusta, Kopola kehuu

Tarkkojen summien selvittäminen vaatii hieman aikaa, koska Business Finlandia koskevia kirjauksia on monessa eri kohdassa hallitusohjelmaa.

– Joka tapauksessa olemme saamassa lisäyksiä yrityksille suunnattavaan avustusmuotoiseen innovaatiorahoitukseen. Lisäpanostuksia on tulossa myös kansainvälistymispalveluihin ja esimerkiksi AV-tuotantokannustimeen.

– Kestävä kasvu tulee vain menestyvistä yrityksistä. On hienoa, että hallitus haluaa panostaa tulevaisuuden kasvun edellytysten luomiseen. Näin kakkua riittää jaettavaksi myös tuleville sukupolville.

Business Finland on yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoava liike-elämän toimija. Se syntyi, kun viennin edistäjä Finpro ja teknologiarahoittaja Tekes yhdistyivät vuoden 2018 alussa.

Iso työikäinen reservi saatava töihin

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi hallituksen budjettiesitystä tuoreeltaan tiistaina. Hän kaipaa vaikuttavia työmarkkinareformeja.

– Nyt toistettiin lähinnä hallitusohjelman linjauksia. Olennaista on saada työmarkkinoille väkeä työvoiman ulkopuolelta. Parhaassa työiässä olevia 25-64-vuotiaita on työvoiman ulkopuolella noin 450 000.

– On huolestuttavaa, että yksityisen sektorin palveluksessa olevien työntekijöiden määrä päinvastoin laskee. Tilanne on kestämätön.

Investointien vauhditusohjelmassa on Pentikäisen ja Suomen Yrittäjien mielestä sentään hyviä ainespuita.

– Esimerkiksi määräaikaiset tuplapoistot voivat rohkaista investoimaan. Ohjelma ei kuitenkaan kitke maailmantalouden pilvisten näkymien aiheuttamaa epävarmuutta.

Suomi tarvitsee kasvavia pj-yrityksiä

Myös Perheyritysten liitto otti budjettiesitykseen kantaa tiistai-iltana. Liiton toimitusjohtajan Auli Hännisen mielestä paketissa on monta hyvää tavoitetta, mutta konkretia puuttuu.

– Suomi tarvitsee kasvavia ja työllistäviä pk-yrityksiä. Toivottavasti näemme mahdollisimman pian konkreettisia toimenpiteitä kasvun tukemiseksi, Hänninen kommentoi.

– Kaipaamme osaavia omistajia, jotka investoivat Suomeen. Ei ole Suomen etu, jos iso osa työtä ja hyvinvointia luovista yrityksistä siirtyy ulkomaille. Kotimainen omistaja on usein pitkäjännitteisempi ja katsoo investointipäätöksiä tehdessään myös Suomen etua.

Perheyritysten liiton kannanoton mukaan hallituksen on ehdottomasti pidettävä kiinni 75 prosentin työllisyysastetavoitteestaan. Talousarviossa ei kuitenkaan liiton mielestä ole toimenpiteitä, joilla tavoitteeseen päästään.

Paineet siirtyvät ensi vuoteen

Teknologiateollisuuskin on tyytyväinen siihen, että hallitus on edelleen vahvasti sitoutunut 75 prosentin työllisyysastetavoitteen saavuttamiseen.

– Työllisyyspaketin konkreettinen sisältö jää kuitenkin roikkumaan ilmaan, työmarkkinajohtaja Minna Helle toteaa.

– Paineet siirtyvät nyt ensi vuoden kehysriiheen, jolloin kolmikantaisten työryhmien on saatava aikaan selkeitä ehdotuksia.

Verotuksellisia kannusteita

  • Hallitus rohkaisee investoimaan. Siksi se pyysi elokuussa valtiosihteeri Martti Hetemäkeä ideoimaan keinoja, jotka innostavat yrityksiä sijoittamaan Suomeen uutta toimintaa tai laajentamaan vanhaa. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) puhui tässä yhteydessä turbonapin painamisesta.
  • Tiistaina julkistettuun budjettiesitykseen turbonappi tuotti lähinnä verotuksellisia kannusteita.
  • Hallitus valmistelee esityksen 4 vuoden määräaikaisista tuplapoistoista kone- ja laiteinvestoinneissa. Ne mahdollistavat verotuksen lykkäämisen eteenpäin.
  • Lisäksi yritykset ovat saamassa ylimääräinen verovähennyksen, jos ne tekevät tutkimusyhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Myös investointien lupamenettelyn ja ulkomaalaisten työvoiman palkkauksen byrokratiaa koetetaan purkaa.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lisää pitäisi saada. Ei riitä miljardien yritystuet ja verohelpotukset. Rinne kierrätti taitavasti yritystuista leikatun summan takaisin yrityksille palkkatuen nimellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus rankaisee varsinkin niitä autovalmistajia jotka ovat kehittäneet tuotteitaan - esim. uusimmat Mercedes Benz dieselit on likimain nollapäästöisiä... Mutta olishan se porvarimeininkiä että se joka tuhrii, maksaisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tässäpäs hyvä valtion säästö vinkki kaikki kansan edustajat ovat niin hyvä palkkaisia ettäs joutavat maksaan itse taksinsa ja lentonsa omasta pussistaan valtion kassaan tulis miljoona säästö melko joutuin ,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta...viljoja lisää,yhteistyöstä kyse, ei yksinvaan yhdessä.
Pyrkiä eteenpäin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin kommentoi henkilö joka ei ymmärä kansantalouden periaatteita, vaan kaikki ajatellaan oman kapean poliittisen ajattelun kautta.

Yritykset ja ihmisille tarjottava työ muodostavat suurimmat tulovirrata kansanataloudessa.
Siitä saatavilla verotuloilla voidaan kansantaloutta omalta osaltaan pyörittää ja tulonsiirrot maksaa työttömille ja eläkeläisille.

Mitä paremmin suomessa menee yrityksillä, sitä paremmin menee ihmisillä ja koko kansakunnalla ja sitä enemmän on jaettavaa.
Jättäkää nuo poliittiset linjaukset pois ja alkakaa ajatella koko kansakunnan parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkeinoelämä ja yritykset puhuvat näin, koska he tuntevat olevansa suurimman puolestapuhujansa, kokoomuksen, tavoin oppositiossa. Hallituksen sisäpiiristä ei nyt löydykään sitä troijan hevosta, joka toisi EK:n ja työnantajien asiat suoraan hallitusohjelmaan ja budjettiriiheen. He ovat tottuneet jo yli 10 vuoden ajan, että hallitukselta on suora kuuma linja Etelärantaan. Nyt ei onneksi ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmistö suomalaisista tuntuu olevan tyytyväisiä verokuormaansa ja haluavat jopa lisää veroja, että laardia saadaan elätettäväksi lisää. Se on game over Suomi ja melkoisen pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"
14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kuolleena kaksi nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
13:48
Poliisi pysäytti Meri-Lapissa viikonlopun aikana seitsemän rattijuoppoa – Kemissä huumekuski jäi kiinni kortitta ajosta 22. kerran vuoden sisään
12:29
Syksyinen suo Suomussalmella, Oulujoen rannat ja aava meri – katso kuvia lukijoiden suosikkimaisemista
11:31
Turkki: Kurdijoukot tappoivat turkkilaissotilaan Pohjois-Syyriassa tulitauosta huolimatta – Erdogan luvannut ”murskata terroristien päät”, jos taukoa ei noudateta
11:22
Tänään vietetään kansainvälistä maisemapäivää – lähetä kuva suosikkimaisemastasi
10:52
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
127
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
33
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
31
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
25
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
16
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
14
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Kerrohan mitä olet maksanut moneen kertaan. Suomessa myydään maataloustuotteet alle tuottaja hinnoin. Kokeilehan kasvatt... Lue lisää...
Seppo Jokikokko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image