Kotimaa

Elinkautisen tiukentaminen edelleen oi­keus­mi­nis­te­riös­sä mietittävänä – sel­vi­tys­teh­tä­vä laajeni kesällä hal­li­tusoh­jel­man kirjauksen myötä

Oikeusministeriön asiantuntijaryhmän tehtävä laajeni kesäkuussa koskemaan elinkautisvankien lisäksi myös vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapautumisen edellytyksiä. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen
Kotimaa 23.8.2019 17:49
Riikka Sipilä

Oikeusministeriö selvittää, onko elinkautisen vankeusrangaistuksen tiukentamiseen edellytyksiä Suomessa. Ministeriön virkamiehistä koottu asiantuntijaryhmä saanee lähiviikkoina valmiiksi arviomuistion, jossa on pohdittu tarvetta ja mahdollisuuksia lainsäädännön muuttamiseksi.

Viime hallituskaudella tammikuussa aloitetun työn oli määrä valmistua jo keväällä, mutta selvitystehtävä laajeni kesäkuussa hallitusohjelmaan tehdyn kirjauksen myötä.

Alun perin työryhmän haluttiin selvittävän muun muassa, onko vaarallisuusarvioissa muiden ihmisten hengelle ja terveydelle uhkaksi todetun elinkautisvangin vapauttamista mahdollista vaikeuttaa. Lisäksi selvityksen kohteina ovat olleet elinkautisen vankeusrangaistuksen pituus käytännössä sekä elinikäisen elinkautisen vankeusrangaistuksen mahdollisuus.

Kesäkuussa asiantuntijaryhmän tehtävä laajeni koskemaan elinkautisvankien ohella myös vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapautumisen edellytyksiä.

Hallitus haluaa törkeimpien väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistavuutta arvioitavan niin, että rangaistukset ovat oikealla tasolla sekä suhteessa teon vahingollisuuteen että muista rikoksista langetettaviin rangaistuksiin.

Oikeusministeriössä tekeillä olevaa selvitystä varten ei toistaiseksi ole kuultu ulkopuolisia asiantuntijoita, vaan se perustuu olemassa olevan kansallisen lainsäädännön ja toteutuneiden vapauttamiskäytäntöjen tarkasteluun sekä kansainvälisiin vertailuihin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että elinkautinen vankeusrangaistus ilman todellista mahdollisuutta ehdonalaiseen vapautumiseen, loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa eli kidutuksen, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kieltoa.

Myös suomalaiset oikeusoppineet ovat suhtautuneet varauksella ajatukseen elinikäisestä elinkautisesta vankeusrangaistuksesta, sillä sen katsotaan istuvan huonosti suomalaiseen oikeuskäytäntöön.

MAINOS

Kommentoi

Elinkautinen nimikkeenä on poistettava, ja norja/tanska malli, 21v maksimituomio, jossa sitten nämä arvioinnit tuomion loppupäässä.
Pitää kuitenkin muistaa, että 80% ek:n istuneista ei koskaan palaa enää vankilaan, omaisuus tai huumerikoksesta istuneista vain 30%:lla reissu jää ainoaksi. Ero on suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se ainakin viisaampaa pidentää elinkautista, liian vähällä pääsevät toisen elämän lopettajat kun itse saavat elää. Ei kukaan halua toisen käden kautta kuolla. Kaikilla on oikeus elää ja se pitää valtioissakin ymmärtää kuolleitten kautta eikä niiden tappajien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoo ihmisoikeusistuin mitä tahansa, mutta kyllä jossain vaiheessa vapauden pitää päättyä, vai onko se ihmisoikeus että elämänsä aikana on mahdollisuus tehdä monta murhaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurattaa nuon lukot ovessa kun vanki voipi vaon jättää palaamatta saunailtaan kaupuntilomalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rikollinen saa elinkautistuomion, sen tulisi olla elinkautinen, eli sen mittainen kausi kun rikollinen on elävä. Rikosseuraamuslakeja tulee kiristää kunnolla. Lakia noudattavien kansalaisten turvallisuus on taattava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle istuu taas huonosti ajatus valtiosta joka ei suojele normaaleita ihmisiä kaikenmaailman hulluilta, jotka ovat vaaraksi muille vapaana...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen oikeuskäytäntöä on syytä muuttaa, jos nykyisellä käytännöllä yhteiskuntaan sopeutumattomat ja vaaralliset henkilöt pääsevät ennen aikaisesti vapaaksi, tai vapaaksi yleensäkään, toistamaan samoja rikoksia uudestaan ja uudestaan, ja kärsijöinä ovat viattomat ihmiset, jotka sattuvat paikalle. Parantumattomat, yhteiskunnalle vaaralliset henkilöt pitäisi sijoittaa pysyvästi mielenterveyslaitoksiin, jos heitä ei voi pitää vangittuina.

Suomessa tuntuu ihmishenki muutenkin olevan varsin halpa, pienillä rangaistuksilla pääsee vaikka olisi tehnyt kuinka monta murhaa, tappoa tai raiskausta. Rangaistus on sama kuin jos olisi kyseessä ollut vain yksi teko. Rangaistukset pitäisi ketjuttaa niin että jokaisesta saa tuomion erikseen. Suomessa on vallalla yleismaailmallisestikin tarkasteltuna tuomioiden ankaruudessa varsin löperö linja. Rangaistukset annetaan suurimmaksi osaksi keveimmän mukaan ja ensikertalainen kärsii rangaistuksesta vain puolet. Kolme vuotta kunnolla oltuasi olet taas ensikertalainen. Suomen oikeuslaitos ja lainsäädäntö on yksi suuri vitsi. Talousrikoksista saa suuremmat tuomiot kuin ihmisen koskemattomuuden loukkauksista, joista pääsee ehdollisella ja sakoilla. Kyse on oikeudenmukaisuudesta ja yleisestä oikeustajusta. Muutos on todellakin tarpeen ja pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hautuumaalla on paljonkin, niitä jotka ovat saaneet elinkautisen ja heidän omaiset. Suomi sensijaan hyysää rikollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun annetaan elinkautinen tuomio rikolliseksi (uhrille se on sitä aina) niin kyllä sen pitäisi myös kestää eliniän. Ja suurin osa kansalaisista haluaa, että rikolliset saisivat oikeasti kunnon tuomioita. Eikä ensikertalainen voi olla kuin vain kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
27
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
17
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image