Kotimaa

Elimistön kuivuminen vaanii helteellä – fyysistä työtä tekevä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä

Hellepäivinä vettä pitäisi juoda tavallista enemmän. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 12.7.2018 12:02
Kaleva

Helteisinä kesäpäivinä on tärkeä huolehtia elimistön nestatasapainosta. Riittävä vedenjuominen auttaa elimistön lämmönsäätelyä toimimaan normaalilla tavalla, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

Nesteitä pitää saada normaalisti 2–2,5 litraa päivässä. Siitä noin puolet tulee ruoan mukana. Helteellä kehon tarvitsema nestemäärä voi kuitenkin helposti tuplaantua.

– Hikoilu on elimistön tapa poistaa lämpöä kehosta ja viilentyä. Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa päivässä, mutta kuumalla ilmalla fyysisessä työssä lukema voi nousta jopa 12 litraan, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä nestehukasta. Elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen voivat aiheuttaa esimerkiksi heikotusta, sekavuutta, pahoinvointia ja ripulia.

Janon tunne on myöhäinen merkki veden tarpeesta. Lagus sanoo, että virtsan väri paljasta sen, jos ei ole juonut tarpeeksi vettä.

– Jos virtsa on niukkaa ja keltaista, tulisi juoda enemmän vettä.

– Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaa kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli natriumia tai kaliumia. Helteellä hyviä janojuomia ovatkin veden lisäksi esimerkiksi vissyt tai mehut, Lagus kertoo.

Hellesäällä ruokahalu yleensä vähenee, mutta syöminen on silti tärkeää. Ruoka auttaa ylläpitämään neste- ja suolatasapainoa. Se myös turvaa energiavarastojen säilymisen.

Alkoholi ja kahvi poistavat nestettä elimistöstä. Lagus sanoo, että terassilla ollessa olisi hyvä juoda joka toinen lasillinen vettä.

Aurinkoisella säällä iho kannattaa suojata auringolta, sillä toistuva palaminen kasvattaa melanooman eli ihosyövän riskiä. Auringolta voi suojata itsensä aurinkorasvalla ja vaatteilla. Päivän kuumimpana aikana kannattaa hakeutua varjoon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kelalle nostamme kuohuvan täyden tuopin päivittäin klo 16, 19 ja 22.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vedät sä niin ku kuoharia tuopista? Miks sä se kelalle nostat, nosta huulilles ja kippaa soppatorveen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi helteellä pitääkin olla terassilla nauttimassa huurteisesta aamusta iltaan. Kela maksaa, niin mikäs täällä on ollessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaa tietysti joka kuukausi ja välillä jopa kahden viikon välein. Fatta myöntää siihenkin väliin vielä täydentävää toimeentulotukea.
Että laitahan vaan tilaus vetämään. Kyllä 1258€/ kk tuilla hyvinkin tilailee vaikka kauempaakin juomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

metsurintöissä juomista rajoittaa se, ettei työmaalle jaksa kantaa tarpeeksi nestettä...eikä siitä kilometrien rämpimisestä työmaalle makseta nykyisin kilometrikorvausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesi huuhtelee elimistön natriumit mennessään. Jos poistunutta natriumia ei korvaa, tulee mukavia ongelmia, mm kramppeja. Toki suolahan on julistettu myrkyksi, että aihehan on miltei tabu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suola on tosi tarpeellinen kuumalla ilmalla nautitun veden juonnin lisäksi. Pitää muistaa kostuttaa vain sormenpäätä ja koskettaa suola astiaa pari kertaa päivässä ja nuolaista suola suuhunsa. Vettä ja suolaa kuumalla ilmalla ja ihminen ei pyörry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos todella juo 10L päivässä saa suolaa syödä RUOKALUSIKALLISEN. Ei mitää sipaisuja. Suola ei ole myrkky, vaan päinvastoin elintärkeä mineraali ja suola poistuu veden mukana, eikä päinvastoin. Suolan väitetään kohottavan verenpainetta, mutta terveillä ihmisillä tämä ei pidä paikkansa. Kuvitelma, että suola nostaa verenpainetta on saanut alkunsa eläinkokeista, joissa eläimille oli syötetty suolaa määriä, joka vastaa kiloja ihmiselle syötettynä.
Hyponatremia, alhainen veren natrium, aiheutta nopeasti vakavia oireita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin varmaan. Fyysisintä työtä on nykyään ruohonleikuu ja siinäkin se, että tulee hiki näpelöidessä puhelinta turvaliivi päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä yhtään usko tuohon huikeaan veden juontiin. Kouluaikaan olin hiekkamontun päällä kiviä halkomassa käsin. Tosi lämmin paikka, ja lekan heiluttelu ei niitä kevyempiä hommia ollut. Mutta ei vettä tuollaisia määriä kulunut. 12 litraahan tarkottaisi 12 kpl litran pulloja. Johan siinä joutuisi jiomaajn 1.5 litraa tunnissa, eli melkein koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hä. Meinaat, että kolme tuoppia tunnissa eikä kerkeäisi tulla jano välillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis 12 litraa päivässä.

Saa olla aika lämmin ja melko kova työmies jos noihin lukemiin tahtoo.
Ei taida suomesta eikä varmaan maailmasta löytyä henkilöä, joka niin kovasti työtä tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein kerran helteellä 150 km:n pyörälenkin noin seitsemään tuntiin. 6 litraa meni nesteitä reissun aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtaissa, kun kattilooiden päällä työskenteli niin 15 litraa oli vakiomäärä / 8 tuntia (pelkkä vesiastoiden hakeminen alhaalta 10-30 metriä tikkailla oli suorite, eli vain tauoilla)

Hikeä kyllä oli, jotta haalarit painoi ja sai vääntää kuivaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image