Kotimaa

Eläin­lää­kä­rien hinnoissa on isot erot – usein kunnalliset ja pienet toimijat ovat edullisempia

Klinikkaeläinhoitaja Päivi Härkönen seuraa lapinkoirauroksen vointia läpi kastraatioleikkauksen, jonka eläinlääkäri Tuomo Nyyssönen tekee Oulun Eläinklinikalla. Eläinklinikalla toteutetaan tavanomaisten toimenpiteiden lisäksi vaativia leikkauksia, joista yhä useampi lemmikin omistaja on valmis maksamaan. Kuva: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 14.11.2017 19:07
Saara Kärki

Saman toimenpiteen kustannuksissa voi olla satojen eurojen haitari. Eniten hintaan vaikuttavat tarvittavat toimenpiteet ja niihin puolestaan lemmikin rotu sekä kunto.

Suomessa useammassa kuin joka kolmannessa kotitaloudessa on lemmikki, yleensä koira tai kissa. Lemmikin ylläpito vaatii hoivaa, aikaa ja rahaa.

Pakollisten rokotusten lisäksi lemmikin terveydenhuoltoon uppoaa sitä enemmän rahaa, mitä enemmän sairauksia ilmenee. Kuluttajan on mahdollista säästää kustannuksissa vertailemalla hoitotahoa.

Lemmikkien hoitokustannukset vaihtelevat julkisen ja yksityisen sektorin välillä samalla tavoin kuin ihmisten terveydenhuollossa. Kunnallisella eläinlääkärillä taksat ovat usein edullisempia kuin yksityisillä eläinlääkäreillä. 

Kuluttajan kannattaa vertailla eläinlääkärien hintoja, sillä kustannukset voivat vaihdella vastaanottojen välillä kymmenistä euroista aina satoihin euroihin asti. Esimerkiksi ison narttukoiran sterilisaatio voi maksaa jopa tuplasti paikasta riippuen.

Hintavertailu on sitä helpompaa, mitä yksinkertaisemmasta toimenpiteestä on kysymys. Vaativampien toimenpiteiden todelliset kustannukset selviävät vasta operaation yhteydessä.

- Perusasioiden kuten rokotusten ja mikrosirutuksen vertailu on helppoa. Muut toimenpiteet ovat niin yksilökohtaisia, että niiden hinnoittelu etukäteen on vaikeaa, kertoo eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti.

Eläinlääkäriasemien verkkosivuilta löytyvät lain vaatimat hinnat yksinkertaisille toimenpiteille sekä hinta-arviot vaativammille operaatioille.

Siksi esimerkiksi koiran sterilisaatiolle kerrotaan hintahaitari lemmikin painon mukaan. Tosin klinikoiden välillä on eroa siinä, mitä kaikkea hinta-arvioon kuuluu. Toisilla se pitää sisällään lääkkeet, toimistomaksun sekä kaulurin, toisilla ei.

- Hintojen vaihtelu on monelle koiranomistajalle tuttua. Usein kunnalliset ja pienet toimijat ovat edullisempia. Toisaalta suurilla ketjuilla on tarjota laajemmat palvelut, Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan koiraomistajat ovat usein eläinlääkäriuskollisia. Heistä on miellyttävä käydä sillä lääkärillä, joka tuntee heidän lemmikkinsä sairaushistorian. Lemmikin asema on myös muuttunut ja nykyään sen hoitoon panostetaan entistä enemmän.

- Jos kyseessä on jokin perusoperaatio, hintoja voidaan vertailla ennen kuin hakeudutaan hoitoon. Toisaalta taas spesialistien luokse ollaan valmiita matkustamaan ja hoidosta ollaan valmiita maksamaan, Salmijärvi summaa.

Vaativimmissa toimenpiteissä kuten leikkauksissa hintaan vaikuttavat työn lisäksi lääkkeet sekä hoitoon tarvittava välineistö ja henkilöstö.

Perinteisten leikkausten lisäksi nykyään voidaan tehdä tähystämällä esimerkiksi koiran sterilisaatio tai vatsalaukun kiertymän leikkaus. Erityistoimet luonnollisesti nostavat hintaa.

- Jos leikkaus tai muu toimenpide tehdään esimerkiksi inhalaatioanestesiassa, eläin on kytketty hengityskoneeseen toimenpiteen ajaksi. Nukutuksen aikana elintoimintoja voidaan seurata monin tavoin. Se lisää toimenpiteen turvallisuutta, mutta samalla siihen tarvitaan koulutettu työntekijä valvomaan nukutusta. Myös laitteiston ylläpito ja hankinta maksavat, Lahti kertoo.

Leikkausvälineistöä Oulun Eläinklinikalla uroskoiran kastraatioleikkauksen aikana.

Koiran rotu vaikuttaa nukutustavan valintaan. Lyhytkuonoisten koirien turvallinen nukutus on vaativampaa hengitysteiden rakenteen vuoksi. Myös perussairaudet sekä lemmikin ikä pitää ottaa huomioon. Operaatiot voivat olla iäkkäämmille eläimille vaativampia kuin nuorille.

Siksi ennen leikkausta lemmikille suositellaan laajempaa verikoetta, josta tutkitaan esimerkiksi maksa- ja munuaisarvot eläimen terveydentilan arvioimiseksi.

Jos eläimellä todetaan maksa- tai munuaissairaus, voidaan suunnitella erilainen nukutusprotokolla sellaisilla aineilla, jotka rasittavat maksaa ja munuaisia vähemmän.

- Leikkauksen ja toimenpiteen turvallisuus lisää hintaa. Se on paljon kiinni siitä, miten omistaja sen itse arvottaa. Jos hän pitää toimenpiteen turvallisuutta kaikkein tärkeimpänä, hänen kannattaa maksaa sellaisesta palvelusta, jossa anestesia tehdään viimeisen päälle, Lahti summaa.

Oman lemmikin riskit selviävät keskustelemalla lääkärin kanssa.

"Perusasioiden kuten rokotusten ja mikrosirutuksen vertailu on helppoa."

Päivi Lahti Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja

Hintahaarukka on mittava

Koiran nelosrokote 39-95,50 €

Kissan kolmoisrokote 39-60 €

Mikrosirutus 48-70 €

Uroskissan kastraatio 80-130 €

Narttukissan sterilisaatio 148-190 €

Uroskoiran kastraatio:

pienet 200-360 €

isot 210-520 €

Narttukoiran sterilisaatio:

pienet 300-485 €

isot 360-805 €

Hammaskivenpoisto nukutuksessa:

Koira 110-279 €

Kissa 85-234 €

Kani 150 €

Spesialistien hinta-arvioita

Ristisideleikkaukset, tekniikasta riippuen n. 1 000-2 000 €

Niveltähystykset n. 1 300 €

Murtumaleikkaukset n.970-1 400 €

Hinnat ovat kerätty julkisten ja yksityisten eläinklinikoiden verkkosivuilta ympäri Suomea.

MAINOS

Kommentoi

Ottakaa eläinlääkäribisnes varoituksena kun rakennatte SOTE:a, kunnaliset ja pienet toimijat on halpoja, isot kansainväliset yhtiöt rahastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosia ell juosseena ja hintoja vertailleena olen käynyt kaupungin ell asemalla, hyvät lääkärit ja ihanat hoitajat sekä aina hyvä hoito. Sinne mentiin myös viimisen kerran...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso ketju rahastaa. Koiran tähystys (700 e) ja ell suositteli ennen sitä magneetikuvausta ( 800 e) ja kerroskuvausta (1200 e Tampereella).

Eli koko keikka 2800 e plus matkat Tampereelle.... Arvaa suostuttiinko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa sekö ei laskenutkaan hintoja kun keskitetään isompiin yksiköihin, yksityistetään ja päästetään valtakunnalliset ketjut valloilleen?
Onneksi sote puolella käy juuri niin kuin on suunniteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kunnallinen eläinlääkäri on myös kallista. Etenkin jos eläimellä ei ole vakuutusta. Itse olin pyörtyä kysyessäni toimenpiteen hintaa. Mieluummin lopetan vanhan koiran jottei tarvitse kärsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mieluummin lopettaisit vanhan koiran jottei tarvitse kärsiä? Olit kysynyt hintaa eli olit valmis auttamaan sitä, mutta hinta olikin niin suuri että koira olisikin kärsinyt avun sijaan?? Halvemmalla ei kärsi, kalliilla kärsii?? Silloin tuskin kyse koirasta vaan siitä että ihminen (lompakko) kärsii maksaessaan.
Olen samaa mieltä kuitenkin kanssasi , että ilman vakuutusta hinnat ovat joskus huikeita. 🐩🐕

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvien tarkistus, näytteenotto ja lääke. 15 minuutin homma ja satanen ei riittäny.

Sama vaiva ollu aiemminkin, olisi riittänyt jos olis voinu lääkkeen ostaa, kun samaa lääkettä joka tapauksessa määrättiin. Olisi säästynyt aikaa, vaivaa ja rahaa.

THI:n kommenttiin voisi vastata ihan yhtä idioottimaisesti:
Onhan lapsen "omistaminenkin" vapaaehtoista. Mutta siihen saa tukea ja apua itkemällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiavirhe: "- Jos leikkaus tai muu toimenpide tehdään esimerkiksi inhalaatioanestesiassa, eläin on kytketty hengityskoneeseen toimenpiteen ajaksi. "

Inhalaatioanestesiassa potilas ei ole automaattisesti hengityskoneessa. Hengityskonetta voidaan käyttää, mutta kaikilla klinikoilla sellaisia ei edes ole, vaikka inhalaatioanestesia onkin käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran omistaminen on vapaaehtoista. Ei todellakaan tarvitse tulla itkemään yhteiskunnan apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on itkenyt yhteiskunnan apua? Mistä sun kaltaisia pikku -känkkä-ränkkiä aina sikiää, joiden pitää päästä aukomaan päätään joka asiasta. Jopa sellaisista joista ei muuten kenenkään toimesta ole puhetta edes ollut.

Myös tupakoiminen, juopottelu, ylensyöminen jne. on vapaaehtoista. Veikkaan että koiran omistaminen on terveellisempi ja näin ollen myös yhteiskunnan varoja säästävä harrastus verrattuna moneen muuhun, mihin ihmiset rahansa laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin ell asemalla, poratiellä. Jotkut käyttävät esim kuusamossa, nivalassa mutta tuleehan siitä matkakuluja kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image