Kotimaa

Ekonomistit: Ir­ti­sa­no­mis­pe­rus­tei­den höllentäminen ei juuri parantaisi työllisyyttä

Kotimaa 10.8.2018 18:44
STT

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen puuhaama irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 työntekijän yrityksissä ei juuri työllisyyttä parantaisi, arvioivat ekonomistit.

– Olemassa olevan tutkimuksen valossa vaikutukset työllisyyteen ovat aika lähellä nollaa. Tutkimusten perusteella irtisanomissuojan heikentäminen lisää sekä irtisanomisia että uusien työntekijöiden palkkaamisia. Nettovaikutus työllisyyteen on ehkä hieman positiivisen puolella mutta hyvin lähellä nollaa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoo.

Myöskään Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen ei näe irtisanomissuojan heikentämisen parantavan työllisyyttä, minkä Sipilän hallitus on nostanut prioriteettilistansa kärkipaikalle.

– Irtisanomissuojan höllentäminen lisäisi rekrytointeja mutta lisäisi myös irtisanomisia. Näistä vastakkaisista vaikutuksista johtuen sen vaikutus työllisyyden nettomuutokseen on epäselvä, Merja Kauhanen sanoo.

Työn tuottavuus paranee?

Vaikka irtisanomissuojan heikentämisen työllisyysvaikutukset jäävätkin tutkimustiedon valossa liki olemattomiksi, olisi sillä Antti Kauhasen mukaan myönteinen vaikutus työn tuottavuuteen. Hän viittaa Ruotsissa vuonna 2001 tehtyyn pienten yritysten irtisanomissuojan uudistukseen ja sitä koskevaan tutkimukseen.

– Todennäköisesti sillä olisi vastaavanlainen positiivinen vaikutus Suomessakin, mutta suuruusluokkaa on vaikea arvioida.

PT:n Merja Kauhanen tuntee Ruotsin uudistuksen ja sitä koskevan tutkimuksen, mutta muistuttaa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa työn tuottavuudesta tehdyt tutkimukset ovat antaneet toisenlaisia tuloksia.

– Tämä on vähän tutkittu aihe, eivätkä tulokset ole yhdensuuntaisia. Tutkimuskirjallisuus ei yksiselitteisesti tue sitä, että heikompi työsuhdeturva parantaisi työn tuottavuutta.

Sudenkuoppa vaanii

Molemmat Kauhaset varoittavat pienten yritysten irtisanomissuojan höllentämiseen kätkeytyvästä sudenkuopasta.

– Jos pienissä yrityksissä on löyhempi irtisanomissuoja, se voi rajoittaa näiden yritysten kasvuhalukkuutta yli sen rajan, missä ne joutuvat tiukemman sääntelyn piiriin, Merja Kauhanen sanoo.

– Esimerkiksi jos Ranskassa yritys kasvaa yli 50 hengen suuruiseksi sille tulee merkittäviä lisäkustannuksia ja sääntely muuttuu aika paljon. Tämän on havaittu olevan selkeä kasvun este, Etlan Antti Kauhanen sanoo.

PT:n Merja Kauhanen ei lämpene myöskään ajatukselle, että irtisanomissuojaa pitäisi Suomessa höllentää kilpailukyvyn nimissä.

–  Henkilöperusteinen irtisanomisturva on Suomessa eurooppalaista keskitasoa. Suomen edellä on tässä suhteessa monta EU-maata mukaan lukien Ruotsi ja Saksa. En näe työsuhdeturvaa kilpailukykyongelmana kun katsotaan miten Suomi asemoituu vertailtaessa kilpailijamaihinsa.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

ARVOMAILMAPÄÄTÖS

Arvoajattelu menee todellisen perustuslain yhdenvertaisuuden ohi. Sipilän hallituksen politikointipäätökset vievät suomea aikaan, josta tosi oikeistolaisetkin halusivat itsekkin pois. Suomi oli silloin perustettu ja nähtiin, että meitä kaikkia tarvittiin. Luulisi 100-vuotiaassa maassa riittävän filosofista kokonaisajattelua talouden ja ihmisten arkielämän välillä. Nuoria halutaan työelämään ja jo samaan aikaan takaovesta pois. Missä on paljon huudettu yritysten työllistämishalut ja oma vastuu, vai onko tämäkin irtisanomissuojan heikentäminen sisäpolitiikkaa, saatikka AAA kerhon säilyttämispolitiikkaa. Joka tapauksessa nuoret joutuvat tässäkin asiassa poliittisiksi maksumiehiksi jo paljon ennen eläkkeiden politisoitunutta keskustelukenttää. "Arvommekin ansaitsemme suomen maassa kauniissa", iästä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus voisi ainakin säätää lain ,jolla hallitus voidaan erottaa määräenemmistöllä. Mieluusti vielä huutoäänestyksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka uskaltaa enää hankkiutua raskaaksi, kun työpaikan menetys on varma. Ja töihin on tultava vaikka kipeänä. Jo on mallillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas noita ns asiantuntijoita, joilla ei ole itsellä yrityselämään kokemusta sekuntiakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä yrittäjienkään tarvitse perustella miten työllisyys paranisi irtisanomissuojaa heikentämättä. Yrittäjien asioiden ajamiseksi riittää valittaminen - yrittäjillä tuntuu olevan aina ja kaikki huonosti ja ongelmat johtuvat aina muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höh en ymmärrä mikä siinä irtisanomisessa nykysuomessa on niin vaikeaa että siitä pitäisi tehdä vielä helpompaa? Pienissä firmoissa ei edes tarvitse YT:tä järjestää ja ne YT:t on muutenkin pelkkää teatteria. Juodaan 6 kertaa pullakahvit luottareiden kanssa ja se on siinä. Syiden keksiminen irtisanomiseen ei todellakaan vaadi kovin suurta mielikuvitusta. Googlaa vaan "syyt irtisanomiseen" ja copy pasteaa sieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irtisanomistahan hallitus on ajanut elinkeinoelämän juoksupoikana, kun kärmestä pyssyyn. Nää voitas potkia kortistoon ja palkata 9 euron päiväpalkalla hommiin. Siitä tässä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Karjalan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

377 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image