Kotimaa

EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"

EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark sanoi, että maan hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä on vaikea saavuttaa ja liittokierroksen tulee tukea työllisyyttä. KUVA: MEERI UTTI
Kotimaa 20.11.2019 15:23
Kirsi Turkki

Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n puheenjohtaja Pekka Lundmark sanoo, että yrityksen hallituksen rooli on ohjata toimivaa johtoa. Lundmarkin mukaan on huolestuttavaa, jos omistaja lähtee puuttumaan suoraan operatiivisiin asioihin.

Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n jäsenyritykset kokoontuivat keskiviikkona syysseminaariin tilanteessa, jossa Postin tukilakot uhkaavat katkaista liikenteen ja Suomen vientikuljetukset. EK on laskenut, että jos ulkomaanliikenteen alukset pysähtyvät, niin kustannusvaikutus on sata miljoonaa euroa päivässä.

– Postin työmarkkinaratkaisu on vaikea, mutta ilmoitetut työtaistelutoimet ovat täysin ylimitoitettuja ja aiheuttavat merkittävää haittaa viennille ja liikenteelle. Posti yrittää sopeutua muutokseen - kirjeiden volyymi laskee rajulla tavalla – hakemalla ratkaisuja, joka mahdollistaisivat sen toiminnan myös tulevaisuudessa ja tilanteessa, jossa sen kilpailijat toimivat toisilla, Teollisuusliiton hyväksymillä työehdoilla. Postin rakennemuutosta ei ratkaista lakkoilemalla ja vetoan myös valtio-omistajaan, ettei se omilla toimillaan vaikeuta jo valmiiksi vaikeaa tilannetta, EK:n hallituksen puheenjohtaja, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi puheessaan.

Lundmark totesi Lännen Median haastattelussa, että kyseessä on periaatteellinen kannanotto.

– Yrityksen hyvässä hallinnossa yrityksen hallituksen rooli on ohjata toimivaa johtoa. Se on huolestuttava kehitys, jos ylipäätään ajatellaan valtion yhtiöitä, jos omistaja lähtee puuttumaan suoraan operatiivisiin asioihin. Meidän toive olisi, että neuvottelijoille annettaisiin työrauha.

Työrauhalainsäädäntö uudistettava

EK:n Lundmark toisti työnantajajärjestön vaatimuksen siitä, että vuodelta 1946 peräisin oleva työrauhalainsäädäntö tulisi uudistaa kilpailijamaiden tasolle. Nyt ilmoitetut ja osin käynnissä olevat työtaistelutoimet ovat Lundmarkin mukaan valitettava esimerkki siitä kuinka suhteettomia tukilakot Suomessa ovat.

– On täysin kohtuutonta, että vaikka kuinka pieni pääriita voi käynnistää laajuudeltaan ja vaikuttavuudeltaan vaikka kuinka suuria tukilakkoja. Meidän ehdotus olisi käynnistää kolmikantainen työryhmä, joka selvittäisi millä tavoin vuodelta 1946 olevaa lainsäädäntöä tulisi uudistaa.

EK auttaa laskemaan kustannusvaikutuksia

Meneillään olevalla liittokierroksella Lundmarkin mukaan viennin avaus määrittelee enimmäiskustannuskaton ja sen puitteissa sitten paikallista sopimista viedään eteenpäin liitto liitolta. Ay-llke on arvostellut EK:ta liittokierrosta koordinoivasta roolista.

– Liitot ovat itsenäisiä ja asettavat itsenäiset tavoitteet, mutta siinä mielessä me koordinoidaan, että meillä on julkituotuna tavoitteena, että noudatettaisiin viime kierroksella hyväksi havaittua vientivetoista mallia. Vientialat avaavat kierroksen ja sen jälkeen muut alat eivät ylittäisi vientialojen kustannusvaikutuksia. Kun puhutaan kustannusvaikutuksista, niin kyse ei ole vain palkoista, vaan hyvin monista muista asioista, joilla on kustannusvaikutuksia.

Lundmarkin mukaan EK:n rooli on se, että EK auttaa liittoja laskemaan eri palkka- ja tekstivaihtoehtojen kustannusvaikutuksia.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat käyneet työehtosopimusneuvotteluja jo useiden viikkojen ajan. Lundmark ei halunnut kommentoida neuvottelujen tilannetta.

– Aina olisi kiva, jos sopimukset saataisiin nopeammin aikaa, mutta ei ole ensimmäinen kerta, kun päänavausneuvottelut kestävät kauan. Uskon ja toivon, että ihan hyvä ratkaisu tulee.

Lundmark painotti, että liittokierroksen pitäisi tukea työllisyyttä, koska hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä näyttää jo nyt vaikeasti saavutettavalta.

– Tähän asti hallituksen alkutaipaleella ei olla nähty mitään sellaisia toimenpiteitä, jotka konkreettisesti parantaisivat työllisyyttä. Tähänastisten toimenpiteiden nettovaikutus on todennäköisemmin negatiivinen kuin positiivinen.

Kiky-sopimusta Lundmark puolusti vahvasti.

– EK:n nimissä haluan sanoa hyvin selvästi: Kiky-sopimus tehtiin pysyväksi rakenteelliseksi uudistukseksi ja sellaisena me EK:ssa haluamme sen säilyttää.

Työeläkevaroihin ei saa koskea

Lundmarkin mukaan lisäkorotusten antaminen kotihoidon tuella olleiden naisten eläkkeisiin työeläkevaroista olisi ennenkuulumaton ja täysin poikkeuksellinen menettely. Pääministeri Antti Rinne (sd.) teki kyseisen ehdotuksen pari viikkoa sitten eduskunnan kyselytunnilla.

– Pääministeri antoi eläkeläisille vaalilupauksen pienten eläkkeiden korottamisesta eli vappusatasen toteuttamisesta. Jo ennen vaaleja lupausta pidettiin vähintäänkin rohkeana ja sen hintalapuksi arvioitiin noin miljardi euroa. Hallitusohjelmaa tehtäessä totuus sitten valkeni ja vappusatanen kutistui kolmannekseen. Tästä seurasi se, että pääministeri teki vastikään esityksen lisäkorotuksen tekemisestä työeläkevaroista. Menettely olisi ennenkuulumaton ja täysin poikkeuksellinen eikä työeläkevaroissa ole senttiäkään ylimääräistä. Työeläkevarat ovat yritysten ja palkansaajien maksamia rahoja, eikä niitä voi eikä saa käyttää poliittisten lupausten rahoittamiseen.

EK:n edustajisto valitsi Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin jatkamaan EK:n hallituksen puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina jatkavat Rukakeskuksen/Pyhätunturin hallituksen puheenjohtaja Kari JussiAho ja Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Postillahan olisi puolipäivätyötä opiskelijoille ja perheenäideille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin lakon aiheutti demareiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Paatero siirtämällä Postin lajitteluleskuksen 700 työntekijää huonomman työehtosopimuksen piiriin.
Demareiden Paatero ja Rinne pyrkii näköjään tekemään kaikkensa jotta demareiden kannatus entisestään laskisi alaspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Postin hallitus ja operatiivinen johto eivät nauti omistajan luottamusta, ne voidaan vaihtaa.
Tilanne maassamme on nyt niin räjähdysherkkä, että kannattaisi EK:n olla ihan hiljaa ja piilossa. Enemmistö kansasta on niitä, jotka joutuvat elättämään itsensä ja perheensä työllä. Jos heiltä viedään siihen mahdollisuus niin en tiedä mitä tapahtuu. Vaikka on nyt luvattu siirtymäaikaa ennen palkkojen laskemista, ei se auta, koska sen jälkeenkin on elettävä.
Ihmiset, jotka rypevät rahassa, eivät todellakaan tiedä, mitä on yrittää pärjätä vähällä. Ja nyt sekin on sitten liikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin , mutta kun se ohjaustaministeri ja pääministerin puolue on ITSE jo aiemmin syksyllä hyväksynyt pakettipuolen työehtosopimus siirron. Nyt siis lähinnä näyttää että nämä SDPn poliitikot yrittävät olla itsensä kanssa erimieltä . Eivät nauti itse omaa luottamustaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja työntekijöiden 30-50% palkanalennuksetko ei ole sitten ylimitoitettujs??Eipä tietenkään kun työnantajat on sen takana luulevat että saavat tehä mitä lystäävät,,eheei tule onnistuun..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä olet napannut nämä palkanalennusprosentit? Mitään uskottavaa lähdettä tällaisille luvuille ei ole.

Vielä ei edes ole olemassa sitä palkanmuodostusmallia, mikä astuu voimaan 27 kuukauden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osakeyhtiön omistaa osakkeiden omistajat.
Oyn on tarkoitus tuottaa omistajilleen taloudellista hyötyä ja Oy n pitää tuottaa voittoa toimiakseen.
OY n yleiskokouksessa osakkeen omistajat(omistajat) valitsee yhtiölle hallituksen.
Hallitus valitsee Oy lle toimitusjohtajan joka on vastuussa hallitukselle.
Oyn yleiskokous on se jossa omistajat sa/voi käyttää ääntään ja kertoa mieliteensä yms. Muuna aikana saa huudella vaikka mitä mutta sitä ei tarvi noteerata. Myös valtion Oyssä on samat säännöt. Ministeri voi huudella mitä haluaa...yleensä politikko joka haluaa olla esillä.
Yimääräisen yleiskokouksen voi kutsua koolla jos yli 20% omistajista niin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion yhtiöihin ja virastoihin muutenki palkkakatto, johtajan palkaksi max 5x viraston/yhtiön pienin palkka.

Eikä mitään bonus järstelmiä

Aika kaikkien osallistua näihin talkoisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haastateltava ei näe mitään väärää ihmisten palkan puolittamisessa, ehkä kaikilta EKhon kuuluvilta voisi puolittaa palkan. Tai laittaa kaikkien uudeksi palkaksi se mihin Posti tähtää eli 1000 euroa kuussa. Luulen että tämän jälkeen loppuisi puheet epäreiluista tukilakoista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on voimassa oleva työehtosopimus. Kannattaa valittaa teollisuusliittoon miksi eivät ole pitäneet työläisen puolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkipuhetta EK:n puheenjohtajalta. 5 vuoden kuluttua kirjepostista on jäljellä kolmasosa tämänvuotisesta ja pakettijakelu on lakkoillessa siirtynyt kilpailijoille. Ei taida postista löytyä töitä 10 000 työntekijälle vuonna 2024. Hyvä jos edes se kolmasosa valtion tukiaisilla työllistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio omistajan ei pitäisi hyväksyä ollenkaan tällaista toimintaa mitä postissa harjoitetaan. Taspuolisuus ja ihmisten tasa-arvo on kaukana kun röyhkeästi pudotetaan työntekijöiden palkkoja mutta johtajiston tulot nousee samaan aikaan. Voisi olettaa että valtio omistajalta voitaisiin olettaa vaadittavan jotain periaatteellisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskitetyt ja liittoratkaisut ratkaisut ovat vuosia tukeneet taloutta. "On täysin kohtuutonta, että vaikka kuinka pieni pääriita voi käynnistää laajuudeltaan ja vaikuttavuudeltaan vaikka kuinka suuria tukilakkoja." sanoo Lundmark joka on nostanut Fortumistakin älyttömiä palkkioita.
Minusta on outoa että teollisuuden, palvelualojen työnantajaliitot voivat noin vain muuttaa sovittuja asioita. Bonuksia yms härpäkkeitä maksetaan suuryritystenjohtajille jotka eivät osaa innovoida yritysten toimintaa tilanteiden muuttuessa. Ainoa tapa on porukkaa pakkolomalle, pellolle, palkkojen leikkauksia jne ja johtajille bonuksia. Eivät johtajat pysty tuottamaan mitään ilman työntekijöitä. Se pitäisi aina ymmärtää ja antaa arvo työntekijöillekin. Jotkut toki antaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidan aloittaa sähköpostilakon ja ostan kivijalkaliikkeestä. Kuka noutaisi tavarani postivuoresta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK päästelee julkisuuteen typeriä kommenttejaan kuin Ali Khomenei nuoruutensa uhossa.
Lakkautettava koko EK!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tällä toiveita. Kaikki pois työväestöltä. Eipä onnistu,eipä onnistu. Ja tsemppiä postilaisille. Periksi ei voi tällä kertaa antaa. Siellä on muillakin liitoilla Palta vastassa samoin ajatuksin, joten tukilakot ymmärtää varsin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky tehtiin 3 vuoden määräaikaiseksi. Riistokapitalisti vissiin haluaa luun kurkkuun ja kunnolla. Muut tessit neuvotellaan ja lakkoja tullaan näkemään ja kovasti kuluvan ja ensivuoden alkupuolella. Laitetaan suomi kiinni jos niin tarvii, maksakoot vaikka 100 miljoonaa tunti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image