Kotimaa

EK:n Jyri Häkämies: Yrityksissä arvioidaan osinkoja ja keskustellaan palkkioista – "Uusia rat­kai­su­mal­le­ja tullaan näkemään"

Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n toimitusjohtajan, Jyri Häkämiehen mukaan nyt tarvitaan suoraa yritystukea yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.3.2020 16:07
Kirsi Turkki

Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies painottaa, että päätökset osingoista ja palkkioista ovat yrityskohtaisia. Hän uskoo, että erilaisia ratkaisumalleja tullaan koronakriisin vuoksi kuulemaan ja näkemään. Häkämies vastasi Lännen Median kysymyksiin koronaepidemian vaikutuksista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on todennut, että yritysten pitäisi harkita osinkojen maksamista tänä keväänä hyvin tarkasti. Miten Elinkeinoelämän keskusliitto, EK suhtautuu Lintilän vetoomukseen?

– Se on perusteltu puheenvuoro. Näin varmasti yrityksissä tehdäänkin. Omistajat ja hallitus tapauskohtaisesti yrityksissä arvioivat osingon maksamista ja suuruutta. Luotan siihen, että yrityksissä on osaamista ja ymmärrystä siihen, mikä on yrityksen tilanne. Nyt on hyvä muistaa, että toimialoilla ja yrityksissä ennen koronaa ja koronan aikana tilanteet poikkeavat. Päätökset tehdään tietysti yritys yritykseltä.

Onko tiedossa yrityksiä, joissa osingoista olisi luovuttu ja osinkojen suuruutta pienennetty?

– Haaste on myös yhtiökokousten pitäminen, kun kokoontumiset on kielletty. Julkisuudessa on ollut joitakin yhtiöitä, jotka luopuvat osinkojen maksamisesta, esimerkiksi Finnair. Perustelu on looginen yrityksen tilanteen takia ja siksi, että valtio on tukemassa yritystä.

Suomessa on nyt yli 200 000 koronalomautettua ja yt -neuvottelut käynnissä yli 2200 yrityksessä. Mikä on EK:n arvio lomautettavien määrästä?

– Sitä on mahdotonta ennustaa. On myös aloja, jotka pyörivät kovaa, mutta tietysti vähemmistö. Lomautettujen määrän raju kasvu on valitettavaa, mutta siihen tietysti työmarkkinaratkaisulla pyrittiin, että irtisanomisten sijaan lomautetaan, jotta olisi edellytyksiä koronan jälkeen tapahtuvaan nousuun. Tärkeä kysymys on, miten korona näkyy ja vaikuttaa teollisuudessa, viennissä ja palvelualoilla. Miten toimitusketjut menevät uusiksi ja miten siihen liittyvää kysyntää tulee.

Kun suuri osa kansalaisista joutuu lomautetuksi tai irtisanotuksi, niin mikä on yritysjohdon panos? Kun Suomeen tehtiin 2015 yhteiskuntasopimusta, niin silloinen EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta ehdotti yritysjohdolle palkkojen leikkausta tai rahan lahjoittamista hyväntekeväisyyteen.

– Niin oli silloin ja niin on nytkin, mutta ei meillä ole mitään koottua tietoa. Tiedän joitakin yrityksiä, joissa sellaisia ratkaisuja on tehty. Pitää muistaa, että niin osingot kuin tulospalkkiotkin on rakennettu niin, että kun syntyy tulosta, niin silloin sitä voidaan jakaa. Kun ei synny tulosta, niin ei synny palkkiota. Tulospalkkioiden osalta tämä tulee näkymään, ja myös osingoissa ensi keväänä. Näin varmasti oikein on.

Virossa Tallink -konsernin hallintoneuvosto päätti luopua kolmeksi kuukaudeksi palkkioistaan. Virossa hallintoneuvosto on pakollinen kaikissa yrityksissä. Onko Suomessa harkittu hallitusten tai hallintoneuvostojen palkkioista luopumista ja pienentämistä?

– Me (EK) emme muodosta tämäntyyppisissä asioissa yhtenäistä linjaa. Emme edes yritä antaa ohjeita, se on yhtiöiden päätettävä. Uskon, että erilaisia ratkaisumalleja tästä tullaan kuulemaan ja näkemään. Tiedän, että keskustelua tästä käydään, mutta se on yhtiökohtaista.

Hallitus julkisti viime viikolla yritysten pelastamiseksi 15 miljardin euron tukipaketin ja uusia toimiakin on luvattu koronakriisistä kärsiville yrityksille. Miten elinkeinoelämä kokee hallituksen toimet?

– Tähänastiset toimet ovat olleet oikeita ja olemme niitä kannattaneet ja esittäneet, mutta tarvitaan vielä lisää. Työmarkkinajärjestöjen ratkaisulla haettiin valmiutta reagoida tähän tilanteeseen, ja se paketti eteni nopeasti. Viime perjantain paketissa on hyvä muistaa, että avustusrahaa on vain parisataa miljoonaa, muu osa on lainaa, pääomittamista ja takausvaltuuksia. Päätös, joka koski Finnveraa ja pankkeja oli erittäin tärkeä, eli siinä haetaan akuuttiin kassakriisiin joutuneille yrityksille lääkettä järjestellä ja neuvotella uusista ehdoista. Tässä on kiire ja kyse ei voi olla viikkojen anomusprosessista.

Mahdollisuus siirtää veroja myöhemmäksi oli myös tärkeä ja perusteltu. Ely -keskusten kautta haettavalla rahoituksella haetaan apua kassojen tyhjentymiseen ja tähän puoleen odotetaan hallitukselta lisää toimia. Käytännössä siis suoraa yritystukea työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi.

Jos otetaan vertailuksi Ruotsi, niin siellä Svenskt Näringsliv ehdotti 18 miljardin euron pakettia, jossa olisi 10 miljardia euroa suoraa yritystukea. Tähän ne odotukset kohdistuvat, miten hallitus pystyy tässä etenemään.

On arveltu, että tuotantoketjuja voisi palata Suomeen, kun epidemia on ohi. Onko tämä realistista?

– Jo koronan aikana on jouduttu etsimään korvaavia ratkaisuja. Osassa yrityksiä mietitään asioita huoltovarmuuden näkökulmasta ja sitä, mitä tässä kriisissä tapahtui ja onko olemassa vaihtoehtoja. Varmasti tämä on mahdollisuus tuotannon tänne tuloon, mutta se edellyttää, että kustannustekijät ovat kunnossa. Tämä on myönteinen kirittäjä paikalliseen sopimiseen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Aasiaan siirretty tuotanto kannattaa siirtää takaisin Suomeen. Aasiassa, esim. Kiinassa, teollisuuden palkat on noussut nopeasti viime vuosina ja on melkein Suomen palkkatasoa. Tuotannon varmuus, laatu ja ympäristönsuojelu ovat tärkeitä. Kuljetuskustannukset ja kuljetuksen ilmastovaikutukset pitää ottaa huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"On arveltu, että tuotantoketjuja voisi palata Suomeen, kun epidemia on ohi. Onko tämä realistista?"
Tästä taisin jo aiemminkin kirjoittaa; nyt olisi mahtava mahdollisuus palauttaa takaisin jo aiemmin Suomessa ollutta tuotantoa, kustannuskysymys ei ole se oleellisin, sillä tuottamattomuus on se pahin -jopa työnantajalle. Teollisuudessa paljon liikkuvana kuulee valtavasti kauhujuttuja ulkomaille siirretyn tuotannon ongelmista, joista ei julkisesti puhuta kasvojen menettämisen pelosta ja monesti tarvitaan melkomoisia laskutoimituksia, että saadaan perusteltua se kannattavaksi. Suomen palkkataso oli ehkä joskus korkea verrattuna muihin, mutta nykyään taidamme olla aika häntäpäässä ja puhun nyt teollisuuden tuotannon palkoista (10-15€/h).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisyrittäjien, erityisesti pienyrittäjien tilanne on vaikea. Poliitikkojen pitää nopeasti tehdä päätöksiä yhdessä EU:n kanssa yrittäjien toiminnan varmistamiseksi. Kaikkialla maailmassa tilanne on tämä sama, mutta se ei lohduta yrittäjiä eikä heidän asiakkaitaan. Valtio ja kunnat menettävät verotuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi valtio-omisteinen Posti päätti lanseerata uuden kannustinjärjestelmän köyhille johtajilleen. Kyllä irtisanomisista ja muusta kyykyttämisestä pitää raskaan vastuun kantajat palkita tuplabonuksella. Onneksi valtio huolehtii kovaosaisistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK:n Jyri vaatii muiden rahoja. Siinä Jyri kunnostautuu taas.

Jyri Häkämies & co olivat valtiolle saaneet miljarditappiot myydessään ideologisessa yksityistämiskiihkossaan Kemira GrowHow:n naurettavaan pilkkkahintaan kansainväliselle veronkiertorikolliselle Yaralle. Jyri Häkämies olisi vastaavan mokan tehtyään saanut potkut yksityiseltä puolelta mutta Kokoomus ja EK palkitsivat hänet valtion omaisuuden haaskaamisesta ja suomen kilpailukyvyn tuhoamisesta ja inflaation kiihdyttämisestä lokoisalla ja hyvin palkatulla EK:n johtajan paikalla.

Palkansaajan vika kuten tämä Korona-virus-epidemia, josta siis kaikki kustannukset kuuluvat palkansaajille antaa rahaa suuryritysten omistajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolihan on että yrityksillä tulee maksuvaikeuksia ensisijaisesti kiinteiden kustannustensa suhteen. Valtio on luvannut auttaa korona-ajan yli tukemalla yrityksiä niin, että ei tulisi turhia konkursseja. Tässäkin asiassa on puolensa ja puolensa. Hädänalaisille pitää antaa apua mutta toisaalta rahaa ei voi eikä saa jakaa perusteettomasti. Jotenkin pitäisi pystyä todentamaan yrityksen todellinen kassatilanne, kuten myöskin kiinteiden kustannusten rakenne ja yrityksen omat mahdollisuudet tehdä niiden osalta siltaa kriisin yli. Yritysjohdon ja toimihenkilöiden palkkakustannukset kuuluvat kiinteisiin kustannuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio voi tukea yrittäjiä suoralla taloudellisella tuella ja muuttamalla pikaisesti lakia yritysten konkurssiin hakemisesta. Kansanedustajilla riittää työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä osinkoja ja palkkioita voi ainakaan pienentää, sehän on aivan mahdoton ajatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yhtiön hallitus on jo esittänyt jotakin tiettyä senttimäärää osinkoa jaettavaksi per osake, niin miksi se pitäisi lähteä muuttamaan jonkun Häkämiehen mieliksi?
Olisiko syynä se, että silloin yrityksen johdolle olisi enemmän jaettavaa tulospalkkioina tämän vuoden lopuksi?
Herra pitää huolta toisesta herrasta.
Esimerkiksi valtio tarvitsee nyt osinkotuloja ja niitä ei kannattaisi antaa jaettavaksi johdolle.
Tätähän tapahtuu koko ajan eläkevakuutusyhtiöissä, sillä 90-luvulla leikattiin tilapäisesti eläkkeet, eikä asiaa palautettu koskaan.
Johdolle ssiis parempaa hyvää pitkän aikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö osingot verottaa 100% valtiolle Koronan aiheuttamiin kustannuksiin?
Poikkeuslailla niin ei tarvitse muuttaa mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, 10 miljardia kilahtas kassaan heti ja seuraavina vuosina vois ottaa 50% eli 5 miljardia vaikka seuraavat 10 vuotta seuraavaa katastrofia varten rahastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan se vasta hullu idea olisi, että yhtiöiden omistajien rahat siirrettäisiin kokonaisuudessaan valtiolle! Itse juuri sain veromätkyjä maksettavaksi yli 6000 euroa. Muita tuloja ei ole kuin osinkotulot. Maksatko sinä "Pakko-Otto" verovelkani?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mitä nyt tulee tapahtumaan monessa maassa on kaikkien aikojen suurin taloudellinen puhallus jo ennestään varakkaille tahoille. Kansalaisten hätää käytetään hyväksi ja valtiot laitetaan ottamaan valtavia lainoja mistä suuriosa tulee menemään jo ennestään vahvaa tulosta tekeville yrityksille. Tukirahasta vain pieni osa käytetään työntekijöiden tulon turvaamiseen ja loput nostetaan entistä suurempina osinkoina osakkaille. Yritysten kassat ovat tämän jälkeen taas tyhjiä ja sitten aloitetaan taas uusi kierros seuraavan tukipaketin muodossa.

EK on normaalisti kaikkea velanottoa vastaan, mutta nyt kun mahdollisuus on ottaa loputtomasti lainaa valtiolle ja syöttää se yrityksille EK:ssa ollaan jo housut märkinä odottamassa ilmaista rahaa, jonka kansalaiset joutuvat aikanaan maksamaan takaisin korkeampina veroina. Yritysten verosuunnittelu voi ohittaa tämän takaisinmaksua koskevan vastuun aivan täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on vapaaehtoiset talkoot pääomalle? Tähän kohtaan pitkä rivi ruokottomia kirosanoja! Pääomatulot ja ansiotulot verotettavaksi yhtenä tulona, se ratkaisee jo paljon. Verovapaista osingoista pitää luopua, holding-yhtiöt laittomiksi, konsernin sisäinen korkokikkailu laittomaksi, hallintarekisteröintilain peruutus.

Nyt mennään kapitalistiporsaiden taskuille, jonne ne ovat piilottaneet miljardeja yhteiskunnalta varastamiaan varoja. Me emme nimittäin maksa yhtään kriisiä enää!

Pääoman myyriä on hallituksessa. Tiedätte mitkä (oikeisto)puolueet. Niillä ei ole omaa tuntoa, ne ovat pääoman moraalittomia pikku robotteja, joiden ainoa tehtävä on vahtia vaalilahjoittajiensa etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 10 miljardia on osinkoja jaettu vuosittain ja muka on kassat tyhjinä ja valtiota huudetaan apuun maksamaan palkkoja. Ei mene ihan oikein tämä homma nyt ja muutoksia saa tulla ja isoja tähän rosvoukseen. Ei muutamaa lakisääteistä viikkoa ole palkkarahoja kassassa että edes YT neuvottelut onnistus vaan piti lakia muuttaa senkin takia ja valtion kukkaroon taas kerran turvautua. On annettu kevennyksiä ja on annettu helpotuksia, on siirretty maksuja pois työnantajalta ja siltikään ei mikään onnistu eikä rahaa ole kuin osinkoihin.

Mitä virkaa tuommosilla yrityksillä oikein on kellekkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki irtonainen pääoma tullaan jakamaan osinkoina tänä keväänä. Sen jälkeen käsi ojossa pyydetään lisää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörssiyhtiöiden käsi on heti valtion suuntaan ojossa, kun puskurirahat on jaettu johdon palkkioina ja osinkoina pois. Lainoitus olisi ok, mutta suora tuki on tähän asti mennyt suoraan suurempina osinkoina omistajille. "myönteinen kirittäjä"=kiristäjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se tahtoo mennä näissä bisnesasioissa. Toisaalta olisin halunnut tukirahojen suuntaamisen pienille yrityksille jotka ovat tosi vaikeuksissa. Suuremmat yritykset ovat osanneet ja pystyneet hoitamaan asiansa suunnittelujen avulla. ( en sano ääneen 'verosuunnittelun') Oho lipsahti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin alkaa. Alkon johtajalle mittavat boonukset. Vastuullinen työ pitää monopolin kulissit pystyssä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Mihin on kadonnut persujen uho 30 jopa yli 50 prosentin tulevista kannatusluvuista? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image