Kotimaa

EK haluaa poistaa työl­lis­ty­mi­sen kan­nus­tin­louk­ku­ja – Häkämies: "Työn tulisi aina olla kan­nat­ta­vam­paa kuin se vaihtoehto"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä työllisyyden kannustinloukkuja pitäisi poistaa. Yksi kannustinloukku hänestä ovat korkeat päivähoitomaksut. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.3.2018 11:33 | Päivitetty 14.3.2018 11:47
Markku Uhari

Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi keskiviikkona 18 toimen listan, jonka se toivoisi hallituksen ottavan kehysneuvotteluissaan huomioon.

Helsinki

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa, että hallitus taklaisi työttömyyttä pudottamalla päivähoitomaksuja, parantamalla työvoiman liikkuvuutta ja vähentämällä työvoiman verotusta.

EK julkaisi keskiviikkona omat terveiset hallituksen tuleviin kehysneuvotteluihin. Hallituksen kehysneuvottelut pidetään huhtikuussa, ja EK toivoo, että hallitus keskittyisi toimiin, jotka lisäisivät Suomen työllisyysastetta.

– Vaikka talouden käänne on tapahtunut, meillä on haasteena se, että ikäsidonnaisten menojen kasvu jatkuu tulevilla vuosikymmenillä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen oma tavoite on ollut 72 prosentin työllisyysaste hallituskauden lopuksi, mutta EK:n mielestä työllisyysasteen pitäisi olla 75 prosenttia, jotta julkisten palveluiden rahoitus turvattaisiin.

– Nyt on oikea aika keskittyä työllisyysasteen nostoon, Penna Urrila, EK:n talouspolitiikan johtaja kommentoi keskiviikkona.

EK toivoisikin ensisijaisesti, että kannustinloukkuja työllistymiselle pudotettaisiin. Järjestö julkaisi kaikkiaan 18 toimen listan, jotka se toivoisi hallituksen ottavan huomioon neuvotteluissaan.

– Työn tulisi aina olla kannattavampaa kuin se vaihtoehto, Häkämies totesi.

EK:n listalla on muun muassa päivähoitomaksujen alentaminen neljänneksellä ja asumistuen kannustavuuden parantaminen.

Lisäksi työperusteista maahanmuuttoa pitäisi järjestön mukaan lisätä, ja oppisopimusopiskelija pitäisi voida työllistää vaikka yrityksessä olisi irtisanottu työntekijöitä.

Hallitus aikoo käydä hallituskauden viimeisen kehysneuvottelunsa 10.–11. huhtikuuta.

– Mikään näistä toimista ei ole kilpailukykysopimuksen estämä, kuittasi Häkämies.

Oikaisu 14.3. 11.47: Penna Urrilan nimen kirjoitusasu korjattu

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Mitä täällä märisee - EK vaatii yrityksiä nostamaan palkkoja niin paljon että on aina kannattavaa tehdä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaisia välistävetäjiä ja ketkuja palkansaajan kannalta ovat nämä liittopamput kummallakin puolella pöytää.

Palkkaa se vaan pitää saada, näin se menee. Pelkkä työ ei ketään leivässä pidä. EK:n mielestä pitäisi siirtyä torppareiksi varmaan osakeyhtiön pihamaata viljelemään.

Ja kyllä, kyllähän me muutetaan, mutta ei sitäkään ilmaiseksi tehdä. Rahaa pöytään, mennään vaikka töihin Pohjoisnavalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ ei ole koskaan kannattavampi vaihtoehto kuin lobbarointi. Työntekijä häviää aina rahantekijälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meitä on monia, 50 + ikäisiä, ei tällä vuosituhannella töissä, vähemmän opintoja, eikä kelvata edes aurauskepiksi, lumikin kohta sulaa pois, eikö edes meitä voi armahtaa näiltä EK:n perinteisiltä, kevään merkkinä olevilta, saatanallisilta säkeiltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerronpa eräästä tapauksesta viime kesältä. Työntekijä jäi keväällä työttömäksi määräaikaisen työsuhteen loputtua. Siitä ansiosidonnaiselle. Alkoi tekemään satunnaisia keikkatöitä vuokrafirman kautta, tienasi kesän aikana pari sataa kuussa satunnaisista keikoista. Elokuussa aloitti uudessa vakinaisessa työpaikassa. Nyt jälkikäteen työkkäri lätkäisi näiden keikkatöiden takia viime kesälle lopulle karenssin ja kassa vaatii tämän johdosta tonnin palautusta. Enemmän mitä niistä keikkatöistä tienasi. Valituskierros on menossa, lopputuloksesta ei varmuutta...

Että näin se työnteko kannattaa tässä maassa. Olisi vaan kannattanut maata sohvalla ja syljeskellä kattoon. Ja tehdä ne keikkahommat pimeänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppoa kun heinänteko. Kannattavuus saadaan aikaan, kun työstä maksetaan sellainen palkka jolla ihminen tulee toimeen. Ei sillä että viimeisetkin tuet leikataan ja näin lisätään vain köyhyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska firmat pystyvät maksamaan koko ajan paranevia osinkoja, mitään hätää ei ole. Missään nimessä hyvin toimivaan nykysysteemiin ei pidä puuttua. Keskitytään vaan kaikki olennaiseen. Eli hoitamaan ne sakenevat osinkomiljardit oikeisiin osoitteisiinsa. Väestöllä ei ole mitään väliä tavoiteltaessa nerokkaiden osakkeenomistajien tulevia kehitystavoitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työstä tulee aina maksaa merkittävästi korkeampaa tuloa kuin työttömyysturva on. Lisäksi kaikkien työttömien tulee saada kokoaikatyötä. Turha vuokrafimoilla, osa-aikaisilla, nollasopimuksilla ja työharjoittelijoilla keplottelu tulee lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työstä tulee aina maksaa merkittävästi korkeampaa tuloa kuin työttömyysturva on." KYLLÄ, juuri näin. Toivottavasti Häkämies eksyy näille kommenttipalstoille lukemaan mitä mieltä tällä kentällä ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

– Työn tulisi aina olla kannattavampaa kuin se vaihtoehto, että töitä ei ole, Häkämies totesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työstä pitää kunnon palkka,palkalla pitää elää ja maksaa laskut!Kaikki yhteisön kotona makaavat lastenteko koneet töihin,eikä yhtään latia kotona makoiluun!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa nuorista opettelee elämään pelkästään tukien varassa, passivoitunut nuori ei tarvitse rahaa muuhun kuin tietokoneen osien päivittämiseen, ruokaan ja alkoholiin. Työnteko ei heitä kiinnosta, kun kaiken tarvittavan saa tukirahoilla ja paremmasta ei ole tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa nuorista opiskelee ja haluaa työelämään sekä ansaitsemaan rahaa, että antamaan panoksensa yhteiskunnalle. Moni nuori elää unelmaa, että valmistumisen jälkeen saa työpaikan, vaikka määräaikaisenkin. Totuus on toinen. Työpaikka ei löydy, on pakko elää tukirahoilla kun palkkatöitä ei riitä läheskään kaikille ja paremmasta ei ole tietoa. Nollatuntisopimuksia ja provikkapalkkaista puhelintyötä olisi, mutta eivät nekään riitä kaikille sitä paitsi niistä ei saa niin paljon palkkaa, että eläisi ilman tukirahoja. Viidensadan lähetetyn työpaikkahakemuksen jälkeen en ihmettele, jos nuori masentuu ja passivoituu. Sipilä puhuu hyvinvointiyhteiskunnasta ja työllisyysasteen noususta sekä nousukaudesta. Nuorelle työttömälle ne sanat eivät merkitse mitään, ne ovat jostain toisesta todellisuudesta. Hallituksen todellisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorissa on tulevaisuus ja juuri heitä pitäisi kannustaa kaikin tavoin.
Nuo oppisopimusorjatyöpaikat pitää myös tutkia. Miten on mahdollista teettää ilmaiseksi vuorokaudet läpeensä kuukausia nuorilla ihmisillä.
Näillä syntyvyysluvuilla nuoret ovat katoamassa kokonaan, hävettää aivan. Vanhukset kunnolla eläkkeelle venymästä siellä työpaikoilla ja nuorille tilaa ja elinmahdollisuuksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyesti voisi tiivistää että työssä käynnin ja työttömyyden tuloeroja pitää kasvattaa. Palkkoja tuskin korotetaan joten tuloveroa pitäisi alentaa. Työttömyystukea pitäisi heikentää niin että samaan aikaan kevennetään asumisen ja elämisen verotusta ja muita kustannuksia. Tälloin palkansaajien nettotulot kasvaisivat ja työttömyystuella pärjäisi entiseen malliin.

Hommaa voisi lähteä purkamaan julkisen talouden piiloveroista. Esimerkiksi Oululaiset maksavat vesijohtovedestä piiloveroa noin 40€ per henkilö. Muutenkin verotukseen pitää saada tolkkua koska vero-orjuutta voi pitää jonkinasteisena diktatuurina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK kai osallistuu omalla kustannuksellaan mainittujen kannustinloukkujen pienentämiseen.
Ei kai EK ole sossun luukulla hakemassa tukea omalle rikastumiselle.
EK ja häkä taitavat vain rahastaa veronmaksajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittävän hyvä palkka ja kokoaikainen työ on se joka kannustaa. Ei mikään pätkätyö, 0-tuntisopimus, orjamarkkinat, muualle muuttaminen muutaman työtunnin takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image