Kotimaa

Eikö Suomi olekaan luon­non­suo­je­lun mallimaa, kun EU-tilastossa sanotaan: "Suomi häntäpäässä suojellussa maapinta-alassa"

Suomessa on metsien suojelun määrässä Euroopan keskikastia, mutta laadussa kärkipäässä. KUVA: Saana Hein‰nen
Kotimaa 17.1.2020 9:55
Pekka Mauno

Suomen ympäristökeskus (SYKE) julkisti tiedotteen, joka oli otsikoitu: "Lajikato jatkuu Euroopassa - Suomi häntäpäässä suojellussa maapinta-alassa".

Siinä lainataan Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) Euroopan ympäristön tila ja näkymät 2020 -raporttia. Ja toden totta, raportissa sivulla 79 on graafinen esitys suojelualueiden pinta-alasta suhteessa maan pinta-alaan. Suomi on neljänneksi heikoin. Huonompia ovat vain Sveitsi, Ruotsi ja Irlanti.

Eikö Suomi siis olekaan Natura-verkostoineen EU:n luonnonsuojelun mallimaa niin kuin olemme kuvitelleet?

Katsotaan toista raporttia, State of Europe´s Forest. Se on vuodelta 2015, mutta tuorein maavertailusta kertova julkaisu. Sivulla 161 on havainnollinen kartta, miten maat ovat suojelleet metsiään. Suomessa on 15 prosenttia metsistä suojeltu. Sijaluku on yhdeksän kaikkiaan 30 Euroopan maan joukossa.

Suomen asema suojelun mallimaana johtuu Suomen Natura-alueiden korkeasta suojelustatuksesta. Suomessa ei Natura-alueelle ole voinut rakentaa tekojärveä niin kuin paremmalla sijalla taulukossa olevassa Portugalissa. Eikä Suomessa tuhota Natura-kosteikkoja niin kuin Espanjassa. Tai rakenneta Natura -alueille moottoriteitä ja lentokenttiä niin kuin Saksassa.

Suomessa suojelualueista ylivoimainen pääosa on kaikkein ankarimman suojelun piirissä kun monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa niitä on vain murto-osa.

Ympäristöministeriön mielestä Natura 2000 -verkosto on keskeisin keino turvata monimuotoisuutta. Arkijärkikin sanoo, että suojelualueiden metsissä luonnon monimuotoisuus säilyy parhaiten. Siksi pitäisi katsoa metsien suojeluprosentteja.

Ympäristöjärjestöistä WWF erityisesti pitää meteliä metsäluonnon tilasta. Sen mielestä metsäluonnolla ei mene Suomessa hyvin. WWF laskee, että Suomen metsissä on 833 uhanalaista lajia.

Katsotaan saman State of Europe´s Forest -raportin taulukkoa, jossa on kuvattu metsälajien uhanalaisuutta Euroopan maissa. Taulukossa ovat puulajit, linnut, nisäkkäät, muut selkärankaiset, selkärangattomat ja sienet.

Suomen metsissä lajien uhanalaisuus on 30 Euroopan maan joukossa keskitasoa. Sen sijaan SYKE -suojelutaulukossa parhaimmaksi noussut Slovenia on uhanalaistaulukossa Suomea heikompi.

Mistä sitten on kysymys? Mielikuvien luomisesta tai nykykielellä sanottuna identiteettipolitiikasta. Mielikuva on nykyisessä päätöksenteossa vahvempi argumentti kun tutkimustieto.

Suomeksi sanottuna kyse on siitä, miltä asioiden halutaan näyttävän näinä aikoina kun Suomen metsien käytön kohtalosta käydään niiden historian ankarinta kiistelyä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Suomi on puupeltoa. Se mitä ihmiset luulevat metsäksi, ei ole oikeaa metsää. Suojelualueiden vanhat metsät on viime aikoina tehokkaasti tuhottu. Suojelualueiden määrä on erityisesti Etelä-ja Keski-Suomessa liian pieni. Koko maa on sellukattiloiden raaka-ainetta, ei mitään luontoa enää. Metsäyhtiöt, MTK, Maa-ja metsätalousministeriö ja Metsäkeskus ovat mafia, joka riistää metsästä kaiken irti ja ajaa lajit uhanalaisiksi. Valheita ja vääristelyä metsistä ovat jatkaneet vuosikymmeniä, kaikki on aivopesty näkemään metsäasiat tuon mafian näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastothan tunnetusti ovat emävalheita. Tilastollisesti voidaan todistaa, että suomalainen on yksi maailman kovimmista saastuttajista hiilidioksiideineen päivineen, mutta mitään merkittävää vaikutusta sillä ei tässä maailmassa ole. Sama tässä. Mites muuten Ruhrin alueen metsät? Tai etelä-Englannin? Valtiokohtaisesti ei saa asiaa katsoa...ainaakaan näissä maahanmuuttoasioissa. Joten ei kait metsähommissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä eu maassa on metsää enempi ja paremmin hoidettu, kuin suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen metsät eivät enää ole oikeita metsiä. Vanhempaa puuta saa hakea. Ojitettuja , kynnettyjä vaikeakulkuisia maastoja ovat. Jotain risua ja keppiä niistä voi korjata. Marjoista ja sienistä voi vain uneksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtuuko nyt (ehkä tahallisesti), että 1900-luvun alussa Suomessa ei tervanpolton takia ollut metsiä, joten mistä ne ikimetsät yhtäkkiä saataisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on tuhonnut ainakin suonsa kaikkein tehokkaimmin. Ja siinä sivussa suuren osan vesistöistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari vuotta sitten Metsäkeskus teki laskelmia puun riittävyydestä uusien investointisuunnitelmien tultua julki. Laskelmissa otettiin käyttöön sellainenkin malli, jossa puut korjattaisiin selkeästi nykyistä käytäntöä nuorempina. Tällaisia laskelmia ilmeisesti tarvittiin, jotta voitiin osoittaa puuta riittävää myös uusille tehtaille. Voi aiheellisesti kysyä, onko tällainen metsätalous enää kestävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nuori metsä kasvaa nopeasti sen voi todeta kuka tahansa - vanha ei kasva vaan metsässä vanhuuden haitat lisääntyy kuten kaikkialla elämässä käy. Tehokas metsänhoito on sitä että metsää hoidetaan myös hakkuilla - ja sehän onkin juuri hyvä että metsästä otetaan hiili ja tallennetaan se (vuosisadoiksi jopa) rakennuksiin ym. ja metsänpohjassa versoo uusi nopeakasvuinen ja enemmän hiiltä sitova kasvusto.

Mutta tietylle ääriainekselle se on kuin kärmettä työntäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa Metsäkeskuksen aloitteen kritiikissä ei ole lainkaan kysymys siitä hakataanko talousmetsiä ylipäänsä, vaan siitä, että hakattaisiinko kasvatusvaiheessa olevia metsiä. Perusteena oli juuri tuo puun riittävyys uusille investoinneille. Kuten tiedät, nuo investoinnit eivät tuottaisi toivottuja uusia hiilivarastoja vaan markkinasellua kiinalaisten vessapaperin valmistukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

State of Europe´s Forest on metsäteollisuuden rahoittama ja Slovakiasta käsin pyörivän ajatushautomon propagandaa. Siitä puuttuu kaikkien oleellisin tieto Suomen metsänsuojelusta eli kartta. " Sivulla 161 on havainnollinen kartta, miten maat ovat suojelleet metsiään. Suomessa on 15 prosenttia metsistä suojeltu." Tällä ei tee mitään. Suomen kaikki suojelualueet löytyvät kotimaisista karttapalveluista kuten retkikartta, kansalaisen karttapaikka jne. Ikävä kyllä niistä ei löydy mainittua 15% suojeltua metsää.

Kolumni on pelkkää propagandaa, sen arvo ei tässä tapauksessa ole edes yhtä puupenniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä tarvitse kuin katsoa susivihaajia yms. eläimiä pelkääviä reppanoita niin näkee kunka kaukana sivistysvaltiosta Suomi on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisvihaajia on nykyään paljon enemmän. Toiset jopa haluaa, että susia on syömässä kotieläimiä pihalta ja lapsia ei voi päästää koulumatkoille kävelle tai pyörällä. Nälkäinen susi on kautta aikojen syönyt ihmislapsia.. ihmisvihaajat myös pelottelevat toisiaan ilmastokauhuilla, vaikka koko Suomen kansa ei saa vaikutettua siihen mitenkään merkittävästi, vaikka lakkaisivat olemasta ja viime töinään istuttaisivat koko maan täyteen uusia puita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"suojelualueiden pinta-alasta suhteessa maan pinta-alaan". Ja sitten kun katsotaan niitä absoluuttisia neliökilometrejä niin Suomi ei enää näytäkään kovin heikolta. Ja se miten Natura toteutettiin Suomessa on kyllä niin järjetöntä omaan jalkaan ampumista että ei toista, tehdään kansallisella lainsäädännöllä monta kertaa tiukemmat vaatimukset mitä direktiivi vaatii. Sama virhe on tehty monen muunkin direktiivin kohdalla, tuoreimpana mm. tämä hedelmien maahantuontikielto. Etelä-Euroopassa tehdään tasan minimi mitä direktiivi vaatii eikä noudateta sitten edes sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsien tuhoaminen rahasta on Suomessa pyhä lehmä, jota ei saa mitenkään kritisoida eikä kyseenalaistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa Naturan tullessa tahallaan Vihreiden ollessa hallituksessa väärinymmärrettiin sen vaativan vahvaa suojelua ja ihmisten karkoittamista alueelta kokonaan. Muualla Euroopassa suojelulla on muitakin keinoja ja tasoja eikä suojelu välttämättä estä alueella asumista tai elinkeinojen harjoittamista. Pikemminkin vanhaa maaseudun kulttuurimaisemaa ja sen suojelua arvostetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellasta höpötystä taas muualta. Jos metsät on kähes koskemattomia ja pysyy silleen, ei niitä tarvitse erikseen sen kummemmin suojella. Tilastoja voi katsoa miten päin haluaa, mutta harva osaa niitä järkevästi lukea ja soveltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitte suojella juu, ne lahoo ihan ittekseen ja mitään hyötyähän ei siitä ole - ainoastaan haittaa.

Samaten ihminen, turha se on töitä tehdä ja elää ei tule kuin päästöjä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Maunolta selkeyttävä kirjoitus siitä, miten eri ympäristösuojeluun paneutuneet tahot käyttävät tilastoja hyväkseen luodakseen valheellisia mielikuvia omin tarkoitusperiensä edistämiseksi. Mielikuvien luomiseksi otetaan tilastoista vain osatotuuksia siten, että päätotuus hämärretään osatotuuden verhon taakse. Pekka Maunon kirjoituksen jälkeen tulkitsen jatkossa jokaisen ympäristön suojeluun katsottavan järjestön tilastoihin perustuvia ”totuuksia” valetotuuksina. Onneksi jutun raflaava ja epäuskottavaksi puettu otsikko johti minut lukemaan Maunon jutun kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

21:18
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
88
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
76
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
71
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”
19
Nainen huijasi chat-palvelussa seuraa hakeneita miehiä – Siirsi miesten tileiltä rahaa tuhansia euroja Raahessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image