Kotimaa

”Ei tultu huvikseen” – Traktorit vyöryivät jonossa Helsingin kaduilla

Senaatintorin mielenilmaukseen osallistui poliisin mukaan muutamia tuhansia ihmisiä.
Kotimaa 11.3.2016 9:58 | Päivitetty 11.3.2016 17:11
Juha Vainio, STT, Kaleva

Helsingin Senaatintori täyttyi perjantaina traktoreista, kun maanviljelijät osoittivat mieltään maatalouden ahdingon vuoksi. Viljelijöiden mukaan EU-tukien maksatus on useita kuukausia myöhässä. Lisäksi kauppojen halpuutuskampanjat näkyvät maantilojen kannattavuudessa.

Maanviljelijät olivat ripustaneet traktoreihinsa kylttejä, jotka on suunnattu niin hallitukselle, Euroopan unionille kuin elintarvikeketjuillekin.

Poliisin mukaan mielenilmaukseen osallistui noin 500 traktoria. Kun Senaatintori täyttyi, osa traktoreista pysäköi Kaisaniemenpuistoon ja Unioninkadulle. Kaikenkaikkiaan mielenosoittajia oli Senaatintorilla poliisin mukaan muutama tuhat.

Maanviljelijät osoittavat mieltään Helsingin Senaatintorilla perjantaina.

Vihainen maataloustuottaja maataloustuottaja Jari Teppinen kuvaili tilannetta Senaatintorilla näin:  "Pelkästään maidon hinnan laskun takia meidän tulomme ovat tippuneet 40 000 euroa. Se oli meidän, minun ja vaimon, palkka!"

Helsinkiin lähti viljelijöitä myös pohjoisesta. Ylikiiminkiläisviljelijä Markku Kokkoniemi  oli lähtenyt liikkeelle jo keskiviikkona iltapäivällä ja osallistui traktorimarssiin.

Mielenilmauksessa viljelijät esittivät hallitukselle vetoomuksen maatalouden vaikean taloustilanteen helpottamiseksi. Traktorimarssin järjesti Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK.

Viljelijöiden mielenosoituksessa puhunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nosti esiin suomalaisen ruuan suosimisen.

Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen puolestaan linjasi, että ministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa. Virasto vastaa maataloustukien maksusta. Maaseutuviraston johtajan Leena Tenhulan toimenkuvaa muutetaan, ja virastoon otetaan uusi hankejohtaja, joka vastaa viljelijätukien maksuista.

Tukimarsseja Oulussa ja pohjoisessa

Helsingin lisäksi vastaavia mielenilmauksia järjestettiin useilla muilla paikkakunnilla. Yksi sellainen nähtiin Oulussa.

Oulun seudun viljelijöitä kokoontui aamupäivällä Liminkaan Tupoksen ABC:lle, josta traktoriletka ajoi vanhaa nelostietä pitkin Limingantullin Prisman pihaan. Matkaan lähdettiin kello 11.

Traktorimarsseja järjestettiin myös Kärsämäellä, Nivalassa, Ylivieskassa ja Kontiomäellä.

Maanviljelijät osoittivat mieltään myös Ylivieskassa.

Helsingissä mielenosoitus päättyi kahden jälkeen, jolloin traktorisuma alkoi purkautua Senaatintorilta pois. Poliisin mukaan maanviljelijöiden mielenilmaus sujui rauhallisesti, mutta marssi aiheutti jonoja pääreiteille kuten Mannerheimintielle ja Itäväylälle.

Lähetä kuvia tai videota traktorimarssista numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (203)

Arvaan, että suurin osa maatalouden alasajoa toivovista on nuoria katkeroituneita miehiä, joilla asiat eivät syystä tai toisesta ole kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokaa tuodaan jo nyt niin merkittäviä määriä ulkomailta, ettei joku Suomen maatalouden alasajo aiheuttais ku pienen muutoksen elintarvikepakkauksen takakannen tekstiin. Täällä on kylmä lähes aina. Ei täällä kukaan täysjärkinen viljele mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriisitilanteissa tulee Suomessa nälänhätä, jos sinun toiveesi toteutuu. Kannattaisi katsoa Suomen historiaa ja ottaa siitä opiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ihmiset huomaa ennenkuin se on jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi teille jotka kadehditte tukia voin keroa että yksikään tila Suomessa tai missään mussaakaan eu maassa ei nykyisillä tuottajahinnoilla pysty tuottamaan ruokaa.Vaihoehtona jos tuet poistettaisiin olisi ruoan tuonti Eurooppaan valtameren takaa.Aika epätoivoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kommentteja lukiessa sitä melkein toivoo että ajettaisiin se maatalous alas sitten kunnon kriisi päälle, eli ruokaa ei saada maahan edes maahan tuomalla. Ehkä se riittäisi herättämään kansalaiset huomaamaan kotimainen tuotannon arvon? Itse olen jo valmis tähän: peruna- ja kasvimaa on talon takana tuotantokunnossa, kanat munii joka päivä kotitarpeiksi ja hirvipyssy löytyy kaapista jos lihan tarvis tulee.
Kuinka sinulla, tuotannon alasajoa vaativa, on kriisivalmius kunnossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvipyssylle on tarvetta, kun kriisin aikana alkaa kasvimaalla olemaan ruuhkaa. Nälkä ei lupia kysele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki suomalaiset ostaisivat pääasiassa suomalaisia ruokatuotteita, niin tilanne olisi tuottajien ja koko Suomen kannalta paljon parempi! Itse olen ostanut yli 50 vuotta aina suomalaisia ruokatuotteita ja niin ostan edelleenkin, joten omalta osaltani tämä asia on kunnossa! Meille suomalaisille on kaikista paras vaihtoehto se, että meillä on käytössä suomalaiset lähituotetut ruokatuotteet, jotka on tunnetusti hyvälaatuisia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku "maanviljelijä" pitää vuoden työpäiväkirjaa ja julkaissa sen vaikka Kalevassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä se alvi teki leivästä "kitkerän" makuisen.Sekin alvi kun tukitaan joka paikkaan,ja ilman pärjättäs paljon paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko aika siirtyä jo maataloudessakin EU-aikaan! Eli viljellä ja tuottaa siellä, jossa tuotantokustannukset ovat alhaisimmat ja jossa ilmasto paras maatolouden harjoittamiseen. Se maa ei ole Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestö kasvaa, ilmastonmuutos etenee, asumis- ja viljelykelpoiset alueet vähenevät, kansat on jo lähteneet vaeltamaan. Ruoantuotanto ja syöminen kannattaa, koska ilman ruokaa sielu erkanee ruumiista. Siinä ei viisastelu auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa nyt opettelisitte sen yrittämisen, kun niin kovasti siitä yrittäjyydestä olette meteliä pitäneet. Ei kai se yrittäminen supistu yritykseen saada lisätukiaisia. Muuten, osuuskaupassahan kepu ja maalaiset käyttävät valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan tuota tukea oikein saadaan, kun eräältä maanviljelijältä oli jäänyt saamatta vuodenvaihteessa 70000e tukia. Tuo on kuitenkin meikäläisen 3-vuoden nettopalkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanviljelijälle jää n. 250€ hehtaarilta nettotuloa tänä vuonna. Se on ihan puhdasta matematiikkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatilalla myös menot ovat ihan eri luokkaa kuin palkansaajalla.
Ei ne hinnanalennuskorvaukset ole suoraa tuloa vaan niistä maksetaan lannoitteet, sähköt, verot , eläkemaksut, vakuutukset , koneiden kunnossapito, polttoaineet ,eläinten rehut ym. menot .
Nuo kaikki on pitänyt maksaa vaikka tuet on jääneet saamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikealla asialla viljelijät ovat ei heitä muuten huomata .Kyllä se monella MIELENSÄPAHOITTAJALLA menee ajatukset ristiin kun kuulee sanan Maataloustuki.Aikoinaan viljelijä sai esim, maidosta oikean hinnan meijeriltä mutta nykyään saa murto.osa tulee meijeriltä ja loput pitää hakea kaiken maailman tukina .Tuottaja hinnat on laskenut roimasti ,joka on suoraan tuottajalta pois mutta,ei se tuoteen hinta yleensä laske kaupassa ,että kyllä se alennus jää sinne kuuluisaan välikäteen.Jja jos se käy kateeksi tuo viljelijän homma tai isot John Deeret tai Valtrat niin on niitä maatiloja ja koneta myytävänä niille MIELENSÄPAHOITTAJILLEKKIN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valion omistaa maidontuottajat! Siis maidontuottajat ovat itse itseltään alentaneet maidon tuottajahintaa! Miksi?
Itse olin aikoinani yrittäjä! Tein verstaan täyteen tuotteita, vaikka kukaan ei niitä ostanut! Kyselin, josko valtio ostaisi veroeuroilla, niin voisin jatkaa tuottamista! Ei suostunut. Sitä minä suureen ääneen ihmettelin, että miksi ei ostanut, vaikka verorahaa olisi ollut kun olisi ottanut lisää valtion velkaa.
Monet viljelijät valittavat, kuinka moni joutuu lopettamaan maanviljelyn kannattamattomana. Kuitenkin Suomessa peltopinta-ala kasvaa koko jajan ja noista kannattamattomista pelloista maksetaan käsittämättömän korkeita hintoja!
Minun tekopitäjässäni oli aikoinaan kymmenkunta viljelijää kotikylällä ja jokaisessa talossa oli lehmiä. Nykyinen tilanne on se, että tuo lehmämäärä on siirtynyt yhteen ja samaan navettaan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Investoin kymmenen vuotta sitten lajikkeen viljelyyn, joka ei ollut tukien piirissä. Lajike tuli heti tukien piiriin ja viljelyn aloitus jäin kannattamattomana. Voin vieläkin aloittaa heti viljelyn, jos löytyy lajike, joka ei ole tukien piirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (203)

Uutisvirta

74
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
37
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
25
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
24
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
18
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
18
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

309 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image