Kotimaa

Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puo­lus­tus­voi­main komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta

Operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä. Saako hän kauluslaattaansa pian neljännen leijonan? KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 18.6.2019 6:00
Anita Simola

Nimitys tulee mahdollisesti vielä ennen juhannusta. Alun perin uusi komentaja piti nimittää maaliskuussa.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä on hyvää vauhtia nousemassa puolustusvoimain uudeksi komentajaksi.

Lännen Median puolustushallintoa lähellä olevista lähteistä saatujen tietojen mukaan nimitys voi olla ajankohtainen jo tämän viikon torstaina.

Komentajanimitys on venynyt ja roikkunut ilmassa pian kolme kuukautta.

Kun entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksensa eronpyynnön maaliskuun alussa, jäi monia nimityksiä täyttämättä.

Yksi tärkeimmistä oli komentajan nimitys.

Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg ei hakenut jatkokautta. Hän täytti viikko sitten 60 vuotta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on haastatellut kaikki sopivat kandidaatit. Näin hän toimi myös vuonna 2014, jolloin Lindberg aloitti komentajakautensa. Hänen valintaansa komentajaksi pidettiin silloin jossain määrin yllätyksenä.

Lindberg oli sattumakomentaja. Edellisen komentajan Ari Puheloisen seuraajaksi ennustettiin puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Rätyä.

Pelissä ollut neljä nimeä

Nyt pelissä on pyörinyt neljä nimeä, eli puolustusvoimien nykyinen strategiapäällikkö Kim Jäämeri, pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen, operaatiopäällikkö Pyötsiä sekä maavoimien komentaja Petri Hulkko, kaikki kenraaliluutnantteja.

Komentajaksi on useasti siirrytty pääesikunnan päällikön tehtävistä, mutta Kivinen on jäämässä reserviin. Hän täyttää vuoden lopussa 60 vuotta.

Jäämeren nimeä on pyöritelty vuosia. Hän täytti hiljattain 55 vuotta. Jäämeren puolustushaaraa on pidetty ongelmallisena, sillä Lindbergin tavoin Jäämeri on ilmavoimien kenraaleja. Voisiko samasta puolustushaarasta nousta komentaja peräjälkeen?

Ilmavoimien imagokaan ei ole paras mahdollinen. Ilmavoimien Lemmenjoen majan tapahtumat vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa syksyllä 2017 ja niistä nostetut syytteet ovat pyörineet julkisuudessa pitkään. Ilmavoimien julkisuuskuva on kärsinyt kolhun, joka ei hetkessä unohdu.

Pyötsiä päihittämässä Hulkon

Pyötsiän rinnalla on kilpaillut Hulkko. He molemmat ovat syntyneet vuonna 1961 muutaman viikon välein. Näistä kahdesta Pyötsiä on vetämässä pisimmän korren.

Pyötsiän uraan mahtuvat puolustusvoimain komentajan adjutantin tehtävät, Kaartin pataljoonan komentajan tehtävät sekä yleissihteerin toimi turvallisuus- ja puolustusasiainkomiteassa.

Hän oli strategisen suunnittelusektorin johtajana pääesikunnassa vuosina 2005–2008.

Porin prikaatin komentajakausi seurasi tämän jälkeen. Uralle mahtuu myös yksikön johtajuus puolustusministeriössä.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä hän on ollut vuoden 2016 alusta.

Uusi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi maanantaina, että hänen ensimmäinen merkittävä tehtävänsä on esitellä uusi komentaja. Hän arvioi, että se tapahtuu kesäkuussa, mahdollisesti jo tällä viikolla.

MAINOS

Kommentoi

Itse olisin halunnut meriupseerin, mutta kenraalikunnassa ei ole yhtään vara-amiraalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan sama, mitä persu- ja neukkuhenkisissä huoltoasemien baariparlamenteissa väitellään, uuden Puolustusvoimien komentajan valitsee ja nimittää tehtäväänsä presidentti Sauli Niinistö puolustusministeri Antti Kaikkosen esityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei me nyt tarvita ainakaan Ilmavoimien komentelijoita päälliköiksi, koska konehankinnatkin on tulossa ja niissä tarvitaan realismia, ei oman asehaaran suosimista. Annetaan niiden laittaa mökkiasiat rauhassa kuntoon. Puolustusministeri Antti Kaikkoselle on luvassa paljon ilmaisia lounaita, toivottavasti osaa pitää painonsa kurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että maa- tai merivoimien kenraali olisi realistisempi valitsemaan uudet hävittäjät? Realismia on se, että maallemme valitaan paras mahdollinen hävittäjä, jota naapurin sotahullukin pelkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ei epärehellisempää, mulle kaikki tyyppiä löydy niin otetaan tämä ? maan tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia kiinnostaa minuakin. Vielä ei tiedetä lopputulosta. Odotetaan vielä.

Itse toivoisin maavoimien Hulkon tulevan valituksi. Hänellä olisi tähän hetkeen sopiva kokemus ja taito tehtävään. Varsinkin edellisen päällikön jälkeen aselajin vaihto on tarpeen. Tosin en tunne hakijoita lähemmin, joten heidän henkilökohtaiset ominaisuutensa voisivat muuttaa ajatuksiani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia kiinnostaa minuakin. Lopputulos ei ole varma. Katsotaan miten käy.

Itse toivoisin maavoimien Hulkon tulevan valituksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua Lukijalta
7:00
Louhokseen kirkasvetinen kalliojärvi – Kempeleeseen Zeniitin tulevalle matkailualueelle valmistuu kalliojärvi näillä näkymin vuonna 2024 Tilaajille
6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa
6:11
Pelialan ihmiset harmissaan Oulu Game Labin muutoksista - Oamkin rehtori: "Yritysten liikevaihdot eivät ole mairittelevia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image