Kotimaa

Eduskunta harvinaisen samoilla linjoilla kaivoslain uu­dis­ta­mi­ses­ta: "Mo­ni­kan­sal­li­set yhtiöt ovat kaivaneet rikkauksia maastamme ilmaiseksi"

Kansanedustajat olivat yhtä mieltä siitä, että kaivoslakia täytyy kiristää. Esillä oli myös kaivosvero.
Kotimaa 16.10.2019 21:10 | Päivitetty 16.10.2019 21:11
STT

Kansanedustajat tuntuivat keskiviikon täysistunnossa olevan harvinaisen yksimielisiä siitä, että kaivoslainsäädäntöä on uudistettava. Keskiviikkona lähetekeskustelussa käsiteltiin kaivoslain uudistamista vaativaa kansalaisaloitetta, mutta kaivoslain uudistaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Kaivoslaki nyt! -kansalaisaloitteen lähtökohtana on muuttaa kaivoslakia siten, että Suomen maaperän kaivosmineraalit ovat valtion ja maanomistajien omaisuutta. Aloitteessa lisäksi vaaditaan, että vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäviksi.

– Kaivostuotannosta tulee uuden lain myötä maksettavaksi kohtuulliset hyödyntämiskorvaukset yhteiskunnalle, aloitteessa lisäksi sanotaan.

Muun muassa kokoomuksen Pauli Kiuru sanoi, että korjausta vaatii ainakin se, että kunnalla pitää olla oikeus estää kaivoksen tulo alueellensa ja kuntien pitää saada kaivoksista suurempi hyöty. Kiurun mukaan parempi hyöty voidaan saada esimerkiksi kaivosverona, jonka verotuotoista osa kohdistuisi suoraan verotuspaikkakunnalle. Kiuru lisäsi puheenvuorossaan, että kaivosala työllistää tuhansia ihmisiä.

– Tuhansia ahkeria suomalaisia, Kiuru sanoi kokoomuksen tuttua mantraa mukaillen.

Jo aiemmin elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi STT:lle, että hallitus aikoo korottaa kaivosyhtiöiden maksamia vakuusmaksuja, joilla korvataan kaivostoiminnan mahdollisia haittoja. Kulmuni myös toivoo, että uudenlaisesta kaivosverosta aloitettaisiin selvitys.

"Veronmaksajille on jätetty valtavia ympäristövahinkojen laskuja"

Nykyisen kaivoslain yksi kiistanalaisimmista kohdista on niin sanottu valtausjärjestelmä. Nykyisen lain mukaan maaperän mineraaleja ei omista maanomistaja tai valtio, vaan niihin saa omistusoikeuden ne löytänyt kaivosyhtiö.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että valtauslainsäädäntö on erityisen korjauksen tarpeessa.

– Se osio tässä kaivoslainsäädännössä on se, joka monia hiertää. Se on tehty ikään kuin siinä hengessä, että Suomi oli vielä pääomaköyhä, ja on ollut tärkeää, että kunhan vain joku tulee ja perustaa tälle alueelle kaivoksen, hän sanoi.

Vasemmistoliiton Mai Kivelän mukaan kaivoslain uudistamisen aika on nyt. Hänen mukaansa vasemmistoliiton tavoitteena on, että uudistaminen tehdään ympäristönsuojelu ja paikallisdemokratia edellä.

– Maaperän rikkaudet ovat kansallisomaisuutta ja kuuluvat lähtökohtaisesti kansalaisille ja yhteiskunnalle. Nyt monikansalliset yhtiöt ovat voineet kaivaa niitä maastamme ilmaiseksi samaan aikaan, kun ympäristöhaitat ovat jääneet Suomeen.

– Veronmaksajille on jätetty valtavia ympäristövahinkojen laskuja ja myös sellaisia ympäristötuhoja, joita on mahdoton korvata rahalla, Kivelä sanoi.

Istunnossa kysymyksiin oli vastaamassa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja elinkeinoministeri Kulmuni.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Nyt kaikkein tärkeintä ja kiireellisintä on saada PIAN voimaan laki, asetus tms. mikä pysäyttää uusien valtausten tekemisen, myös etsimisen, kunnes uusi Kaivoslaki NYT saadaan voimaan. SILLÄ ON KIIRE NYT!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläistä vaihetta vasta eletään ja vuosi on jo 2019. Hyvin on kaivosyhtiöt voidelleet asian kanssa tekemisissä olevat. Todella epäisänmaallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tätä lukee nyt jokin edustaja, joka saa yhä ajatella omalla päällään kuin suomalaisten tulisi, niin..
Miksi Kuusamon Kaupungin Valtuuston päätös on yhtä lainvoimainen kuin tieposkeen heitetyt alkoholistin kultaleima kalsarit?
Toisin sanoen päätöksen jälkeinen Valtuusto elämä haisee ja on itsessään ikävän näköinen jo katsoa, sekä seurata.
On haastavaa opettaa lapsille demokratian perussääntöjä, mutta esim. Kuusamon kaivos asiaa, en osaa "puhtaille aivoille" selittää.
"Miksi juuri tässä asiassa demokratia ei toimi?"
Kuusamon kuuluisan "Golf Glubben och deras bättre - juntti" kyllä "ymmärtää" jostain syystä kaivoksen "edutkin", muu kaupunki ei!
Minusta, jos tuo asia saadaan oikaistua ja sakemanneille "lähtevät lennot " prosari povitaskuun...niin;
Kuusamon Luonto Pelastuu!
...ja sitä esimerkkiä mukaellen pelastuu muutkin raiskatuiksi suunnitellut alueet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin kaivokset antavat töitä suoraan tuhansille ihmisille monelle eri taholla, siihen päälle vielä monimuotoisen toiminnan muut + merkkiset vaikutukset. Palkat ovat kautta linjan hyvät, työsuojelu toimii, ja mikä tärkeintä kunnat saavat kovat verotulot. Elämä hymyilee, kaupat ja muut palveluyrittäjät pärjäävä kun raha liikkuu, nyt ei kannata valittaa eikä vouhottaa. Mitään erityistä luonnon pilaantumista tai saastumista ei ole todettu. Kolari-Kittilä- Sodankylä linjalla joet, suot ja metsät ovat puhtaita, joessa on kalaa ja vettä voi juoda suoraan joesta/purosta, niissä voi uida, metsä kasvaa Lapissa enemmän kuin hakataan, marjat hillat ja sienet voivat hyvin jos vaan ihmiset viitsisivät poimia niitä. Enemmän porot aiheuttavat Lapissa luonnolle ja ihmisille vahinkoa, mm. vuosittain satoja porokolareita joissa loukkaantuu ihan turhaan ihmisiä ja menee autoja lunastukseen, tietenkin pilalle porkatut vilja- ja rehupellot sekä mustalle mullalle puhtaaksi kalutut jäkäläkankaat joista paliskunnat tai porojen omistajat eivät maksa mitään korvauksia yksityisille vahingonkärsijöille. Mutta muuten Lapissa menee hyvin, sitä todistavat alati kasvavat revontulia ja ruskaa ihmettelemään Kauko-Idästä ja Etelä-Euroopasta tulevat rahakkaat turistit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järki hoi älä... kirjoitti: "Mitään erityistä luonnon pilaantumista tai saastumista ei ole todettu."

Haepa kirjakaupasta tai kirjastosta: Marko Erola 2014, Kirottu Kaivos - Totuuden jäljillä Talvivaarassa, Talentum ISBN 978-952-14-2398-7.

Kannattaa tutustua, jos luonnon pilaantumisesta on jotain jäänyt lukematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Geologinen tutkimuslaitos on yleensä tehnyt tulevilla kaivosalueille mittavat pohjatyöt, jotka luovutetaan monikansallisten yritysten käyttöön ilmaiseksi. Käsittämätöntä rahan tuhlausta. Toiminnassa olevaa kaivosta tulisi verottaa niin, että sen toiminnasta hyötyisivät myös kaivospaikkakunnat täysimittaisesti. Jokaisen kaivosyrittäjän tulisi myös tallettaa ennen kaivostoiminnan aloittamista merkittävä summa kaivosten lopettamisvaiheessa tehtävien entistämistöiden mahdollistamiseksi. Nythän nämä kustannukset yleensä jätetään veronmaksajan harteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jo liian myöhäistä peruuttaa kuilun reunalta vai ollaanko jo sen päällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivoksiin käytetyt rahat pitäisi käyttään ennemmin vanhusten huoltoon, vaikka valmistamalla merelliseen ympäristöön täydenpalvelun hoitokoteja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin sitä Suomesa estetään työpaikkojen syntyminen. Laitetaan vaan lisää veroja ja rangaistusmaksuja, ettei vaan suomalaisille tule mahdollisuuksia työllistyä. Tämä koskee varsinkin vaikeasta työttömyydestä kärsiviä alueita, minne kaivokset pääsääntöisesti sijoittautusivat. Sitten annetaan alueille erilaisia työllistämistukia jne. jotka eivät lisää työllisyyttä, mutta heikentävät alueen kilpailukykyä sekä houkuttelevuutta pysyä kotikonnuilla. Ei ihme, että väki lähtee kaupunkeihin haja-asutusalueilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mihinkähän näitä kaivoksista saatavaa metallia ja mineraaleja käytetään? Niitä tarvitaa tämän nykyisen elämäntavan ylläpitämiseen erilaisina kestokulutushyödykkeinä. Kyllä nämä hyödykkeet kelpaa ihmisille kunhan ei vain jätekasaa tarvitse omalla tontilla säilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä nykyistä elämäntapaa me tarvitsemme Greta Thunbergin neuvot siitä miten menestymme ilman elinkeinoelämää ja muuta kapitalistista rappiota tulevaisuudessa ja vielä ilman että varastamme lapsiltamme lapsuuden!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi kaivaa historiatietoja, että kuka tämmöisen nykyisen kaivoslain on säätänyt. Eduskunta ei riitä vastaukseksi, siellähän pääosin on ymmärrysvaatimuksena vain erottaa pari äänestysnappulaa toisistaan. Joku sen on esitellyt ja joku on ollut ministerinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh, luulin ettäkaivosyhtiött jättävät milijaarteja maanomistajille, niinkö se menikin, et ei senttikään, onpas hupsua toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onse kumma että nyt herätään ja yhtiöt ympäri maalimaa on puhdistaneet kaivannon rikkaudet tuosta vaan ja jättäneet sotkut suomalaisille siivottavaksi mutta syynä on varmasti kylvetetyt päättäjät sauna illoissa tai ties missä kokkareissa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki uudet kaivosluvat ja vanhojen uusinnat / pidennykset kokonaan jäihin kunnes uusi kaivoslaki on voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin ja NYT eikä joskus, mitä kuuta tahi mitä vuotta lie! On toimittava NYT! Laitetaan tästäkin kansanedustajille s. postia, joka puolelta. Ellei näin tehdä, ryöstäjien vauhti vain kiihtyy :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä helisee sanat päättäjillä. Turhanpäiväisiä suunpieksäjiä koko sakki. Jos vietäis kaikki riviin saunan taakse, niin ei isoa vahinkoa tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisiä banaanitasavaltion maailman onnellisinta kansaa on vedetty kölinalta mennen tullen tasaisesti miljardien valtion omaisuus on hävitetty myymällä ulkomaisille pääomahuijareille. Jäljelle jää tuhottu luonto ja ylivelkaantuneet kunnat, kun valtion omaisuutta määrätietoisesti hukataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

11:19
Myöhästyitkö unissasi junasta? Eikö hissi taaskaan tottele? Epätoivoisen yrittämisen teema on yllättävän yleinen uniteema, ja näin sen selittää uusin tutkimus Tilaajille
10:41
Huumekuski ajoi taksi eteen Kemissä – törmäyksessä loukkaantui lievästi useita ihmisiä
9:32
Ministeri Matti Ahde siunataan haudan lepoon, eduskunnassa ja valtioneuvostossa suruliputus
8:59
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
8:10
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
8:00
Kokoomus hakee nyt pehmeämpää imagoa – puoluesihteeri on kypäräpäinen pappi vain, koska harrastaa ratsastusta Tilaajille
8:00
Vihreiden puoluesihteeri sai tulikasteensa lakkauttaessaan Vihreän Langan: "Lehdestä säästyneitä varoja ei laiteta someen" Tilaajille
16
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
15
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
6
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maaliskuussa
6
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
5
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
4
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
4
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Koivut talvella
lukija

Uusin lukijakuva

Makuja

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Puhutko avoimesti raha-asioistasi?

Vähävaraiset ja pienituloiset eivät halua keskustella rahaan liittyvistä asioista. Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image