Kotimaa

Eduskunnan pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta jatkaa yhä ratkaisevaa sote-kokoustaan: Ahvenanmaan kysymys saatiin käsiteltyä nopeasti

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontui tärkeään istuntoon maanantaina puolilta päivin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 11.2.2019 16:42
Aki Taponen

Ensimmäiset maakuntavaltuustot saattavat istua vuoteen 2025 saakka.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontui maanantaina puolilta päivin ylimääräiseen istuntoon käsittelemään lausuntoa siitä, millaisia ongelmia se vielä näkee sote- ja maakuntauudistuksessa. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi silloin, että valiokunta saa ehkä työnsä valmiiksi alkuillasta.

Valiokunta on varautunut istumaan tarvittaessa maanantaina iltakahdeksaan saakka. Jos maanantaina ei tule valmista, seuraava kokous on heti tiistaiaamuna.

Lännen Median tietojen mukaan valiokunta sai maanantaina päivällä nopeasti hyväksyttyä mietinnön Ahvenanmaan itsehallintolain muutoksesta. Siten se ei muodosta tulppaa sote- ja maakuntauudistuksen etenemiselle.

Ratkaisevana sote- ja maakuntauudistuksen etenemiselle pidetään sitä, kuinka suuria muutoksia perustuslakivaliokunta vielä vaatii valinnanvapauslakiesitykseen. Jos valiokunta vaatii hallitukselta uusia lakiesityksiä, on mahdollista, ettei uudistusta ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella.

Tiettävästi perustuslakivaliokunnassa esillä on ainakin kolme pontta, jotka vaativat hallitukselta muutoksia pykäliin. Ne olisivat kuitenkin sellaisia, että muutokset voidaan tehdä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Ponnet liittyisivät maakunnan kykyyn turvata palvelut tilanteessa, jossa yksityinen palvelun tuottaja ajautuu konkurssiin, sekä tietosuojan riittävyyteen ja maakuntavaalien ajankohtaan.

Oikeuskanslerinviraston mukaan maakuntavaalit voitaisiin järjestää aikaisintaan noin kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun eduskunta on hyväksynyt sote- ja maakuntauudistuksen.

Lännen Median tietojen mukaan valiokunnassa esillä on vaihtoehto, että ensimmäisissä maakuntavaaleissa valittavat maakuntavaltuustot istuisivat yli seuraavien kuntavaalien. Silloin ensimmäisten maakuntavaltuustojen toimikausi ulottuisi vuoteen 2025.

Etukäteen on jännitetty etenkin, mitä perustuslakivaliokunta sanoo siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta halunnut hankkia valinnanvapausmallista ennakkohyväksyntää EU-komissiolta. Kysymys on siitä, sisältyykö siihen EU:n kilpailulakien vastaista valtion tukea.

Lisäksi odotetaan, mitä perustuslakivaliokunta lausuu siitä, ettei palvelujen yhteensovittamiseksi alun perin välttämättömänä pidetty asiakassuunnitelma luokaan asiakkaalle oikeutta palveluihin.

Tärkeitä kysymyksiä ovat myös se, onko maakuntien rahoitus turvattu niin, että perustuslain mukaiset palvelut taataan kaikissa oloissa ja onko henkilötietojen tietosuoja EU:n tietosuoja-asetuksen mukainen.

Tiukka aikataulu

Kun perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valmiiksi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää vielä laatia lopulliset mietinnöt, ennen kuin lakiesitykset muutosehdotuksineen menevät eduskunnan suuren salin käsittelyyn ja ratkaiseviin äänestyksiin.

Tiukka aikataulu ei salli viivästyksiä. Eduskunta on näillä näkymin koolla enää viisi viikkoa, ennen kuin se jää maaliskuun puolivälissä vaalilomalle.

Viime kesäkuun alussa perustuslakivaliokunta näki sote-palvelujen valinnanvapauslaissa useita vakavia ongelmia ja parikymmentä korjausta vaativaa kohtaa.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnokset uudistuksesta valmistuivat marraskuussa monen kuukauden työn ja riitelyn jälkeen. Niissä pyrittiin jo vastaamaan perustuslakivaliokunnan esille ottamiin ongelmiin.

Maakunnista palvelujen järjestäjä 2021

Perustettavat 18 maakuntaa alkaisivat järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut vuoden 2021 alusta lukien. Maakunnille on tarkoitus siirtää myös lukuisia muita tehtäviä.

Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti otettaisiin käyttöön koko Suomessa 1.1.2022.

Valinnanvapauteen perustuvat sote-keskukset aloittaisivat viimeistään 1.1.2023. Maakunnan olisi mahdollista hakea lupaa tätä aikaisemmalle aloittamiselle.

Uudet suunhoidon yksiköt aloittaisivat 1.1.2023.

Sote-uudistuksen tavoitteena on tarjota ihmisille nykyistä yhdenvertaisempia palveluita, vähentää hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua.

Kulujen kasvusta pitäisi leikata 3 miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Menot saisivat kasvaa jatkossa vain 0,9 prosenttia vuodessa, kun ne nyt kasvavat 2,4 prosenttia vuodessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Palveluja parantamalla saadaan säästöjä! Tämä oli syy miksi tätä kakkua alettiin leipomaan. Eivät sitten sanoneet mitä tämä parantaminen tarkoittaa!
No nythän siitä tulee pientä esimakua telkkarista joka päivä! Ainoastaan pörssiyhtiöiden tulos on parantunut( lue vanhusten ja sairaitten hoito)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote valmiiksi vaikka läpi harmaan kiven. Kyllä pienen maan rahat kelpaa veroparasiiteihin ja palkkiovirkoja luvassa pitkin maakuntia sopiville henkilöille. Me tienataan tällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotea on turha pystyttää, sillä seuraava Eduskunta kumoaa sen ensitöikseen ja aloittaa kaiken puhtaalta pöydältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote-ja maakuntamallit hylättävä ja panostetaan nykyisten terveyskeskusten ja sairaaloiden kehittämiseen. Nykyiselle hallitukselle aasinhatut päähän ja nurkkaan häpeämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nämä jääräpäät tajua lopettaa jo koko sotea. Onhan se nyt jo nähty mihin se vie. Nämä kirstun päällä istujat eivät välitä kansasta tuon taivaallista kun itse saavat hyvän hoidon pelkällä nimellä ja rahaa on taskut ja "verottomar kirjekuoret# pullollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi Suomalaisten pelastus jos tämä hanke tälläisenään kuopattas.
Lisää byrokratiaa ei enää tarvita, eikä lisää veroja poliittisten tarkoitusperien tukemiseen.
Maakuntahallinnot vievät päätäntä valtaa kauemmaksi ihmisistä.
Ennen oli Kunnat,Läänit ja Läänien pääkaupungit, maaherrat .
Ihmiset tiesi missä Läänissä asuivat,nyt ei sitä tiedä puoletkaan mikä alue on.
Muuten se vielä menis,mutta kun Henkilöstömäärät lisääntyvät ja Poliittiset herra nimitykset lisääntyvät, se tietää vain lisää veroja "kuntalaisille".
Tämä lie jo tutkittua henkilöstömäärä tietoa.
Suurkansalliset yritykset EU:n tukemana vievät vähäisetkin verot ulkomaille, kun vielä katsoo esim.hoiva yritysten Johtajien miljoona tienestit, niin se kaikki on poissa siitä mihin alkuperäisesti on ollut tarkoitus.
Näiden palvelujen ketjutus on ehdottomasti kiellettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansan enemmistö vastustaa tuota hanketta. Silti sitä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kokoomus ja keskusta muka joskus kuunnellut kansan ääntä? Nykyinen hallituskinhan on oikea demokratian irvikuva vai äänestikö joku edellisissä vaaleissa sinistä puoluetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei onnistu tämä sote. Annetaan vaan aikaa ja yksityisten tuottajien ottaa kokokenttä haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperipinoista päätellen, ei kukaan ole edes lukenut noita nippuja.Toivottavasti eivät saa lisää sotkua aikaseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisen kerraan elämässäni toivon ettei nämä saisi mitään aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aika saada sote eteen päin. Jos mitään ei tehdä, joudumme yhä suurempaan ahdinkoon ja ihmiset jäävät ilman palveluja. Palveluseteli tuo avun päästä lääkärin volle, siis lähimpään paikkaan , mikä on oman kodin lähellä. Ei siinä muita valintoja tartte. Nykyisin joudun maksamaan omasta pussista. Tk -aikoja ei juuri ole enkä halua jonottaa tuntikausia ak.päivystyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan on selvitetty, että palvelusetelijärjestelmä on liian monimutkainen. Ihmiset eivät osa niitä käyttää, eivätkä siksi saa hoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image