Kotimaa

Eduskunnan naisverkosto haluaa tiukentaa rais­kaus­lain­sää­dän­töä - vaatii suostumuksen puutetta raiskauksen en­si­si­jai­sek­si määritelmäksi

Hanna Sarkkisen mielestä raiskauksen määritelmää pitäisi muuttaa. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 8.3.2018 21:01
STT

Eduskunnan naisverkosto haluaa tiukentaa raiskauksia koskevaa lainsäädäntöä. Naisverkosto ehdottaa, että suostumuksen puute lisätään raiskauksen tunnusmerkistön ensisijaiseksi määritelmäksi rikoslakiin.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittajan, naisverkoston puheenjohtajana toimineen Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan lakia täytyy muuttaa, sillä se ei vastaa yleistä oikeustajua, nykyaikaista ihmisoikeusajattelua eikä käsitystä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

– Oletuksena ei voi olla, että toisen ihmisen ruumis on käytettävissä seksiin, ellei kohde vastustele riittävästi. Seksiin tarvitaan molempien osapuolten halu ja yhteisymmärrys. Siksi raiskauksen määritelmä tulee sitoa ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen, Sarkkinen sanoi.

79 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite oli lähetekeskustelussa eduskunnassa torstaina.

Sarkkisen mukaan rikoslaki edellyttää nykyisin ensisijaisesti, että teossa on käytetty väkivaltaa tai uhattu väkivallalla. Hänen mielestään lain muutos selkeyttäisi nykytilaa ja lähettäisi myös voimakkaan viestin.

– Suostumusta arvioidaan jo nyt oikeudenkäynneissä, mutta muutos lisäisi oikeusvarmuutta ja uhrin oikeusturvaa, Sarkkinen painotti.

Sarkkisen mukaan useat tahot ovat kehottaneet Suomea muuttamaan raiskauksen määritelmää suostumuksen puutteen suuntaan.

–  Lainmuutoksen myötä Suomi täyttäisi sitovat kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteensa nykyistä selvemmin. Raiskauksen tunnusmerkistön sitomista suostumuksen puutteeseen ovat edellyttäneet esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus, YK:n naisten oikeuksien komitea, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytäntö, Amnesty International ja useat naisjärjestöt, Sarkkinen muistutti.

"Ei" ei ole "ehkä"

Sarkkinen toimi eduskunnan naisverkoston puheenjohtajana torstaihin saakka. Hänen seuraajanaan aloitti torstaina – kansainvälisenä naistenpäivänä – SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

Naisverkoston lakialoite herätti eduskunnassa naistenpäivänä vilkkaan keskustelun.

–  Meistä varmaan ainakin kaikki vähänkään vanhemmat ovat lukemattomia kertoja kuulleet tällaisen heiton, että naisen ”ei” tarkoittaa ”ehkä”. Sitä asennettahan tavallaan tämä nykyinen lakipykälä heijastaa, että ”ei” ei tarkoita oikeasti ”ei”, ellei uskalla tai pysty näkyvästi pistämään vastaan. Juuri tämä asenne meidän pitää muuttaa lainsäädäntöä muuttamalla, Satu Hassi (vihr.) sanoi.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi torstaina oikeusministeriön nettisivuilla valmistelevansa asiantuntijafoorumin kutsumista koolle arvioimaan raiskausrikosten suostumusperusteisen mallin eri puolia.

–  Tulen kevään aikana kutsumaan koolle eri tahojen asiantuntijoita pyöreän pöydän keskusteluun tästä aiheesta. Tarkoitukseni on saada koolle niin rikosoikeuden tutkijoita, tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia, jotta asiasta tulisi eri näkökulmat esille, Häkkänen kirjoittaa.

Ruotsin lakihanke syynissä

Häkkäsen mukaan oikeusministeriössä myös seurataan Ruotsin lainsäädäntöhanketta raiskauksiin liittyen.

Ruotsissa on Häkkäsen mukaan valmisteltu lainsäädäntöehdotusta, jonka mukaan raiskaukseen syyllistyisi se, joka on sukupuoliyhteydessä sellaisen henkilön kanssa, joka ei ota osaa tekoon vapaaehtoisesti. Hänen mukaansa Ruotsin ehdotuksen lausuntopalautteessa useat lausunnonantajat ovat katsoneet, että ehdotettu lainsäädäntö johtaisi merkittäviin tulkintaepäselvyyksiin ja todistusoikeudellisiin ongelmiin.

Häkkänen painottaa, että raiskausrikoksen tunnusmerkistön tulee olla kirjoitettu sellaiseksi, että sen nojalla jokainen raiskausteko saadaan rangaistuksi.

–  Käyn keskusteluja asiantuntijoiden kanssa, ja seuraamme Ruotsissa tapahtuvaa lakiehdotuksen käsittelyä. Mikäli näiden pohjalta ilmenee sellaisia ehdotuksia lainsäädännön muuttamiseksi, jotka parantaisivat rikosvastuun toteuttamista, olen valmis edistämään niitä. Rikoslakia tulee kehittää huolelliseen ja monipuoliseen analyysiin pohjautuen, Häkkänen kirjoittaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt putosi pointsit Hannalta, pidin häntä ennen pienituloisten asian puolustajana, olin väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkastelkaa asiaa peilin edessä ennen kuin teette asialle mitään peruuttamatonta. Ei näin väkiluku tule kasvamaan suomessa. Miksi mennä kukasta kukkaan, kun yksinäisten osuus vain kasvaa suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin miehille haetaan oikeutta, monta kertaa olen itsekin joutunut vastentahtoisesti naisten halujen vietäväksi, ja siitähän ei voikaan kieltäytyä ihan noin vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä riittääkin pohdittavaa mikä on suostumuksen määritelmä. Suostumuksen voi varmasti ilmaista kehonkielellään. Tuskin laki kuitenkaan vaatisi sanallisessa muodossa suostumista? Jos laki näin vaatisi, tarkoittaisi se sitä, että lain silmissä olisin joutunut itsekin raiskatuksi lukemattomia kertoja. Toisaalta joku voi sanallisesti sanoa suostuvansa seksiin, vaikka kehonkieli kertoisi jotain muuta. Asia ei tosiaankaan ole yksiselitteinen ja lain valmistelu vaatii merkittävästi harkintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
52
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
43
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image