Kotimaa

Eduskunnan keskustelussa yllätys: Edes kokoomus ei jää kaipaamaan työt­tö­myys­tur­van aktiivimallia

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) mukaan kokoomus ei vastusta aktiivimallin purkamista. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 12.11.2019 17:25
Aki Taponen

Työministeri Timo Harakan (sd.) mukaan hallitus valmistelee yksilöllisen työnhaun mallin, joka on velvoittava, mutta aktiivimallia oikeudenmukaisempi.

Eduskunnassa koettiin tiistaina yllätys, kun edes kokoomus ei lähetekeskustelussa vastustanut työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista koskevaa lakiesitystä.

– Emme me jää kaipaamaan aktiivimallia. Sen sijaan jäämme kaipaamaan Rinteen hallituksen työllisyystoimia. Niitä odotellessa, Ben Zyskowicz (kok.) siteerasi valtiovarainministeriön virkamiesjohtoa.

Zyskowiczin mukaan hallitus on ansioitunut lähinnä työllisyyttä vähentävillä uudistuksilla, kuten kotitalousvähennyksen leikkaamisella ja työttömyysturvan korottamisella.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) ihmetteli sitä, että kun kokoomus oli kevään ja syksyn ajan vastustanut aktiivimallin poistamista, niin nyt se teki eduskunnassa täyden käännöksen.

– Teidän työllisyysasioiden pääideologi, edustaja Juhana Vartiainen (kok.) on raivokkaasti, viikosta toiseen puolustanut aktiivimallia.

– Mutta tulihan sieltä se teidän uusi mallinne, työttömyysturvan korottamisen vastustaminen. Haluatte edelleen leikata työttömyysturvaa muka työllistämisen nimissä, Arhinmäki sanoi.

Arto Satosen (kok.) mukaan tutkimus aktiivinmallista kertoi, ettei se osoittautunut tehokkaaksi malliksi pitkäaikaistyöttömille. Hän arvioi, että heidän osalta työllisyyden kuntakokeilu on tehokkaampi järjestelmä.

– Ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevien henkilöiden työllistymisaika lyheni. Johtuiko se aktiivimallista vai hyvästä taloustilanteesta ja hyvästä talouspolitiikasta, sitä ei pysty kukaan sanomaan tarkalleen.

– Vaikutukset ovat joka tapauksessa olleet myönteisiä, mutta olennaista on, mitä te tuotte tilalle. Nyt jos koskaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen osuisi juuri oikeaan kohtaan, Satonen ehdotti.

Velvoittavuus säilyy

Kansanedustaja Petri Honkosen (kesk.) mukaan hallitus jatkaa työttömyysturvan uudistamista eikä työttömyysturva tule jatkossakaan olemaan mikään perustulo, vaan siinä säilyy edelleen työnhakuvelvoite.

Työvoimaministeri Timo Harakan (sd.) mukaan painopisteeksi on pantava yksilöllisten työvoimapalvelujen laatu ja riittävyys.

– Hallitus valmistelee yksilöllisen työnhaun mallin, joka on aktiivimallia oikeudenmukaisempi, mutta edelleen vaativa ja työnhakijaa seurausten uhalla velvoittava. Mallin valmistelussa neuvotellaan myös työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Samalla valmistellaan Harakan mukaan täyttä höyryä myös suurta palkkatukiuudistusta, kansainvälisen rekrytoinnin mallia, työllisyyden kuntakokeiluja ja osatyökykyisten työllistämistä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan eduskunta vaikutti melko yksimielisesti olevan aktiivimallin purkamisen kannalla, vaikka muutama edustaja peräsikin korvaavia toimia.

– On hieman turhauttavaa keskustella, mikä toimi korvaa mitäkin ja mikä on korvaava toimi, kun VATT:n raportin mukaan ei ollut todennettuja numeroita aktiivimallin työllisyysvaikutuksista.

Pekosen mukaan hallituksella on äärimmäisen kova 75 prosentin työllisyystavoite ja hallitus tekee kaikkensa sen saavuttamiseksi.

Näin malli puretaan

Lakiesityksen mukaan aktiivimallista luovutaan ensi vuoden alusta.

Sen jälkeen työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurata mallin mukaisesti eikä aktiivimalli leikkaa tammikuun alusta alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

Jos työttömyysetuutta on aiemmin aktiivimallin perusteella alennettu, se palautuu normaalin suuruiseksi ensi vuoden alusta.

Tammikuussa maksuun tuleviin, mutta vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttavat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Työnhakuvelvollisuus ! Työnhakeminen yksinkertaistuu ja työpaikan löytyminen helpottuu kun työvoimatoimistot lakkautetaan. Niin sanottujen työ- ja elinkeinotoimistojen työntekijät ovat nollatason yksilöitä, nämä työntekijät osaavat nostaa vain kuukausipalkkansa, jota eivät ole ansainneet, vakituisessa työsuhteessa olevat työläiset 15. päivä ja määräaikaisissa työllistämistuki-työsuhteissa olevat kuukauden viimeinen päivä.

Työvoimatoimistojen työntekijöiden lukumäärää on lisätty joka vuosi ilman että työntuloksia nämä työläiset olisivat saaneet aikaan. Tyhmiä päätöksiä eduskunnalta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velvoittavuus on täysin käsittämätöntä. Suomessa ei vain ole töitä. Antaa niiden tehdä jotka sitä ehdoin tahdoin haluavat. Antakaa muiden olla rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa saa rauhassa kuolla köyhyyden vuoksi nälkään, todella moni niin tekeekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi olla huolissaan, jos päätökset ovat surkeita, työttömiä tulee lisää ja se taas ohjaa korjaamaan huonot päätökset paremmilla.
Jos taas näin ei tehdä, vaan korotellaan vain työttömyyden turvaa, loppuu rahat ennen pitkää antajaltakin ja sekin korjaa itse itsensä varsin näppärästi.
Tarvitaan vain aikaa ja kärsivällisyyttä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
92
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
69
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
51
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image