Kotimaa

Dramaattinen käänne: Koko kiky vaarassa kaatua – kiistan summa kutistui viime hetken neu­vot­te­luis­sa

Järjestöt haluavat vastausta hallituksen keskeisiltä ministereiltä kuten pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.). KUVA: Mauri Ratilainen - arkisto
Kotimaa 31.8.2016 10:13 | Päivitetty 31.8.2016 12:51
Lauri Nurmi

Koko kilpailukykysopimus on ollut viime päivinä vaakalaudalla, ja nyt se on vaarassa kaatua kokonaan.

Hallituksen ja kunta-alan työntekijäjärjestöjen välinen erimielisyys budjetin vaikutuksesta kuntatalouteen on kutistunut viime hetken neuvotteluissa 88 miljoonaan euroon.

Järjestöt edellyttävät, että tästäkin summasta päästään sopuun, jotta ne ovat valmiita allekirjoittamaan kilpailukykysopimuksen ensi maanantaina.

Aiemmin kiista koski 272:ta miljoonaa euroa.

Lännen Median useista lähteistä hankkimien tietojen mukaan julkisten alojen ammattiliitot sekä KT Kuntatyönantajat ovat yhdistäneet voimansa ja vaativat hallitusta poistamaan ensi vuoden budjettiesityksestä kuntien talouteen kohdistuvat lisäleikkaukset.

Kuntapuolen työntekijäjärjestöt JHL, OAJ, Jyty, SuPer, Tehy ja koko julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ovat pyytäneet hallitukselta vastausta keskiviikkoon kello 12:een mennessä.

– Odotamme vastausta keskiviikkoon puoleenpäivään mennessä, järjestöt linjaavat pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinille (ps.) maanantaina lähettämässään kirjeessä.

Etujärjestöt pitävät lisäleikkauksia kilpailukykysopimuksen vastaisina, ja ne haluavat hallituksen vastaavan kirjallisesti. Muuten ne harkitsevat irtautumista koko kilpailukykysopimuksesta.

– Katsomme tämän neuvottelutuloksen rikkomukseksi emmekä hyväksy sitä, että hallitus jättää lupauksensa pitämättä siinä, että veronmenetykset korvattaisiin kuntatalouteen täysimääräisinä, kirjeen viesti kuuluu.

Kunta-ala hyväksyi kilpailukykysopimuksen alustavasti kesäkuussa, mutta sopimusta ei ole vielä virallisesti allekirjoitettu kuntapuolella.

Orpo neuvotellut
kuntapuolen kanssa


Lännen Median tietojen mukaan kuntapuolella on puhuttu tosissaan kilpailukykysopimuksesta vetäytymisestä, mikä käytännössä kaataisi koko kilpailukykysopimuksen.

Hallituksessa pohdittiin pitkään, ovatko kuntapuolta edustavat suuret etujärjestöt tosissaan vaatimuksensa kanssa. Järjestöt vaativat, että budjetin on oltava kikyn vaikutukset huomioon ottaen kuntatalouden näkökulmasta kustannusneutraali.

Valtiovarainministeri Orpo tarttui aiheeseen alkuviikosta. Orpo keskusteli maanantaina kunta-alan eri toimijoiden kanssa aiheesta. Sitä käsiteltiin myös hallituksen ja työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajien tapaamisessa.

Jos ensi vuoden budjetissa tehtäisiin uusia lisäleikkauksia kuntien talouteen, ne tarkoittaisivat hyvin suurella todennäköisyydellä lisäleikkauksia kuntien järjestämästä perusopetuksesta ja toiseen asteen koulutuksesta sekä terveydenhuollosta.

Myön pääministeri Juha Sipilän esikunta on ollut asiassa aktiivinen, jotta kilpailukykysopimus ei vaarantuisi. Sen vaarantuminen saattaisi johtaa hallituskriisiin ja hallitsemattomaan tilanteeseen työmarkkinoilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (135)

Tämä on peliä. Tietyt tahot skarppaa ja saavat valtavan julkisuuden. Tätä taas käytetään omissa intrigeissä. Mikään ei kaadu, kesän alussa oli jo kaikki betonissa. Tiettyä pelivaraa jätettiin juuri tämänkaltaista peliä varten. Eli älkää nyt kaikkea uskoko, media laitetaan kirjoittamaan käskyn mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä et kaatuu oppivathan nuoki pellet laskemaan eka omia palkkoja eivät oo mitään parempia ihmisiä pietarin portilla viimestään on sama palkka kaikilla heh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu,,eipä tuo mittään,,Nostaakohan sipilä herrakerholleen palkkoja sen kunniaksi,köyhien kustannuksella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaaliturvan voisi lakkauttaa kokonaan. Jokainen tulkoon toimeen omillaan. Työhaluisille löytyy kyllä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helkutin kieroilua tuo nimikin, ensin oli yhteiskuntasopimus, nyt kiky. Olisi pitänyt olla heti aluksi Työllisyyssopimus, että älyäisivät edes mistä on kysymys ja mihin pitää pyrkiä. Juha Sipilä on itsenäisen Suomen surkein pm, nähty jo kymmeniä kertoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta mitä noin pienellä rahalla saa, laittaa Suomen kuntoon ja lopettaa vasemmiston suosiman velanoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on työmarkkinajärjestöjen panttivanki eikä uskalla tehdä hallitukselle kuuluvaa laisäädäntöä. Valitettavasti AY-liike ja EK ajattaa hallituksella Suomea päin seinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen varsinainen tehtävä ei ole puuttua työmarkkinajärjestöjen keskeisiin asioihin. Valitettavasti tämä oikeisto hallitus ei tajunnut sitä ja maa on menossa sekasin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjät eivät osallistu talkoisiin millään tavalla ja MILJOONAPERIJÄT saavat alennusta perintöihinsä. Tämä on sikamaista kyykyttämistä kuntapuolen työntekijöitä kohtaan!

KIKYÄ EI tule hyväksyä millään tavalla! Sipilän rikkaat rikastuu ja normaali työtätekevä riistetään perikatoon! Maahantunkeutumiseenko ne rahat tarvitaan ORPON avuksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh,, kyllä julkista sektoria saa ja pitää leikata ja kunnolla. Vasureiden ja demareiden älyvapaan politikoinnin takia julkinen sektori on paisunut älyttömyyksiin. Se on syöpä, joka pitää poistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaan vaikka tuolta eduskunnasta sitten. Seuraavaksi sairaanhoitajat, poliisit, palokunta veke, mites suu sitten pannaan, kun henkikulta on jo kyseessä, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay-liikkeeseen koko homma taas kaatuu. Ei mitään uutta. Ottakaa jo valta pois näiltä raukoilta. Emme tarvitse ay-liikettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun meitä johtaa miljonääri, niin pysyn 100 varmasti AY-liikkeen takana ja apuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntakentällä on suhteettomia etuja, kuten viiden vuoden irtisanomissuojat, pitkät lomat jne. Väkeä on töissä paljon. Kaiken maksaa tietysti iloinen veronmaksaja. Sitten kun pitäisi edes vähän joustaa: heti alkaa AY:n organisoima huuto. Mielestäni myös kuntakentän tehokkuutta ja toimintoja on pystyttävä arvioimaan kriittisesti. Kunta ei voi olla moolokin kita budjetissa, jonka ei tarvitse koskaan tinkiä mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tästä olenkin kovin iloinen! Hallitus on väärässä kun se haluaa kustannuksia leikata. Päinvastoin, hyvinvointivaltio turvataan vain lisäämällä reilusti resursseja julkiselle puolelle. Eikä ne rahat ole mihinkään loppumassa, maailmahan on täynnä rahaa, sen kuin nostetaan verotusta! Veroja voidaan nostaa aina 100 % asti, niin suuri- kuin pienituloisiltakin. Ja jos sittenkin meinaa loppua rahat kesken, niin EU maksaa kyllä kaiken, sitä vartenhan siihen liityttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten yksi hallitus voi pilata maan asiat näin lyhyessä ajassaNousukausi oli tulossa mutta Suomessa lama jatkuu. Leikkaukset palkkoihin, sosiaaliturvaan ja maksut nousevat hoito, omavastuut ym. vie ostovoimaa ja kuinka paljon uusia työttömiä saavat aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (135)

Uutisvirta

102
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
70
Oulun Teatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen irtisanoutui – Karhula: "Mitään akuuttia syytä eroamiseen ei tiedossani ole"
68
Hallituksen työllisyyspolitiikka sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-73 - Sipilä: Irtisanomislain valmistelua jatketaan
47
Uudet polttoainemerkinnät voivat hämmentää tankkaajia – B on diesel
45
Kelan pääsy asiakkaiden tilitietoihin voi helpottua – "Sähköisiä tiedonsaantioikeuksia on helppo käyttää väärin"
34
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
32
Kalen! kalluppi: Yritäkkö nää estää ilimastonmuutoksen?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkerahastoissa on rahaa vaikka latoja kattaa. Miljardikasat sen kun kasvavat. Sieltä on varaa jakaa pienituloisille el... Lue lisää...
Rahaa riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image