Kotimaa

Caruna nostaa säh­kön­siir­to­mak­su­ja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verk­ko­yh­tiöil­le mikään riitä?"

Sähkösopimuksen sisällöstä käy ilmi sopimustyyppi, energian hinta, perusmaksu ja yleensä myös tuotantomuoto. Sopimustyyppi on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassaoleva sopimus.
Kotimaa 18.9.2019 20:09
Heidi Peltonen

Carunan ilmoitus nostaa sähkön siirtomaksuja lähes neljä prosenttia marraskuun alusta on pöyristyttänyt Suomen Omakotiliitto ry:tä. Caruna ilmoitti nostoaikeistaan eilen tiistaina.

Omakotiliitto toteaa tiedotteessaan, että vuonna 2018 lähes 40 verkkoyhtiötä ilmoitti korottavansa hintoja. Tänä vuonna samaan on päätynyt jo 20 verkkoyhtiötä. 

– Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä? Nyt kun lainsäädäntöön ollaan tuomassa menetelmää, joka mahdollistaa verkkoyhtiöille jatkuvan maksimituoton perinnän, verkkoyhtiöt jatkavat korkeita hinnankorotuksia, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen ihmettelee.

 

Carunan ilmoitus hinnankorotuksista ei ole ainoa laatuaan viime kuukausina, sillä heinäkuussa Elenia ilmoitti nostavansa sähkön siirtohintoja 6,5 prosenttia. Korotus tuli voimaan syyskuussa. 

Savolaisen mukaan sääntelyn kohdalla tulisi miettiä, että tulisiko sääntelyn ennemmin turvata heikommassa asemassa olevan kuluttajan tilanne, eikä kasvattaa monopoliyhtiöiden tuottoa.

Savolainen viittaa sääntelyllä siihen, että sähkömarkkinalakiin on tulossa muutos, joka antaa mahdollisuuden pidentää alituoton perintää asiakkailta neljän vuoden sijaan kahdeksaan vuoteen. Alituotolla tarkoitetaan sitä, minkä verran yhtiö olisi voinut periö siirtomaksuja yhtiön maksimituoton puitteissa verrattuna siihen, mitä yhtiö on laskuttanut. 

Siirtomaksujen vuosittaisia korotuksia hillitsee 15 prosentin korotuskatto. Hallitus on ilmoittanut haluavansa hillitä sähkön siirtohintojen nousua

Energiavirasto määrittelee valvontamallissaan sähköverkkoyhtiöille kokonaishinnoittelutason ja asettaa yhtiöille kohtuullisen tuoton. Viimeisen neljän vuoden aikana tuottoprosentti on ollut Omakotiliiton mukaan keskimäärin yli 6,8 prosenttia. Tänä vuonna se on ollut hieman yli kuusi prosenttia. 

– Nykyisessä nollakorkomaailmassa, jossa väläytellään negatiivista talletuskorkoa myös kuluttajille, verkkoyhtiöiden monen prosentin takuutuotto on räikeä ylilyönti. Kohtuullinen tuotto tulee määrittää vähäiseksi tuotoksi ja tuotto tulee sitoa peruskorkoon. Verkkoyhtiöt ovat monopoleja ja yhtiöt pystyvät vähentämään kaikki kulunsa. Sen lisäksi yhtiöille taataan vielä kohtuuttoman kova tuotto, Savolainen vaatii.

 

Carunalla on yhteensä yli 680 000 asiakasta. Pohjois-Pohjanmaalla Carunan asiakkaita on Koillismaalla. Lisäksi verkkoyhtiön asiakkaita on Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Satakunnassa.

 

 

 

Suomen Omakotiliitto on pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (133)

Se on markkinataloutta parhaimmillaan. Haavisto ja Katainen, olette korkean kinniamerkin ansaitsevia - ehkä jo tulevana itsenäisyyspävänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii miettiä onko se riistoa ja rosvousta jos Carana käyttää tilaisuutta hyväkseen rahastaa asiakkaitaan siirtomaksujen korotusten muodossa? Ei Caruna ole syypää mihinkään moitittavaan kun takoo loistavaa tulosta kun se kerran on mahdollista! Yritysten tärkein tehtävä on tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon maallista hyvää! Caruna on nyt hillotopalla kun Suomen valtio typeryyksissään tämän yksityisen rahastusautomaatin mahdollisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se carua meininkiä kun sähkönsiirtomaksuilla ryöstetään kansalaisia! Caruna! Ryöstä vielä kun voit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskassa kansa on lopullisesti kyllästynyt maansa johtoon. Keltaliivit (vanhat, nuoret, valkoiset, tummat, köyhät ja hyvätuloisetkin) ovat osoittaneet mieltään kohta vuoden ajan jokaisena viikonloppuna. Satojatuhansia ihmisiä, eivät enää niele hallituksen määräyksiä ja haluavat MUUTOSTA! Suomessa kansa ottaa kaiken vastaan ilmeisesti maailman tappiin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto esitteli Caruna kaupan jyrki Kataisen hallituksessa ja tässä sitä ollaan. Poliitikot tekevät päätöksiä, joista kansalaiset kärsivät ikänsä, mutta itse päättäjät porskuttavat edelleen kuten Haavisto ja Katainen. Ketä siis syyttää muita kuin äänestäjiä, jotka ovat nämä heput äänestäneet valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto on taas hallituksessa tekemässö tuhoja ja Katainen haluaa päästä isopalkkaiseen duuniin tuhomaan Sitraa.

Suomi olisi paljon parempi maa ilman kumpaakaan noista sotkemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä äänestäjät pidettiin sopivasti (valheilla) pimennossa henkilöiden aktiivisuudesta kansallisomaisuuden myynnistä pilkkahintaan ulkomaille. Nyt on tilanne toinen, joten uskaltavatkohan edes seuraaviin vaaleihin pyrkiä ehdolle. Voi olla, että rahakas virka on jo pelattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tekemisen vastuuta, kun kansan rahoilla pelleillään, valtakunnanoikeuteen joutas kumpikin suhari. Saa..na niistä kärsitään lopunhammaan asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun yksityistämisen autuutta hehkutetaan, muistan Carunan. Monopolien yksityistäminen on suurinta ajattelemattomuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän yksityistämisessä mitään vikaa ole, vaan siinä, että sitä tehdään väärille aloille kuten tässäkin Suomen huoltovarmuudelle. Jokainen jo silloin aikanaan näki, että miten tässä tulee käymään, mutta se piti väkisin tehdä Kataisen hallituksen aikaan. Näinhän politikot perustelivat asian siihen aikaan, mutta viisas kansalainen näki silloin, että ei hyvää seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiohan voisi leikata kuluja, lisäämällä maavuokraa (tai verottaa) siirtoyhtiölle pääverkon käyttämästä maa-alueesta, leikataakseen ulkolaisten yhtiöiden ylisuurien voittojen, kotiuttamista ulkomaille, jotta jäisi jotakin myös valtion hyödyksi kotisuomeen ja veronmaksajien hyödyksi. Kyllä Suomen on syytä ruveta miettimään, ettei varallisuutemme käytetä ylikansallisten yhtiöiden tulojen kasvattamiseen suomen veronmaksajaien kustannuksella. Kyllä on syytä ruveta myös yrityksiä verottamaan on liian kalliit työpaikat kun yrityksille maksetaan investointituet ja myöskin kaivosyhtiöille maksetut palkkatuet. Todella kallista työllistämistä veronmaksajien piikkiin, lisäksi tuhotaan samalla suurella työllä monien kymmenienvuosien luoma matkailuelinkeino joka jotakin suomellekin jättää verotuloina ja on edelleen merkittävä koko Suomelle. Haittaverot myös kaivoksille!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sähköliittymää ei voi kulutta irtisanoa ja vaihtaa puhelinliittymän tapaan, rehti kilpailu puuttuu. Verkot voisi jo sosialisoida valtiolle kuluitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköverkoille pitää laskea valtion toimesta maksimihinta, millä siirtoyhtiöt juuri ja juuri tulee 1% voitolla toimeen. Hinta pitää säädellä sen mukaan. Jos se ei riitä nykyomistajille, pitää verkot ostaa 1% voittomarginaalin mukaisella hinnalla pois siirtöyhtiöltä. Näin varkot saadaan pois rahastuksesta ja myös palautettua valtiolle, mikäli kohtuus ei riitä. Sähkö on välttämättömyyshyödyke eikä sillä saa olla mahdollista rahastaa. 1% voitto riittää nykyisten negatiivisten korkojen aikaan! Muistakaa että voitosta on jo siivottu rahoitus yms kulut pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistatteko, että aikanaan oli sähkölämmitteisessä OKTalossa (sähkölämmitteinen) kwh mittarin yhteydessä viisari, joka mittasi huipputehoa. -70 luku taisi olla silloin. Silloin kannatti välttää isoa huipputehoa, niin lasku oli pienempi. Vanhemmat sen varmaan hyvin muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa kuitenkin yksi asia: Suomi, tuo maailman toiseksi vähiten korruptoitunein valtio!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirtoa pitäisi kilpailuttaa mutta monopolin takia se on mahdollista vain epäsuorasti.

Sähkön kulutuksen vähentäminen ja korvaaminen aurinkosähköllä pitäisi näkyä täysimääräisesti sähkölaskussa. Tämä onnistuisi jos sähkönsiirron hinnoittelu olisi energia perusteinen, eli kuukausimaksuton.

Sähkönsiirtoa voisi myös vähentää. Sähköautojen latausasemia voisi sijaita voimalaitoksien tai valtakunnan verkon muuntamoasemien kyljessä niin että sähköä ei siirretä verkkoyhtiöiden verkon kautta. Aurinkovoimalat voisivat myydä sähköä suoraan autoilijoille ilman siirtomaksua.

Sosialistisessa Suomessa poliitikoilta on turha odottaa ratkaisuja jolla sähkönsiirtoon ja myyntiin saataisiin kilpailua tai muita toimia. Poliitikot vain ruikuttavat ja itkevät kun ovat tehteet vääriä poliittisia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kovin moni valita esim. laajakaistahinnoista tai rajattomista puhelinliittymistä. Harva käyttää laajakaistaakaan täydellä kapasiteetilla 24/7, silti siitä maksetaan varsin kovaa hintaa per kuukausi, käytti tai ei. Samaan pitäisi mennä sähkönsiirrossakin, luopua termistä sähkönsiirto, ja ottaa tilalle sähköverkkomaksu. Luulenpa, että sen jälkeen aika moni nykyvalittajista alkaisi kaipaamaan käyttöön perustuvaa sähkönsiirtomaksua takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

15 proseintin katto on aivan liian suuri. Käytännössä sitä käyttäen voi viidessä (huom vain) vuodessa tuplata maksun. Joku 2 % ehdoton maksimi, ja hyvillä perusteilla ehkä 3 olisi oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (133)

Uutisvirta

20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image