Kotimaa

Bud­jet­tieh­do­tus saa täys­tyr­mäyk­sen oppositiolta – Orpo: "Edessä on kurjistumisen tie, Suomen tulevaisuus näyttää valitettavan huonolta"

Kokoomuksen Petteri Orpo totesi keskiviikon budjettiehdotuksesta, että Rinteen hallitus on panemassa päätään pensaaseen. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Kotimaa 14.8.2019 19:55
Jaana Mattila

Perussuomalaisten Ville Tavio ruotii valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) esittämää budjettiehdotusta surkeaksi, kristillisten Tiina Tuomela kaipaa konkreettisia ehdotuksia tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo ei usko Suomen selviävän tulevista vuosista niillä eväillä, mitä nykyinen valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) budjettiehdotuksessaan keskiviikkona tarjoili.

– Edessä on kurjistumisen tie. Suomen tulevaisuus näyttää valitettavan huonolta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on hänen mukaansa panemassa päätä pensaaseen. Talouden näkymät ovat heikentyneet, ja siitä huolimatta menoja lisätään yli miljardilla eurolla – velaksi.

– Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen velkaantuminen alkaa.

Orpon mukaan Lintilä ei esittänyt mitään merkittäviä työllisyystoimia, joilla työllisyys nousisi Suomessa 75 prosenttiin. Esitettyjä panostuksia hän pitää tervetulleina, mutta liian pieninä, kuten 10 miljoonan euroa palkkatukeen ja 15 miljoonaa TE-palveluihin.

– Jokainen ymmärtää, että näillä keinoilla ei 60 000 uutta työpaikkaa saada.

Oppositioedustaja paheksuu myös verotuksen kiristymistä, mikä kohdistuu erityisesti tavalliseen suomalaiseen. Muutos tulee Orpon mukaan olemaan iso, eikä suinkaan maltillinen, kuten Lintilä kuvaili.

"Surkeaa, että velanotto kasvaa"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ruotii budjettiesitystä yllätyksettömäksi.

– Surkeaa, että vain muutama kuukausi Rinteen hallitusta ja velanotto kasvaa. Suomi tarvitsisi tarkkaa taloudenpitoa eikä tällaista tuhlailua.

Tavion mielestä vihervasemmistohallitus ei esitellyt uskottavia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi.

– Rinteen hallituksen työllisyyspolitiikka näyttää keskittyvän ulkomaalaisen työvoiman saatavuuden lisäämiseen. Tässä unohtuu nyt täysin suomalainen työ ja yrittäminen.

Tavio ei myöskään innostu hallituksen tavoitteesta lisätä kehitysyhteistyöhön rahaa noin 72 miljoonaa euroa.

– Miksi Rinteen hallitus antaa näin avokätisesti lisää kehitysapua velkarahalla? Kuinka moni hallituksen ministereistä itse ottaa velkaa ja antaa rahansa hyväntekeväisyyteen, hän kysyy.

Hallituksen tavoitteista puuttuu konkretia

Kristillisten varapuheenjohtajan Tiina Tuomelan mielestä budjettiehdotuksen tavoitteet kuulostavat hienoilta, mutta niistä puuttuu konkretia.

– Mistä rahat tulevat näiden hyvien ajatusten toteuttamiseen? Riittävätkö rahat? Se on meidän huolemme.

Tuomela pitää työllisyyden nostoa 75 prosenttiin erittäin kunnianhimoisena tavoitteena. Hän toivoo, että se onnistuu, mutta ihmettelee, miten se käytännössä toteutuu.

– Sillä mantralla "saamme työllisyyden nousuun" selitetään kaikki mahdollinen ja sitä pidetään ratkaisuna lähes kaikkeen, mutta se ei ole kovin realistinen.

Tuomelan mukaan jää nähtäväksi, millä keinoilla hallitus aikoo tavoitteisiinsa päästä.

– Sitä odotellessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (130)

Onhan se - kurjistuminen ikävää, kenelle se vain sattuukin. Ettei nyt vain miljonääreille? Toivoisin todella ryhtiä - että "suomalainen korruptio" saataisiin hallintaan. Tarkoitan niitä miljardeja jotka maastamme "verosuunnittelun avulla" - viedään ulkomaille, pois, hyödyntämästä maamme taloutta. Mutta - onko siihen enää halua toimia, aina näkyy joku peruste löytyvän että ei voi tehdä jne...? Viimeistään se "hiilinielu".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kauheaa jos pitää Kokkareiden ja muiden ökyjen yksi viidestä mersusta myydä lomarahojen vuoksi! Kurjistumisen huippu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta selitellään työttömyyden kasvua taantumalla ja lisää veroja että velkaa kaadetaan kansalaisten niskaan. 75% työllisyys on vitsi. Selitykset löytyy aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri on jäänyt yksin tilataksiin. Vielä viime vuonna kavereita oli muutama (Sipilä, Lindström) kyydissä, mutta nyt ei ole edes kuskia! Pitäisi opetella ajamaan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miltäs kuulostaisi: Valtionvelka! Kreikan tie! - Joko sitä alkaa nöyryyttä löytymään? Kaikki vaan joukolla risusavottaan, heti! ...tai ainakin nyt käpyjä keräämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se naurattaa kaikista eniten kun tyhkätaskuköyhät äänestää kokoomusta😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vaikiaa kokoomuksella ja orpolleckun ei pääse ajaan enään rikkaille lissää mammonaa😁👏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimme hallituksen kädet oli kyynärpäitä myöten työntekijän taskuissa Orpon johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpon mielestä työllisyystoimet ovat riittämättömät ellei työttömille anneta keppiä tarpeeksi, ellei työttömiä jahdata tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkoi huolestusttaa, kurjistuuko Petterin elämä kovin pahasti? Kirkolta ja punaiselta ristisltä ja vapaaehtoisjärjestöiltä saa sitten apua, näin niinkuin tiedoksi Petterille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylellä RInne vitsin murjaisi. "Huolehdimme siitä, että ihmisten ostovoima kasvaa".

Tuloverotus kiristyy ja polttoaineverot nousevat, miten tämä voi kasvattaa ostovoimaa. Ehkä Rinne on oppinut matematiikassa väärin + ja - merkit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin poliitikko tai ministeri on budjettiesityksen julkistamisen yhteydessä kertonut, että ostovoima vähenee? Ei milloinkaan, ei edes silloin kun on tehty leikkauksia. Silloinkin on kerrottu kompensaatioista, joita kohdistetaan erityisesti pienituloisiin. Käytännössä on aina kohdistettu etuuksia etenkin kansanedustajille mm. korjattu jälkeen jäänyttä palkkausta ja kustannuskehityksen pohjalta nostettu kulukorvausta. Näin se menee ja jatkuu tulevaisuudessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matalinta sosiaaliturvaa, joka on jo alle 1/3-osa siitä mitä EU suosittaa sosiaaliturvan minimiksi ollaan pitkästä aikaa aikeissa korottaa, ja kokkare Orvolle tuli siitä orpo olo.

Orvosta ei ole lainkaan paha asia että juuri samaisesta syystä, siis että sosiaaliturvan perustaso Suomessa on käytännössä elämiseen riittämätön Suomi maksaa vuosittain miljoonia sakkoa EU:lle.

Kaikessa muussa Suomi on EUn mallioppilas, ja nurisematta toteuttaa mitä hyvänsä EU kulloinkin katsoo tarpeelliseksi määrätä. vain määräystä sosiaaliturvan minimitasosta ei niin millään Suomi voi noudattaa.

Köyhän saama elämiseen riittämättömän pieni tuki on painajainen Orvolle, mutta kultapossujen kymmenientuhansien eläkkeet tai mainittujen kultapossujen leskien yli 8000 euroa/kuukausi leskeneläkkeet eivät ole Orvolle mikään ongelma. Ei ole ongelma sillä niitähän kultapossuja tai niitten leskiä on niin vähän selittää kokkare Orpo.

Toisaalta jossainmäärin epäjohdonmukaisesti Orpo kumminkin haluaa vaikkapa että murhaajia rankaistaan, ja haluaa sitä siitä huolimatta että niitä murhaajiakin kumminkin on niin vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiokonttorin tilaston mukaan Suomen valtionvelka heinäkuun 2019 lopussa oli:

104 500 000 000 euroa (eli 104,5 miljardia euroa)

= 18 884 euroa/asukas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpon kohdalla sitä kurjistumista tuskin tapahtuu ja on tyhmää levittää tulevaisuudenpelkoa suomalaisten mieliin. Silloin kun menee heikommin pitää puhaltaa yhteen hiileen. Palkansaajat ovat osallistuneet "talkoisiin" jo pidemmän aikaa. Milloin on suurituloisten ja yritysten aika kantaa vastuunsa? Nyt, nyt, nyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verohallinnon tilastoista selviää, että parhaiten ansaitseva 10 % maksaa ansiotuloverokertymästä 70 %. Loput, eli 90% verovelvollisista maksaa vain 30%.

Eikö tämä ole todella merkittävää vastuunkantoa suurituloisilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikku-Petteriä korpee ihan selvästi se että hänestä ei tule koskaan pääministeriä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (130)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image