Kotimaa

Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hal­li­tuk­sel­le: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään am­mat­tiyh­dis­tyk­sel­le epämieluisa työ­mark­ki­na­uu­dis­tus etene"

Sampo Oyj:n ja UPM-Kymmene Oy:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kirjoittaa, että oikeilla päätöksillä Suomi voi murtautua ulos nollakasvun noidankehästä. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 22.10.2019 10:00
Kirsi Turkki

Ilman uudistuksia hyvinvointia ei pystytä rahoittamaan, Wahlroos kirjoittaa.

Suomen merkittäviin talousvaikuttajiin kuuluva Björn Wahlroos julkistaa tänään kirjansa Kuinkas tässä näin kävi? Miksi maallamme ei ollut malttia vaurastua.

Wahlroosin kirja on kuvaus sodanjälkeisen Suomen kehityksestä. Hän on aloittanut kirjan kirjoittamisen jo vuonna 2015. Kirjan valmistuminen siirtyi, kun Wahlroos ei halunnut muistuttaa Suomen rakenteellisista ongelmista juuri silloin, kun Suomen talous alkoi piristyä.

– Nyt kun lyhyt nousukausi päättymäisillään, ongelmat ovat samat kuin neljä vuotta sitten, päätin kirjoittaa kirjan loppuun, Wahlroos kertoo.

Hän pahoittelee, että juuri kun Suomen piti uudistua, se sai hallituksen, joka tekee kaikkensa sen eteen, jotta maan ei tarvitsisi muuttua.

Toivottomuutta hän ei sano lietsovansa. Wahlroosin mukaan kirja tähyää neljän vuoden päähän eli aikaan, jolloin hidas kasvu ja taloudelliset vastoinkäymiset ovat muokanneet poliittista maaperää uudistuksille otollisemmaksi.

– Suomella on nimittäin kaikki edellytykset vaurastua. Oikeilla päätöksillä voidaan murtautua ulos nollakasvun noidankehästä, Wahlroos päättelee.

Kirjan nimeen Wahlroos on muunneltuna lainannut kahta kuuluisaa kirjailijaa. Kuinkas sitten kävikään on Tove Janssonin ensimmäinen suomen kielelle käännetty muumikirja vuodelta 1952. Samana vuonna silloinen pääministeri Urho Kekkonen kirjoitti kirjan Onko maallamme malttia vaurastua.

Hyvinvointia ei pystytä rahoittamaan

Wahlroosin mukaan talouskäännöksiä on tehty erityisesti entisissä itäblokin maissa, kuten Virossa.

Vauraampien maiden käänteistä ovat hyviä esimerkkejä Irlanti ja Ruotsi, joissa on alennettu omistamiseen ja yritystoimintaan kohdistuvaa verotusta, yritetty raivata säädösviidakkoa ja lisätty työmarkkinoiden joustavuutta.

– Suomi on tienhaarassa, sen olisi valittava itselleen uusi suunta. Oikeilla uudistuksilla ja panostuksilla kehityksen suunta on käännettävissä, vaikka se onkin haastavaa, Wahlroos painottaa.

Hän muistuttaa, että nykyisellä tiellä ei voida jatkaa, sillä investointien ja talouskasvun puuttuessa hyvinvointiamme ei pystytä rahoittamaan.

Kasvun aikaansaamiseksi pitäisi Wahlroosin mukaan tehdä kolme toimenpidettä. Työehtosopimusten yleissitovuus pitäisi poistaa tai rajata vain tiettyjä minimiehtoja koskevaksi. Omistamisen ja yritystalouden verotukseen tarvitaan huomattava kevennys. Lisäksi tarvitaan kannustinloukkuja purkava sosiaaliturvauudistus.

Verotuksen uudistamista Wahlroos pitää hyvin tärkeänä. Tarvitaan sellainen tuloverouudistus, että kukaan ei maksa yli puolta tuloistaan veroja. Myös yritystulon kaksinkertaisesta verotuksesta olisi päästävä eroon.

– Verouudistukset maksavat pidemmällä aikavälillä itsensä takaisin nopeampana talouskasvuna ja korkeampana työllisyytenä, Wahlroos vakuuttaa.

Hänen mukaansa elinkeinoelämän investointien selvään kasvuun johtava toimintaympäristö pienentäisi joka tapauksessa nopeasti etenevän digitalisaation kielteisiä vaikutuksia.

Digitalous johtaa Wahlroosin mukaan polarisaatioon eli yhteiskunnan voimakkaampaan kahtiajakoon. Digitalous ei myöskään luo työpaikkoja perinteisen teollisuuden tapaan.

Suomalainen metsäteollisuus kasvaa ulkomailla

UPM- Kymmenen hallitusta johtavan Wahlroosin mukaan suomalaisen metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä kasvaa vakaasti.

Ympäristöhuolet tarjoavat tuotekehittelylle haasteita, kun muovi halutaan yhä useammassa tuotteessa korvata muilla raaka-aineilla.

Metsäteollisuuden laajenemisen esteenä Wahlroos pitää sitä, että Suomen puuraaka-ainevarannot ovat jo lähes täydessä käytössä ja näillä näkymin viljely- tai metsänhoitoalueiden hankinta Venäjältä ei tule länsimaisille yhtiöille mahdolliseksi.

– Suomalainen metsäteollisuus kasvaa konepajateollisuuden tapaan lähivuosikymmeninä ennen kaikkea ulkomailla, asiakkaiden ja uusien raaka-ainelähteiden lähistöllä. Vaikka kestävä kiertotalouden megatrendi suosii metsäalaa, sitä ei kerta kaikkiaan pystytä Suomessa tai lähialueilla enää paljoakaan kasvattamaan, Wahlroos kirjoittaa.

Wahlroos ottaa kirjassaan kantaa myös ajankohtaiseen ilmastonmuutokseen.

– Maapallo voisi tulevaisuudessa paremmin, jos ilmakehään kerääntyisi vähemmän hiilidioksidia ja valtameriin ja kaatopaikoille muovia.

Fossiilisia polttoaineita voidaan Wahlroosin mukaan korvata hiilettömällä sähköllä ja biopolttoaineilla. Muovi voidaan korvata puulla ja öljykasveihin perustuvilla uusilla materiaaleilla.

– Kun vielä metsiä ja muita hiiltä sitovia ja bioraaka-aineeksi kelpaavia kasveja istuttamalla sidomme hiiltä takaisin maahan, voimme jo yhden sukupolven aikana laskea ilmakehässä olevan hiilidioksidin määrän kestävälle tasolle.

Hiilinieluja vähentäviä metsien hakkuita Wahlroos puolustaa. Wahlroos korostaa, että hakkuualueille istutetaan heti uutta puustoa ja metsäteollisuuden tuotteet ovat kierrätettäviä.

– Hyvin hoidettu suomalainen talousmetsä oikeine ikäjakautumineen on melkoisella varmuudella parhaimpia tapoja sitoa hiiltä maahan, Wahlroos arvioi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

Kyllä Nallea asiaa Sitra ja Etla-ja virkamieskoneisto purkaa koska suurimpia verorahojen käyttäjiä 18.9 mrd Valtionvarainministeriö.Suomen valtion virkamieskoneisto paisunut verovaroin ylläpidättävä.Suomi velkaantuu hurjaa vauhtia 600000 tuhatta tunnissa-ja syömävelkaa otetaan lisää 2 mrd vuodessa kestävyysvaje ongelma paisuu harmaaseen tulevaisuuteen.Hyvä muistaa velkamme 109.7 mrd ja vaalikauden lopussa 115 mrd toki saa unohtaa aseostoja -10 mrd joiden elikaari kustannukset arvioitu 40 mrd johon laskettu maa-ja merivoimat kolmenkymmenen vuoden päähän.Suomi kaltevallapinnalla,kun liityimme Eurounioon jäsenmaksut nousseet vuositasolla 2.2 mrd edstä"mitä olemme saaneet Ei mitää sisämarkkinat-ja Suomi myynyt kansallisen varallisuuden metsä,metalli,meri,kaivos,kantaverkot-ja terveyspalvelut ongelma ollut raska virkamiskoneisto joiden rahoittaminen voitu käyttä PK-yritysten tukemiseen jotka tuhotaan Eurounion säännöksillä-ja veroilla.Ikävä kyllä Konkurssi häämöttää Suomea...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nalle oikeassa, mutta pelastajaksi ei nouse nykyinen keskusta.
Meiltä on puuttunut, mutta vihdoin syntymässä oikeistoliberaali vaihtoehto, kun keskiluokkainen duunariväki pakenee demareista, kokoomuksesta ja keskustasta persuihin. Samalla persuliike sivistyy ja karsii vähitellen pois ääriainesta ja sulautuu parlamentarismin pelisääntöihin. Tämä prosessi tulee kaatamaan vanhan konsensuksen, joka on aina riistänyt keskiluokkaa. Kun riisto päättyy on keskiluokalla voimaa luoda työtä ja pitää yllä sen avulla rahoittamansa hyvinvointipalvelut. Konsensus tulonsiirtoineen on aina generoinut yhteiskunnan joutokäyntiä ja resurssihukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nalle voisi mennä itseensä ja miettiä..miten on itse rapauttanut kansan moraalia.. ja avittanut pääomapakoa verokeitaisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nalle perään kuuluttaa vasemmistovetoiselta hallitukselta oikeistolaista politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wahlroossin omaisuus voitaisiin panna jakoon niin tulisi köyhillekin kunnon Joululahja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni kommentoi ja kiinnittää huomiota henkilöön eikä itse asiaan, joka olisi hyvin tärkeä.

Suomessa ei investoida vaan firmat investoivat mieluiten muihin maihin, kuten Ruotsiin tai Viroon. Jopa suomalaiset eläkerahastot ym. sijoittajat joutuvat laittamaan rahaa Siuomen ulkopuolelle.
Tilanne johtaa hyvinvointipalveluiden purkuun, koska menetetyistä investoinneista valtio ja kunnat ei saa verotuloja riittävästi. Näinpä eläkkeet pysyvät suhteellisen pieninä samoin kuin työssä olevien nettotulot. Verot ja sosiaalimaksut ovat korkealla.

Ay- liikkeen jähmeys ja viher-vasemmiston puolueiden vastustus parantaviin muutoksiin muuttaa rakenteita kansan kannalta huonoon suuntaan - ironista kyllä. Esimerkiksi terveydenhuolto tulee amerikkalais-tyyppiseksi itsestään.

Rinteen hallituksen tulisikin ottaa oppia ja perehtyä asioihin em. näkökulmalla kääntääkseen Suomen talouden kasvuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, tarkkanäköinen kirjoitus. Hienoa, että joku käy ihan oikeaakin talouskeskustelua. 99 prosenttia Wahlroos-kommentoinnista tulee peruskateellisilta suomalaisilta, jotka luulee hoitavansa omaa edunvalvontaa, mutta äänestää vaaleista toiseen puolueita, jotka kyykyttää heitä. Wahlroos ei pelkää ketään, ei puhu voitontavoittelumielessä ja kykenee arvioimaan asioita pyhän kolmiyhteyden ulkopuolelta. Siksi sata kertaa tarkempi havainnoitsija kuin yksikään ammattipoliitikkomme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos meressä ei kelluisi valtavia muovilauttoja , ketään ei kiinnostaisi kierrätettävä paperimuki tms
Jos ei olisi rakennettu tasakatto taloja ja homehtuvia rakenteita
Ketään ei kiinnostaisi rakentaa hirsitaloja
Ja sahatavaraa ei tarvittaisi
Öljy lämmitteisissä taloissa tulisija siirrettiin talon nurkkaan jossa lämmitti ulkoseinää
Nyt tulisijat ovat keskellä rakennusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mies elää omissa höpö maailmoissa, kokkareiden ja yritysjohtajien mielestä pitäisi vielä olla orjatyövoimaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei nallem taloudellinen tilanne miksikään muutu vaikka suomesta lähtis kaikki tehtaat pois mutta sinun tilanneppa ei sitä kestä.nytkin suomessa sellanen hallitus joka elää 60 luvun mailmassa tekevät vain velkaa lisää.no edestä löytyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hän olisi poliitikko olisi ihanne olotila yksivaltinen diktatuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wahlroos itse taitaa nimenomaan vastuunkantajana avainpaikoilla olla nyt ihan pihalla siitä, mitä kohta on tapahtumassa juuri siellä, missä hän on yrittänyt viimeiset vuosikymmenet rakentaa taloudellisia voimakeskittymiä. Kannattaapa vertailla Nordean ja Handelsbankenin osakkeiden kurssikehitystä muutaman viime vuoden ajalta. Wahlroos mainosti kovasti yritysmaailman anglosaksista mallia ja toteuttikin sitä omalla urallaan. Nyt on nähtävänä ja jatkossa vielä enemmän, mihin sellainen kantaa, kun Financial Times ja joukko läntisiä liikkeenjohtajiakin ovat jo julkisesti ilmoitaneet tarpeelliseksi ottaa huomioon muitakin asioita ja tavoitteita yritystoiminnassa kuin vain pelkkä omistajien voittojen ja osinkojen maksimaalinen kasvattaminen vuodesta toiseen. Wahlroos on tainnut tulla jo liian vanhaksi ajattelemaan näitä asioita selkeästi ja asemoitumaan uudelleen kuten tarve olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alla mainittu on Nallen aikaisemmasta haastattelusta:

Hänen mielestään Suomessa on liian kireä verotus ja jäykät työmarkkinat. Tämän hän mainitsee haastattelun aikana kolmetoista kertaa eri sanankääntein.

”Ei ole älyllisesti kiinnostavaa keskustella siitä, mitä pitäisi tehdä. Empiirinen evidenssi on täysin yksiselitteistä”, Wahlroos sanoo.

Hänen mielestään todisteet löytyvät tarkastelemalla Pohjois-Euroopan maiden kehitystä: Suomessa ja Ranskassa talouskasvu on ollut vaatimatonta pitkään. Samaan aikaan Ruotsi, Saksa ja Iso-Britannia kukoistavat.

Wahlroosin näkemys on, että Suomi ja Ranska ovat kieltäytyneet uudistumasta. Englanti, Ruotsi ja Saksa ovat kehittäneet verotustaan ja poistaneet jäykkyyksiä työmarkkinoilta.

”Jopa maailman johtava sosiaalidemokratia Ruotsi on joustojen paratiisi Suomeen verrattuna.”

Ruotsissa ei ole työehtosopimusten yleissitovuutta. Wahlroos on huomannut sopimusten joustavuuden kävellessään Tukholman-kodistaan Nybrovikenin lahdelle keskustaan.

”Jos toukokuisena aamuna paistaa aurinko, rannalle avautuu tusina kahviloita. Jos sataa vettä, ne pysyvät kiinni. Sopimukset joustavat sään mukaan.”

Hänen mielestään paikallisessa sopimisessa kyse on siitä, saavatko työntekijät itse päättää työpaikkojensa kohtalosta, vai antavatko he päätöksen ay-liikkeen tehtäväksi.

”Koneita menee kiinni siksi, että Hakaniemen tori kieltäytyy välttämättömistä joustoista. Luulen, että työntekijät haluaisivat itse päättää, saavatko he pitää työpaikkansa.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät yllätä nämäkään Nallukan ehdotukset - ne sopivat oikein hyvin kaiken keskittäjän, eli kommunistin, suuhun ja kirjaan.
Tyyppi ajaa demokratian marginalisointia kohti yksipuoluejärjestelmää - suuryhtiöiden finassifasistien puolueen diktatuuria.

EVA:n mukaan tuloerot ovat kasvaneet merkittävästi vuosina 1995-2016 käytettävissä olevat (NETTO-) tulot kasvoivat:
49 % korkeatuloisilla, 45 % keskituloisilla ja 36 % matalatuloisilla - ääripäiden ero on järkyttävät 13 % yksikköä !
- Talouselämä 29.5.2018

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuloerot eivät ole kasvaneet Suomessa viiteentoista vuoteen, sanoo professori Markus Jäntti. Työttömyyden kasvaessa työttömyysetuudet ovat tasanneet eroja. Suomessa ei ole nähtävissä tuloerojen kasvua kansainvälisillä eriarvoisuuden mittareilla mitattuna, professori Markus Jäntti sanoo. Monien maiden tuloerokehitys on ollut toisenlaista kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa tuloerot ovat kasvaneet viime vuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensi vuoden budjetti kääntää tuloerot selvään kasvuun – ”Tämä hallitus toteuttaa erilaista tulonjakopolitiikkaa”.
Tällä hallituskaudella kaikkein pienituloisimpien tulot ovat laskeneet eniten. Syynä ovat perusturvaetuuksien leikkaukset.
Yli keskituloiset hyötyvät veronkevennyksistä.
- HS 7.9.2017

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin vedät, mutta kaatele ihan omaan kuppiisi vaan.
Taitaa olla aina täysi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa se Wahlroos on poistetaan yritystuet ja ylisuuret palkat puolitetaan valtion virassa niin johtajatkin opivat johtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan että kapitalismi on kuollut koska muutama prosentti ihmisistä omistaa 95% kaikesta varallisuudesta, kilpailukaan ei toimi kun suuria vastaan on huono kilpailla. Suuret pystyvät myös manipuloimaan markkinoita ja politiikkaa, usein jopa kyseenalaisin keinoin. Jopa Oulun macrotaloudessa on nähty tätä manipulointia kun yksi Oulun työllistäjä sai vallattua kaupungilta kauppatorin käyttöönsä.

Vaikka Nallen sanomiset ovat viisaita niin Nalle tukee omilla talous ajatuksillaan kapitalismia. Olisi hienoa kuulla miten Nalle lähtisi purkamaan haitallista kapitalismia joka uhkaa jo kansantalouksien olemassaoloa. Nalle on arvostellut Suomen verotusta useaan kertaan ja tässä Nalle on oikeassa. Suomessa verotus on ajautunut lähes kapitalismiin jossa verotus uhkaa viedä kansalaisten kaiken omaisuuden. Hitaasti mutta varmasti omaisuus valuu yrityksille, sijoittajille ja erilaisille säätiöille. Poliitikkojen ihailema varainsiirtovero on pahempaa kuin kapitalismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
6:00
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille
26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
12
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image