Kotimaa

Bernerillä oli keskeinen rooli Finavia-kanteiden ve­sit­ty­mi­ses­sä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.). KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 10.9.2016 13:17 | Päivitetty 10.9.2016 17:27
STT, Kaleva

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.) oli keskeinen rooli siinä, että Finavian entistä johtoa vastaan ei nostettu viime vuonna kanteita yhtiön johdannaissotkussa. Asia käy ilmi STT:n saamasta sähköpostiviestistä, jonka ministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen lähetti viime lokakuussa Finavian hallituksen silloiselle puheenjohtajalle.

– Ministerin pyynnöstä ilmoitan, että Finavia pitää ylimääräisen yhtiökokouksen marraskuun puolivälin tienoilla. Sitä ennen yhtiön ei tule edetä johdannaiskanneasiassa, kuului Pursiaisen tarkka viesti Finavian hallituksen silloiselle puheenjohtajalle Riitta Tiuraniemelle.

Julkisuudessa on kerrottu jo aiemmin, että ministeriö kielsi etenemisen kanteiden kanssa. Nyt julki tullut viesti avaa ministeri Bernerin roolia. Berner on kiistänyt useaan otteeseen, että olisi kieltänyt yhtiötä nostamasta kanteita.

Pursiaisen mukaan ohje olla etenemättä esitettiin ministerin pyynnöstä uudestaan 27. marraskuuta. Ohjeistus annettiin tiettävästi puhelimitse eikä sähköpostilla, kuten STT kertoi aiemmin Valtiontalouden tarkastusviraston muistion perusteella.

Bernerin lupaamaa yhtiökokousta ei kuitenkaan järjestetty, minkä vuoksi muodollinen päätös kanteista jäi Finavian hallitukselle. Hallitus päätti viime tingassa olla nostamatta kanteita vuoden 2010 johdannaistappioista. Kanneoikeus kyseiseltä vuodelta vanhentui viime vuoden lopussa.

Finavian johdannaiskaupat tuottivat lentokenttäyhtiölle 34 miljoonan tappiot vuosina 2009–2011.

Berner kiistää väärän tiedon antamisen

Berner pysyy kannassaan, ettei Finavian hallitusta kielletty nostamasta kanteita. Sen sijaan tarkoituksena oli hänen mukaansa ohjeistaa, ettei hallituksen pidä käynnistää vahingonkorvausprosessia liian aikaisin.

– Omistaja totesi 14.10., että kanteita ei ole syytä toimeenpanna ennen kuin kaikki tarpeelliset lisäselvitykset on tehty. Se ei tarkoita sitä, että me olisimme ottaneet kantaa kanteiden puolesta tai niitä vastaan. Me olemme ottaneet kantaa vain prosessista.

Aiemmin ministeri on kertonut edellyttäneensä hallitukselta vain, että se tekee päätöksensä huolellisen harkinnan jälkeen.

Sähköpostiviestissä ei viitata lisäselvityksiin tai niiden tarpeeseen. Myöskään VTV:n muistion mukaan ministeriö ei ollut viestittänyt, että aiempi päätös nostaa kanteet olisi perustunut riittämättömään selvitykseen.

– Sille, että sähköposti on pikaisesti kirjoitettu eikä ole tarkka, en voi mitään. Minulla ei ole mielipidettä kanteiden puolesta eikä vastaan enkä ole koskaan niihin ottanut kantaa, Berner sanoo.

Ex-puheenjohtaja näkee asian toisin

Finavian hallituksen entisellä puheenjohtajalla Tiuraniemellä ja ministeri Bernerillä on erilainen käsitys siitä, pyysikö Finavian hallitus ohjeistusta kanteiden nostamisesta.

Bernerin mukaan yhtiön hallitus kysyi omistajan kantaa siihen, voiko se toimeenpanna syyskuussa tehdyn päätöksen ja edistää kanteiden nostamista. Tiuraniemen mukaan lokakuinen viesti tuli pyytämättä.

Tiuraniemi erosi joulukuun alussa vastalauseena omistajaohjaukselle, jota hän piti epäsopivana. Ministeriön ei hänen mukaansa olisi pitänyt ohjata Finavian hallituksen päätöksentekoa sivusta vaan toimia avoimesti. Ministeriö olisi voinut tehdä päätöksen yhtiökokouksessa tai antaa oman näkemyksensä hallitukselle menettelyohjeena.
 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Lähes asiallinen viivytyspyyntö on tulkittu täysin virheellisesti epäasialliseksi ohjaukseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas - sdp:n likaisten temppujen osasto on taas asialla. Näin se varmaan suomi nousee lamasta kun aivan turhaan mustamaalataan aikaansaapaa minusteriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taannoin eräs ministeri erosi lähetettyään tekstiviestejä, ilmeisesti työnantajan laskuun, tappiot laskettiin ehkä euroissa. Nyt tämän ministerin suhmuroinnit aivan eri lukemissa. Jos ei itse älyä erota, niin........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri tekee päätöksen, valtio menettää kymmeniä miljoonia ja ministerin kaverit tienaavat. Kaikki on niin kuin ennenkin. Ja Suomessahan on tutkimusten mukaan maailman vähiten korruptiota. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Berner pitäisi saattaa taloudelliseen vastuuseen. Mikäli rahat ei riitä niin eiköhän kepulta löydy joku säätio ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini, ole mies ja pistä Bernerin ministeriura katkolle, kun hallituksen ykkösvatuloitsija ei siihen näytä pysryvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei näillä ole mitään vastuuta tekemistään ja sanomisistaan.
Joskus ennen lähti ministeri vaihtoon samantien valehtelusta. Nyt ei mitään väliä, prosesentteja saa vääristellä, suhmuroida etuuksia itselle/kavereille ja kun kiinni jää niin "sori siitä"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteistä settiä. Oikeasti hommia taustalla pyörittävät laittavat yleensä naiivin naisen hoitamaan likaiset työt ja samalla on halpa syntipukki saatu jos hommat tulevat ilmi. Milloinkahan tyhmät tajuavat, että vallantavoittelulla on aina hintansa ja joku käyttää varmasti hyväkseen jossain vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi Bernerin vetää omat johtopäätökset ja erota ministerin tehtävistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muissa puolueissa Berner olisi häpeäksi, Kepussa vaan kunniaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Ei yhteiskunnan varoja kannata tuhlata herrojen sotkujen selvittelyyn. Niissä menee vain veronmaksajien rahat haaskioon ja muille juristeille. Syyllinen pääsee nuhteilla ja saa palkkioksi komeamman homman kavereilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Berner on erotettava välittömästi nykyisistä tehtävistään Suomen valtioneuvostossa ja käynnistettävä riippumaton rikostutkinta kaikista hänen tekemisistään.
Ei edes Suomen kaltaisessa hyväsisko- ja -veliverkostojen korruptiotaivaassa voi jättää tällaisia törkeitä tekoja rankaisematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä hävinnyt valtio kuin muutaman kymmenen miljoonaa. Suurin osa varmaan kiertyi jotakin kautta näille jotka junailivat asian. Meillä ei ole korruptiota maamme toimintatavat kestävät kaiken tarkastelun ja ovat aina hyvaä tavan mukaisia. Alle miljardin tunaroinnit eivät ole edes vierheitä. Ai niin 7% ylitys ajonopeudessa takaa sakon eli olet rikollinen poliisin silmissä. Olemme avarakatseisia ja anteeksiantavia politiikoiden virheille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa jo tämä tyhjän jauhaminen.Paras ministeri pitkästä aikaa.Kaikki pätevät naisetko pitää saada viralta pois keksittyjen Jonnin joutavien syiden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi Ministerin tajuta että eroaisi ministerin tehtävästä! Pääsee helpomalla, tämmöisiä keskustan ministerit ovat aina olleet, kielleetään kaikki mitä ovat tehneet. Perussuomalaiset ainoa rehti puolue, myöntävät virheensä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan olisi aika tutkia ministeri Bernerin toilaukset vai onko se niin että tuohan on niin vähäpätöinen asia ettei siihen kannata ottaa kantaa ,kyllä menee uskottavuus koko hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

16:47
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
16:16
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille maksetaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
25
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
23
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
23
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
18
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kohti huomista
Esa Kauppi

Uusin lukijakuva

Jonxku

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

320 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image