Kotimaa

Berner-kiista: Hallitus ei sopinut etukäteen väyläyhtiön sel­vit­tä­mi­ses­tä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli viime viikolla liikenneverkkoselvityksen, jonka valmistelun hän kuitenkin keskeytti maanantaina. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 23.1.2017 22:27
Henripekka Kallio

Mitä hallitus tarkasti ottaen sopi, kun se antoi viime keväänä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) tehtäväksi valmistella esityksen liikenneverkon kehittämisestä ja sen rahoituksen uudistamisesta?

Ei mitään kovin konkreettista. Tämä selviää Lännen Median hankkimasta pöytäkirjamerkinnästä, johon hallitus kirjasi aikeensa neuvotellessaan viime huhtikuun alussa lähivuosien julkisen talouden suunnitelmasta.

Kirjaus kuuluu kokonaisuudessaan näin:

”Liikennepalveluilla ja väyläverkolla on suuri merkitys ihmisten arjessa ja yhteiskunnan toimivuuden sekä kilpailukyvyn kannalta. Valtion väylien ylläpitoa ja kehittämistä on perusteltua tarkastella liiketaloudellisin perustein. Tämä tehostaa väyliin sidotun varallisuuden käyttöä, varmistaa laajat kehittämisinvestoinnit ja paremmat liikennepalvelut asiakkaille, sekä parantaa julkisen talouden kantokykyä.

Liiketaloudellinen tarkastelu edellyttää Liikenneviraston taseen hallinnointiin, veroasteeseen ja liikenteen maksuihin kohdistuvia toimia. Väylien ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvät yhteiskuntapoliittiset näkemykset tulee huomioida myös jatkossa.

Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti. Esitys tulee laatia siten, että tarvittavat päätökset voidaan tehdä toiminnan käynnistämiseksi vuoden 2018 alussa.”


Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti Bernerin johdolla julkisuuteen uudistustyön alkamisesta pari viikkoa myöhemmin. Tuossa vaiheessa kerrottiin, että selvitettäviin asioihin kuuluu teiden käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla rahoitettavan valtion liikenneverkkoyhtiön perustaminen.

Perussuomalaiset ilmoitti jo tuolloin vastustavansa ajatusta teiden yhtiöittämisestä. Julkisuudessa enemmän huomiota sai hallituspuolueiden kiista taksialan uudistamisesta.

Kun Berner viime viikolla esitteli liikenneverkkoselvityksen, perussuomalaiset toisti, ettei puolue hyväksy väylien yhtiöittämistä. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, ettei ole vielä nähnyt yhtiöittämisestä saatavaa lisäarvoa.

Orpo ilmoitti lisäksi, ettei valtiovarainministeriössä valmistella autoveron poistoa, mikä oli yksi keskeinen elementti lausuntokierrokselle lähteneessä selvityksessä.

Berner ilmoitti yllättäen maanantaina illalla, että liikenneverkkoselvitys keskeytetään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) oli sovittu, että autoverosta ei luovuta, mikä vei taloudellisen pohjan Bernerin suunnitelmalta.


Hallituksen pöytäkirjamerkinnän perusteella keskustan hallituskumppaneiden ei voi sanoa vetäneen mattoa Bernerin alta, mutta hallituksen pöytätapoja ne ovat saattaneet rikkoa.

Berner kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että hallituspuolueiden piti odottaa, että liikenneverkkoselvitys palaa lausuntokierrokselta, ja ottaa kantaa vasta sen jälkeen tehtävään lopulliseen esitykseen.

– Yllätti, että mennään vastoin yhteisesti sovittuja prosesseja, Berner sanoi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan autoveron poistaminen ei ollut esillä seurantavastuullisten ministereiden keskusteluissa, eikä hän virkamatkan takia ehtinyt lukea tiistaina saamaansa selvitystä ajoissa varoittaakseen sen sotkevan markkinat.

Mykkänen kirjoitti Facebook-sivuillaan pitävänsä autoverotuksen kohdalla hankalana Bernerin valitsemaa toimintatapaa, jossa uudistus altistetaan julkiselle keskustelulle ennen hallituksen yhteisen näkemyksen hakemista.

Pääministeri Sipilä asettui jo perjantaina Bernerin tueksi kirjoittamalla blogissaan, että ehdotusten tuominen pöytään ja julkiseen keskusteluun on oikea tapa viedä asioita eteenpäin. Sipilä mukaan kyse on uudenlaisesta poliittisesta kulttuurista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Muissa töissä tai viroissa saisi potkut moisesta "työnjäljestä",mutta ei nämä "suojatyöläiset"No vaalit on tulollaan ja kansalaiset "muistaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus(Berner) haaskasi taas veroeuroja aivan "ääliöselvitykseen"Nämä rahat pitää periä takaisin näiltä "varakkailta"tuhlareilta.Suomen valtiolla ei ole tässä tilanteessa varaa moiseen toilailuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ei sopinut etukäteen väyläyhtiön sel­vit­tä­mi­ses­tä, vaikka Berner koitti niin väittää.

Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa eli Bernerin ja häntä tukevan Sipilän erottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten odotetaan, mitä sieltä tulee seuraavaksi. Mitään ei uskalla enää hankkia eikä elämää suunnitella etukäteen kun voi yllätysilmoituksella syntyä tilanne, jossa uudet maksut tai vanhojen korotukset ovat niin rajuja, että talous menee uusiksi esimerkiksi niin, että autoilusta joutuu luopumaan. Ja sitten sanotaan, etteivät verot nouse... Omista tuloista on 1.5 vuoden kuluessa leikattu jo 20% näillä epämääräisillä keinoilla, tämän ja edellisen hallituksen sekä Oulun kaupungin päätöksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä näiltä johtajilta löytyy uusi vedätys meille maksajille. Berner perääntyi ja palaa voittajana esitelläkseen jotain uutta ja mullistavaa kesällä tai viimeistään syksyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran hallitukselta: Hölmöläisten hommaa. Sille nauraa ja aidan seipäätkin...!
Soutaa, huopaa, soutaa huopaa...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kallis rouva tuo - kovalla palkalla ja sen antama tulos on nolla. Joku takuu pitäis olla työlläkin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatus olisi voinut toimiakin, mutta ongelma on hallintomme track record: mihinkään päätökseen ei voi luottaa, joten mikään uusi ei voi siten toimia. Maariskiksi jo sanovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuon esityksen tarkoitushan olikin loppujen lopuksi Sipilän ja Bernerin taholta saada rahaa tuleville maakunnille, koska valtion budjetissa on tosi hankala syytää rahaa maakuntahallinnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että tämmönen tapaus tälläkertaa. Anteeksi nyt vaan mutten enää yhtään ihmettele suomalaisyritysten tilaa. Nämä samat "huippujohtajat" ovat pyörittäneet miljoonabisnestä vuosia. Olis tainnut olla miljardibisnes oikeasti osaavien ihmisten käsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudenlaista poliittista kulttuuria? Eli kokeillaan kepillä jäätä ja katsotaan nouseeko kansa kapinaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image