Kotimaa

Berner-kiista: Hallitus ei sopinut etukäteen väyläyhtiön sel­vit­tä­mi­ses­tä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli viime viikolla liikenneverkkoselvityksen, jonka valmistelun hän kuitenkin keskeytti maanantaina. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 23.1.2017 22:27
Henripekka Kallio

Mitä hallitus tarkasti ottaen sopi, kun se antoi viime keväänä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) tehtäväksi valmistella esityksen liikenneverkon kehittämisestä ja sen rahoituksen uudistamisesta?

Ei mitään kovin konkreettista. Tämä selviää Lännen Median hankkimasta pöytäkirjamerkinnästä, johon hallitus kirjasi aikeensa neuvotellessaan viime huhtikuun alussa lähivuosien julkisen talouden suunnitelmasta.

Kirjaus kuuluu kokonaisuudessaan näin:

”Liikennepalveluilla ja väyläverkolla on suuri merkitys ihmisten arjessa ja yhteiskunnan toimivuuden sekä kilpailukyvyn kannalta. Valtion väylien ylläpitoa ja kehittämistä on perusteltua tarkastella liiketaloudellisin perustein. Tämä tehostaa väyliin sidotun varallisuuden käyttöä, varmistaa laajat kehittämisinvestoinnit ja paremmat liikennepalvelut asiakkaille, sekä parantaa julkisen talouden kantokykyä.

Liiketaloudellinen tarkastelu edellyttää Liikenneviraston taseen hallinnointiin, veroasteeseen ja liikenteen maksuihin kohdistuvia toimia. Väylien ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvät yhteiskuntapoliittiset näkemykset tulee huomioida myös jatkossa.

Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti. Esitys tulee laatia siten, että tarvittavat päätökset voidaan tehdä toiminnan käynnistämiseksi vuoden 2018 alussa.”


Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti Bernerin johdolla julkisuuteen uudistustyön alkamisesta pari viikkoa myöhemmin. Tuossa vaiheessa kerrottiin, että selvitettäviin asioihin kuuluu teiden käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla rahoitettavan valtion liikenneverkkoyhtiön perustaminen.

Perussuomalaiset ilmoitti jo tuolloin vastustavansa ajatusta teiden yhtiöittämisestä. Julkisuudessa enemmän huomiota sai hallituspuolueiden kiista taksialan uudistamisesta.

Kun Berner viime viikolla esitteli liikenneverkkoselvityksen, perussuomalaiset toisti, ettei puolue hyväksy väylien yhtiöittämistä. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, ettei ole vielä nähnyt yhtiöittämisestä saatavaa lisäarvoa.

Orpo ilmoitti lisäksi, ettei valtiovarainministeriössä valmistella autoveron poistoa, mikä oli yksi keskeinen elementti lausuntokierrokselle lähteneessä selvityksessä.

Berner ilmoitti yllättäen maanantaina illalla, että liikenneverkkoselvitys keskeytetään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) oli sovittu, että autoverosta ei luovuta, mikä vei taloudellisen pohjan Bernerin suunnitelmalta.


Hallituksen pöytäkirjamerkinnän perusteella keskustan hallituskumppaneiden ei voi sanoa vetäneen mattoa Bernerin alta, mutta hallituksen pöytätapoja ne ovat saattaneet rikkoa.

Berner kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että hallituspuolueiden piti odottaa, että liikenneverkkoselvitys palaa lausuntokierrokselta, ja ottaa kantaa vasta sen jälkeen tehtävään lopulliseen esitykseen.

– Yllätti, että mennään vastoin yhteisesti sovittuja prosesseja, Berner sanoi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan autoveron poistaminen ei ollut esillä seurantavastuullisten ministereiden keskusteluissa, eikä hän virkamatkan takia ehtinyt lukea tiistaina saamaansa selvitystä ajoissa varoittaakseen sen sotkevan markkinat.

Mykkänen kirjoitti Facebook-sivuillaan pitävänsä autoverotuksen kohdalla hankalana Bernerin valitsemaa toimintatapaa, jossa uudistus altistetaan julkiselle keskustelulle ennen hallituksen yhteisen näkemyksen hakemista.

Pääministeri Sipilä asettui jo perjantaina Bernerin tueksi kirjoittamalla blogissaan, että ehdotusten tuominen pöytään ja julkiseen keskusteluun on oikea tapa viedä asioita eteenpäin. Sipilä mukaan kyse on uudenlaisesta poliittisesta kulttuurista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Muissa töissä tai viroissa saisi potkut moisesta "työnjäljestä",mutta ei nämä "suojatyöläiset"No vaalit on tulollaan ja kansalaiset "muistaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus(Berner) haaskasi taas veroeuroja aivan "ääliöselvitykseen"Nämä rahat pitää periä takaisin näiltä "varakkailta"tuhlareilta.Suomen valtiolla ei ole tässä tilanteessa varaa moiseen toilailuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ei sopinut etukäteen väyläyhtiön sel­vit­tä­mi­ses­tä, vaikka Berner koitti niin väittää.

Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa eli Bernerin ja häntä tukevan Sipilän erottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten odotetaan, mitä sieltä tulee seuraavaksi. Mitään ei uskalla enää hankkia eikä elämää suunnitella etukäteen kun voi yllätysilmoituksella syntyä tilanne, jossa uudet maksut tai vanhojen korotukset ovat niin rajuja, että talous menee uusiksi esimerkiksi niin, että autoilusta joutuu luopumaan. Ja sitten sanotaan, etteivät verot nouse... Omista tuloista on 1.5 vuoden kuluessa leikattu jo 20% näillä epämääräisillä keinoilla, tämän ja edellisen hallituksen sekä Oulun kaupungin päätöksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä näiltä johtajilta löytyy uusi vedätys meille maksajille. Berner perääntyi ja palaa voittajana esitelläkseen jotain uutta ja mullistavaa kesällä tai viimeistään syksyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran hallitukselta: Hölmöläisten hommaa. Sille nauraa ja aidan seipäätkin...!
Soutaa, huopaa, soutaa huopaa...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kallis rouva tuo - kovalla palkalla ja sen antama tulos on nolla. Joku takuu pitäis olla työlläkin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatus olisi voinut toimiakin, mutta ongelma on hallintomme track record: mihinkään päätökseen ei voi luottaa, joten mikään uusi ei voi siten toimia. Maariskiksi jo sanovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuon esityksen tarkoitushan olikin loppujen lopuksi Sipilän ja Bernerin taholta saada rahaa tuleville maakunnille, koska valtion budjetissa on tosi hankala syytää rahaa maakuntahallinnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että tämmönen tapaus tälläkertaa. Anteeksi nyt vaan mutten enää yhtään ihmettele suomalaisyritysten tilaa. Nämä samat "huippujohtajat" ovat pyörittäneet miljoonabisnestä vuosia. Olis tainnut olla miljardibisnes oikeasti osaavien ihmisten käsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudenlaista poliittista kulttuuria? Eli kokeillaan kepillä jäätä ja katsotaan nouseeko kansa kapinaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:31
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
7:39
Saunarakennus tuhoutui tulipalossa maan tasalle Enontekiöllä
7:00
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta
7:00
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
7:00
Toiveena tehokkuus – Katja Nättilä on yksi Rankkojen Ankkojen avainpelaajista salibandyliigan pudotuspelikarsinnoissa Tilaajille
7:00
Kun loistavat ihmiset tekevät parhaansa ja kuitenkaan se ei riitä, johtaja joutuu katsomaan peiliin – Antellin leipomon lopetus opetti nöyryyttä, sanoo Tomi Lantto Tilaajille
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hipahtava isä lapsikatraineen palaa metsistä ihmisten ilmoille – Matt Rossin draamakomediassa on myötäelävä ote
23
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
10
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
8
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
7
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
6
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
5
Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yksimielisesti – olosuhteiden johdosta eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan Lukijalta
3
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image