Kotimaa

BBC:n Suomi-keskustelussa repäistiin Jussi Halla-ahon blo­gi­kir­joi­tuk­set taas esille ja Antti Rinteenkin tuomiota sivuttiin

Yleisöä oli kutsuttu paikalle Facebookin kautta.
Kotimaa 12.6.2019 21:37
Ossi Rajala

Pohjoismaisen hyvinvoinnin syyt, sosiaaliset ongelmat ja ilmastonmuutos kiinnostivat myös.

Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC järjesti keskiviikkona Finlandia-talolla keskustelutilaisuuden, jossa yleisö pääsi tenttaamaan kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnaria (sd.), kansanedustaja Riikka Purraa (ps.), kansanedustaja Elina Lepomäkeä (kok.) ja toimittaja Jari Hanskaa.

Keskustelua johti BBC:n veteraanitoimittaja Jonathan Dimbleby.

Kyseessä oli BBC World Servicen sarja, jossa vieraillaan eri puolilla maailmaa tutustumassa paikallisiin, yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Aiempia kohteita ovat olleet muun muassa Etiopian Addis Abeba, Belgian Bryssel, Iso-Britannian Lontoo ja Jamaikan Kingston.

Yleisöä oli kutsuttu paikalle Facebookin kautta. Kohteliaisuudesta ja myös yleisön reaktioiden takaamiseksi tarjoiltiin aluksi hieman viiniä sitä haluaville.

Yleisö kirjoitti ennen keskustelua korteille kysymyksiä, joista järjestäjät valitsivat tilaisuudessa esitettävät.

Keskustelua hallitsi erityisesti maahanmuutto ja Perussuomalaisten asema.

Ensimmäisessä yleisökysymyksessä kysyttiin, miksei Perussuomalaiset ole hallituksessa, vaikka olivat toiseksi suurin puolue vaaleissa?

– Perustuslain mukaan suurin puolue johtaa neuvotteluprosessia ja vetää johtopäätökset. Avainkysymykset esitettiin kaikille puolueille, esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, Skinnari perusteli.

Purra kertoi, ettei oppositioon jääminen ollut yllätys.

– Monet puolueet sanoivat jo kampanjan aikana, etteivät tee yhteistyötä kanssamme esimerkiksi "arvopohjan" tai ihmisarvon käsityksen kanssa, Purra sanoi.

Keskustelun puheenjohtaja Dimbleby haastoi Purraa sanomalla, että muut kokevat Perussuomalaiset ehkä rasistiseksi puolueeksi.

– Olen eri mieltä. Emme ole rasisteja, jos puhumme haitallisesta maahanmuutosta ja siitä, mitä se tekee esimerkiksi julkiselle taloudelle, Purra sanoi.

– Perussuomalaiset jäi ulos maahanmuutto- ja talousnäkemysten takia, Hanska tiivisti.

BBC:n Suomi-keskustelussa olivat mukana Ville Skinnari, Riikka Purra, Elina Lepomäki ja Jari Hanska (oik.). Puhetta johti Jonathan Dingleby (keskellä)

Blogitekstit esillä

Keskustelun erikoisin vaihe syntyi, kun Dimbleby otti esille Jussi Halla-ahon (ps.) vanhoja blogitekstejä, joista Halla-aho on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Hän on kirjoittanut nuo tekstit jopa ennen kuin tuli mukaan politiikkaan, Purra vastasi.

Myöhemmin Purra sanoi olevansa jopa hieman shokissa Halla-ahon blogitekstien ottamisesta mukaan keskusteluun.

– Tämä on inkvisitionaalista, kun kysyit puheenjohtajamme vanhoista blogikirjoituksista, Purra paheksui

– Pelkäänpä, että tämä on avointa demokraattista väittelyä, Dimbleby vastasi ja yleisö osoitti suosiotaan.

Purra kuitenkin ilmeisesti koki, että Perussuomalaisia kohdeltiin kaltoin keskustelussa

– Ehkä kysyt myös häneltä (Skinnarilta) hänen puolueensa johtajan rikoksista, Purra opasti.

– En tiennyt niistä. Kysyn kyllä, Dimbleby vastasi.

Skinnari sanoi, ettei tiedä tarkasti, mitä Purra tarkoittaa. Purra puolestaan kieltäytyi vastaamasta tarkemmin rikoskysymykseen.

Hanska selvensi yleisölle, että kyse on Antti Rinteen (sd.) ammattiliitto Pron johtajana saamasta tuomiosta laittomasta lakosta.

Rinne oli Pron puheenjohtajana määrännyt työnseisauksia metsäteollisuuden yrityksissä, mutta lain edellyttämää kahden viikon ennakkoilmoitusaikaa ei oltu noudatettu.

Purra joutui keskustelussa puolustamaan näkemyksiään usein yksin, sillä yleisössä oli useita maahanmuuttajia eikä kantasuomalaistenkaan joukossa vaikuttanut olevan kovin montaa Perussuomalaisten kannattajaa.

Muutamat maahanmuuttajataustaiset yleisön jäsenet kertoivat, etteivät tunne oloaan Suomessa aina tervetulleeksi ihonvärin saaman huomion takia.

– Olen pahoillani. Antakaa aikaa. Olemme vasta satavuotias maa. Olemme parantamassa suhtautumistamme, Skinnari puhui.

Keskustelua johtanut Jonathan Dimbleby pyysi pariin otteeseen puheenvuoroja juuri suomalaisilta yleisön jäseniltä, kun maahanmuuttokeskustelusta pyrittiin eteenpäin muihin aiheisiin. Takana Ville Skinnari ja Riikka Purra.

Muustakin puhuttiin kuin maahanmuutosta

Muustakin toki puhuttiin kuin maahanmuutosta ja Perussuomalaisista. Yleisö halusi tietää, miksi Pohjoismaat pärjäävät niin hyvin erilaisissa maavertailuissa.

Panelistit nostivat ilmaisen koulutuksen, kirjastot, vahvan sosiaaliturvan ja korruption harvinaisuuden vahvuuksiksi.

Myös suurimmista sosiaalisista haasteista oltiin melko yksimielisiä.

– Se huolestuttaa, että nuoria, koulutetettuja ihmisiä, joilla on vaihtoehtoja, lähtee maasta, Leponmäki pohti.

– Mielenterveysongelmat ovat suurin haaste, Purra sanoi.

– Yksinäisyys huolestuttaa erityisesti vanhusten ja nuorten poikien kohdalla. Tarvitaan henkilökohtaisia tapaamisia ja palveluita, jotta voidaan aluksi kysyä, miten voitte, mietti puolestaan Skinnari.

Myös ilmastonmuutoksen torjunta kiinnosti yleisöä. Panelisteilta udeltiin käytännön toimia ja sitä, miten Venäjä saadaan vahvemmin ilmastotyöhön mukaan.

– Jos Venäjällä ei voida valita demokraattisesti edes presidenttiä, miten siellä voidaan valita parempia kulutustottumuksia. Ihmisten kautta tulee muutos. Päästöjä on verotettava kovemmin, jotta ihmiset voivat tehdä parempia valintoja luonnon kannalta, Lepomäki puhui.

BBC World Service lähettää Suomi-keskustelun lauantaina.

MAINOS

Kommentoi

Puberteetti-ikäinenkin taitaa jo ymmärtää sen, että sillä tienaa rahaa, kun nostaa esille wanhoja asioita ja niistä saa raflaavampia, kun lainaa vain valikoidusti, jotta asian voi helpommin ymmärtää väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riikka on perussuomalaisten aivot ja sielu. Jälki näkyi viime vaaleissakin varsin selvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman onnellisista onnellisimmat pääsee selvityksissä aina korruption kärkipaikalle, siinä missä hyvä veli ja sisko järjestelee asioita sehän onnellisten maan tapa,
vaalirahoituksen
ilmoittelua kaunistellaan,
rehelliseksi tunnetut johtaa maata
puolueettomat virkamiehet ja
tuomioistuimet ainakin teoriassa
mutta totuus on aivan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähälle huomiolle on jäänyt Rinteen muut törttöilyt taloyhtiön varoilla ja ammattiyhdistyksen kululaskuissa. Ne ovat huolestuttavampi seikka kun arvioidaan soveltuvuutta luottamusasemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näimpä,, mutta vähissä on sunkin huolet jos ajattelee Halla-ahoa ja Lepomäkeä..-:))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko Halla-ahon kirjoittelut olevan pahinta mitä päättäjä voi tehdä? Ilmeisesti sinulle sopii päättäjä joka ei osaa erottaa omia ja toisten rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Tuo lakkohomma ja siitä saatu tuomio on ansaittua. (Vaikka en toki AY liikettä kannatakaan, niin kansalaistottelemattomuus on aina paikallaan) Oikeasti huolestuttavaa on Rinteen tarkoituksellinen oman edun tavoittelu taloyhtiön isännöitsijänä ja matkalaskujen väärentäminen omaksi eduksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
37
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
17
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image