Kotimaa

Ay-johtaja: Esperi Caren laiminlyönti ei saa toistua, van­hus­ten­hoi­don hoi­ta­ja­mi­toi­tus on saatava lakiin

Silja Paavola vaatii hallitukselta toimia, jotta hoivakotien asiat saadaan kuntoon.
Kotimaa 29.1.2019 10:33
Hannu Toivonen

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola vaatii päättäjiltä toimia, jotta Esperi Caren hoivakotien laiminlyönnit eivät toistu.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni ilmoitti aamulla irtisanoutuvansa tehtävästään.

Yksittäisen ihmisen ero ei ole Silja Paavolan mukaan ratkaisu hoivakotien ongelmaan. Hän vaatii päättäjiltä konkreettisia toimia, jotta vastaavaa ei pääsisi jatkossa tapahtumaan.

– Hoitajamitoitus pitää saada lakiin ja heti. Hallituksessa istuvien ihmisten pitää ottaa tämä asia tosissaan. Kun hoitajamitoitus laitetaan lakiin, yksityiset yritykset eivät voi käyttää niin voimakkaasti nollatuntisopimuksia ja lyhennettyjä työpäiviä, Paavola lataa.

Paavolan mielestä myös hoivakotien valvontaa pitää tehostaa.

Esperi Caren hoivakodeista on paljastunut viime aikoina lukuisia puutteita ja laiminlyöntejä. Valvira keskeytti yhden yrityksen hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa, koska hoivakodissa epäiltiin yhden asiakkaan kuolleen hoitovirheen takia.

Paavola harmittelee sitä, että hoitajamitoituksen saaminen lakiin kaatui vuonna 2012. Hän ei näe yksityisten toimijoiden ratkaisevan ongelmaa.

– Hoivakotien toiminnalle pitää saada reunaehdot sen suhteen, miten niissä toimitaan.

Paavolan mielestä myös hoivakotien omavalvontaa pitäisi parantaa sekä päättää, minkälaisia tietoja hoivakotien täytyy toiminnastaan antaa kunnalle tai kuntayhtymälle.

Laiminlyönnit tutkitaan

Aarnio-Isohanni näkee irtisanoutumisensa oikeaksi ratkaisuksi tilanteessa.

– Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni, toteaa Aarnio-Isohanni tiedotteessa.

– Olen myös surullinen henkilöstömme puolesta, sillä meillä on paljon työhönsä suurella sydämellä suhtautuvia työntekijöitä, joita kohtaan tämä keskustelu huonosta hoivasta tuntuu ikävältä, jatkaa Aarnio-Isohanni.

Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoo tiedotteessa olevansa pahoillaan siitä, että henkilöstön viestejä Esperin ongelmista ei ole otettu tarpeeksi vakavasti. Yrityksessä on ryhdytty toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi, sanoo Kaukonen.

Yritystä kohtaan esitetyt syytökset tullaan Kaukosen mukaan selvittämään perinpohjaisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Yhtä tyhjän kanssa koko marttakerho eli Super. Ei minkäänlaista valtaa eikä voimaa mihinkään asiaan. Aivan turhaa maksatte jäsenmaksujanne. Erotkaa liitosta niin säästätte pitkän pennin. Super ei ole tehnyt teidän eteenne mitään eikä tule tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs nyt sanoo vasemmistolainen huutokuoro, kun on paljastunu että heidän hallitsema Tradeka on tehnyt tiivistä yhteistyötä Esperin kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ehtinyt tekemään yhteistyötä eikä tee.Muuten en kyllä ymmärrä tradekan lähtöä tuohon "hyvinvointi"bisnekseen.Onhan se tietenkin pieni kotimainen yritys joka maksaa verot Suomeen,mutta kuitenkin ehkä olisi kannattanut harkita kahdesti kenen kanssa lähtee marjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanteesta voi vetää myös johtopäätöksen siihen, että valvova viranomainen ei ole hoitanut hommiaan. Tietoa on varmasti ollut. Siellä kyllä pännäpyörittäjiä riittää mutta, koska tili tulee joka kuukausi niin mitäpä sitä mitään tekisi. Sieltäkin voisi muutamia päitä pudottaa ilman kultaisia kädenpuristuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkäähän taas uusi laki ja direktiivi. Niistä ei ole mitään hyötyä. Päinvastoin homma vain mutkistuu. Kyse ei ole muust kuin ahneudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittista roskaa jos super haluaa muutosta heidän pitäisi kouluttaa omaa väkeään, jotta julkisella puolella vastaavaa ei tapahtuisi ja näin käy koko ajan. Mutta ketä kiinnostaa kun on eduskuntavaalit ja ihmiset eivät ymmärrä muuta sanaa kuin vanhuus, toverit jne. kaikki pitäisi saada mutta nyt jo tiedetään jos rakennetaan vaan rautatietä vihreitten malliin, eläkkeitä korotetaan ja veroja voidaan korottaa. Tungetaan kaikki nuoret helsinkiin ja vanhukset taajamiin, ilman sotea Helsingin ei tarvitse ottaa vastuuta muusta maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on ay ja vasemmisto tohkeissaan. Ay on sanonu tienneensä mutta eipä oo tehty mitään. Jälkiviisaus se se on maaian somin viisauven laji.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riitä mihinkään.
Koko toimiala on säädettävä vain ja ainostaan suomalaisille yksityishenkilöiden omistamille (pien-) yrityksille ja niillekin pienimuotoisena lisänä kansakuntamme kansallisvaltion kaikille hoivaa tarvitseville kansalaisillemme takaavan ja toteuttavan tasavertaisesti kansalaisoikeuksiin kuuluvan perusoikeuden täydennyksenä soveltuvin osin.
Kansanterveys ja siihen elimellisesti erottamattomana kuuluva hoiva ei ole eikä sovellu lähtökohtaisesti millään mallilla liiketoiminnaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt valtaa käyttävä oikeistohallitus pienensi heti kautensa alussa hoitajamitoitusta ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Sote-soppaan liittyen niin kokoomus kuin keskustakin haluavat merkittävän osan terveyspalveluista siirtää yksityisen sektorin toteutettavaksi. Halutaanko tosiaan saada myös terveyspalveluihin samanlainen kermankuorinta kuin mitä vanhusten palvelussa on jo toteutettu.
Ammatillinen koulutuskin on tämän hallituksen toimesta pilattu - eikö nyt ole jo korkea aika vaihtaa hallitusta ja hallituspuolueita ennenkuin kaikki pilataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikeeta ei heti tarvi erota. Voi muuttaa tapoja. Pareittain on pakko tehdä työtä . Hoitajat sairastuu eniten nostelusta. Pyykinpesussa ei voi säästää se kuuluu ihmisarvoon ja hygieniaan. Puhtaat lakanat ja vaatteet on tärkeitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei edes edellinen hallitus laittanu sitä lakiin vaikka oli ammattiyhdistyksen johtajan puoluetoveri sdp läinen sosiaaliministerinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajamitoitus pitää saada lakiin ja heti. Hallituksessa istuvien ihmisten pitää ottaa tämä asia tosissaan. Kun hoitajamitoitus laitetaan lakiin, yksityiset yritykset eivät voi käyttää niin voimakkaasti nollatuntisopimuksia ja lyhennettyjä työpäiviä.

Pst pst hei sinä luet vuojen 2009 vaatimuksia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ay-liike on varmasti tiennyt asiasta jo enneminkin ,muttei ole tehnyt sille mitään ,,alkaa olla pahasti selittelyn makua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me ollaan täysin eri alalla ja eri liitossa. On ilmoitettu kymmeniä kertoja virheellisestä toiminnasta, mutta mitään ei tapahdu kun herrat saavat isot palkkansa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esperi Caren ainoat kommentit ovat siitä miten he ovat huolissaan YHTIÖN ARVON LASKEMISESTA, ei mistään muusta. Eiköhän ole aika antaa yhtiön mennä rauhassa konkurssiin. Noilla arvoilla ei ole odotettavissa muutoksia toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kätilötön korjaa kirjoitustaan. Tarkoitus oli että julkisen pitää heikentää palvelua, että se on yksityisen kanssa samalla viivalla. Sitä kai se tämä Sipilän ja Orpon kirittäminen tarkoittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Not, ei oo kukkaan tuonu esille sitä, mitä sanktioita moinen toiminta asettaa ko. yrityksille. Vai menneeköse niin, notta ollaan vaan pahoillaaan kun ei oo ymmärretty, kuinka ihimisiä tulisi hoitaa ja koetetaan jatkossa parantaa tapojamme, vaan kyllä meille raha kelepaa.
Niin ja oliko hallitukselle ihan sama jääkö Suomeen toiminnasta verotuloja kuten tässä Esperi tapauksessa 200 mi€, josta ei sitte tarvii maksella juurikaan tänne veroja,("veropohjammehan on vakaalla pohjalla"), vaan vanhusten, jotka ovat elämänsä työtä tehneet ja maksaneet verotulonsa tänne kotimaahan, voidaan ulosmitata sitten veroparatiiseihin ja vielä kalleimman kautta.
Hävetköön päättäjät, kun ovat tämmöisen toiminnan siunanneet, kyllä näillä ja vielä esilletulemattomilla väärinkäytöksillä Sote on vain sananhelinää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä Ja Orpo ovat koko syksyn puhuneet miten YKSITYINEN kirittää julkista. He ilmeisesti ovat tarkoittanneet että yksityisenkin pitää heikentää hoitoa jotta se on yksityisen kanssa samalla viivalla. On ne pojat aika ovelia kun nyt vasta me tämäkin on hoksattu. Kuka tietää missä ovat Terho ja Soini kun heistä ei puhuta mitään. Eikös Soininki pitäisi olla letkauttelemassa jotain hauskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoivakotien työntekijöiden palkkoja pitää ehdottomasti korottaa ainakin 25%.

Ja lomien pitää olla kaupungin virkamiesten lomien mittaisia elikä kahdeksan (8) viikkoa.

Plus tietysti kunnon lomarahat ja Tyky-päivät päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

17:05
Kärpät-HIFK 1.erä: Leskinen palasi Raksilaan – Oululaisyleisö vihelsi ja lauloi pilkkalaulua ex-kärpälle
16:56
Pärmäkoski kärsi rajussa alkuvauhdissa –  "Kisa oli ihan jees, vaikka pertsa oli tänään takkuisen oloista"
16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
68
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
20
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image