Kotimaa

Avohakkuut historiaan -kan­sa­lais­aloi­te luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä

Avohakkuut uhkaavat luonnon monimuotoisuutta, sanovat kansalaisaloitteen takana olevat tahot. Kuvassa avohakkuualue Rovaniemen Norvajärveltä. KUVA: Jouni Porsanger
Kotimaa 22.10.2019 9:33
Antti Karvonen

Yli 60 000 tuhatta allekirjoitusta kerännyt Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle tiistaina kello 9.30. 

Aloitteessa vaaditaan avohakkuiden lopettamista valtion metsissä ja siirtymistä jatkuvapeitteiseen kasvatukseen. 

"Metsähallituksen vastikään ilmoittama jatkuvapeitteisen kasvatuksen kokeilu on askel eteenpäin, mutta riittämätön sellainen. 15 000 hehtaaria noin yhdeksän miljoonan hehtaarin metsäalueella on häviävän pieni pala", Luonnonsuojeluliiton tiedotteessa todetaan.

– Aloite on käsiteltävä perusteellisesti maa- ja metsätalousvaliokunnassa, sillä valiokunnan käsittelyssä on mahdollista punnita eri näkökulmia ja kuulla asiantuntijoita. Yli 60 000 suomalaista on ilmaissut huolensa valtion metsien tulevaisuudesta, ja se huoli on kuultava, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Avohakkuut ovat suurin yksittäinen syy lajien uhanalaisuudelle, aloitteen perusteluissa mainitaan.

– Ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen vaativat poliitikoilta nopeita ja suuria päätöksiä. Avohakkuukielto olisi sellainen. Kansalaisaloite myös tukee monia Metsähallitukselle laissa määriteltyjä yhteiskunnallisia tavoitteita, mutta avohakkuut eivät, Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki toteaa tiedotteessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Metsä ei ole metsäteollisuuden loputonta voitonkiskomista varten. Metsäekosysteemit ovat hätää kärsimässä, uhanalaisia ja vaarantuneita lajeja jo paljon. Hömötiainenkin häviämässä.Tavallisetkin lajit häviämässä. Hälytyskellojen pitää soida. Aukkohakkuiden lopetus ja jatkossa vain jatkuva kasvatus. Peitteistä metsää pitää olla joka puolella ja siitä vanhaa metsää roimasti suurempi osuus kuin nykyään.

Luonnossa ei ole luonnollisesti monien hehtaarien puuttomia aukkoja. Luonnollisesti syntyy vain pieniä aukkoja, jotka eivät aiheuta ongelmia lajien elinympäristövaatimuksien tai liikkumisen suhteen.

Metsä on metsä, se ei ole puupelto, se ei ole puuviljelmä. Näitä käytännössä koko Suomi täynnä, puuviljelyksiä, kauheita harvalajisia autiomaita. Kun lajit toisensa jälkeen hävitetään, ensin harvinaisemmat, sitten jo tavallisetkin, lopulta menee elämisen edellytykset ihmiseltäkin. Tapettuamme kaikki muut lajit, me olemme seuraavana uhanalaisuuslistalla ja sukupuuton partaalla.

Nyt silmitön ympäristöntuho ja oman oksan sahaaminen pitää lopettaa, on menty jo liian pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outo asenne ja luulo että aukko jäisi pysyvästi hakkuuaukeaksi.
Kyllä sinne tarvittavat kylvöt ja istutukset tehdään.
Siinä ne talouden rattaat pyörii konsanaan tuottavammin kuin päivätpitkät tietokoneella tai palavereissa istuvien peukalonpyörittäjien toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa metsiä riittää, hoidettuja ja hoitamattomia. Aukeat ovat mukavaa vaihtelua eikä niitä nyt puolta Suomea ole eikä tule vaikka kuinka hakataan. Jatkuva kasvatus ei vain onnistu joka paikassa, silloin päätehakkuu ja uutta tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksassa jätettiin metsät hoitamatta ja kaikenlaiset taudit alkoi siellä muhimaan ja nyt ne joudutaan hakkaamaan kokonaan pois ettei taudit leviä talousmetsiinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Tämä on pieni mutta tärkeä askel pusikoitumista ja varsinkin monimuotoisuuden häviämistä vastaan. Seuraavaksi kun saatais valtio ja kunnat velvoitettua että tietty prosentti pinta-alasta pitää olla vanhoja luonnontilassa olevia metsiä. Näin saataisiin turvattua ettei esimerkiksi hömö, kuusi ja töyhtötiainen kuole sukupuuttoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnalle luovutettiin kansan manipuloinnin ja tyhmyyden monumentti!
Millä ihmeellä voidaan perustella hiilen sitomistavoitteita, kun pyritään metsien lisäkasvu minimoimaan, koska juuri tuo lisäkasvu on se, mikä sitoo hiiltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä tässä ei ole hiilinielu vaan monimuotoisuuden häviämisen estäminen. Moni kommentoi ja vastustaa tätä vaikkei edes ymmärrä mitä tällä haetaan ja mitä tämä koko uutinen tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakkuuaukiot lisää metsän monimuotoisuutta, aukioilla on iha oma eliömaailömamsa ja korvasienetkin poimitaan hakuuaukiolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puoli Suomea on hakkuuaukeaa, se vähentää monimuotoisuutta, koska silloin puolet on tätä "aukion ihan omaa eliömaailmaansa". Korvasieniä ei hakkuuaukiolta tule kuin yhden kevään aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään järkeä avohakat puoli suomea, avohakkuu tehdään siinä vaiheessa kun se metsänhoidollisesti järkevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojeluliitto Greenpeace ovat omasta mielestään asiantuntijoita. Miksei kuunnella ihan oikeita asijantuntijoita, vaan näitä city puutarhureita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä naurettava kansalaisaloite järjestelmä tulisi lopettaa, sillä käytännössä päätöksen siitä, että otetaanko asia edes eduskunnan käsittelyyn vai ei tekee pieni ryhmä. Mutta näinhän saadaan äänestäjät muka luulemaan, että heillä olisi muka jokin vaikuttamismahdollisuus asioihin. Toisaalta tuo kansalaisaloitteen kannattaja määrä on aivan liian pieni. Sen rajan tulisi olla jotaian 500 000 tai enemmän ennen kuin asia edes vietäisiin käsittelyyn. 50 000 kannattajaa on vain vajaa prosentti Suomen kansalaisista ja näidenkö mukaan kaikkien muiden kansalaisten olisi toimittava?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään järkeä koko adressissa. Osaran aukiot on aikonaan hakattu 50-60-luvuilla, tänäpäivänä siellä kasvaa mahtava metsä ja puuta hehtaarilla yli 2 kertaa enempi mitä sillon oli kun aukoksi hakattiin. Talousmetsistä ne marjatkin poimitaan ja hakkuuaukiolta korvasienet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertainen selitys: Talousmetsissä ja hakkuuaukoilla ei uhanalaiset metsälajit voi elää. Meillä ei ole metsissä puutetta talousmetsistä ja hakkuuaukoista, vaan puute on luonnontilaisen kaltaisista metsistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko huomannut, että metsäpalot suomessa ovat vähentyneeet? Se johtuu osittain siitä, että luonnonmukaiset turreikot on "haravoitu",

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nuilla adresseilla ole mitään merkitystä koska niitä ei oteta huomioon päätöksissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsien monimuotoisuus pitää säilyttää hirvet,porot,sudet,karhut ensinäkin aitaukseen"sieltä voi jokainen hakemassa lihat" tulee yhteiskunnalla halvemaksi porokolarit,hirvituhot,-ja petopelko ja kotineläin tuhot loppuvat.Avohakkuut Seis ja äestys loputtava humukset valuvat järviin.Nalle viimetilassa laitettava Siperiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on hyvä muistuttaa, että kokoomuksen oma viherpeukalo Salolainen keksi käsitteen 'puupelto'. Valitettavasti Antti, Li ja Pekka onnistuivat luomaan mielikuvan kokoomuslaisista ahneina Suomen metsät valmiina paljaaksi kuorimaan olevina roistoina. Todellisuudessa nykyinen hallitus on suurin uhka London monimuotoisuudelle, koska moni metsätyöläinen äänesti vasemmistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image