Kotimaa

Avi: Oulun las­ten­suo­je­lus­sa puutteita – selvitys sai alkunsa törkeästä hy­väk­si­käyt­tö­ta­pauk­ses­ta

Tehdyn selvityksen mukaan Oulun kaupungin lastensuojelun menettelyssä on ilmennyt puutteita. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Kotimaa 7.11.2017 13:31
Kaleva

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan Oulun kaupungin lastensuojelun toiminnassa on ilmennyt puutteita.

Avi aloitti viime syksynä selvityksen, jossa se tutki erään alaikäisen lapsen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä 1990-luvulta lähtien.

Se perehtyi Oulun kaupungin sosiaali- ja terveysviranomaisten eli erityisesti lastensuojelun ja Oulun yliopistollisen sairaalaan toimintaan kyseisen lapsen kohdalla. Avi arvioi sitä, täytyykö sen ryhtyä toimenpiteisiin voidakseen varmistaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaana olevan lapsen turvallisen lapsuuden.

– Tehdyn selvityksen mukaan Oulun kaupungin lastensuojelun menettelyssä on ilmennyt puutteita, se toteaa.

Avi ja Valvira ovat kuluneen vuoden aikana tavanneet Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen lastensuojelun johtoa. Ne ovat tehneet yhteisen ohjaus- ja valvontakäynnin lastensuojeluun, minkä lisäksi avi on tavannut lastensuojelun edustajia vielä kuluvana syksynäkin. Se on perehtynyt myös erilaisiin lasta koskeviin asiakirjoihin.

"Ei aihetta toimenpiteisiin"

Avin mielestä kaupunki on ryhtynyt toimenpiteisiin palveluiden laadun ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi toiminnassaan. Lisäksi se on kehittänyt omavalvontaansa.

– Asia ei tässä vaiheessa anna aihetta erillisiin toimenpiteisiin aluehallintovirastossa, se toteaa.

Avi aikoo seurata ja valvoa jatkossakin, että lastensuojelun palvelujen järjestäminen, laatu ja asiakasturvallisuus toteutuu lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Taustalla vuosien hyväksikäyttö

Avi aloitti selvityksensä viime syksynä sen jälkeen, kun Kaleva toi julkisuuteen isänsä hyväksikäytön uhriksi joutuneen alaikäisen ulkomaalaistaustaisen tytön tapauksen. Hän tuli isälleen toistuvasti raskaaksi, hänelle tehtiin useita abortteja ja hän synnytti isälleen lapsen.

Isä tuomittiin myöhemmin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lue lisää 08.11.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä on puutteita ja heikosti johdetaan. Asiantuntijuutta ei arvosteta. Ylemmät johtajat vaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AVI.n valvonta ei toimi Oulun sijaishuollossa. Kantelut ei johda mihinkään. Asiakirjoja väärennetään, valheellisia asiakas suunnitelmia. Aivan järkyttävää toimintaa, mutta AVI ei tutki asioita oikein. Kokemus kymmeniltä vuosilta sijaisvanhempana. Oulu ei tunne edes mitä tarkoittaa lapsen etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutuiko kukaan lastensuojelussa vastuuseen siitä kun salli puutteiden jatkuvan
vai meneekö tämäkin viranomaisvastuulla jossa ongelma todetaan, mutta kukaan ei henkilökohtaisesti
ole vastuussa siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta löytyy kyllä ammattitaitoisia sosiaalityöntekijöitä, jotka tekevät työnsä hyvin ja huolellisesti.
Päättäjien tulisi panostaa ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön, ettei niitä tulipaloja syttyisi. Voimia kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa sosiaalityötä on poljettu viimeiset 15 vuotta. Montakohan sosiaalityöntekijän vakanssia on muutettu sairaanhoitajan viraksi? Lautakunta myötäilee virkamiehiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kunnallinen johtaminen on mädäntynyt verkostojen omien etujen kähminnäksi kuntalaisten kustannuksella.
Laatu on huonoa olipa kyse lakisääteisistä työllistämistoimista, kaavoituksesta tai ihmisten suorista palveluista.
Rahalla saa ostettua sakkaa toteuttamaan 'kannattavia' hankkeita - siis rahaa siivelläeläjille sijoittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista jos muutosta ei tapahdu, myös puuttumatta jättäminen on virkavelvollisuuden laiminlyönti. Mitä seuraavaksi pitää tapahtua, että asiat paranevat Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon, että lastensuojelun resurssit kohdentuisivat oikeisiin ongelmiin. Nythän esim. Opettajat ja naapurin täydelliset äidit tekevät lastensuojeluilmoituksia, kukin omalla motiivillaan.Tällä tavoin tuhlataan meidän kaikkien verorahoilla kustannettavia resursseja aivan hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajan VIRKAVELVOLLISUUKSIIN kuuluu tarvittaessa lastensuojeluilmoituksen tekeminen. Yleensä sen kuitenkin tekee esim. rehtori tai kuraattori tms. oppilashuoltohenkilöstöön kuuluva. Voipa sen tehdä poliisikin. Se siitä motiivista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän yksi Oulun lastensuojelun suurimmista epäkohdista ole ollut sosiaalityöntekijöiden jatkuva alimiehitys. Ylemmät sosiaalitoimen esimiehet tietävät kyllä tilanteen, mutta parannusta ei vain saada aikaiseksi. Parannusesitykseksi kävisi hyvin neuvo, että esimiehiä voitaisiin vaihtaakin, jos homma polkee paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä se Oulun ongelma on epäpätevät sosiaalityöntekijät. Jos perhe saa ensitöikseen uhkauksia sijoituksella ja huostaanotolla, eikä minkäänlaista konkreettista apua tarjota lapselle ja vanhemmille, niin varmasti saadaan aikaiseksi sutta ja sekundaa. Huostaanotetuksikin voi joutua ihan vain sen takia, että lapsi on koulukiusattu ja sen takia koulunkäynti kärsii. Hallinto-oikeudessa sosiaalitoimi vain toteaa, että avohoidon (olemattomat) toimenpiteet eivät riitä ja heitä sokeasti uskovat tuomarit toimivat pelkkänä kumileimasimena, vaikka mitä lääkärinlausuntoa olisi, että lapsi tarvitsee terapiaa ja turvallista kouluympäristöä, eikä mitään huostaanottoa. Turhilla huostaanotoilla vain lypsetään rahaa valtiolta, kun ei haluta kustantaa palveluita perheiden oikeaan auttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ehdottomasti samaa mieltä! Jos lätkäjoukkueella ei peli kulje, vaihdetaan valmentajaa eikä joukkuetta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalitoimissa kautta koko maan toimii erittäin paljon henkilöitä, jotka eivät sovellu alalle. He ovat yksinkertaisesti aivan liian herkkähipiäisiä pelkureita kohdatakseen ihmisiä, joiden asiat ovat olleet huonosti. Viranhaltijoiden keskiluokkainen kotitausta on ongelma, koska se ei opeta kovuutta, toisin kuin köyhyys, huono-osaisuus ja syrjäytyneisyys.

Rikkinäiset ihmiset voi kohdata vain vahva ihminen. Sossutantoista vahvoja ei juurikaan löydy. Tämä tosiasia on johtanut asiakkaiden välttelyyyn, velvoitteiden laiminlyöntiin ja yleiseen asiakasvihamieliseen nihilismiin. Myös virkarikkomuksiin ja -rikoksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussahan on puutetta kaikesta mikä koskee viranomaistyötä.Mitään ei osata tai ei haluta tehdä kunhan vain palkka tulee kerran kuussa se riittää työssä olon motiiviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Lauantaina nostetaan maljat Tullisalin kunniaksi – Areena Oulun seuraaja on kiillotettu avajaisiin lattiaa myöten Tilaajille
17:57
Koneen suomalaista yrityshistoriaa tekevä kauppa entistä lähempänä – Esimerkit varoittavat: Saksassa luutiminen voi käydä kalliiksi ja mainehaitta syntyä äkisti
17:45
Suomessa varmistui ensimmäinen Wuhanin koronavirustartunta: Lapin keskussairaalassa oleva potilas on eristyksissä – mahdollisesti altistuneita henkilöitä 15
17:38
THL: Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisnaisella on Wuhanin koronavirus
17:06
Auto osui kaiteeseen Pohjantiellä – yksi henkilö loukkaantui
16:59
Rotuaarin sulanapito reagoi säähän viiveellä – Autosaaren läheisyydessä testataan anturia, joka käyttää hyväkseen sääennustetta
16:07
Analyysi: Ollos huoleton, maanpuolustustahto on kääntynyt nousuun – Naiset halutaan mukaan, mutta mistä löytyy sopivia tehtäviä?
183
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
86
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
75
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
56
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
35
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
19
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image