Kotimaa

Avi Oulun in­ses­ti­ta­pauk­ses­ta: Asiakirjat ovat merkittävästi puutteellisia kymmenen vuoden ajalta

Insestitapauksen oikeudenkäynti oli suurelta osin julkinen, ja se keräsi runsaasti julkisuutta. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 18.1.2017 15:28 | Päivitetty 18.1.2017 15:44
Anna Leinonen

Merkittävä osa viime syksynä Oulussa paljastuneen insestitapauksen lastensuojelun asiakirjoista puuttuu. Myös viranhaltijoiden käytössä olleet tiedot ja muut asiakirjat ovat olleet suurelta osin puutteellisia.

Tämä käy ilmi Oulun kaupungin lisäselvityksessä, jonka se on antanut Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle tämän vuoden alussa. Puutteelliset tiedot ovat vuosilta 1998–2008.

Kaupunki antoi tapauksesta ensimmäisen selvityksen Aville marraskuun puolivälissä. Avin mukaan se ei ollut riittävä, ja kaupunki on tehnyt asiasta lisäselvityksen.

Kyseisessä tapauksessa isä käytti tytärtään seksuaalisesti hyväkseen vuosikausia. Tytär tuli useita kertoja raskaaksi, ja hänelle tehtiin monta kertaa abortti. Lopulta hän synnytti isälleen lapsen.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdeksan vuoden vankeustuomioon viime marraskuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Läheisesti tuntemassani tapauksessa Oulu teki laittoman huostaanoton jo vuosia sitten. Kun asia riitautettiin, niin KAIKKI Oulun sosiaalitoikiston dokumentaatio asiasta oli "KADONNUT" kolme kuukautta ennen ja koome mkuukautta sen jälkeen, kun laiton huostaanottopäätös oli tehty. Asiassa oli toimittu "arvovaltaisen tahon" vaatimusten mukaan ja häntä miellyttääkseen ilman mitään asiaankuuluvia, lakiperusteisia lastensuojelun toimia.

Oulun sossu väärentää tai kadottaa papereitaan aina sen mukaan, miten sille on tarkoituksnemukaista itseään suojellakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu anoi joulukuussa lisäaikaa AVI:n selvityspyyntöön koska ei ollut "resursseja" vuosilomien takia. No, ajalla asiakirjat saatiin "hukattua", joten ketään ei voida asettaa virkarikossyytteeseen, joka olisi ollut vedenpitävä Olivialle tehtyjen tekojen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni vaatii täällä Poliisi tutkintaa mutta olettekos huomanneet, että Poliisi taitaa vaan peitellä omia jälkiään eikä tutki mitään. Eihän minkään valtakunnan Poliisilaitos voi olla, niin epäpätevä, että olisi ollut täysin tietämätön mitä sosiaalihuollossa on tapahtunut noina vuosina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni maassamme on niin sosiaalipuolella kuin terveyspuolella - liian monta tietojärjestelmien toimittajaa. Onko kaikki laadukkaita? Onko niiden valinta neutraalia ,ajatuksella paras otetaan ,vain onko "kähmintää"? Pari toimivaa järjestämää tai jopa yksi riittäisi - silloin ei tiedot katoa. Ennen se "paperi" oli varmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..on vaarana kaikissa virastoissa. Jokaisessa virastossa pitäisi johto vaihtaa vähintään viiden vuoden välein jottei systemaattisia virheitä pääsisi tapahtumaan/voitaisiin estää myös tahalliset virheelliset toimintatavat, en tarkoita tätä tapausta vaan yleensä. Missään tapauksessa ei ole hyvästä että saman alueen virkamiehet tutkivat toistensa tekosia; kavereita ja kaverin kavereita ja naapureita voi olla, joka inhimillisyyden nimissä saattaa vaikuttaa asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on jo niin paljon epäselvyyttä, että on perusteltua syytä epäillä jonkinasteista rikosta. Eikö se silloin tarkoita että pitää suorittaa esitutkinta ja sehän kuuluu poliisille. Näin maallikkona sanoisin, että asiakirjathan puuttuvat sen vuoksi koska ei haluta niiden päätyvän kenenkään käsiin. Miksi? No siksi, koska niistä voisi tehdä sen johtopäätöksen, että on tapahtunut rikos joka olisi kuulunut ilmoittaa poliisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen ymmärtänyt, että Oulun laiminlyöjät eivät tutki mitään, vaan yrittävät selvittää mitä kaikkea on selvittämättä. Ja sitä tuntuu riittävän. Tutkiminen taas kuuluu poliisille eikä tutkittaville itselleen. Ensiksi ja nopeasti syylliset selville ja löysään hirteen viraltapantaviksi ja sitten mahdollisesti vankilaan. Näin tulkitsisin tämän luokan törkeän laiminlyönnin.
Joskushan sitten käräjäoikeus tuomitsee vankeutta, hovioikeus vapauttaa, mutta korkein oikeus palauttaa käräjäoikeuden tuomion, niinkuin maan tapa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämötöntä. Paperit hukassa. On joku muukin ei ihme jos muutkin insestitapaukset jää tutkimatta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungilla ja Oulun käräjäoikeudella ollut viimeaikoina mittava tarve päästä
iltapvälehtien sivuille ja siten koko kansan naurettavaksi.
Koittakaa nyt olla sössimättä siellä enempää, ja kaivakaa ne paperit vaan sieltä maton
alta reilusti esille.
Asiat kun pitkistyy, ne tuppaa mutkistuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin veronmaksajana kiinnostaisi tietää, ovatko kaikkien muidenkin insestitapausten asiakirjat puutteellisia tuolta ajalta. Kaleva voisi selvittää asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäkö me veroja maksamme? Päätökset jälkeen päin katsottuna hirveitä ja paperit hukassa. Pitäisiköhän jonkun asian muuttua ja vastuun ottaja löytää? Mitä tuollaisella organisaatiolla tekee, onko piilossa lisää samanlaisia vääryyksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko tämä koko soppa nyt syytä tutkituttaa riippumattomalla rikospoliisilla! Haiskahtaa jo aika pahalta. Asia huutaa selvittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kukaan tarkista viranhaltioiden asiakirjoja?Sinnekö voi kirjoitella ihan mitä vain,tai jättää kirjoittamatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä on mahdollista että asiakirjoja puuttuu? Ei voi olla totta! Mitä tässä maassa hyväksytään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko tuota asiaa hieman avata? Mitä tämä avin toteama asia tarkoittaa käytännössä ja mihin se johtaa ja miten asian käsittely mahdollisesti jatkuu vai jatkuuko? Ensimmäisestä nettikommentista päätellen jutun tuloksena voi olla väärinkäsitysten suma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

20:21
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19:20
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19:15
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19:10
Suomen kahtiajako talven osalta syvenee – Utsjoella tehtiin pakkasennätys, etelässä tarvotaan marraskuisessa harmaudessa
19:00
Rakennukset aiheuttavat kolmanneksen kasvihuonepäästöistä, talopaketin ostajatkin kaipaavat ekologisia ratkaisuja – "Hiilijalanjäljessä suurin merkitys on käytön ajalla" Tilaajille
18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
152
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
37
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
26
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
20
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image